X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARZEC 2017 :)
Odpowiedz

MARZEC 2017 :)

Oceń ten wątek:
  • maggdax Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2016, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam 2 letniego buldozka, który dostaje szału jAK widzi bobasa. Najlepiej to by ciągle lizal i siedział przy nim, a jak ktoś trzyma dziecko na rękach to ciągle skacze. Nie można go oderwać, ale wiem ze krzywdy nie zrobi, raczej taki opiekunczy jest. No ale też zazdrośnik z niego niezły wiec nie wiem tak do konca jak to będzie:)

xnw4skjoboritegt.png termin wg OM +tydzien
  • severi Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2016, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do kotów to jak rozmawiałam z ginekologiem bo sama mam to powiedział żeby go nie całować a chory kot to jeden na ileś tam i że nie trzeba go wyrzucać tylko można częściej teraz myć ręce, no i mam zrobić toxo. A i gin powiedział że kot sam w sobie tego nie ma, musiałby się zarazić z surowego mięcha a że wiem co mój ma w misce to dalej się tulamy <3

Fipsik, Mimi86 lubią tę wiadomość

f2w39jcg7nkjwvn7.png
  • Crisperss Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2016, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój lekarz twierdzi, że lepiej dmuchać na zimne i trzymać się z dala od kotów. Widocznie jest jakieś silne powiązanie między nimi a toxo skoro tak wszyscy lekarze przestrzegają...
    Osobiście nie lubię kotów, więc no problem... ale gdybym była ich wielką fanką, to jednak wybrałabym izolację.
    Mam koleżankę, która posiada dwie kotki. Są jej miłością... a raczej były, bo gdy zaczęła starania o dziecko oddała je. Dziecko jest dla niej dużo bardziej ważniejsze.

Tak samo jest ze współżyciem w pierwszym trymestrze... Lekarz tak mi powiedział:
    dla jednych kobiet nie ma znaczenia czy współżyją, inne plamią po stosunku i się martwią, a jeszcze inne poprzez skurcze macicy lądują w szpitalu z zagrożeniem w ciąży. Lepiej nie sprawdzać na własnym przykładzie do której grupy się należy i powstrzymać się od igraszek. W pierwszym trymestrze organizm kobiety jest nadzwyczajnie wrażliwy.

milagro, misia_ lubią tę wiadomość

6sut9jcgeodkavnc.png
    6sutdf9heulgg01i.png
  • AnnaE. Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2016, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Crisperss wrote:
    Mój lekarz twierdzi, że lepiej dmuchać na zimne i trzymać się z dala od kotów. Widocznie jest jakieś silne powiązanie między nimi a toxo skoro tak wszyscy lekarze przestrzegają...
    Osobiście nie lubię kotów, więc no problem... ale gdybym była ich wielką fanką, to jednak wybrałabym izolację.
    Mam koleżankę, która posiada dwie kotki. Są jej miłością... a raczej były, bo gdy zaczęła starania o dziecko oddała je. Dziecko jest dla niej dużo bardziej ważniejsze.

Tak samo jest ze współżyciem w pierwszym trymestrze... Lekarz tak mi powiedział:
    dla jednych kobiet nie ma znaczenia czy współżyją, inne plamią po stosunku i się martwią, a jeszcze inne poprzez skurcze macicy lądują w szpitalu z zagrożeniem w ciąży. Lepiej nie sprawdzać na własnym przykładzie do której grupy się należy i powstrzymać się od igraszek. W pierwszym trymestrze organizm kobiety jest nadzwyczajnie wrażliwy.

Z całym szacunkiem dla koleżanki, ale koty nie były dla niej miłością skoro je oddała i raczej postąpiła bardzo pochopnie, że je w ogóle do siebie wzięła kiedyś. Jeśli człowiek oddaje swoje (niby ukochane zwierze) bo pojawia się dziecko to jak dla mnie nigdy nie powinien ich mieć bo nie rozumie co to relacja człowiek-kot lub człowiek-pies. Takie postępowanie to dla tych zwierząt trauma i cierpienie. Szkoda, że tak się dzieje i ludzie z byt pochopnie biorą do siebie zwierzęta. Przepraszam za tą dygresję, ale to dla mnie strasznie drażliwy temat.

MatyldaG, milagro, m@rtynka, severi, Fipsik, maggdax, misia_, kr0pka, Mimi86 lubią tę wiadomość

36 lat, euthyrox 100
    2017 - syn 💙
    2019 - syn 💙
    Lipiec 2023 - córka 💖🫢
    preg.png
  • Madera2000 Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2016, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mielismy kiedys malego pieska i byl bardzo agresywny, nie gryzl tylko mojego meza a tak kazdego lacznie ze mna. Do tego straszna fleja byla i sikala i robila kupe w domu mimo czestego wychodzenia na spacery. Jakbylam z corcia w ciazy bylosmy zalamani co zrobic zeby psa jakos wyprowadzic na prosta bylismy na szkoleniu u behawiorysty egzekwowalismy rozne rzeczy przestala spac w lozku. Niestety to nie pomoglo. Jak mala miala 5 miesiecy pogryzla ja po nozce i zdecydowalismy sie wydac. Teraz mieszka u tresera i sie zadomowila i zdominowala wielkie i agresywne psy :). Dla niej to wyszlo na lepsze a my sie nie schizujemy zeby je separowac. Czasem trzeba wybrac to co jest lepsze mimo ze to trudna decyzja.

2013 córeczka 💜
    2 aniołki
    Ja: NT i przeciwciała Atg i Atpo; MTHFR 1298
    dqprx1hp00wr3pez.png
  • Fipsik Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2016, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jak widać po avatarze mam dwa pieski i jak usłyszałam, że mam je oddać bo jestem w ciąży, to powiedziałam że prędzej dziecko oddam. One są ze mną dłużej ;) Taki tekst ucina wszelkie komentarze.

Poczytajcie trochę o toxo w książkach, nie w googlach zanim wydacie kota do schroniska. Kot jest nosicielem ostatecznym, więc żeby się od niego zarazić, po 1. kot musi być zarażony, po 2. musiałybyście wtedy zjeść surowego kota albo jego odchody. Smacznego... wystarczy oddać obowiązek sprzątania kociej kuwety komuś innemu i nie całować kota. Można też mu zbadać krew czy jest nosicielem.

Skoro ktoś kocha tak mocno kota,że nawet mu krwi nie zbada tylko od razu oddaje, to się zastanawiam, jak się drugie dziecko urodzi to pierwsze odda do domu dziecka , bo może zrobić krzywdę?

90% zarażeń jest przez warzywa i owoce. Mycie w letniej, nawet ciepłej wodzie nie eliminuje toxo. Jedynie wyparzanie. Ja sobie nie wyobrażam wyparzać truskawek albo malin.. co innego marchew czy pomidor.

W ziemi też się grzebałam, sadziłam kwiaty w ogródku, pieliłam. Poprostu potem myłam ręce takim żelem ze spirytusem.

Z psami spałam do samego końca w ciąży, a od kiedy młoda śpi na kanapie to śpią z nią i mam wyro wolne :)

A i toxo nie przechodziłam nigdy, a ze zwierzetami mam kontakt od małego. I takie chore biedne kotki na wsi też wszystkie miętliłam i całowałam. Za to - NIE JADAM MIĘSA w budkach, restauracjach, którego sama nie zrobiłam i nie mam pewności że nie jest surowe chociaż w 1%.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2016, 12:44

chloet, Klarcia, AnnaE., MatyldaG, severi, Mimi86 lubią tę wiadomość

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • Madlen2411 Nowa

Wysłany: 30 lipca 2016, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry wszystkim :)
    Chętnie dołączę do grupy. Mam nadzieję, ze szybko nadrobię zaległości :)

Pozdrawiam serdecznie,

Marrtusia, MatyldaG, anuschka, borsuk lubią tę wiadomość

• AnnaE. Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2016, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madera2000 wrote:
    My mielismy kiedys malego pieska i byl bardzo agresywny, nie gryzl tylko mojego meza a tak kazdego lacznie ze mna. Do tego straszna fleja byla i sikala i robila kupe w domu mimo czestego wychodzenia na spacery. Jakbylam z corcia w ciazy bylosmy zalamani co zrobic zeby psa jakos wyprowadzic na prosta bylismy na szkoleniu u behawiorysty egzekwowalismy rozne rzeczy przestala spac w lozku. Niestety to nie pomoglo. Jak mala miala 5 miesiecy pogryzla ja po nozce i zdecydowalismy sie wydac. Teraz mieszka u tresera i sie zadomowila i zdominowala wielkie i agresywne psy :). Dla niej to wyszlo na lepsze a my sie nie schizujemy zeby je separowac. Czasem trzeba wybrac to co jest lepsze mimo ze to trudna decyzja.

W waszym przypadku pies miał ewidentne problemy behawioralne i z pewnością zmiana wyszła mu na dobre bo to już przypadek wymagający pewnej wiedzy i czasu. Ja mam na myśli sytuacje kiedy zwierze nie jest niczemu winne, a oddaje się je bo w domu pojawia się dziecko. Dla mnie to kompletnie nie zrozumiałe, bo dzieci jak najbardziej powinny wychowywać się ze zwierzętami. Powinny uczyć się empatii od małego oraz relacji ze zwierzętami, ale do tego trzeba mieć też odpowiedzialnych rodziców którzy na prawdę kochają zwierzęta i rozumieją O CO CHODZI w relacji człowiek-zwierzę. Może na świecie było by mniej patologii umysłowej, przemocy i mniej ludzi upośledzonych emocjonalnie. Dziecko przebywając ze zwierzętami świetnie rozwija w sobie empatię, nawiązuje nić porozumienia ze zwierzętami, rozwija się jego inteligencja emocjonalna. Trzymanie dzieci z dala od zwierząt nie wróży nic dobrego.

Już nie wspominam o tym ile radości i sensu życiu nadaje pies czy kot w domu. Może zabrzmi to pompatycznie, ale tzw zwierzę domowe na prawdę ubogaca człowieka i jego życie. Natomiast tak jak pisałam, nie każdy dorosły jest w stanie to pojąć nawet jeśli weźmie do siebie zwierzę... niektórzy nie są w stanie tego przeskoczyć, moim zdaniem dlatego właśnie, że nie zostali odpowiednio wychowani ze zwierzętami w dzieciństwie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2016, 12:58

Fipsik, m@rtynka, Mimi86 lubią tę wiadomość

36 lat, euthyrox 100
    2017 - syn 💙
    2019 - syn 💙
    Lipiec 2023 - córka 💖🫢
    preg.png
  • chloet Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2016, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Crisperss wrote:

nienawidzę takich historii i tego typu ludzi, którzy oddają swoje zwierzaki, bo dziecko

ja swojego psa kocham jak syna i NIGDY PRZENIGDY bym go nie oddała, nawet jeśli oznaczałoby to w jakimkolwiek sensie ograniczenie komfortu życia czy cokolwiek.
    wrrrrrrrrr

Mimi86 lubi tę wiadomość

rqkqj11.png
  • Fipsik Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2016, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szkoda, że to forum otwarte pokazałabym wam zdjęcia jak razem śpią i się bawią :) ba, nawet książki im czyta :) A jak nie chcą słuchać to im pyski do książki wsadza. Karmi, wyprowadza na spacer. Rudego ja mam, bo to dziki stwór, a powolną czarną staruszkę młoda ma na smyczy. Rzuca im piłki, goni. Biedna by była bez nich, bo niesamowicie dużo radości dają :)

AnnaE., misia_, MatyldaG, Mimi86 lubią tę wiadomość

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • AnnaE. Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2016, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    milagro wrote:
    MatyldaG ja mam kicie. I mimo że całe życie mialam koty to nie mam toxoplazmozy. Ale niestety kicia musiała się przenieść do garażu bo często wychodzi.Mąż zakazal N jej dotykac przykro mi ale wolę to niz ja oddac jak większość nam sugeruje.

Ja bym próbowała trochę doedukować męża.. bo takie postępowanie jest trochę średniowieczne ;) I błagam.. nie sugerujcie się opiniami ludzi którzy sami zwierząt nie mają lub się na nich nie znają.. takie powtarzanie stereotypów nie jest mądre.

Fipsik, chloet lubią tę wiadomość

36 lat, euthyrox 100
    2017 - syn 💙
    2019 - syn 💙
    Lipiec 2023 - córka 💖🫢
    preg.png
  • Klarcia Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2016, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W 100% podzielam zdanie Fipsik. Nie dajmy się zwariować. Jeśli macie wątpliwości co do swojego kota najlepiej go zbadać, to takie samo badanie krwi jak u kobiet w ciąży. I będziecie mieć jasną sytuację. Oddawanie kotów tylko ze względu na ciążę i strach bez sprawdzenia czy faktycznie Wam zagraża to jakaś paranoja i moim zdaniem kompletny brak odpowiedzialności. Wystarczy zachować odpowiedni poziom higieny, a czyszczenie kuwety pozostawić partnerowi.

Fipsik, AnnaE., severi lubią tę wiadomość

0d1ydqk3xgnfcnk4.png
  • Fipsik Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2016, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaE. wrote:
    Ja bym próbowała trochę doedukować męża.. bo takie postępowanie jest trochę średniowieczne ;) I błagam.. nie sugerujcie się opiniami ludzi którzy sami zwierząt nie mają lub się na nich nie znają.. takie powtarzanie stereotypów nie jest mądre.

Nawet jeśli ktoś ma zwierzę, nie musi się znać na parazytologii. Ja miałam to i na medyku i na techniku weterynarii. Cokolwiek chcecie zrobić ze zwierzakami pogadajcie najpierw z weterynarzem, kurde zbadajcie tego kota. A i ginekologów też macie trochę dziwnych. Ja się mojej zapytałam czy mogę uczestniczyć w sekcji zwłok na weterynarii, bo pewna nie byłam a ona do mnie czy mam zamiar te zwłoki jeść. Ja na to że nie, tylko badać, to powiedziała że w czym problem?

AnnaE., Klarcia, chloet, kr0pka lubią tę wiadomość

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • Fipsik Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2016, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i taka ciekawostka.. więcej bakterii, wirusów i ROBALI dostaniecie w prezencie obcując z człowiekiem niż ze zwierzęciem. Pomyślcie o tym całując teściową na przywitanie.

wiecie jak na mnie patrzyli, jak ochrzaniałam za całowanie małej po rączkach? tekst, że "po ustach wiem że nie wolno, więc po rączce." ja mówię przecież ona rączki do buzi bierze! spier*** mi od niej! :) Ale z psem spała ;D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2016, 13:03

Klarcia, chloet, Tosia 1981, Ejda665, Mimi86 lubią tę wiadomość

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • Klarcia Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2016, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fipsik wrote:
    A i taka ciekawostka.. więcej bakterii, wirusów i ROBALI dostaniecie w prezencie obcując z człowiekiem niż ze zwierzęciem. Pomyślcie o tym całując teściową na przywitanie.
    Kochana trafiłaś w punkt! Nic dodać nic ująć. ;-)

Fipsik, Madera2000 lubią tę wiadomość

0d1ydqk3xgnfcnk4.png
  • misia_ Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2016, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Każdy ma swoje zdanie na temat kota i chyba ma do tego prawo. Jeden ma kociaki, lubi, pozwala się lizać przez nie, a drugi poprostu nie lubi i się brzydzi. Proste.
    Wydaje mi się że aż tak dużego zagrożenia nie ma wystarczy dbać i higienę i się badac,ale to też nie powód żeby zwierzaka oddawać gdzieś..wystarczy ograniczyć kontakt z kuweta i być bardziej ostrożnym.
    Naszczescie ja nie mam z tym problemu bo ogólnie nie przepadam za zwierzętami za to jak byłam mała to straszna psiara byłam ale już mi przeszło :P więc takie przekamarzanie się co kto zrobi z kotem nie ma sensu każdy jest dorosły i zrobi co zechce :)

Co gotujecie na obiad? :p

zud3vfxmupr3rb8d.png
  • AnnaE. Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2016, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fipsik wrote:

wiecie jak na mnie patrzyli, jak ochrzaniałam za całowanie małej po rączkach? tekst, że "po ustach wiem że nie wolno, więc po rączce." ja mówię przecież ona rączki do buzi bierze! spier*** mi od niej! :) Ale z psem spała ;D

haha... dokładnie... ludzi się nie odrobacza tak jak zwierząt domowych (choć można). Psy czy koty domowe, konie i inne zwierzęta hodowlane odrobacza się w przeciwieństwie do człowieka. Każdy z nas moi drodzy nosi w sobie pasożyty. Koty czy psy przy nas to sterylne istoty.

Klarcia lubi tę wiadomość

36 lat, euthyrox 100
    2017 - syn 💙
    2019 - syn 💙
    Lipiec 2023 - córka 💖🫢
    preg.png
  • Fipsik Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2016, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My się odrobaczyliśmy raz, teraz jak J pójdzie do przedszkola chcę co roku całą rodzinę odrobaczać.

AnnaE. lubi tę wiadomość

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • AnnaE. Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2016, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia.. ja robię zapiekankę warzywną :) Mam nadzieję, że nie naruszę regulaminu jak dodam link do przepisu:

http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/pomidory/zapiekanka_z_cukinia/przepis.html

Najlepsze sezonowe jedzenie ever.. jak dla mnie.

misia_ lubi tę wiadomość

36 lat, euthyrox 100
    2017 - syn 💙
    2019 - syn 💙
    Lipiec 2023 - córka 💖🫢
    preg.png
  • Balladyna Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2016, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam dwa koty i nie zamierzam ich nie przytulać i nie całować. A oddać? W życiu!

Fipsik, Klarcia lubią tę wiadomość

Misia ❤ 25.03.2017
    Ciąża biochemiczna 05.03.2018
‹‹ 156 157 158 159 160 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ