MARZEC 2017 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
chloet wrote:no to szaleństwo, faktycznie
ja już kilka lat płacę normalny ZUS, muszę dopytać księgowej, jak to obliczyć.chloet, Magda-lenka lubią tę wiadomość
-
MatyldaG wrote:Chloet ja place jeszcze mały ZUS i w tym momencie jak pójdę na l4 przysługuje mi ok 300 zł nie płacę wtedy społecznej tylko zdrowotna 280. Po urodzeniu przysługuje mi przez rok 1000 :p i nie palce ani społecznej ani zdrowotnej także ze tak powiem szał macicy :p
Zaległości to jedno, najgorsze są sprawy w toku których nie mogę poprostu zostawić no i jak nie pracuje to nie zarabiam.
Nie przypuszczałam ze będzie tak ciężko a tu wygląda na to ze ile się da musze się z robota do domu przenosic
Marylda masz racje - przy niskim ZUS ( na którym też jestem, ah ta własna działalność i niemożliwosć relaksu na L4) nie będziesz na macierzyńskim w kwocie 1000 zł płaciła społecznej i zdrowotnej. Jednak dziewczyny które płacą normalny ZUS i dostaną bardziej godziwe pieniądze na macierzyńskim będą obowiązane do zapłaty zdrowotnej. Tak mi się przynajmniej wydaje na ile orientuje się w przepisach i nic się nie zmieniło.chloet lubi tę wiadomość
Aniołek (23.11.2015 r.)
Aniołek (15.04.2016 r.)
Aniołek (08.08.2016 r.)
-
Magda-lenka wrote:Marylda masz racje - przy niskim ZUS ( na którym też jestem, ah ta własna działalność i niemożliwosć relaksu na L4) nie będziesz na macierzyńskim w kwocie 1000 zł płaciła społecznej i zdrowotnej. Jednak dziewczyny które płacą normalny ZUS i dostaną bardziej godziwe pieniądze na macierzyńskim będą obowiązane do zapłaty zdrowotnej. Tak mi się przynajmniej wydaje na ile orientuje się w przepisach i nic się nie zmieniło.
-
Balladyna zazdroszczę, że wizytę masz z rana Będzie dobrze kochana
Ja się będę cały jutrzejszy dzień stresować! Kurde jak bym wiedziała wcześniej, że szefa w tym tygodniu nie będzie to tez bym się na rano umówiła -
Oj tak, ostatnio miałam na 14:00 i myślałam, że jajko zniosę. ALe z drugiej strony musze dojechać do Brukseli, tam się metrem tłuc i idę do lekarski, której nie lubię. Ale muszę wiedzieć czy wszystko ok. Plusem jest, że idę do polki to może nie poskąpi lekarstw.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2016, 14:14
Misia ❤ 25.03.2017
Ciąża biochemiczna 05.03.2018 -
Ja przez moje ekscesy żołądkowe nawet nie miałam już sił myślec ze to przecież dziś wizyta a tu już 14! Takie zwłoki są ze mnie ze nie chce mi się nawet iść umyć :p
Moja teściowa jest pielęgniarka w szpitalu powiedziała ze może mi podać kroplowke z soli fizjologicznej z glukoza, ale najpierw spytam gina albo położne czy napewno mogę -
MatyldaG wrote:Dokładnie jest tak jak piszesz ostatnio to z moja księgowa walkowalan
MatyldaG a myslałaś o placeniu wyższej składki przed kilka miesięcy? liczyłaś czy to się opłaca? wiesz jak to obliczyć? Ja robie sama księgowość i nie mam kogo podpytać.Aniołek (23.11.2015 r.)
Aniołek (15.04.2016 r.)
Aniołek (08.08.2016 r.)
-
Magda-lenka wrote:MatyldaG a myslałaś o placeniu wyższej składki przed kilka miesięcy? liczyłaś czy to się opłaca? wiesz jak to obliczyć? Ja robie sama księgowość i nie mam kogo podpytać.
-
"Mianowicie dawniej przy prowadzących działalność brali pod uwagę 3 miesiące składkowe/ trzeba było tylko "wypaść z chorobowego tj zapłacic zus po terminie/ TERAZ do wyliczenia podstawy biorą 12 miesięcy składkowych i nawet jak zapłaci się te trzy miesiące najwyższego to oni to liczą w następujący sposób : 12 miesięcy podstawowa składka + / suma trzech miesiacy najwyższej podstawy / 12 * 3/ . Więc suma sumarum nie opłaca sie załacić nawet tych 3 miesięcy najwyższego. "
-
Magda-lenka wrote:Marylda masz racje - przy niskim ZUS ( na którym też jestem, ah ta własna działalność i niemożliwosć relaksu na L4) nie będziesz na macierzyńskim w kwocie 1000 zł płaciła społecznej i zdrowotnej. Jednak dziewczyny które płacą normalny ZUS i dostaną bardziej godziwe pieniądze na macierzyńskim będą obowiązane do zapłaty zdrowotnej. Tak mi się przynajmniej wydaje na ile orientuje się w przepisach i nic się nie zmieniło.
--
Mateusz 23.08.2018 [*] 9t+4d -
nick nieaktualny
-
Dzień dobry
Byłam dzisiaj z rana założyć kartę ciąży z nfz i o dziwo miałam wizytę ale mega krótką Lekarz mnie nie zbadał, pytał o te same rzeczy co poprzednio i miałam usg ale nic nie widziałam, nic nie słyszałam i nic nie wiem A jak spytałam to lekarz stwierdził tylko, że wszystko ok i mam przyjść za tydzień to da mi skierowanie na prenatalne. Wyników też wszystkich nie mam, bo albo jeszcze nie przyszły albo im się gdzieś zgubiły Masakra... Wizyta na nfz a prywatnie to jak woda i ogień...Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2016, 18:56
--
Mateusz 23.08.2018 [*] 9t+4d -
jenny88 wrote:Dzień dobry
Byłam dzisiaj z rana założyć kartę ciąży z nfz i o dziwo miałam wizytę ale mega krótką Lekarz mnie nie zbadał, pytał o te same rzeczy co poprzednio i miałam usg ale nic nie widziałam, nie nie słyszałam i nic nie wiem A jak spytałam to lekarz stwierdził tylko, że wszystko ok i mam przyjść za tydzień to da mi skierowanie na prenatalne. Wyników też wszystkich nie mam, bo albo jeszcze nie przyszły albo im się gdzieś zgubiły Masakra... Wizyta na nfz a prywatnie to jak woda i ogień...
ajjj, to może następnym razem wybierz się jednak do innego lekarza? -
Ja byłam na nfz. Nie byłam badana miałam tylko usg i pokazany pęcherzyk ciążowy. Dostałam skierowanie na badania i przy następnej wizycie mam kartę ciąży dostać. Ale.to już zrobi inny lekarz prywatny. Pani ma swietne opinie. Powinnam nie zmieniać lekarza w trakcie ciąży ale jakoś nie miałam tyle wiary że odrazu się uda zajść w ciążę. Chciałabym mieć prenatalne na nfz ale nie wiem jak namówić lekarza na skierowanie.
-
Kingulla trzymam za Was kciuki! Ja bym się nie poddawała i ten Duphaston też bym chyba brała dalej, skoro pojawiło się serduszko to znaczy że maluch walczy i chce żyć a skoro medycyna potrafi pomóc to czemu nie skorzystać..
Balladyna musisz dać sobie na luz i się nie przemęczać z tymi plamieniami..ja juz od kilku dni mam spokój ale co wyleżałam to moje..zresztą dalej ile tylko mogę to leżę, żeby nie wróciły..
Mnie też męczą mdłości pani w aptece dała mi dziś lokomotiv do ssania..ciekawe czy pomoże.. -
ja jestem po dzisiejszej wizycie... z usg 7t2d czyli rozwija się miarowo (we wtorek był 6t3d)... serduszka ani razu nie słyszałam, tylko mi pokazali na usg. Obaj lekarze zgodnie twierdzą, że słuchanie serduszka tak wcześnie może zaszkodzić ponieważ zarodek jest bombardowany bardzo silnymi wiązkami promieniowania... ważne że bije.
MatyldaG, Dziunka, misia_, borsuk, anuschka, Magdzia88, kark, Marynia991, Tosia 1981 lubią tę wiadomość