X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARZEC 2017 :)
Odpowiedz

MARZEC 2017 :)

Oceń ten wątek:
  • MatyldaG Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chloet wrote:
    no to szaleństwo, faktycznie

ja już kilka lat płacę normalny ZUS, muszę dopytać księgowej, jak to obliczyć.
    Spytaj jak płacisz wyższy ZUS to być może dostaniesz więcej, a Ty dopiero zaczynasz opłacać chorobowe tak? Może da się je je np tera zwiększyć i potem też Ci więcej będzie przysługiwać. Mnie się już nie opłaca zwiększać bo teraz liczą chyba z ostatnich 12 miesięcy.

chloet, Magda-lenka lubią tę wiadomość

Franek i Antek 36+0 2560 i 2710 kg
    UC1Cp1.png
    Endometrioza IV st., problem męski
    17.V.16 crio transfer blastki 411 :(
    18.VI.16 crio bl 321 i bl 2 :) bHCG:9dpt 734 11dpt 1871 biją dwa <3 <3 :)
    Mamy 3 mrożaczki <3

• borsuk Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jutro na 17 mam wizytę :) :)
    Już się doczekać nie mogę!! Chcę zobaczyć ten pulsujący punkcik <3

MatyldaG, chloet, misia_, Klarcia lubią tę wiadomość

Mama cudownego Wojtka (10.03.2017 <3)
    mhsvj44jj2ebmsak.png
    Strata w 11tc- poronienie zatrzymane 2.04.19😪
  • Magda-lenka Przyjaciółka

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MatyldaG wrote:
    Chloet ja place jeszcze mały ZUS i w tym momencie jak pójdę na l4 przysługuje mi ok 300 zł nie płacę wtedy społecznej tylko zdrowotna 280. Po urodzeniu przysługuje mi przez rok 1000 :p i nie palce ani społecznej ani zdrowotnej także ze tak powiem szał macicy :p
    Zaległości to jedno, najgorsze są sprawy w toku których nie mogę poprostu zostawić no i jak nie pracuje to nie zarabiam.
    Nie przypuszczałam ze będzie tak ciężko a tu wygląda na to ze ile się da musze się z robota do domu przenosic

Marylda masz racje - przy niskim ZUS ( na którym też jestem, ah ta własna działalność i niemożliwosć relaksu na L4) nie będziesz na macierzyńskim w kwocie 1000 zł płaciła społecznej i zdrowotnej. Jednak dziewczyny które płacą normalny ZUS i dostaną bardziej godziwe pieniądze na macierzyńskim będą obowiązane do zapłaty zdrowotnej. Tak mi się przynajmniej wydaje na ile orientuje się w przepisach i nic się nie zmieniło.

chloet lubi tę wiadomość

Aniołek (23.11.2015 r.)

Aniołek (15.04.2016 r.)

Aniołek (08.08.2016 r.)
  • MatyldaG Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda-lenka wrote:
    Marylda masz racje - przy niskim ZUS ( na którym też jestem, ah ta własna działalność i niemożliwosć relaksu na L4) nie będziesz na macierzyńskim w kwocie 1000 zł płaciła społecznej i zdrowotnej. Jednak dziewczyny które płacą normalny ZUS i dostaną bardziej godziwe pieniądze na macierzyńskim będą obowiązane do zapłaty zdrowotnej. Tak mi się przynajmniej wydaje na ile orientuje się w przepisach i nic się nie zmieniło.
    Dokładnie jest tak jak piszesz ostatnio to z moja księgowa walkowalan

UC1Cp1.png
    Mamy 3 mrożaczki <3

• Balladyna Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam wizytę na 8:30 jutro. Już panikuję.

borsuk, MatyldaG lubią tę wiadomość

Misia ❤ 25.03.2017
    Ciąża biochemiczna 05.03.2018
  • borsuk Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Balladyna zazdroszczę, że wizytę masz z rana :) Będzie dobrze kochana :)
    Ja się będę cały jutrzejszy dzień stresować! Kurde jak bym wiedziała wcześniej, że szefa w tym tygodniu nie będzie to tez bym się na rano umówiła :/

Mama cudownego Wojtka (10.03.2017 <3)
    mhsvj44jj2ebmsak.png
    Strata w 11tc- poronienie zatrzymane 2.04.19😪
  • Balladyna Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj tak, ostatnio miałam na 14:00 i myślałam, że jajko zniosę. ALe z drugiej strony musze dojechać do Brukseli, tam się metrem tłuc i idę do lekarski, której nie lubię. Ale muszę wiedzieć czy wszystko ok. Plusem jest, że idę do polki to może nie poskąpi lekarstw.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2016, 14:14

Misia ❤ 25.03.2017
    Ciąża biochemiczna 05.03.2018
  • MatyldaG Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przez moje ekscesy żołądkowe nawet nie miałam już sił myślec ze to przecież dziś wizyta a tu już 14! Takie zwłoki są ze mnie ze nie chce mi się nawet iść umyć :p
    Moja teściowa jest pielęgniarka w szpitalu powiedziała ze może mi podać kroplowke z soli fizjologicznej z glukoza, ale najpierw spytam gina albo położne czy napewno mogę

UC1Cp1.png
    Mamy 3 mrożaczki <3

• Magda-lenka Przyjaciółka

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MatyldaG wrote:
    Dokładnie jest tak jak piszesz ostatnio to z moja księgowa walkowalan

MatyldaG a myslałaś o placeniu wyższej składki przed kilka miesięcy? liczyłaś czy to się opłaca? wiesz jak to obliczyć? Ja robie sama księgowość i nie mam kogo podpytać.

Aniołek (23.11.2015 r.)

Aniołek (15.04.2016 r.)

Aniołek (08.08.2016 r.)
  • MatyldaG Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda-lenka wrote:
    MatyldaG a myslałaś o placeniu wyższej składki przed kilka miesięcy? liczyłaś czy to się opłaca? wiesz jak to obliczyć? Ja robie sama księgowość i nie mam kogo podpytać.
    Myślałam o tym nawet miałam z księgowa plan ze jak znajdę to się w jednym miesiącu spoznie z płatnościa zusow i potem podwyższać składkę i juz mi liczą średnia od tej podwyższonej aleeee od tego roku ustawa się zmieniła. I ogólnie ciężarne w zusie są uważane za zlodziejki :p jak znajdę to ci wkleję jak to się teraz liczy

UC1Cp1.png
    Mamy 3 mrożaczki <3

• MatyldaG Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    "Mianowicie dawniej przy prowadzących działalność brali pod uwagę 3 miesiące składkowe/ trzeba było tylko "wypaść z chorobowego tj zapłacic zus po terminie/ TERAZ do wyliczenia podstawy biorą 12 miesięcy składkowych i nawet jak zapłaci się te trzy miesiące najwyższego to oni to liczą w następujący sposób : 12 miesięcy podstawowa składka + / suma trzech miesiacy najwyższej podstawy / 12 * 3/ . Więc suma sumarum nie opłaca sie załacić nawet tych 3 miesięcy najwyższego. "

UC1Cp1.png
    Mamy 3 mrożaczki <3

• jenny88 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda-lenka wrote:
    Tak, jak dostaje się wyższy macierzyński to płaci się tylko składkę zdrowotną i z chwilą przejścia na macierzyński trzeba wyrejestrować się ze składek i zarejestrować tylko do zdrowotnej. U mnie tak jest i będzie ;)

km5sdf9hw9lfjofs.png
    f2wlanliuanju9mz.png
    km5svcqgwvlx6b9m.png
    f2wlanlibk6qka1b.png

--

Mateusz <3 23.08.2018 [*] 9t+4d :(
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie szef jak usłyszał, że jestem w ciąży to dał mi podwyżkę... Ciekawe czy to przejdzie w Zusie i nie będą się czepiać, bo firma duża, ponad 200 osób.

borsuk, MatyldaG, Dziunka, m@rtynka, jenny88 lubią tę wiadomość

• jenny88 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)
    Byłam dzisiaj z rana założyć kartę ciąży z nfz i o dziwo miałam wizytę ale mega krótką :/ Lekarz mnie nie zbadał, pytał o te same rzeczy co poprzednio i miałam usg ale nic nie widziałam, nic nie słyszałam i nic nie wiem :/ A jak spytałam to lekarz stwierdził tylko, że wszystko ok i mam przyjść za tydzień to da mi skierowanie na prenatalne. Wyników też wszystkich nie mam, bo albo jeszcze nie przyszły albo im się gdzieś zgubiły :/ Masakra... Wizyta na nfz a prywatnie to jak woda i ogień...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2016, 18:56

km5sdf9hw9lfjofs.png
    f2wlanliuanju9mz.png
    km5svcqgwvlx6b9m.png
    f2wlanlibk6qka1b.png

--

Mateusz <3 23.08.2018 [*] 9t+4d :(
  • chloet Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jenny88 wrote:
    Dzień dobry :)
    Byłam dzisiaj z rana założyć kartę ciąży z nfz i o dziwo miałam wizytę ale mega krótką :/ Lekarz mnie nie zbadał, pytał o te same rzeczy co poprzednio i miałam usg ale nic nie widziałam, nie nie słyszałam i nic nie wiem :/ A jak spytałam to lekarz stwierdził tylko, że wszystko ok i mam przyjść za tydzień to da mi skierowanie na prenatalne. Wyników też wszystkich nie mam, bo albo jeszcze nie przyszły albo im się gdzieś zgubiły :/ Masakra... Wizyta na nfz a prywatnie to jak woda i ogień...

ajjj, to może następnym razem wybierz się jednak do innego lekarza? :)

rqkqj11.png
  • Marrtusia Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chodzę na nfz i jestem bardzo zadowolona.

3i49gu9rvz9upor9.png
    dqprbd3m8nwdxna3.png
  • blekitna Ekspertka

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam na nfz. Nie byłam badana miałam tylko usg i pokazany pęcherzyk ciążowy. Dostałam skierowanie na badania i przy następnej wizycie mam kartę ciąży dostać. Ale.to już zrobi inny lekarz prywatny. Pani ma swietne opinie. Powinnam nie zmieniać lekarza w trakcie ciąży ale jakoś nie miałam tyle wiary że odrazu się uda zajść w ciążę. Chciałabym mieć prenatalne na nfz ale nie wiem jak namówić lekarza na skierowanie.

relgtv73dmdqbogo.png
    relg3e3kdmuh56z5.png
  • Dziunka Ekspertka

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kingulla trzymam za Was kciuki! Ja bym się nie poddawała i ten Duphaston też bym chyba brała dalej, skoro pojawiło się serduszko to znaczy że maluch walczy i chce żyć a skoro medycyna potrafi pomóc to czemu nie skorzystać..

Balladyna musisz dać sobie na luz i się nie przemęczać z tymi plamieniami..ja juz od kilku dni mam spokój ale co wyleżałam to moje..zresztą dalej ile tylko mogę to leżę, żeby nie wróciły..

Mnie też męczą mdłości pani w aptece dała mi dziś lokomotiv do ssania..ciekawe czy pomoże..

f2w33e3kembcagk8.png
  • Dziunka Ekspertka

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Własnie doczytałam ze nie można stosować w ciąży bez z gody lekarza..a jak pytałam to powiedziała że mogę :/

f2w33e3kembcagk8.png
  • Crisperss Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja jestem po dzisiejszej wizycie... z usg 7t2d czyli rozwija się miarowo (we wtorek był 6t3d)... serduszka ani razu nie słyszałam, tylko mi pokazali na usg. Obaj lekarze zgodnie twierdzą, że słuchanie serduszka tak wcześnie może zaszkodzić ponieważ zarodek jest bombardowany bardzo silnymi wiązkami promieniowania... ważne że bije.

MatyldaG, Dziunka, misia_, borsuk, anuschka, Magdzia88, kark, Marynia991, Tosia 1981 lubią tę wiadomość

6sut9jcgeodkavnc.png
    6sutdf9heulgg01i.png
‹‹ 164 165 166 167 168 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ