MARZEC 2017 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć kobietki
dawno się nie udzielałam ale złapałam doła po genetycznych
ale już powoli wracam do "żywych" w oczekiwaniu na wyniki testy nifty
-
Tosia 1981 wrote:Cześć kobietki
dawno się nie udzielałam ale złapałam doła po genetycznych
ale już powoli wracam do "żywych" w oczekiwaniu na wyniki testy nifty
mam nadzieję, że to nic poważnego!! wynik testu bywa błędnie negatywny, więc trzeba dobrej konsultacji i samemu lepiej tego nie robić..
ja mam zamiar w przyszłym tyg udać się na PAPPA + USG i jestem zszokowana cenami w Wawie ;/Szczęśliwa mama Zuzi -
Dziewczyny, wczoraj dzwonili do mnie z wynikami testu Pappa. Wczesniej USG prentalne wyszło świetnie, gin powiedział, że bardzo małe ryzyko wystąpienia wad. Wczoraj jednak przez telefon laborantka powiedziała mi, że po biochemii ryzyko trisomii 21 znacznie wzrosło do 1:700
(( Umówiła mnie na wizytę z genetykiem, który mi to ma wyjaśnić, ale to dopiero 1 wrzesnia. A ja jestem już od wczoraj kłębkiem nerwów. Jeśli ktoś się na tym zna bardziej ode mnie, plis, pomocy, bo nie wiem, co o tym myśleć.Czytamłam już w necie z tuzin artykułów, ale jakoś to do mnie nie przemawia.
-
Angie 232 wrote:mam nadzieję, że to nic poważnego!! wynik testu bywa błędnie negatywny, więc trzeba dobrej konsultacji i samemu lepiej tego nie robić..
ja mam zamiar w przyszłym tyg udać się na PAPPA + USG i jestem zszokowana cenami w Wawie ;/po biochemii ryzyko nieznacznie spadło ale to nie zmniejszyło mojego niepokoju dlatego wczoraj oddałam krew na nifty
Angie 232 lubi tę wiadomość
-
Fipsik- a na jakiej podstawie "szpital" ocenia to ryzyko?
jestem ciekawa, bo biorąc pod uwagę tylko wywiad i zwykłe usg to trochę chyba słabo.
Pappa jest nieinwazyjny więc jeśli lekarz zleci, to chyba ma w tym swój cel ..Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2016, 10:49
Szczęśliwa mama Zuzi -
Tosiu mam nadzieje ze to nic powaznego?
wiele jest takich przypadkow ze wychodzi wysokie ryzyko a dzieci i tak sie rodza w 100% zdrowe, czasami rzeczywiscie te testy wiecej nerwow niepotrzebnych przynosza niz dobrego -
Fipsik wrote:U nas w szpitalu klinicznym robi się badania poszerzone jeśli ryzyko jest większe niż 1:300. Także 1:700 to nie jest na tyle "źle" żeby ingerować.
No wlasnie mi mówiła coś babka, że moge ewentualnie zdecydować się na dodatkowe badania, ale szczerze mówiąc nie chcę ich robić, bo powiedziała, że te są już inwazyjne. -
Angie 232 wrote:Fipsik- a na jakiej podstawie "szpital" ocenia to ryzyko?
jestem ciekawa, bo biorąc pod uwagę tylko wywiad i zwykłe usg to trochę chyba słabo.
Pappa jest nieinwazyjny więc jeśli lekarz zleci, to chyba ma w tym swój cel ..
usg + pappa
jeśli wychodzi ryzyko większe niż 1:300 sugerują amniopuknkcję.
więc nie wiem czy taki słaby mamy ten szpital...Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2016, 10:52
-
Mimi86 wrote:Jestem po prenatalnych
Jestem po badaniu
Wszystko ok;) dzidzia ma 6,5 cm ryzyko wad bardzo niskie , serce bije 160 na minutę i chyba to bedzie chłopczyk bo miedzy nogami cos sterczy ale lekarz każe sie nie nastawiać jeszcze . Jedynie kapa z tym ze mam łożysko przodujące i dlatego chyba krwawiłam na początku
Przezorność 1,50
Trisomia 21 1:4690
Trisomia 18 1:20000
Trisomia 13 1:20000
Jutro fotki wkleję
SuperMagda86_0309 lubi tę wiadomość
mama:
7 IX 16 - Aniołek 13 tc (*)
-
zawsze trzeba sobie zadac pytanie co zrobicie z ta wiedza po amniopunkcji? i czy w zwiazku z ta decyzja warto ja robic?
ja osobiscie chyba bym sie na ten inwazyjny test nie zdecydowala bo tez juz sie naczytalam przypadkow ze przez nie dochodzilo do poronienia a z wynikow ze dziecko zdrowe... wiec nie wiem czy bym to sobie wybaczylaVaina, Anita12 lubią tę wiadomość
-
Fipsik, ja miałam Pappa robione w sumie dlatego, że mój gin dał mi skierowanie na badania prenatalne (dzieki temu były bezpłatne), a jak się ma skierowanie, to ponoć standardowo pobierają krew do badania.
Co do USG wyszło ponoć wszystko super:
rozpoznanie: żywy płód
czynność serca: uwidoczniono, 156 ud/min
przezierność karku: 1,75 mm
przezierność wewnątrzczaszkowa: obecna
łożysko: ściana przednia
płyn owodniowy: w normie
kość nosowa: obecna
ręce i stopy widoczne
czaszka, kręgosłup, serce, mózg, żołądek, nerki, pęcherz moczowy: obraz prawidłowy
Trisomia 21 podstawowe: 1:912, skorygowane: 1:4016
Trisomia 18 podst: 1:10761 skoryg: 1:20000
Trisomia 13 podst: 1:20000 skoryg: 1:20000
Tyle było z usg. No i teraz z Pappa niby trisomia 21 wyszło 1:700
-
Fipsik wrote:a przezierność karkową jaką miałas?
Ja osobiście uważam, że jeśli przezierność sugeruje problem to warto przejąć się testem pappa, jednakże jeśli przezierność wychodzi dobra to badania krwi potrafią wiele namieszać, a wychodzą zdrowe dzieci.
Na jednym badaniu 2,8 na drugim 2,9 -
blekitna wrote:A ja kibluje w laboratorium na krzywej cukrowej. Mam nadzieję, że jutro okaże się że nie mam cukrzycy ciążowej. Poszłam w czwartek bo w sobotę rocznica ślubu. Fajnie by było wiedzieć wtedy na czym stoję.
Trzymam kciuki!
mama:
7 IX 16 - Aniołek 13 tc (*)