MARZEC 2017 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Tosia, Magda86 mam nadzieje, ze wszystko bedzie dobrze :*
Moja siostra robiła test PAPPA i wyszło jej duże ryzyko, ze dziecko bedzie chore. Strasznie płakała i to przezywała. Ostatecznie mała urodziła sie zdrowa i świetnie się rozwija. Ja dlatego postanowiłam nie robić tego testu. Chyba zeby na usg cos wyszło nie tak.Magda86_0309, Tosia 1981 lubią tę wiadomość
Tosiu czekamy na Ciebie
30 tc - 1430g 34tc- 2182g -
Magda ja bym na Twoim miejscu się nie przejmowała, nosek jest i przezierność super - nie jestem wróżką i nie dam Ci 100% pewności, że wszystko ok ale sugerowałabym się wynikami samego usg, bez pappa.
Tosia powinno być do 2,5. nieznacznie powyżej normy, a co lekarze mówią?Magda86_0309, MatyldaG lubią tę wiadomość
-
Magda86_0309 wrote:czy ktoś wie, czym się różni to ryzyko podstawowe od skorygowanego?
ryzyko podstawowe jest wyliczane na podstawie usg, skorygowane przez test z krwi, na który ma wpływ wiele czynników. Za sam wiek już zwiększają ryzyko wielokrotnie. -
Fipsik wrote:Magda ja bym na Twoim miejscu się nie przejmowała, nosek jest i przezierność super - nie jestem wróżką i nie dam Ci 100% pewności, że wszystko ok ale sugerowałabym się wynikami samego usg, bez pappa.
Tosia powinno być do 2,5. nieznacznie powyżej normy, a co lekarze mówią?
Dzięki, ja już też wczoraj nad tym myślałam i doszłam do wniosku, że będzie co ma być. Ja już chyba nie będę robiła żadnych dodatkowych badań, bo nie chcę zaszkodzić dziecku.Poczekam spokojnie, licząc na to, że będzie dobrze. -
url=https://naforum.zapodaj.net/b0513d0d33be.jpg.html]https://naforum.zapodaj.net/thumbs/b0513d0d33be.jpg[/url]
Tak wygląda mój brzuch. Nie wiem czy już choć troszkę jest ciążowy bo niestety przed nie był płaski:( Jak myślicie? Gdyby jednak rósł byłabym spokojniejsza:)Magda86_0309, MatyldaG, Tosia 1981, kr0pka, taka_ja, Czarnuszka, Mimi86 lubią tę wiadomość
-
Magda86_0309 wrote:
No i teraz z Pappa niby trisomia 21 wyszło 1:700jakbym miała takie ryzyko jak u Ciebie to nic bym z tym nie robiła
u mnie ryzyko tr 21 z pierwszego miejsca 211 a z drugiego coś ponad 500 ale znowu tr 13 z pierwszego miejsca 275 a z drugiego ponad 1300
-
Fipsik wrote:usg + pappa
jeśli wychodzi ryzyko większe niż 1:300 sugerują amniopuknkcję.
więc nie wiem czy taki słaby mamy ten szpital...
Powiedzcie, Wy za to w Pl placicie? Magda, rozmawialas z jakims genetykiem? Spokojnie, po usg bylo ok, tak? Wiem,ze po prenatal ych i pappa czesto jest konsultacja z genetykiem ale to wlasnie nie wszedzie. Z czego to wynika?
Ja pomalu fisiuje,bo nadal nie mam listu ze szpigala z terminem prenatalnych i pappa. -
Magda86_0309 wrote:I w ogóle wszystkie macie takie zgrabne figury, że aż boję się patrzeć w lustro ;p
-
Angie 232 wrote:mam nadzieję, że to nic poważnego!! wynik testu bywa błędnie negatywny, więc trzeba dobrej konsultacji i samemu lepiej tego nie robić..
ja mam zamiar w przyszłym tyg udać się na PAPPA + USG i jestem zszokowana cenami w Wawie ;/ -
Fipsik wrote:ryzyko podstawowe jest wyliczane na podstawie usg, skorygowane przez test z krwi, na który ma wpływ wiele czynników. Za sam wiek już zwiększają ryzyko wielokrotnie.
-
Fipsik wrote:
Tosia powinno być do 2,5. nieznacznie powyżej normy, a co lekarze mówią? -
"Ryzyko wystąpienia wad genetycznych uważa się za podwyższone, jeżeli wynosi powyżej 1/300 (liczbowa ocena ryzyka) lub gdy przezierność karkowa przekracza 3 mm. Nieprawidłowy wynik to nie wyrok. Nie wskazuje na chorobę płodu, lecz na podwyższone ryzyko - np. 70 procent dzieci z wynikiem między 3 a 4,5 mm rozwija się prawidłowo!"
wyczytane z netaVaina, Englein, Magda86_0309 lubią tę wiadomość
-
Vaina wrote:Tosia, to nie jest źle jak ci wyszło 1:500, a przy drugiej 1:1300
zaraz wam wrzucę fotki lepiej będzie widać skąd mam bałagan w głowie
-
ENGLEIN- w zasadzie to chyba kto prowadzi ciążę na NFZ to może mieć za darmo to badanie; ja korzystam z prywatnej opieki i za wszystko trzeba płacić..
jak się rozglądam to w Wawie Pappa + Usg kosztuje 500- 600 zł a jak masz do zrobienia jeszcze pozostałą biochemię to mi właśnie wyszło 809 zł... i się lekko załamałam...
Englein lubi tę wiadomość
Szczęśliwa mama Zuzi