MARZEC 2017 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
MatyldaG wrote:Na nfz tez w gyncentrum, dostałam od razu opis i foty, trafiłam na Zofie Augustyniak, ale z racji tego że byliśmy ostatni na liście i jeszcze było opóźnienie badanie było ekspresowe :p ponoć można sobie dokupić jeszcze na DVD filmik ale to się dowiedziałam juz po od koleżanki.Mimi86 wrote:U kogo masz prenatalne ? Ja tez miałam w gync na NFZ u dr szwaczki dostałam opis fotki i płytkę odkupiłam
Ja tez sie witam w 2 trymestrze
Nie mam pojęcia do kogo mnie zapisali, a zapomniałam zapytać
Mimi ile kosztuje płytka ? Pewnie muszę o niej powiedzieć na wejściu ?
--
Mateusz23.08.2018 [*] 9t+4d
-
Ja jestem z sosnowca. I podejrzewaz, ze również mieszkasz na zagórzu jak ja. Ja robię u dr. Jackiewicza na Legionow prywatnie. 3 lata temu tez u niego robilam i polecam. Rozwazalam nad sante ale maja taka sama cenę jak Jackiewicz wiec zostane przy sprawdzonym lekarzu. A opinii o sante nie slyszalam i nie moglam noc w necie znaleźć.
-
unbelmished wrote:Ja jestem z sosnowca. I podejrzewaz, ze również mieszkasz na zagórzu jak ja. Ja robię u dr. Jackiewicza na Legionow prywatnie. 3 lata temu tez u niego robilam i polecam. Rozwazalam nad sante ale maja taka sama cenę jak Jackiewicz wiec zostane przy sprawdzonym lekarzu. A opinii o sante nie slyszalam i nie moglam noc w necie znaleźć.
Dokładnie tak. Ja chodzę do sante do dr zawadzkiej i jestem bardzo zadowolona. Ale ona nie robi prenatalnych. Poleciła mi dwóch kolegów z sante. Opinie mają dobre. Przy drugim niby luzniej ale jakoś bardziej świadomie podchodzę do każdego etapu.
-
Ja chodzę do instytut centrum dr. Nowiński. No ja w pierwszej ciąży z polecenia poszlak do dr Jackiewicza i sie nie zawiodlam. Wiem, ze kiedyś dr nazwisko na F ale nie pamiętam calego robil prenatalne w sante i on podobno jest dobry ale nie wiem czy nadal robi.
-
Chloet Ja dziś miałam ostatnią tabletkę femibion1 i od jutra już femibion 2. Dodatkowo chcę brać jeszcze kwasy dha. Ryb nie jem wgl, a czytałam że dzienne zapotrzebowanie tych witamin to 500mg. W femibionie jest 200mg.
chloet, MatyldaG lubią tę wiadomość
Aniołek 03.2016
Dziewczynka 23.02.2017
Trzecia ciąża - tp. 28 listopad 2018 -
chloet wrote:Dziewczyny, czy z okazji II trymestru lekarze polecili Wam brać jakieś witaminy?
Bo moja zaleciła mi jedynie dalsze zażywanie kwasu foliowego.
Hej, witaminy to tylko biznes. Najwięcej witamin wchłania się z pożywienia. Syntetyczne witaminy w niewielkim procencie.. a przy okazji łyka się różne dodatki sztuczne więc po co. Jedyną racjonalną pigułą jest kwas foliowy i ewentualnie witaminy i minerały jeśli ma się faktycznie jakiś niepokojący niedobór... nie jesz mięsa, ryb lub jakichś innych ważnych produktów i przez to masz kiepskie wyniki krwi i grozi Ci anemia..to tutaj nie ma dyskusji. Jeśli wszystko jest ok, nie ma po co faszerować się syntetykami i tracić na to kasę
Trochę danych z piątku:
CRL (wielkość od główki do pupy) 78,3 mm
BPD (wymiar dwuciemieniowy główki) 26,1 mm
NT (przezierność karkowa) 1,9 mm
FHR (tętno płodu) 152 u/min
Czynność serca: widoczna.
Lokalizacja łożyska: na tylnej ścianie macicy.
Budowa pępowiny: trójnaczyniowa.
Płyn owodniowy: ilość w normie.
wiek ciąży według O.M: 13 tyg + 3 dni
wiek ciąży według USG: 13 tyg + 6 dni
Kostnienie nosa prawidłowe.
Trisomia 21
Ryzyko podstawowe: 1:637
Skorygowane ryzyko: 1:3819
Trisomia 18
Ryzyko podstawowe: 1:1 658
Skorygowane ryzyko: 1:6165
Trisomia 13
Ryzyko podstawowe: 1:5172
Skorygowane ryzyko: <1:20000
Chyba nie jest źle, co?Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia 2016, 16:53
m@rtynka, anuschka, Mimi86, misia_, Tosia 1981, Fipsik, kr0pka lubią tę wiadomość
-
blekitna wrote:A jest ktoś z Sosnowca lub okolic i zna opinie o centrum medycznym sante? Chce robić tak badania prenatalne mam blisko ale mało jest opini. Cena za pierwsze to 199 zł
moja kolezanka robila prenatalne w Sante i byla zadowolona.maj- krótki protokół- 6 mrozaczków
15 czerwiec crio 2x8a beta: 9dpt- 31,20 /11dpt- 124,8/13dpt -306
-
jenny88 wrote:Dzięki za wiadomość
Nie mam pojęcia do kogo mnie zapisali, a zapomniałam zapytać
Mimi ile kosztuje płytka ? Pewnie muszę o niej powiedzieć na wejściu ?jenny88 lubi tę wiadomość
maj- krótki protokół- 6 mrozaczków
15 czerwiec crio 2x8a beta: 9dpt- 31,20 /11dpt- 124,8/13dpt -306
-
AnnaE jak najbardziej w porządku,gratuluję udanej wizyty
A tak odnośnie tych witamin to ja zamierzam tylko w zimę brać jakieś wspomagacze, a poki co lato więc naturalne w pożywieniu plus soki
Ale przy takiej pogodzie wogole nie mam apetytujest tak gorąco że obiad przy wiatraku jadłam a w sumie to tylko dziabnelam trochę.. Wydaje mi się że wszystko jest bez smaku,czuje głód ale nie mogę jeść ;/ najlepsze dla mnie dziś to nektarynki i jabłka, może jak się ochlodzi to mi przejdzie
chloet lubi tę wiadomość
-
AnnaE. wrote:Hej, witaminy to tylko biznes. Najwięcej witamin wchłania się z pożywienia. Syntetyczne witaminy w niewielkim procencie.. a przy okazji łyka się różne dodatki sztuczne więc po co. Jedyną racjonalną pigułą jest kwas foliowy i ewentualnie witaminy i minerały jeśli ma się faktycznie jakiś niepokojący niedobór... nie jesz mięsa, ryb lub jakichś innych ważnych produktów i przez to masz kiepskie wyniki krwi i grozi Ci anemia..to tutaj nie ma dyskusji. Jeśli wszystko jest ok, nie ma po co faszerować się syntetykami i tracić na to kasę
Trochę danych z piątku:
CRL (wielkość od główki do pupy) 78,3 mm
BPD (wymiar dwuciemieniowy główki) 26,1 mm
NT (przezierność karkowa) 1,9 mm
FHR (tętno płodu) 152 u/min
wiek ciąży według O.M: 13 tyg + 3 dni
wiek ciąży według USG: 13 tyg + 6 dni
Kostnienie nosa prawidłowe.
Trisomia 21
Ryzyko podstawowe: 1:637
Skorygowane ryzyko: 1:3819
Trisomia 18
Ryzyko podstawowe: 1:1 658
Skorygowane ryzyko: 1:6165
Trisomia 13
Ryzyko podstawowe: 1:5172
Skorygowane ryzyko: <1:20000
Chyba nie jest źle, co?
-
Marrtusia wrote:Anna,a gdzie robilas badania?
U dr Piotra Błażukiewicza w Femmed na Zana. Serdecznie polecam. Bardzo ciepły, spokojny człowiek. Wszystko opowiadał, tłumaczył. Sprzęt pierwsza klasa, duży ekran do podglądania, wygodne fotele. Generalnie bardzo ładny gabinet. Cena USG wraz z wydrukiem, opisem i płytką CD 150 zł. -
Dziekuje:) Ja mam robic w przychodni na nfz,a tam jest sredniawy sprzet i chyba zdecyduje sie na prywatne,pewnie padnie na Fammed:) A powiedzial Ci orientacyjnie plec?i usg przez brzuszek?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia 2016, 16:58
-
Marrtusia wrote:Dziekuje:) Ja mam robic w przychodni na nfz,a tam jest sredniawy sprzet i chyba zdecyduje sie na prywatnie,pewnie padnie na Fammed:) A powoedzial Ci orientacyjnie plec?
Zupełnie zapomniałam zapytać o płeć.. ale podejrzewam, że gdyby była widoczna to by zapytał, czy chcę wiedzieć. Generalnie maluszek był mało ruchliwy i bardzo uparty.. odwrócony do nas pleckami miał całe badanie w pupie. Dr musiał się nagimnastykować i pobudzić maluszka do ruchu, głowicą żeby zbadać przezierność. Udało się odwrócić go dosłownie na sekundę. Nóżki były skrzyżowane "po turecku" i widoczne pół bokiem.. chyba nie było szans nic zobaczyć
Tak, USG już przez brzuchWiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia 2016, 17:05