MARZEC 2017 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
MatyldaG wrote:Na nfz tez w gyncentrum, dostałam od razu opis i foty, trafiłam na Zofie Augustyniak, ale z racji tego że byliśmy ostatni na liście i jeszcze było opóźnienie badanie było ekspresowe :p ponoć można sobie dokupić jeszcze na DVD filmik ale to się dowiedziałam juz po od koleżanki.Dzięki za wiadomośćMimi86 wrote:U kogo masz prenatalne ? Ja tez miałam w gync na NFZ u dr szwaczki dostałam opis fotki i płytkę odkupiłam

Ja tez sie witam w 2 trymestrze

Nie mam pojęcia do kogo mnie zapisali, a zapomniałam zapytać
Mimi ile kosztuje płytka ? Pewnie muszę o niej powiedzieć na wejściu ?

--
Mateusz
23.08.2018 [*] 9t+4d 
-
Ja jestem z sosnowca. I podejrzewaz, ze również mieszkasz na zagórzu jak ja. Ja robię u dr. Jackiewicza na Legionow prywatnie. 3 lata temu tez u niego robilam i polecam. Rozwazalam nad sante ale maja taka sama cenę jak Jackiewicz wiec zostane przy sprawdzonym lekarzu. A opinii o sante nie slyszalam i nie moglam noc w necie znaleźć.
-
unbelmished wrote:Ja jestem z sosnowca. I podejrzewaz, ze również mieszkasz na zagórzu jak ja. Ja robię u dr. Jackiewicza na Legionow prywatnie. 3 lata temu tez u niego robilam i polecam. Rozwazalam nad sante ale maja taka sama cenę jak Jackiewicz wiec zostane przy sprawdzonym lekarzu. A opinii o sante nie slyszalam i nie moglam noc w necie znaleźć.
Dokładnie tak. Ja chodzę do sante do dr zawadzkiej i jestem bardzo zadowolona. Ale ona nie robi prenatalnych. Poleciła mi dwóch kolegów z sante. Opinie mają dobre. Przy drugim niby luzniej ale jakoś bardziej świadomie podchodzę do każdego etapu.

-
Ja chodzę do instytut centrum dr. Nowiński. No ja w pierwszej ciąży z polecenia poszlak do dr Jackiewicza i sie nie zawiodlam. Wiem, ze kiedyś dr nazwisko na F ale nie pamiętam calego robil prenatalne w sante i on podobno jest dobry ale nie wiem czy nadal robi.
-
Chloet Ja dziś miałam ostatnią tabletkę femibion1 i od jutra już femibion 2. Dodatkowo chcę brać jeszcze kwasy dha. Ryb nie jem wgl, a czytałam że dzienne zapotrzebowanie tych witamin to 500mg. W femibionie jest 200mg.
chloet, MatyldaG lubią tę wiadomość
Aniołek 03.2016
Dziewczynka 23.02.2017
Trzecia ciąża - tp. 28 listopad 2018
-
chloet wrote:Dziewczyny, czy z okazji II trymestru lekarze polecili Wam brać jakieś witaminy?
Bo moja zaleciła mi jedynie dalsze zażywanie kwasu foliowego.
Hej, witaminy to tylko biznes. Najwięcej witamin wchłania się z pożywienia. Syntetyczne witaminy w niewielkim procencie.. a przy okazji łyka się różne dodatki sztuczne więc po co. Jedyną racjonalną pigułą jest kwas foliowy i ewentualnie witaminy i minerały jeśli ma się faktycznie jakiś niepokojący niedobór... nie jesz mięsa, ryb lub jakichś innych ważnych produktów i przez to masz kiepskie wyniki krwi i grozi Ci anemia..to tutaj nie ma dyskusji. Jeśli wszystko jest ok, nie ma po co faszerować się syntetykami i tracić na to kasę
Trochę danych z piątku:
CRL (wielkość od główki do pupy) 78,3 mm
BPD (wymiar dwuciemieniowy główki) 26,1 mm
NT (przezierność karkowa) 1,9 mm
FHR (tętno płodu) 152 u/min
Czynność serca: widoczna.
Lokalizacja łożyska: na tylnej ścianie macicy.
Budowa pępowiny: trójnaczyniowa.
Płyn owodniowy: ilość w normie.
wiek ciąży według O.M: 13 tyg + 3 dni
wiek ciąży według USG: 13 tyg + 6 dni
Kostnienie nosa prawidłowe.
Trisomia 21
Ryzyko podstawowe: 1:637
Skorygowane ryzyko: 1:3819
Trisomia 18
Ryzyko podstawowe: 1:1 658
Skorygowane ryzyko: 1:6165
Trisomia 13
Ryzyko podstawowe: 1:5172
Skorygowane ryzyko: <1:20000
Chyba nie jest źle, co?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia 2016, 16:53
m@rtynka, anuschka, Mimi86, misia_, Tosia 1981, Fipsik, kr0pka lubią tę wiadomość
-
ja jestem z Dąbrowy Górniczej, tez kiedys chodzilam do Zawadzkiej do Sante jak mieszkalam na Lenartowiczablekitna wrote:A jest ktoś z Sosnowca lub okolic i zna opinie o centrum medycznym sante? Chce robić tak badania prenatalne mam blisko ale mało jest opini. Cena za pierwsze to 199 zł

moja kolezanka robila prenatalne w Sante i byla zadowolona.maj- krótki protokół- 6 mrozaczków
15 czerwiec crio 2x8a beta: 9dpt- 31,20 /11dpt- 124,8/13dpt -306

-
masz dwie opcje albo 3d za 99 zl albo zwykle za 50 zl, moiwsz na wejsciu ze jak sie uda to chcesz plyte bo nie zawsze udaje sie nagrac ponoc.jenny88 wrote:Dzięki za wiadomość

Nie mam pojęcia do kogo mnie zapisali, a zapomniałam zapytać
Mimi ile kosztuje płytka ? Pewnie muszę o niej powiedzieć na wejściu ?
jenny88 lubi tę wiadomość
maj- krótki protokół- 6 mrozaczków
15 czerwiec crio 2x8a beta: 9dpt- 31,20 /11dpt- 124,8/13dpt -306

-
AnnaE jak najbardziej w porządku,gratuluję udanej wizyty

A tak odnośnie tych witamin to ja zamierzam tylko w zimę brać jakieś wspomagacze, a poki co lato więc naturalne w pożywieniu plus soki
Ale przy takiej pogodzie wogole nie mam apetytu
jest tak gorąco że obiad przy wiatraku jadłam a w sumie to tylko dziabnelam trochę.. Wydaje mi się że wszystko jest bez smaku,czuje głód ale nie mogę jeść ;/ najlepsze dla mnie dziś to nektarynki i jabłka, może jak się ochlodzi to mi przejdzie
chloet lubi tę wiadomość

-
Anna,a gdzie robilas badania?AnnaE. wrote:Hej, witaminy to tylko biznes. Najwięcej witamin wchłania się z pożywienia. Syntetyczne witaminy w niewielkim procencie.. a przy okazji łyka się różne dodatki sztuczne więc po co. Jedyną racjonalną pigułą jest kwas foliowy i ewentualnie witaminy i minerały jeśli ma się faktycznie jakiś niepokojący niedobór... nie jesz mięsa, ryb lub jakichś innych ważnych produktów i przez to masz kiepskie wyniki krwi i grozi Ci anemia..to tutaj nie ma dyskusji. Jeśli wszystko jest ok, nie ma po co faszerować się syntetykami i tracić na to kasę

Trochę danych z piątku:
CRL (wielkość od główki do pupy) 78,3 mm
BPD (wymiar dwuciemieniowy główki) 26,1 mm
NT (przezierność karkowa) 1,9 mm
FHR (tętno płodu) 152 u/min
wiek ciąży według O.M: 13 tyg + 3 dni
wiek ciąży według USG: 13 tyg + 6 dni
Kostnienie nosa prawidłowe.
Trisomia 21
Ryzyko podstawowe: 1:637
Skorygowane ryzyko: 1:3819
Trisomia 18
Ryzyko podstawowe: 1:1 658
Skorygowane ryzyko: 1:6165
Trisomia 13
Ryzyko podstawowe: 1:5172
Skorygowane ryzyko: <1:20000
Chyba nie jest źle, co?

-
Marrtusia wrote:Anna,a gdzie robilas badania?
U dr Piotra Błażukiewicza w Femmed na Zana. Serdecznie polecam. Bardzo ciepły, spokojny człowiek. Wszystko opowiadał, tłumaczył. Sprzęt pierwsza klasa, duży ekran do podglądania, wygodne fotele. Generalnie bardzo ładny gabinet. Cena USG wraz z wydrukiem, opisem i płytką CD 150 zł. -
Dziekuje:) Ja mam robic w przychodni na nfz,a tam jest sredniawy sprzet i chyba zdecyduje sie na prywatne,pewnie padnie na Fammed:) A powiedzial Ci orientacyjnie plec?i usg przez brzuszek?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia 2016, 16:58

-
Marrtusia wrote:Dziekuje:) Ja mam robic w przychodni na nfz,a tam jest sredniawy sprzet i chyba zdecyduje sie na prywatnie,pewnie padnie na Fammed:) A powoedzial Ci orientacyjnie plec?
Zupełnie zapomniałam zapytać o płeć.. ale podejrzewam, że gdyby była widoczna to by zapytał, czy chcę wiedzieć. Generalnie maluszek był mało ruchliwy i bardzo uparty.. odwrócony do nas pleckami miał całe badanie w pupie. Dr musiał się nagimnastykować i pobudzić maluszka do ruchu, głowicą żeby zbadać przezierność. Udało się odwrócić go dosłownie na sekundę. Nóżki były skrzyżowane "po turecku" i widoczne pół bokiem.. chyba nie było szans nic zobaczyć
Tak, USG już przez brzuch
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia 2016, 17:05

termin wg OM +tydzien