MARZEC 2017 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyCoffee przerypane, ja bym poszła do innego lekarza. Zwłaszcza, że piszesz, że ciąża z ryzykiem. Nie darowałabym sobie jakbym była przemęczona, a to źle wpłynęło na dziecię i na mnie. Dojazd tyle godzin pracy?
Po za tym o ilę się nie mylę masz prawo odmówić pracodawcy pracowania tyle gdzieś ostatnio to czytałam, że więcej niż 8 godzin ciężarna nie powinna pracować.
-
nick nieaktualnyDobra dobra, chłopcy wcześniej się ujawniają niż dziewczynki, ale dobrze dobrze, im bardziej niebiesko teraz tym większe szanse, że u mnie będzie czerwono
Ja zjadłam sandacza ze smakiem, świeżutki w panierce. Na razie się trzyma w środku choć wizytę zaliczyłam. Niech zostanie ze mną jak najdłużej.m@rtynka, coffee, Fipsik lubią tę wiadomość
-
taka_ja wrote:We Wroclawiu
zapraszam po botwinke hihi
Ja to sie zastanawiam czy mozna by je zamrozic... jak myslicie?taka_ja lubi tę wiadomość
Dominik
-
Fipsik wrote:W ciąży wg prawa nie można pracować dłużej niż 8h, jeśli na stojąco dłużej niż 3h, nie możemy pracować w nadgodzinach i w godzinach nocnych.
Ale kazdy wie jak czasami jest. Prawo swoja droga a rzeczywistosc niestety swoja...Englein lubi tę wiadomość
-
taka_ja wrote:Dziewczyny wyslijcie prosze linka z tymi leginsami z allegro. Chetnie sie zaopatrze
Ja kupowałam te. Z tego co pamiętam to dziewczyny też od tego użytkownika/użytkowniczki.
http://allegro.pl/leginsy-legginsy-getry-ciazowe-z-panelem-rozm-m-i5727714976.html
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2016, 22:06
taka_ja lubi tę wiadomość
-
malaczarna07 wrote:mieliśmy dzisiaj jechać do Wrocławia do afrykarium ale zapowiadali deszcz i w końcu nie pojechaliśmy, jaka była dziś u Ciebie pogoda? padało cały dzień?
No to dobrze ze nie pojechaliscie, bo padalo od 11 a pozniej to juz lalo... daleko masz do Wrocka? -
taka_ja wrote:Dziewczyny wyslijcie prosze linka z tymi leginsami z allegro. Chetnie sie zaopatrze
taka_ja, m@rtynka lubią tę wiadomość
-
befra wrote:Ja mam na 16.40 więc prawie ostatnia chyba będę. Już się nie mogę doczekać. Co prawda wizytę mialam 3 tyg temu ale lekarz obiecał że jest szansa zobaczyć płeć a tak bym już ją chciała znać. No cóż okaże się w poniedziałek.
Hehehe i beda nowe foteczki dla forumowych ciotek
Trzymamy kciuki i czekamy
-
coffee wrote:Dzieki Kochane
Ogolnie to bede Was co jakis czas podczytywac, bo jakbym miala w styczniu to do porodu bym nie zdarzylahehe
Te 14/ 15 godzin to poza domem, praca plus dojazd w jedna i druga strone, pracuje okolo 10 godz, czasami dluzej ale rzadko
Dzis jeszcze wpisy ogarnelam, co by pozniej dac radePo prostu bede mniej aktywnym uzytkownikiem tego forum, bo nie chce Wam wyskakiwac ni z gruszki, ni z pietruszki z tematem poruszanym tydzien czy dwa wczesniej
hehe
Ogolnie to mam ciaze wysokiego ryzyka ale kazdy lekarz twierdzi, ze jak nie ma plamienia to do pracy marszzobaczymy jak bedzie
Niedlugo bedziemy mialy polowkowe, to dopiero bedzie bajka
Bede z Wami caly czas myslami
Dbaj o siebie i malucha
I pisz od czasu do czasu chociaz, bo bedziemy tesknic
coffee lubi tę wiadomość
-
Fipsik wrote:W ciąży wg prawa nie można pracować dłużej niż 8h, jeśli na stojąco dłużej niż 3h, nie możemy pracować w nadgodzinach i w godzinach nocnych.
Ja mam prace stojaco-chodzaca...knajpa...dzis ialam 4h, przerwa i 5h. I powiem,ze ostag ie 2h cos mnie kluc zaczeli na dole, na wysokosci jajnika. Cholera, wystraszylam sie.
Niby tygodniowo mam teraz 30_35h ale soboty czy niedziele najgorsze. Nkestety, tu jako takich L4 jak w Pl nie ma, o czym Wam pisalam. Ewe tual ie mozna isc na pewien rodzaj macierzynskiego z uwagi na stan zdrowia....ale wysokosc swiadczenia smieszna.
Ale inna sprawa....co ja bym w domu robila...jestem zmeczina i bardziej spiaca niz w I trymestrze...ale ja jestem za bardzo energiczna,zeby non stop sprzatac,prac i prasowac.
Wstepnie na normalny macierzynski ide 2 mies przed TP. -
malaczarna07 wrote:a jak to jest z noszeniem butów na obcasie w ciąży?
jutro mam kolejne chrzciny i zastanawiam się właśnie czy spokojnie mogę założyć buty z obcasem czy lepiej je sobie już darować? jak długo będziecie chodzić w takich butach?
Grunt zeby były wygodnea Ty żebyś sie pewnie w nich czuła. Jak bedzie ciepło to chetnie pobiegam jeszcze w swoich na obcasie czy na koturnie. Tak generalnie to nie mam innych bez obcasa chyba ze adidasy :p
-
Englein wrote:Nooo w UK tak nie ma....
Ja mam prace stojaco-chodzaca...
W biurze przy kompie nie ma jak w Polsce 4godzinnego dnia pracy dla ciężarnych, co osobiscie uważam za chore - to niemieckie prawo).
-
Kasiula02 wrote:W Niemczech jest podobnie. Dopiero chyba 2 miesiace przed porodem i 1-2miesiace po dostaje sie macierzynski 100proc. Wynagrodzenia. Jest jeszcze calkowity zakaz pracy ale tylko jesli sa to prace typu sprzatanie etc.
W biurze przy kompie nie ma jak w Polsce 4godzinnego dnia pracy dla ciężarnych, co osobiscie uważam za chore - to niemieckie prawo).
Tu za żadne badania nie place (chyba,ze nifty,harmony-to nie jest refundowane). Krew pobierana u poloz ej w gabi ecie. Nigdzie nie chodze i nie dzwonie, celem umowienia wizyt. Wszystko zalatwia polozna/przychodnia/szpial komputerowo i przychodzi list potwierdzajacy termin.
W sali, w mtorej oczekuje sie na porod jest dodatkowy fotel rozkladany dla osoby towarzyszacej. Ostagnio kolezanka z mezem spedzila w takim pokoju 3 doby. Porod, plan porodu sporzadzany wczesniej z niezwykla dokladnoscia, ze wzgledu na stan zdrowia matki i dziecka plus moz,iwosci szpitala (bardzo duzy wachlarz mozliwosci).
Tak wiec, jak czytam co w Pl, pamietam opowiadania kolezanek z polskich szpitali...to sjma sumarum tu nie jest najgorzej. Mimo,ze nie ma platnych L4 w ciazy. Cos za cos, inna polityka panstwa, ale idace za tym pieniadze.
Czy w Polsce poszlabym na L4? Znajac mnie- nie. Chyba, ze wymagalyby tego wzgledy zdrowotne.
Spijcie dobrze