X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARZEC 2017 :)
Odpowiedz

MARZEC 2017 :)

Oceń ten wątek:
  • m@rtynka Autorytet

Wysłany: 2 października 2016, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy córce miałam taki projektor, który miał możliwość włączenia obrazków na suficie i jeszcze było w nim chyba 5 dźwięków wgranych. Takich jednostajnych, szumów, a to deszcz, a to szum morza, bicie serca itp, itd. Wszystko fajnie, tylko córka miała kolki i mogłam sobie ten projektor wsadzić w buty. Była potrzebna w tym momencie Mama i tyle. A jeszcze pamiętam jak mi położna mówiła, żeby w ciągu dnia nie przyzwyczajać dziecka do ciszy. Tylko jak tv było włączony to miał być włączony nawet przy spiącym dziecku. Moja córka po mimo kolek przesypiała mi noce od początku, ale miała swój rytuał dnia co wprowadzało w jej "życie " spokój, do tego sucha pielucha, pełny brzuch i pełnia szczęścia :-D ;-)

Ogólnie teraz nie kupie takie gadżetu, ale rozumiem że można chcieć wypróbować takiego "Misia" czy coś innego. Jak się pierwszy raz zostaje Mamą to jest zupełnie inaczej ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2016, 13:11

17u93e5ep5g57u5f.png
  • Balladyna Autorytet

Wysłany: 2 października 2016, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry! Ja dzisiaj planuję zakupy na allegro. Takiego sprzedawca żeby miał i spodnie i bluzki i wszystko. Polecicie mi kogoś? Bo ja już od godziny szukam i nic :/

Misia ❤ 25.03.2017
    Ciąża biochemiczna 05.03.2018
  • Paolina91 Autorytet

Wysłany: 2 października 2016, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Balladyna zaakceptuj zaproszenie bo chce napisac do Ciebie w sprawie tych spodni jesli je jeszcze masz.

11.02.2016r Aniołek <3
    dqpr3e5eimhdsuny.png
    dhi4gywlcufll5la.png
  • Kasiula33 Ekspertka

Wysłany: 2 października 2016, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anita12 - to samo miałam właśnie napisać! Naprawdę bardzo jest mi żel tych dzieci, których rodzice twierdzą, że tego czy tamtego nie można robić bo dziecko się przyzwyczai. Moja 3-latka do tej pory zasypia przy mnie. Uwielbiam to jak się wtula i wcale nie dążę do tego żeby przestała. Jak była niemowlakiem była bardzo dużo przeze mnie noszona i kołysana. Właśnie ze względu na tą bliskość o której pisałam, która nam obu była potrzebna, no i przede wszystkim dlatego żeby prawidłowo stymulować mózg do dalszego rozwoju.
    My z mężem uwielbiamy chodzić na mecze koszykówki, ale jak córka była malutka to zostawałam z nią w domu. Jak podrosła to zostawała z babcią. Widziałam na meczach dzieci w nosidełkach i słuchawkach. W życiu na taki pomysł bym nie wpadła. Taki mecz to nie tylko hałas ale też intensywne oświetlenie, gwałtownie zmieniające się obrazy, tłum ludzi. Później rodzice ładują w takie dzieci kropelki na kolki jelitowe zapominając, że w dużej mierze kolki to nie problem żołądkowo-jelitowy a neurologiczny. Taki niemowlak nie ma wykształconego układu nerwowego a nadmiar bodźców kończy się później takimi atakami płaczu nie do opanowania. Nie chodzi o to, aby nie dostarczać żadnych bodźców bo spacery są jak najbardziej wskazane. Dziecko musi słyszeć że przejechał samochód, jak ptaszek w lesie śpiewa. Ale po co takiemu maleństwu do prawidłowego rozwoju jest mecz czy koncert?

kr0pka lubi tę wiadomość

cb7wrjjg2xwst8gl.png
    wnidkrhmvx206lqo.png
  • Oriaana Ekspertka

Wysłany: 2 października 2016, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i wbijamy w 19 tydzień <3
    6 października wizyta i potwierdzenie płci , czy nadal jest dziewuszka <3
    siódme niebo <3

i od poniedziałku za tydzień zaczynamy szał zakupowy na całego :)
    wolę co miesiąc coś ,żeby koszta rozłożyć ..poza tym nie wytrzymam do stycznia :P
    póki brzuch nie przeszkadza to trzeba zacząć..już kilka różowych ubranek jest w szafie :D

samopoczucie wspaniałe :)

a jak u was laski ? ;)

Englein, MatyldaG, severi, Anita12, Mimi86, taka_ja, jenny88, coffee, fantasmagoriia lubią tę wiadomość

dhi49jcgge2ty5ys.png
    Eliza 🥰 18.08.2014 💋
    Kaja 🥰 05.02.2017 💋

• Balladyna Autorytet

Wysłany: 2 października 2016, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paolina91 wysłałam Ci wiadomość :)

Paolina91 lubi tę wiadomość

Misia ❤ 25.03.2017
    Ciąża biochemiczna 05.03.2018
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2016, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anita12 wrote:
    To prawda a najgorsze jest zasypywanie takich maleńkich dzieci licznymi zabawkami dźwiękowym. A później się dziwić, że dziecko nerwowe czy nadpobudliwe jak zewszad ten hałas go atakuje.
    Ale takie delikatne szumy mogą rzeczywiście pomóc. Jedynie nie należy przesadzać. Większość jednak to chciejstwo rodziców a maluchowi nie trzeba tego wszystkiego do szczęścia :)
    . Dziewczyny ja też tak myślę ale to kwestia wyboru pewnie i tak każdy kto chce kupi;) ja z pierwszym dzieckiem napalałam się na wszystko potem mi przeszło ale wtedy była frajda dla mnie i z kasy leciałam błyskawicznie. Co do mleka to dziś właśnie pierwszy dzień nie daje w butelce i z kubka niekapka w ogóle nie chce troche marudzi jak przypomni sobie nie wiem jak w nocy z nim dam rade rany aż się boje znowu nie pośpie i Kasiula33 rozumiem Cię mój mały śpi ze mna mimo że ma już 2 latka ale trudno pierwszy synek też długo z nami spał a teraz sam chciał już być także troche się nie wysypiam już pare lat odkąd są ale co tam potem mi pewnie będzie tego samej brakować jak podrosną to wiadomo usamodzielnią się:)

• Kasiula33 Ekspertka

Wysłany: 2 października 2016, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie samopoczucie też w miarę ok, chociaż apetyt mógłby bardziej dopisywać.

Kolejną wizytę mam 10 października i mam nadzieję, że potwierdzi dziewuszkę :) Moja córka bardzo liczy na siostrę :) Pyta się czy to będzie mogła być Lilianka (nie wiem skąd akurat to imię przyszło jej do głowy). My jeszcze nad imieniem się nie zastanawialiśmy. Poczekamy aż się płeć potwierdzi i wtedy coś postanowimy.

No i potwierdzam, że przygotowania warto rozłożyć na raty i nie czekać na ostatnią chwilę aż brzuch będzie przeszkadzał. Zwłaszcza przy pierwszym dziecku, kiedy jednak tych rzeczy trzeba więcej zorganizować. Pamiętam jak się zabrałam za prasowanie już w mocno zaawansowanej ciąży i musiałam co chwilę siadać bo mi się od stania nad deską brzuch co chwilę napinał. I po sklepach też już nie było ochoty biegać.

cb7wrjjg2xwst8gl.png
    wnidkrhmvx206lqo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2016, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martap88 wrote:
    Ja od roku wprowadzilam wode na początku nie był zadowolony ale przyzwyczail się im szybciej tym lepiej pozniej dziecko jest juz mądrzejsze w tym sensie że dluzej walczy
    Masz racje dałam ciała za późno go oduczam bład teraz ciężko bo wymusza na mnie dużo z każdym dzieckiem mam nadzieje będe wiedziała więcej ale znowu każde jest inne i pewnie to trzecie też mi da popalić i zaskoczy też nie raz:)

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2016, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilianka to ładnie córcia wymyśliła moja szwagierka tak się nazywa:)ja mam połówkowe 19.10 może się dowiem kto u mnie mieszka:)z tymi przygotowaniami to racja ja czekam tylko na potwierdzenie płci i zaczne się szykować wcześniej też bo przy mojej dwójce to nie dam rady potem.teraz mósze uciekać kończyć obiad bo naleśniki sobie jeszcze zarzyczyli chłopcy.Macie jakiś patent na obcięcie włosów przewrażliwionemu 2 latkowi boi się panicznie maszynki npżyczek wszystkiego a o fryzjerze to nawet nie ma mowy włosy w kucyka będe mu niedługo czesać;))

• Englein Autorytet

Wysłany: 2 października 2016, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anita12 wrote:
    Ja po przeczytaniu pewnej książki, którą polecam każdemu, zmieniłam zdanie co do samodzielnego zasypiania malucha. Według badań nad mózgiem dziecka, monitorowania go, wychodzi na to, że dziecko powinno być, zasypiac przy mamie tyle ile tego potrzebuje, aż z tego wyrośnie samo. Powinno być kołysane, bujane etc bo to bardzo dobrze wpływa na mózg i ogólnie na system nerwowy dziecka. Także takie dziecko w późniejszym czasie jest zdrowsze, nie budzi się w nocy, nie ma lęków. A Książka gdyby ktoś chciał do niej zajrzeć, to "Mądrzy rodzice" Naprawdę ciekawych rzeczy można się dowiedzieć :)
    Oo dzieki za polece ie dobrej ksiazki :)

Weszlam na empik i zaintrygowala mnie jeszcze "Najszczesliwsze niemowle w okolicy", znana moze komus?

Konradek ur.7 grudnia 2016 r. - 1055g - 27w 1d
    5fdazm9.png

Nasz Mały Wielki Cud 7 tc. 1 dz,{*} 9.12.2015
  • Paolina91 Autorytet

Wysłany: 2 października 2016, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na szczęście dzis nie gotuje obiadu... Meza nie ma w domu a ja mam zapasy ;P Teraz wcinam zupe ogórkowa ktora sobie ostatnio od mamy przywiozlam a na później mam krokiety z pieczarkami ktore przez Was musialam wczoraj zrobic ;P A Wy co tam dziś zajadacie? Lubie jak opowiadacie bo potem mam pomysly na obiady haha :D

11.02.2016r Aniołek <3
    dqpr3e5eimhdsuny.png
    dhi4gywlcufll5la.png
  • MatyldaG Autorytet

Wysłany: 2 października 2016, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam weekend remontowy :/ wczoraj przenosilismy szafę 2m na 1,80m z jednego pokoju do drugiego, jak wyladowalam z niej wszystkie rzeczy to nie było nawet gdzie stanąć. Dziś jeszcze kończyła zabawę w układanie i wyrzucanie nie potrzebnych rzeczy, potem wypucowalam cała łazienkę i nie wiem czy nie przesadziłam ehh mąż pojechał grać w piłkę i czekam aż wróci i zabierze mnie na obiad bo już nie mam sił nic zrobić. Pewnie znowu się skuszę na pierogi ruskie :p
    Jutro przyjeżdżają tez nam zbudować wiele na nową szafę, potem mąż zacznie malowanie i potem zaczynam zakupy jakiś większych rzeczy dla dzieci :)

Franek i Antek 36+0 2560 i 2710 kg
    UC1Cp1.png
    Endometrioza IV st., problem męski
    17.V.16 crio transfer blastki 411 :(
    18.VI.16 crio bl 321 i bl 2 :) bHCG:9dpt 734 11dpt 1871 biją dwa <3 <3 :)
    Mamy 3 mrożaczki <3

• m@rtynka Autorytet

Wysłany: 2 października 2016, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie na obiad rosół bo rzecz jasna młoda uwielbia, i chyba zrobię kapustę zasmażaną do tego mięsko z rosołu i jakoś będzie. W lodówce zalegają mi naleśniki ze szpinakiem, ale chyba je sobie odpuszczę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2016, 14:00

17u93e5ep5g57u5f.png
  • Englein Autorytet

Wysłany: 2 października 2016, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paolina91 wrote:
    Ja na szczęście dzis nie gotuje obiadu... Meza nie ma w domu a ja mam zapasy ;P Teraz wcinam zupe ogórkowa ktora sobie ostatnio od mamy przywiozlam a na później mam krokiety z pieczarkami ktore przez Was musialam wczoraj zrobic ;P A Wy co tam dziś zajadacie? Lubie jak opowiadacie bo potem mam pomysly na obiady haha :D
    Moj maz ma zeberka z sosem BBQ z wczoraj a ja sobie ro ie macaroni ze szpinakiem i czosnkiem. Pytanie co zrobic na jutro :)

Konradek ur.7 grudnia 2016 r. - 1055g - 27w 1d
    5fdazm9.png

Nasz Mały Wielki Cud 7 tc. 1 dz,{*} 9.12.2015
  • male_m Autorytet

Wysłany: 2 października 2016, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nas czeka wycieczka na Ramen :). A że pewnie i tak będę głodna jak wrócimy to jeszcze jako zupka krem z dyni i na kolacje lasagne.

noPip1.png

Synek, marzec 2017
  • Anita12 Autorytet

Wysłany: 2 października 2016, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiula33 wrote:
    Anita12 - to samo miałam właśnie napisać! Naprawdę bardzo jest mi żel tych dzieci, których rodzice twierdzą, że tego czy tamtego nie można robić bo dziecko się przyzwyczai. Moja 3-latka do tej pory zasypia przy mnie. Uwielbiam to jak się wtula i wcale nie dążę do tego żeby przestała. Jak była niemowlakiem była bardzo dużo przeze mnie noszona i kołysana. Właśnie ze względu na tą bliskość o której pisałam, która nam obu była potrzebna, no i przede wszystkim dlatego żeby prawidłowo stymulować mózg do dalszego rozwoju.
    My z mężem uwielbiamy chodzić na mecze koszykówki, ale jak córka była malutka to zostawałam z nią w domu. Jak podrosła to zostawała z babcią. Widziałam na meczach dzieci w nosidełkach i słuchawkach. W życiu na taki pomysł bym nie wpadła. Taki mecz to nie tylko hałas ale też intensywne oświetlenie, gwałtownie zmieniające się obrazy, tłum ludzi. Później rodzice ładują w takie dzieci kropelki na kolki jelitowe zapominając, że w dużej mierze kolki to nie problem żołądkowo-jelitowy a neurologiczny. Taki niemowlak nie ma wykształconego układu nerwowego a nadmiar bodźców kończy się później takimi atakami płaczu nie do opanowania. Nie chodzi o to, aby nie dostarczać żadnych bodźców bo spacery są jak najbardziej wskazane. Dziecko musi słyszeć że przejechał samochód, jak ptaszek w lesie śpiewa. Ale po co takiemu maleństwu do prawidłowego rozwoju jest mecz czy koncert?
    No właśnie aż żal to dziecku odbierać. Przecież wiadomo, że kiedyś z tego wyrośnie. A teraz skoro tego chce, znaczy, że tego potrzebuje. Ten czas tak szybko minie i będzie żal, że dla zasady, wymyślonej przez kogoś, odsuwalismy malucha od siebie.
    Tylko do tego trzeba dojrzeć. Ja zanim miałam dziecko, też sobie zakładałam, że dziecko nie będzie mną manipulować, żadnego bujania, kołysania a teraz wiem, że zrobiłabym dziecku straszną krzywdę.

5djy3e3kz350t8w9.png
    ug37io4p9tkemmkz.png
  • Anita12 Autorytet

Wysłany: 2 października 2016, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiula33 wrote:
    I oczywiście z drugą częścią Twojego wpisu też się zgadzam. Ja jestem bardzo empatyczna i na mnie działa wczucie się w sam fakt, że ten maluch wyszedł z brzucha. To jest tak niesamowite a jednak ludziom spowszedniało. Tymczasem po opuszczeniu brzucha wszystko trzeba dziecku dozowac. Najlepiej żeby jak najdłużej stwarzać mu zbliżone warunki do tych w brzuchu i stopniowo pokazywać świat. Jak pomyślę, że dla tego maleństwa wszystko jest nowe to już to mnie szokuje ile on nagle dostaje bodźców a co dopiero takie imprezy.

5djy3e3kz350t8w9.png
    ug37io4p9tkemmkz.png
  • Anita12 Autorytet

Wysłany: 2 października 2016, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    okano1 wrote:
    Lilianka to ładnie córcia wymyśliła moja szwagierka tak się nazywa:)ja mam połówkowe 19.10 może się dowiem kto u mnie mieszka:)z tymi przygotowaniami to racja ja czekam tylko na potwierdzenie płci i zaczne się szykować wcześniej też bo przy mojej dwójce to nie dam rady potem.teraz mósze uciekać kończyć obiad bo naleśniki sobie jeszcze zarzyczyli chłopcy.Macie jakiś patent na obcięcie włosów przewrażliwionemu 2 latkowi boi się panicznie maszynki npżyczek wszystkiego a o fryzjerze to nawet nie ma mowy włosy w kucyka będe mu niedługo czesać;))
    A nie toleruje tych fryzjerów dla dzieci, co się wsiada do auta, są tam różne przyciski etc? Bo moja tez nie chciała, bała się, broniła ale tam mają podejście do dzieci i się udaje. Najpierw siedzi przy stoliku, rysuje albo się bawi zabawkami, rozmawia z panią, później udaje się ją namówić, żeby wsiadła do auta. Włącza jej ulubiony film i już jakoś leci:)

5djy3e3kz350t8w9.png
    ug37io4p9tkemmkz.png
  • Anita12 Autorytet

Wysłany: 2 października 2016, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyżbym tylko ja się tak koszmarnie czuła? Mdłości nie odpuszczają, wymioty i przez to jestem na diecie :( nie wiem czy się nie wybiorę do lekarza z tym żołądkiem bo mam dość. Bułki z masłem, lekka zupka, suchary, gotowana marchew o to moje menu :( a napady głodu straszne i trudno je zaspokoić takim jedzeniem :(

5djy3e3kz350t8w9.png
    ug37io4p9tkemmkz.png
‹‹ 563 564 565 566 567 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ