X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARZEC 2017 :)
Odpowiedz

MARZEC 2017 :)

Oceń ten wątek:
  • Aarizona Przyjaciółka

Wysłany: 3 października 2016, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anita12 wrote:
    Ech, jestem nieco zmartwiona, bo przyszły mi wyniki prenatalne z krwi i żałuję, że nie pojechaliśmy osobiście, bo teraz nie wiem co o nich myśleć:(
    Mam trisomia 21
    1:101
    Nowe ryzyko 1:492
    Trisomia18
    1:247
    Nowe 1:4941
    Trisomia 13
    1:775
    Nowe 1:500

Na pewno nie bez znaczenia mój wiek 39 i mogłam się tego spodziewać ale zmartwiłam się. Ma któraś z Was podobnie i lekarz coś powiedział?
    Z tymi badaniami to jest roznie. Kolezanka miala ZD 1:30 i cała ciaze byla mega zestresowana i zalowala ze sie zdecydowała na nie. Dziecko urodzilo sie zupelnie zdrowe.

Anita12 lubi tę wiadomość

860i2n0aa0kupyp7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 października 2016, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Englein-dzięki fajny pomysł, Anita12 ja niestety takich badań nie robiłam także nie podpowiem nic niestety:(

• Anita12 Autorytet

Wysłany: 3 października 2016, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Englein wrote:
    Nie panikuj inie schizuj.
    Ja sie spodziewalam,ze nie bedzie fajerwerkow bo normy liczone dla 23 latek ( podobno ajbardziej reprezentatywna medycznie grupa).
    A u mnie i wiek, i nadprogramowych pare kg....
    Właśnie już wtedy miałam słabo z powodu wieku a to drugie (13) z powodu szybkiego tętna maluszka. Mówiła, że nie ma się czym przejmować. Ale opis mnie jakoś dobić: ciężarna zakwalifikowana do pośredniego ryzyka trisomii 21 oraz trisomi 13 pary chromosomów :( tak mi napisali :(
    Mimo, że ta ostatnia się poprawiła względem wyniku z usg bo było 1:345 a jest 1:500
    Ty też miałaś opis w tym stylu?

5djy3e3kz350t8w9.png
    ug37io4p9tkemmkz.png
  • Anita12 Autorytet

Wysłany: 3 października 2016, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MatyldaG wrote:
    Anita mi się wydaje ze to bardzo dobre wyniki nie wiem czym się martwisz?
    Tak myślisz? Pewnie się nie potrzebnie martwię ale tak to jest jak coś napiszą i nie wyjaśnią. Opis mnie zdenerwował. Aż mnie głowa rozbolała. Na pewno byłoby inaczej gdyby od razu lekarz to badanie wyjaśniał.

5djy3e3kz350t8w9.png
    ug37io4p9tkemmkz.png
  • Englein Autorytet

Wysłany: 3 października 2016, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anita12 wrote:
    Właśnie już wtedy miałam słabo z powodu wieku a to drugie (13) z powodu szybkiego tętna maluszka. Mówiła, że nie ma się czym przejmować. Ale opis mnie jakoś dobić: ciężarna zakwalifikowana do pośredniego ryzyka trisomii 21 oraz trisomi 13 pary chromosomów :( tak mi napisali :(
    Mimo, że ta ostatnia się poprawiła względem wyniku z usg bo było 1:345 a jest 1:500
    Ty też miałaś opis w tym stylu?
    Nie, u mnie,ze ciaza i badanie niskiego ryzyka i nie przewiduja dalszych badan w tym kierunku. W zwiazku z powyzszym wizyt z gin malo. Pierwsze dopiero 7.11. Tu nawet usg nie robi lekarz.

Konradek ur.7 grudnia 2016 r. - 1055g - 27w 1d
    5fdazm9.png

Nasz Mały Wielki Cud 7 tc. 1 dz,{*} 9.12.2015
  • MatyldaG Autorytet

Wysłany: 3 października 2016, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anita12 wrote:
    Tak myślisz? Pewnie się nie potrzebnie martwię ale tak to jest jak coś napiszą i nie wyjaśnią. Opis mnie zdenerwował. Aż mnie głowa rozbolała. Na pewno byłoby inaczej gdyby od razu lekarz to badanie wyjaśniał.
    Jak mówisz ze ryzyko Ci wzrosło a nie zmalalo to tylko lepiej, sam wiek bardzo te wyniki pogarsza. Myślę że nieraz się czym martwić :)

Franek i Antek 36+0 2560 i 2710 kg
    UC1Cp1.png
    Endometrioza IV st., problem męski
    17.V.16 crio transfer blastki 411 :(
    18.VI.16 crio bl 321 i bl 2 :) bHCG:9dpt 734 11dpt 1871 biją dwa <3 <3 :)
    Mamy 3 mrożaczki <3

• male_m Autorytet

Wysłany: 3 października 2016, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angie 232 wrote:
    Bardzo dobrze Ci zasugerowała. Musisz tylko znaleźć dobrego fizjoterapeutę, bo niestety nie wszyscy będą w stanie Ci pomóc. Popytaj znajomych, poczytaj na "znanym lekarzu" w swoim mieście. Może masz jakiś ucisk i trzeba to zdiagnozować, żebyś odczuła ulgę i poprawę. Powodzenia :)

Niestety to nie takie proste, ale może lekarka w czwartek mi kogoś doradzi. Bo tu gdzie teraz mieszkamy to nawet nie mam kogo zapytać, bo poza kilkoma osobami z pracy to nikogo nie znam :/. Chyba muszę zacząć być bardziej towarzyska :)
    Do mojego fizjoterapeuty teraz mam prawie 1000 km. No ale może jeśli na święta pojedziemy do Polski to się do niego wybiorę z moim "bolącym tyłkiem" jak się do tego czasu nie poprawi.
    kr0pka wrote:
    Ja tez nie za bardzo wiem :/ u mnie jest ok tylko jak siedzę na kanapie itp. Jak powiedziałam lekarzowi to jedyne co powoedział, to że czasem ciężarne się na to skarża :/

U mnie jest ok jak leże albo siedzę w łóżku :)
    Ja jeszcze miałam info żeby to rozmasowywać tylko z maścią chłodzącą a nie rozgrzewającą. Mój mąż nawet próbował ale zwątpił bo o ile pośladek to mi może pomasować i nie narzekam :) to nic to nie pomaga bo nawet nie jest w stanie "dostać" do tego miejsca gdzie boli.

noPip1.png

Synek, marzec 2017
  • ChciałabymJuż Autorytet

Wysłany: 3 października 2016, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    m@rtynka czy Ty przypadkiem nie byłaś w Listopadówkach 2014? Kurcze skądś kojarzę Twój nick :)

dqprupjyo7wwzfuq.png

thgfe6hhvbp6j415.png
  • Mimi86 Autorytet

Wysłany: 3 października 2016, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej :)
    u mnie tez jest o niebo lepiej niz w I trymestrze, mdłości odpuściły, nie wymiotuje, piersi nie bolą (czasem tylko delikatnie sutki) ale za to mam zaparcia i nie mogę autem jezdzić bo mnie mdli wtedy :/

Balladyna bardzo ładnie wyglądasz, brzuszek sliczny :) a co do 5 miesiaca to belly pokazuje w 18 tyg 5 miesiac czyli 17+0 :)

Anuschka ja mam jutro wizyte, 17.10 mam połówkowe i 25.10 wizyta :)

Magdzia88, Balladyna lubią tę wiadomość

maj- krótki protokół- 6 mrozaczków :)
    15 czerwiec crio 2x8a beta: 9dpt- 31,20 /11dpt- 124,8/13dpt -306

2r8rj48at734p213.png

• m@rtynka Autorytet

Wysłany: 3 października 2016, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ChciałabymJuż wrote:
    m@rtynka czy Ty przypadkiem nie byłaś w Listopadówkach 2014? Kurcze skądś kojarzę Twój nick :)

Nie, to nie ja. Ja na ovu i belly od tego roku :-)

Dziewczyny, ktore zamawiały ze Smyka teraz na tej promocji. Pochwalcie się jak wam przyjdą ciuszki. Ja właśnie dostałam maila, że idzie do mnie mała paczka :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2016, 17:59

ChciałabymJuż lubi tę wiadomość

17u93e5ep5g57u5f.png
  • Paolina91 Autorytet

Wysłany: 3 października 2016, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynka mysle ze moje zamowienie powinno przyjsc jutro max pojutrze. I to raczej nie bedzie "mala paczka" bo mnie tam ostro ponioslo jako ze nie bylo czasu na zastanawianie sie ;P

Jutro lece do laboratorium na tą glukoze. Chyba musze jakis pakiet internetu sobie zalaczyc bo umre tam z nudow...

11.02.2016r Aniołek <3
    dqpr3e5eimhdsuny.png
    dhi4gywlcufll5la.png
  • m@rtynka Autorytet

Wysłany: 3 października 2016, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paolina91 wrote:
    Martynka mysle ze moje zamowienie powinno przyjsc jutro max pojutrze. I to raczej nie bedzie "mala paczka" bo mnie tam ostro ponioslo jako ze nie bylo czasu na zastanawianie sie ;P

Jutro lece do laboratorium na tą glukoze. Chyba musze jakis pakiet internetu sobie zalaczyc bo umre tam z nudow...

To pochwal się jak coś. Z miłą chęcią obejrzę łupy :-) :-)

17u93e5ep5g57u5f.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 października 2016, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jest wśród nas jakaś księgowa :(?

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 października 2016, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdzia88 wrote:
    No wlasnie ..w jakiej okolicy to odczuwasz? ? Pod pepkiem prawda????
    Ja mam dziecko jeszcze dużo dużo niżej. Brzuch wywalony, ale sam maluch o wiele bardziej w dół.

Jak chodzi o samopoczucie to lepsze od tyg wreszcie, choć nadal szału nie ma. Bardziej spowodowane jest to ociężałością orgaznizmu. Aż się boje co będzie później, jak teraz bywa, że zachowuje się jak starsza pani :D
    Odnosnie sikania to czasami kilka godzin przejdzie bezproblemowa, a czasami 3 wizyty na 20 min. Tak samo w nocy, albo jedna pobudka, albo trzy.

Magdzia88 lubi tę wiadomość

• Martap88 Przyjaciółka

Wysłany: 3 października 2016, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NNadrobiłam was :-) do mnie chyba nikt by nie miał odwagi skomentować mój wygląd. Nie to zebym była nie miła ale swoje by ten ktoś usłyszał. Dla mnie po stracie uwierzcie liczy się żeby miec to dziecko i już nigdy nie stracic. Co do snów to za oazdym razem w snie jest chlopiec niestety jeszcze nie mogę zweryfikować czy sny są odwrotne czy prorocze. Co to niby kogos ma obchodzić ile przytylam i jakoej płci mam dzieci. A niech sobie gadają co chca naprawdę mnie to nie interesuje!!!

Co do wyników testu to ja nie robiłam na usg wyszło wszystko dobrze więc nie widzieliśmy potrzeby. Poza tym nie ten test to tylko liczby i metoda prawdopodobieństwa. Nic mi to nie da ewentualnie nifta ale po co?! Nie martw się poczekaj na wizytę. Każdy kto robił stresował sie do wyników i po co?! Duzo osob żałuje ze je robilo. Ale to tylko moje zdanie a każdy robi jak uważa.

Co do 2 trymestru to jedyna zmiana jest taka że nie musze spać po pracy innych objawów w zasadzie nie miałam. Czuje juz ruchy takie lekkie cudowne pukanie :-) i bardzo nisko... Brzuch przez tak krotki czas mi wywaliło że szok ale ja tam się bardzo cieszę ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2016, 19:47

okano1, Magdzia88, Anita12, severi lubią tę wiadomość

w4sqs65g9q8df5xs.png
  • Magdzia88 Autorytet

Wysłany: 3 października 2016, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziewczyny za takie ladne odpowiedzi na moje pytanie..i ciesze sie ze wiekszosc z was czuje sie dobrze..a dla tych co ciut gorzej..szybkiej poprawy chociaz na jakis czas ;)

Klarcia lubi tę wiadomość

Syneczek. <3
    17u9anlij5jluasc.png
    2.02.2016 Aniolek ;*
  • ChciałabymJuż Autorytet

Wysłany: 3 października 2016, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja zamawiałam i w momencie gdy już kliknęłam ok, dalej, wybrałam gdzie odbiorę to szlak wszystko trafił i wyszkoczyła przerwa techniczna. Myślałam, że ich normalnie rozniosę!!

dqprupjyo7wwzfuq.png

thgfe6hhvbp6j415.png
  • Martap88 Przyjaciółka

Wysłany: 3 października 2016, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żeby nie być gołosłowną i w końcu częściowo wam się pokaże w 17 tyg :-)
    https://naforum.zapodaj.net/7e4e3a7853b1.jpg.html

Mimi86, Magdzia88, kr0pka, kark, m@rtynka, Marrtusia, nataliad, MatyldaG, anuschka, Klarcia, Tosia 1981, Angie 232, jenny88, fantasmagoriia, taka_ja lubią tę wiadomość

w4sqs65g9q8df5xs.png
  • Martap88 Przyjaciółka

Wysłany: 3 października 2016, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie zbyt wyjściowo ale nie planowałam fotki a jak odłożę to za 2 tyg zrobię ;-) działa w ogóle ten link?

w4sqs65g9q8df5xs.png
  • Natka9029 Przyjaciółka

Wysłany: 3 października 2016, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kark wrote:
    Dziewczyny, jest wśród nas jakaś księgowa :(?

Ksiegowa z wyksztalcenia :) z cala rodzina ksieigowycch :D

a co potrzebujesz wiedzieć??

kark lubi tę wiadomość

0d1y3e3kz4imlmgz.png
‹‹ 571 572 573 574 575 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ