X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARZEC 2017 :)
Odpowiedz

MARZEC 2017 :)

Oceń ten wątek:
  • Crisperss Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2017, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    100% i 60% opłaca się przy zarobkach najniższej krajowej... ja wybieram rok 80%...

nikafika lubi tę wiadomość

6sut9jcgeodkavnc.png
    6sutdf9heulgg01i.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2017, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Crispers o czym piszesz?

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2017, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja napewno biorę 80%, bo jabym wzięła 100% to się boję, że po pół roku szef będzie nalegał na powrót i wrócę.

• Malwinka Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2017, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arthaney wrote:
    KOLEJNY TYDZIEŃ!
    Witamy się w 33 tygodniu! (Według belly 34)
    Jesteśmy już tak daleko, coraz bliżej finisz, 49 dni do porodu!
    Czuje się jak słoń, czuję się taka niezdarna taka ciapa..
    Dziś idę do dentysty ponieważ przy dolnych jedynkach, dwójkach i trójkach zaczeły mi dziąsła odchodzić od zębów, dosłownie mogę sobie chwycić dziąsło i je odsłonić by zobaczyć zęba bardziej w głąb - boje się cholernie ponieważ mam fobie na widok dentysty, no ale wole popłakać, zacisnąć pięści niż nie mieć zębów :)

Rozstępy, cellulit - pojawiają się, to raczej normalne w ciąży ale ja jakoś lubie te tygrysie paski i cellulit. :D
    Ja aż tak słodkie nie, bardziej chipsy, pizze, zapiekanki.. no i oczywiście BANANY !
    Ale takie twarde, jeszcze troszkę nawet zielone :)

To chyba każda z nas lubi, banany...wiadomo jak twarde to najlepsze ;)!

kark lubi tę wiadomość

uch5i09k3eicivpk.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2017, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też skłaniam się na 80% przez rok. A orientujecie się może ile jest czasu na
    załatwienie tego po porodzie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2017, 14:22

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2017, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mówicie o macierzyńskim? Napiszcie jak to wygląda...wiem, że rok trwa macierzyński, 60, 80 i 100 procent, to w jakim to jest czasie.

• Arthaney Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2017, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewa, chyba od otrzymania aktu urodzenia dziecka, przez pełny rok.

f2w3gov3rq5rap75.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2017, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arthaney, tak, ale jak to jest, że można 60, 80 lub 100 procent przez rok? Bo z tego co słyszałam, że nie, ale nie wiem jakie są opcje

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2017, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytam o urlopie macierzyńskim. Myślałam, że trwa rok, a w necie pisze 20 tygodni czyli to jest 5 miesięcy. Pogubiłam się w tym.

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2017, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karcia.wawa możesz zajrzeć na priv w spr łóżeczka!

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2017, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewa81 macierzyński trwa rok i masz 2 opcje do wyboru, które w sumie wychodzą na to samo tylko inaczej rozłożona kasa
    1 opcja przez cały rok dostajesz 80% swojej pensji
    albo 2 opcja przez pierwsze pół roku 100% a kolejne pół roku 60%

chyba lepiej jest podzielić to po równo bo od razu przyzwyczajamy się do mneijszej kwoty no chyba ze ktoś planuje krótszy macierzyński to wtedy zdecydowanie opcja 2 żeby więcej należnej kasy przyswoić

ewa81 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2017, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina dzięki za info :)

• chloet Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2017, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde, na własnej działalności gospodarczej to w ogóle jest niekorzystnie ;/
    Po pierwsze: nie ma urlopu macierzyńskiego. Dostaje się zasiłek, ale jest to 100% lub 80% od podstawy składek nie od zarobków (czyli jeśli ktoś płaci normalne składki ZUS, podstawa wynosi ok 2 500 zł brutto).

rqkqj11.png
  • jenny88 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2017, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadiii wrote:
    Ja też skłaniam się na 80% przez rok. A orientujecie się może ile jest czasu na
    załatwienie tego po porodzie?
    Z tego co kojarzę to, żeby dostać 80% przez rok trzeba papiery złożyć do 14 albo 21 dni. Po tym terminiem z automatu wskakuje 100% i 60%.

Ja przy działalności biorę od razu 80%, bo wypełniam raz druk podając konkretne daty i potem będę mieć spokojną głowę ;)

Tutaj podrzucam linka do kalkulatora, gdzie można wyliczyć dokładne daty urlopu/zasiłku macierzyńskiego. http://www.kalkulatory.gofin.pl/Kalkulator-urlopu-macierzynskiego-i-rodzicielskiego,12.html

km5sdf9hw9lfjofs.png
    f2wlanliuanju9mz.png
    km5svcqgwvlx6b9m.png
    f2wlanlibk6qka1b.png

--

Mateusz <3 23.08.2018 [*] 9t+4d :(
  • Crisperss Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2017, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macierzyński liczony jest od dnia porodu... z kwitkami ze szpitala trzeba udać się do USC i zarejestrować dziecko. Dostaje się akt urodzenia... trzeba napisać pismo do pracodawcy o udzielenie urlopu macierzyńskiego i dołączyć do niego akt urodzenia. Ma sie na to max 14dni chyba...

6sut9jcgeodkavnc.png
    6sutdf9heulgg01i.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2017, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny.

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2017, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to też nie jest pełny rok, tylko 52 tygodnie. Ja syna urodziłam 2.09, a macierzyński miałam do 31.08 :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2017, 21:33

jenny88 lubi tę wiadomość

• Malwinka Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2017, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arthaney i co Ci dentysta powiedzial o tych dziaslach?

uch5i09k3eicivpk.png
  • Arthaney Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2017, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malwinka, dostałam płyn do płukania, specjalną pastę i mnie przeszkoliła z mycia zębów, ponieważ źle myje :D
    Dziąsła były od kamienia nazębnego i za dużo progesteronu w ciąży się przyczyniły do szybszej redukcji kamienia nazębnego.
    Po usunięciu kamienia, czuje już poprawę - dziąsła są mniej opuchnięte.

W biedronce są fajne wózki na kółeczkach, idealne do kosmetyków, leków i pampersów do dzidziusia. Kupiłam pod kolor łóżeczka czyli szaro-białe. Koszt nie duży bo 40zł.
    acd69c5c4b593a05med.jpg
    Postanowiłam wkleić zdj. a nóż a widelec - komuś się przyda i spodoba :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2017, 22:00

f2w3gov3rq5rap75.png
  • Malwinka Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2017, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Śmiesznie to brzmi, że Ciebie uczyła myć zeby;) jaki masz płyn, taki czerwony Eludril? No to teraz Ci się dziaselka zagoja i bedziesz miała spokój.

uch5i09k3eicivpk.png
‹‹ 865 866 867 868 869 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ