X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARZEC 2017 :)
Odpowiedz

MARZEC 2017 :)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 stycznia 2017, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny znów mam spore zaległości w pisaniu... :)

co do kąpania to u mnie w szkole rodzenia przy szpitalu w którym będę rodzić mówili że co do kąpania to jest tak że z reguły w szpitalu wogóle mie kąpią i ze jest szkoła która mówi nawet o 2 tyg nie kąpania niemowląt ale że to już może lekka przesada ale ze do tygodnia to norma, że się nie kąie, ale uwaga też nie jest to tak że dzieciątko leży w tych "brudach" poporodowych, ono jest normalnie czyste itd ładnie wysuszone i wytarte tylko po prostu nie jest całe zamoczone w wodzie w czasie kąpieli. Położna mówiła też że mają taką zasadę że jesłi dziecko jest do tygodnia w szpitalu to nie kąpią. Na wyraźne życzenie mamy może tak, teg nie wiem.

Ja się sprzeciwiać nie będę, mój szpital ma baaaardzo dobre opinie jesli chodzi o porody i opiekę okołoporodową nad mamą i dzieckiem, leżałam na oddziae widziałam jak tam jest więc nie mam póki co zastrzezeń i mślę ze wiedzą co robią.

A jeśli codzi o czyszczenie uszek to w szkole rodzenia mówili że w żadnym wypadku nie patyczkiem tylko chusteczką nawilżaną na samym brzeszku tyle ile jesteśmy w stanie i to chyba nawet logiczne.

Co do wózków to świetny jest ten Roan bardzo mi się podoba :)

Ja wybrałam Bexa Cube szaro biały.

A jaki fotelik kupujecie? Ten od wózka?

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 stycznia 2017, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chloet wrote:
    Dziewczyny, a ja mam głupie pytanie, ale mnie dręczy :)

Otóż: czy podczas porodu pochwa / krocze zawsze tak się rozluźnia i poszerza, że umożliwia przedostanie się dzieciaczka na świat? Pytam, bo np. w momencie aplikowania sobie globulki wnętrze pochwy wydaje mi się tak wąskie, że ni chu chu, nie wyobrażam sobie, że ma się tam zmieścić całe dziecko :D Podobnie u ginekologa - zwykłe badanie przeważnie już mnie boli, więc nie wiem jak to będzie w szpitalu przy sprawdzaniu rozwarcia.

Czy to jest tak, że przez skurcze dziecko stopniowo naciska główką na szyjkę i dzięki temu ona się powoli rozszerza / uelastycznia i to, co przed kilkoma godzinami wydawało się niemożliwe, nagle staje się do zrobienia? :D

chloet też się nad tym zasytanawiam, wogóle mam wrażenie ze jak nie byłam w ciąży albo na jej początku badania ginekologiczne tak mnie nie bolały jak teraz,,, też tak macie?

• Inka91 Ekspertka

Wysłany: 24 stycznia 2017, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina13 w sumie to masz racje ostatnio jak mnie badała ginekologicznie to aż podskoczyłam na tym fotelu tak mnie bolało, ale nie zastanawiam się na tym czy Malutki się zmieści bo już còrcia przeszła tà drogà.. Głowka dziecka jest elastyczna do kilku miesięcy po urodzeniu więc i ona się "składa" przy porodzie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 stycznia 2017, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka

Co do fotelików, pytajcie się sprzedawców o foteliki, które są 3 w 1, czyli w komplecie z wózkiem. Myśmy kupili inny fotelik, bo się okazało, że te niektóre foteliki 3 w 1 są kiepskie, nie zapewniają takiego bezpieczeństwa dziecku. Lepiej więcej dołożyć się do fotelika, a mieć porządniejszy i bezpieczniejszy.
    Dziś wizyta, już nie mogę się doczekać :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia 2017, 13:52

nikafika, jenny88 lubią tę wiadomość

• nikafika Przyjaciółka

Wysłany: 24 stycznia 2017, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy fotelik maxi cosi, dokupilismy adaptery do wózka.
    Czytalam, podobnie jak ewa81, ze te z zestawów 3 w 1 maja kiepskie wyniki w testach bezpieczeństwa. Na bezpieczeństwie dziecka nie ma co oszczędzać

ewa81 lubi tę wiadomość

28whskjouhaur8dt.png

lprk8ribnnhp0hqi.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 stycznia 2017, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak ja też wybrałam fotelik maxi cosi choć wiem że mamy mają różne opinie na ten temat, niektóre uważają że koniecznie musi to być fotelik z testami Adaca a inne że jest to naciąganie ludzi, ja jednak wolę być ostrożna w tym temacie i wybrałam jednak ten z gwiazdkami

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 stycznia 2017, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Same testy testami, one też się zmieniają, i o ile kiedyś był nacisk na ADAC, tak teraz bardziej jednak się patrzy na i-size i zderzenia boczne.
    No ale, zawsze lepiej, żeby jakieś takie testy były, niż żeby to był no-name bez niczego z zestawu 3w1, bo jednak te testy o jakimś bezpieczeństwie świadczą. Jasne, że nie uchronią przed wszystkim, ale jednak większa na to szansa.

• Arthaney Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2017, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, dziś przyszła szafka naścienna na ubranka dla Lilly, i stwierdzam, że ja nie wiem skąd mam tyle małych bodziaków, pajacyków, kaftaników itp.
    Gdy przekładałam z komody do szafy stwierdziłam, ze połowy nawet nie widziałam...

Robię wyprawkę dla malutkiej do szpitala, by mój m. nie musiał szykować ubranek do wyjścia, tylko weźmie torbę i pojedzie..
    Tak właśnie myślę, jakie ubranka spakować?
    U nas z pogodą jest różnie szczególnie w lutym/marcu..
    A boje się że mój m. weźmie całą walizkę ubrań dla małej bo nie będzie wiedział co ma wziąć..

f2w3gov3rq5rap75.png
  • klaudia.29 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2017, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My zdecydowalismy sie na fotelik cybex cloud q. Jest naprawde swietny jesli chodzi o wygode, bezpieczenstwo a przy okazji jest piekny. Nie mam go jeszcze w domu dopiero zamowiony ale kuzyn go ma wiec moglam obejrzec. Mysle ze bedziemy zadowoleni ;)

bl9cdf9hsfsrwiek.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 stycznia 2017, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja do wyprawki szpitalnej to muszę w ogóle torby zamówić, bo mam tylko ogromne walizki samolotowe w domu :D

• Magdzia88 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2017, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Te foteliki z wersji 3w1 nie maja atestow !
    I to najwazniejsze
    Ja mam maxi cosi city ten z tanszych za 360zl plus adaptery akurat dostalismy w gratisie i wyszlo nas 80 zl wiecej niz wersja wozka 3w1
    Np jak kogos nie stac na supwr fotelik to ten maxi cosi city ma 4 gwiazdki na 5 w rankingach no i atesty sa

Ja dzis czuje sie jak kupa zycia...boki bola ..nogi...stopy...na twarz sie nie patrze bo mam wrazenie ze jak swinia wygladam...na wage pierdole nie wchodze...
    Nie mam sily checi na nic....a wyprawka w polu ze hohoooooooooo

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia 2017, 18:51

Syneczek. <3
    17u9anlij5jluasc.png
    2.02.2016 Aniolek ;*
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 stycznia 2017, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdzia88- widzę, że czujemy się podobnie. Ja też najchętniej nie przebierałabym piżamy i nie wychodziłabym z łóżka.. Snuję się po domu jak cień szukając okazji, żeby się położyć.. Mam nadzieję, że to chwilowe. Może szara pogoda też swoje robi..

Pytanie mam do Was dziewczyny, czy Wy też tak dużo pijecie w ciąży? Ja piję wodę non stop, mąż tylko wyrzuca butelki. W nocy budzę się co godzine, muszę się pożądnie napić, a co za tym idzie często siku. Do każdego wyjścia muszę mieć przy sobie wodę lub od razu biorę w sklepie jakiś sok bo mnie suszy. Piję dosłownie co chwilę wodę, cherbate lub soki

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia 2017, 20:31

• Inka91 Ekspertka

Wysłany: 24 stycznia 2017, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czuję się zupełnie tak samo w zeszłym tyg mòwiłam sobie że po niedzieli zacznę prać i prasować wyprawkę żeby nie zostawiać na ostatnià chwilę bo wiem że còrcia mi tego sprawnie zrobić nie da ale niestety nie mam na to weny...:-(

Boję się jednak jutrzejszej wizyty, bo te bòle dziś znòw wròciły..

• Inka91 Ekspertka

Wysłany: 24 stycznia 2017, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też tak mam Nadii zawsze jak wstaje w nocy do Małej wypijam szklankę wstaje rano woda, herbata do śniadania a potem jeszcze woda I tak cały dzień..

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 stycznia 2017, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy fotelik cybex aton 4.
    Jesteśmy po wizycie - wszystko w porządku, szyjka długa i zamknięta, a Leoś już waży ponad 1,700 :), a mamuśka też przytyła, bo waży już 60 kg.

jenny88, Malinka1984_ lubią tę wiadomość

• Inka91 Ekspertka

Wysłany: 24 stycznia 2017, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewa81 wrote:
    My mamy fotelik cybex aton 4.
    Jesteśmy po wizycie - wszystko w porządku, szyjka długa i zamknięta, a Leoś już waży ponad 1,700 :), a mamuśka też przytyła, bo waży już 60 kg.

Super że wszystko ok, ładna waga maleństwa..:-)

ewa81, chloet lubią tę wiadomość

• Magdzia88 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2017, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pije bardzooooo malo...wiec wy dobrze ze sie nawadniacie. Ja mam z tym problemos

Gratuluje udanej wizyty

ewa81 lubi tę wiadomość

Syneczek. <3
    17u9anlij5jluasc.png
    2.02.2016 Aniolek ;*
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 stycznia 2017, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewa81 to super że wszystko ok , waga też ładna :)

ja też pije i pije ciągle i ciągle i mam wrażenie ze coś mi stoi w gardle więc znów pije i sikam :P wychodzę z domu z kubkiem termicznym herbaty i potem szukam toalety itd itd i ciągle to samo

Bardzo podoają mi się foteliki cybexa ale niestety musiałam wybrać trochę niższą półkę cenową , ale myślę że maxi cosi citi też nie będzie zły a na pewno lepszy niż taki z zestawu

Dziewczyny a jak planujecie brać malucha na wyjście ze szpitala ?

ewa81 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 stycznia 2017, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina, foteliki maxi cosi też są bardzo dobre. Co masz na myśli na wyjście malucha ze szpitala? W co ubierzemy?

Nina13 lubi tę wiadomość

• Arthaney Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2017, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też się czuję w sumie od wczoraj jak słoń. Łydki, uda, kostki, dłonie całe spuchnięte i cały dzień w łóżku leżę.. Mój m. ma nadgodziny więc gdy przyjdzie ja już będę spać, wiec zrobiłam szybki obiad i do łóżka.
    Jeżeli chodzi o picie wody, to piję ponad 1L dziennie, i sama soki wyciskam.
    Dziś miałam zmienne samopoczucie, jednej chwili gorąco, potem niedobrze mi było -a co za tym idzie, że bardzo mało jem .. przykład z dziś: 1 talerz zupy, 2 naleśniki, jabłko i mandarynkę. To dziś przez cały dzień zjadłam.. :( Martwię się..

f2w3gov3rq5rap75.png
‹‹ 869 870 871 872 873 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ