!! MARZEC 2021 !!
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja też zrzucałam te 15kg po pierwszej ciąży. Ale kilka kg długo się trzymało i zeszło dopiero jak przestałam karmić. Ale ja przed ciąża miałam wysoką prolaktyne i też kilka lat wcześniej utrudniła mi to zrzucenie kilogramów.... A przy karmieniu prolaktyna znowu rośnie.
Teraz zobaczymy. Ja mam taką budowę ze nigdy drobna nie będę. Jak raz w życiu zrzuciłam więcej kg i ważyłam najmniej w życiu to ludzie pytali czy jestem chora.... Więc mimo ze mam 163 cm to nie dążę do wagi 50 kg. Jak ważę 60 wyglądam zdrowo, proporcjonalnie i apetycznieale do zrzucenia pewnie i tak będę miała sporo no i ja tez w tym roku kończę 36 lat... poza tym ja z tych dziewczyn które szybko wracają do pracy i pierwsze tygodnie/miesiące będę dla mnie ciężkie. Czasu będę mieć mało i na gotowanie i na ćwiczenia. No ale zobaczymy.
Ilona92, zokeia lubią tę wiadomość
-
Ja przy moim mikrym wzroscie 152cm w pierwszej ciąży startowałam z 68kg(!), czyli ze sporej nadwagi. Do 25tc przytyłam 4 kg. Potem stres i zapalenie trzustki mnie wykończyły i bardzo szybko straciłam ok 8-10kg. Przytyłam do 65kg a potem już tylko spadek i spadek. Zatrzymałam się w górnej granicy prawidłowej wagi, czyli 57.5kg i z taką wagą zaczęłam ciąże. Aktualnie 31+1 i na wadze 60.3kg. Do tego praktycznie zero aktywności od końca października, dieta na trzustkę plus cukrzycowa.
Ilona92 lubi tę wiadomość
👸: 1,70cm ->4.86cm ->6.05cm ->129g ->174g♀️ ->395g ->522g ->683g ->998g ->1449g ->1881g ->2193g ->2518g-> 2720g
Diana: 23.02.2021
Weronika(ur. 25tc): 08-24.06.2019(*)
Okolice Warszawy -
A propos wagi to właśnie jem czekoladę... w tej ciąży moja samokontrola nie działa.... odebrałam badania i chyba ok. Covida nie przechodziłam bo nie mam przeciwciał.
Cały czas mam dość niskie TSH. Nie wiem czy to konsultować? Może umówię się póki co na jakaś telewizyte.
Za to popołudniu ogarnęłam garderobę na dole i wielka szafę.... wyrzuciłam kupę rzeczy plus mam worek ciuchów do oddania i reklamówkę ręczników etc którą zaniosę pewnie do schroniska
Ilona92, belldandy lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny ważne żebyśmy my i dzieci były zdrowe. To czy przytyjemy 5/15:25 kg to chyba najmniejszy problem. Wiadomo, ze człowiek lżejszy bez tych kg, ale generalnie na to nie ma wpływu. Ja miałam okres , ze leży wzroście 160 dodałam do 47 , ale to orzez fakt odstawienia śmieciowego jedzenia. Później orzez prace fizyczna doszłam do 59 i tak cały cAs trzymam. W ciążach tyje szybko. Karmiłam 27 miesięcy.... pomidstawueniy zaszłam w druga ciaze.
Ja ze sportem nam odczynienia ba wsi przy piekenie, taczka h, sianie itp😂😂także formę mam niezła.
Strawberry zaraz spojrzę na to 2w1
Vian podziwiam przez trzustkę !!
Js z tsh problemów
Nigdy nie miałam wiec nie powiem. Chociaż ba następnej wizycie poproszę o zestaw tarczyvowyzokeia, KJ2020 lubią tę wiadomość
-
Hej, ostatnio zmieniłam lekarza prowadzącego, bo poprzedni był bardo olewczy. Już w poprzedniej ciąży zapomniał mi zlecić badanie gbs i przez niego miałam problemy na oddziale... Wyniki miałam kiepskie, bardzo bolal mnie brzuch, twardniał, ale twardnieje mi cały dzień. Jestem słaba i lecę z nóg, nic prawie nie jem bo mam uczucie pełności, męczy mnie ta ciąża, męczy mnie zgaga.. Brzuch mi tak strasznie przeszkadza.. Boli mnie też pod prawym żebrem i ogólnie jest kiepsko. Zmieniłam lekarza i odrazu dostałam leki. Leki na tarczycę, żelazo bo hemoglobina kiepsko, nospa, magnez, okazało się że mam infekcje i bakterie w moczu, więc kolejne leki.. A na zgage dostałam jakies leki po których zgaga poszła w niepamięć, czuję się lepiej ale brzuch nadal boli. Chciałabym się poradzić was w jednej kwestii, otóż konfliktu. Ja mam grupę krwi a minus i lekarka karze mi przyjść na oddział wziąć zastrzyk na konflikt. Pierwszy raz się z tym spotykam, jest to moja trzecia ciąża i poprzedni lekarz, nie wiem czy był taki olewczy, że miał to gdzieś i naprawdę muszę przyjąć te leki gdyby dziecko było plusowe czy nie jest to konieczne? Poza tym czy wy też tak źle się czujecie? Dla mnie zrobienie zakupów to ogromny dyskomfort i ból brzucha, stanie w kolejkach powoduje kłucia i spinanie, samo chodzenie sprawia mi ból. Ciąża rozwija się dobrze, szyjka ok, więc nie wiem skąd to? Może jak zacznę brać przepisane leki to to ustąpi? Tamten lekarz bagatelizował do 7 miesiąca moje objawy, może to minie jeszcze? Mam nadzieję, bo nie wytrzymam jeszcze 2 miesięcy
-
Martaaa13 wrote:Chciałabym się poradzić was w jednej kwestii, otóż konfliktu. Ja mam grupę krwi a minus i lekarka karze mi przyjść na oddział wziąć zastrzyk na konflikt. Pierwszy raz się z tym spotykam, jest to moja trzecia ciąża i poprzedni lekarz, nie wiem czy był taki olewczy, że miał to gdzieś i naprawdę muszę przyjąć te leki gdyby dziecko było plusowe czy nie jest to konieczne? Poza tym czy wy też tak źle się czujecie? Dla mnie zrobienie zakupów to ogromny dyskomfort i ból brzucha, stanie w kolejkach powoduje kłucia i spinanie, samo chodzenie sprawia mi ból. Ciąża rozwija się dobrze, szyjka ok, więc nie wiem skąd to? Może jak zacznę brać przepisane leki to to ustąpi? Tamten lekarz bagatelizował do 7 miesiąca moje objawy, może to minie jeszcze? Mam nadzieję, bo nie wytrzymam jeszcze 2 miesięcy
Kiedyś nie stosowało się profilaktyki przed porodem jeśli chodzi o konflikt serologicznym. Obecnie chyba już prawie wszędzie tak sië robi, że immunoglobulinę podaje się jeszcze przed porodem a potem druga dawkę po porodzie jeśli dziecko ma krew +. Ja jestem już po podaniu immunoglobuliny.Ilona92 lubi tę wiadomość
-
Tez jestem Juz po immunoglobulinie. Ona weszła jako standard opieki chyba w 2018 roku. Podaje sie od 28 tygodnia pierwszą dawke profilaktycznie, drugą po porodzie jeśli dziecko ma plusową grupę. Nie wiem natomiast czy jest jakiś termin graniczny w ciąży. Najpierw musisz zrobic badanie na przeciwciała przeciw czerwonym krwinkom i chyba grupa krwi też jest do tego potrzebnA, a przynajmniej ode mnie chcieli.
👸: 1,70cm ->4.86cm ->6.05cm ->129g ->174g♀️ ->395g ->522g ->683g ->998g ->1449g ->1881g ->2193g ->2518g-> 2720g
Diana: 23.02.2021
Weronika(ur. 25tc): 08-24.06.2019(*)
Okolice Warszawy -
Na temat immunologie no to ja się nie znam się zbytnio ale z tego co słyszałam jest tak jak dziewczyny mówią, juz w ciąży się podaje.
A jak wasze samopoczucie? U mnie dzis tragedia wszystko mnie boli jak za długo stoję nawet przy smazeniu mięsa mam problem. -
Z immuno również nie pomogę.
Aga ja wczoraj miałam taki dzień w którym źle się czułam..dzis już lepiej. Leż i odpoczywaj. Weź magnez i się relaksuj.
Nareszcie miałam trochę więcej siły więc zmieniłam sobie pościele u wszystkich, 3 pralki prania codziennego dodatkowo mi wyszło. Teraz chwilę odpoczywam.KJ2020 lubi tę wiadomość
Ada urodziła się 18.03.2020 przez CC
👶-2007 synuś
👶-2009 córcia
13.07 🧪- 23 mlU
17.07 🧪- 133 mlU
28.07🧪 - 8656 mlU
11.08 ❤
17.09 będzie piękna zdrowa córeczka!!❤❤ -
My dziś znowu szukaliśmy śniegu ale tym razem było trudniej... koniec końców się udało i młody zaliczył orzełka w śniegu
zjedliśmy obiad i wracamy do domu a mi nogi wchodzą do d... bo zrobiliśmy sporo kilometrów. W pewnym momencie usiedliśmy, mąż pyta jak tam a ja że trochę się zmęczyłam. Na co on popatrzył na mój brzuch i mówi: „no masz prawo”
i tak mi uświadomił że ostatnio brzuch jednak sporo poszedł mi do przodu
-
straw_berry wrote:U mnie sportu brak, od 20 tc skraca się szyjka, od ponad miesiąca mam pessar.
Mnie świadomość porodu za nieco ponad 2 miesiące zmobilizowała i dzień zaczęłam od gimnastyki. Pochodziłam też po ogrodzie, ulepiliśmy z dziećmi mikro bałwanka z roztapiającego się śniegu i rozpakowywaliśmy się dalej w nowym domu. Mogłabym mieć zawsze wolną środęWiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia 2021, 20:54
-
U mnie śniegu aż za dużo. Ledwo dziś do domu dojechaliśmy (mieszkam dosłownie w lesie). Za to widoki przepiękne
Tak poza tematem,byłam wczoraj na usg 3 trymestru u innego lekarza, takiego lepszego, z lepszym sprzętem. Mam super pamiątki, filmiki i chyba z 50 zdjęć maleństwa. Oczywiście mały sprawdzony i wszystko wydaje się być w porządku. Mam pytanie czy któraś zamawiała koszule porodowe od mamy ginekolog? Tak się czaje żeby zamówić ale nie wiem czy brać większą o prawie 10cm w biuście czy dosłownie 3cm w biuście mniejszą. Wydaje mi się,że trochę mi spadnie z biustu po porodzie, ale sama nie wiem.
KJ2020, zokeia lubią tę wiadomość
-
Pukola ja jestem od jakiegoś czasu antyfanką mamyginekolog więc nie mowy żeby wydała choć złotówkę na jej produkt:) no i dla mnie koszule porodowe to produkt za który nie warto przepłacać. Poprzednio dość szybko wróciłam do zwykłych koszul na ramiączkach w których mogłam spokojnie karmić a dużo bardziej trafiały w mój gust.
Zokeja matko kochana podziwiam za gimnastykę. Ja niby mówię że spróbuje się coś poruszać od 30 tc ale mimo ze jestem mega aktywna do gimnastyki/ćwiczeń nie umiem się zmusić.
Agnieszka jak mój mąż mi tak mówi to pokazuje mu języktak wiem bardzo dojrzałe... ale od kiedy rzucił palenie jemu też pojawił się brzuszek.
Strasznie Wam zazdroszczę śniegu. Ja niby mieszkam na południu Polski, w góry niedaleko ale śnieg jest sporadycznie. A nasz starszak kocha. Więc co roku jeździmy 1/2/3 razy w sezonie kawałek dalej przynajmniej trochę się tym śniegiem nacieszyć.
Beatti ja często nie robię w tygodniu w ogóle prania. Za to w weekendy nadrabiam i potrafię zrobić 5/6 prańczy już pisałam że kocham suszarkę i to był jeden z najlepszych zakupów?
-
nick nieaktualny
-
KJ2020 wrote:Pukola ja jestem od jakiegoś czasu antyfanką mamyginekolog więc nie mowy żeby wydała choć złotówkę na jej produkt:) no i dla mnie koszule porodowe to produkt za który nie warto przepłacać. Poprzednio dość szybko wróciłam do zwykłych koszul na ramiączkach w których mogłam spokojnie karmić a dużo bardziej trafiały w mój gust.
Zokeja matko kochana podziwiam za gimnastykę. Ja niby mówię że spróbuje się coś poruszać od 30 tc ale mimo ze jestem mega aktywna do gimnastyki/ćwiczeń nie umiem się zmusić.
Agnieszka jak mój mąż mi tak mówi to pokazuje mu języktak wiem bardzo dojrzałe... ale od kiedy rzucił palenie jemu też pojawił się brzuszek.
Strasznie Wam zazdroszczę śniegu. Ja niby mieszkam na południu Polski, w góry niedaleko ale śnieg jest sporadycznie. A nasz starszak kocha. Więc co roku jeździmy 1/2/3 razy w sezonie kawałek dalej przynajmniej trochę się tym śniegiem nacieszyć.
Beatti ja często nie robię w tygodniu w ogóle prania. Za to w weekendy nadrabiam i potrafię zrobić 5/6 prańczy już pisałam że kocham suszarkę i to był jeden z najlepszych zakupów?
A można wiedzieć dlaczego antyfanka jesteś? Ja jej ani specjalnie nie lubię ani mi nie przeszkadza. Obojętna mi jest. Może źle napisałam tez bo chodzi mi o koszule poporodowe. W poprzedniej ciąży kupiłam jakieś 3 zwykle,tanie koszule i strasznie żałowałam. Mam bardzo duży biust i ciężko znaleźć coś odpowiedniego. A tu akurat są duże rozmiary i wyglądają na wygodne.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia 2021, 21:57
-
U mnie śniegu zero, wczoraj padał z deszczem. Starszak póki co widział i bawil się raz jakoś w grudniu (Wlkp.) Wczoraj udało mi się pod nieobecność syna i męża przemycić spory wór przedmiotów, którymi młody zupełnie nie wykazywał i nie wykazuje zainteresowania. Wór wyniesiony przez męża, syn nawet nie zauważył. W miejsce tych rzeczy jest kącik plastyczny, bliżej puzzle, gry, układanki i widzę, że go to bardzo cieszy. Koszul szczerze nie lubię, mam 4, 2 z italian fashion z czasu pierwszego porodu i 2 z dolce sonno, ok 40 zł jedna, nosić ich nie będę, szpital i może chwilę po porodzie. Kupię sobie potem piżamkę, czasem fajne na tchibo się uda albo lokalnie u kobietki z polskimi stanikami.zastanawia mnie triche fenomen mamy ginekolog. Koleżanka zasypywala mnie w pierwszej ciazy jej artykułami, miała nawet jakiś segregator i poradnik, i inne gadżety (?) 🤔Nigdy jakoś nie zgłębiałam jej tematu, także mam raczej obojętny stosunek.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia 2021, 22:05