Marzec 2026👶
-
WIADOMOŚĆ
-
A tak, to prawda😔 zresztą wiele zrozumiałam będą w ciąży, już inaczej będę patrzeć na kobiety ciężarne, bo wiem już jaki kawał roboty odwalamy.Dżozu wrote:Do mnie podczas ciąży dotarło, że po porodzie wszyscy przestają się interesować mamą, a w centrum jest dzidziuś. Ale widzicie, żeby to zrozumieć, musiałam sama zajść w ciąże i to przeżyć. Także ja całe swoje zycie lepsza nie byłam.
Dżozu, bambusek-94, Carla lubią tę wiadomość
03.2023 Ciąża naturalna 6t3d 💔
07.2024 I IVF ❌
09.2024 II IVF ❌
11.2024 III IVF 👍
23.12.2024 ❄️5CC ➡️ 10 dpt 39, 12 dpt 97 ➡️ 7t6d 💔
15.05.2025 ❄️411 ➡️👎
03.07.2025 ❄️ 411 ➡️ 11dpt 454, 13dpt 1050, 15dpt 2534, 26 dpt ❤️
06.03.2026 jest syn na świecie 💙 -
Ja też w ciazy czułam sie samotna i niezrozumiała jeszcze końcówka z tymi zawirowaniami dojechała mnie psychicznie bo ja wiedziałam ze jest cos nie halo ale nikt mnie nie słuchał.
Pierwsze dni maciezynstwo rez były trudne przez wadę małej i zawirowania z wagą dopiero teraz zaczynam dochodzić do siebie ale to głównie zasługa ogromu wsparcia jakie mam od męża.
Lusille, Dżozu, Carla lubią tę wiadomość
11.2021- puste jajo płodowe 💔
17.07.2018 - Franio 💙💙
17.04.2021 - Jaś 💙💙
20.02.2026 - Gabrysia 🩷🩷 -
Dżozu wrote:Do mnie podczas ciąży dotarło, że po porodzie wszyscy przestają się interesować mamą, a w centrum jest dzidziuś. Ale widzicie, żeby to zrozumieć, musiałam sama zajść w ciąże i to przeżyć. Także ja całe swoje zycie lepsza nie byłam.
Ja to samo, dopiero jak urodziłam pierwsze dziecko, ogarnęłam że to właśnie mamom trzeba dać większość uwagi, zainteresować się, na pierwszą wizytę przynieść gar zupy albo domowe lasagne do odgrzania, kupić prezent mamie dla lepszego samopoczucia zamiast zabaweczki czy śpioszków dla dzidziusia. Moja przyjaciółka kiedy przyszła do mnie z pierwszą wizytą z jedzeniem i prezentem z Douglasa dla mnie (coś do umalowania się, jakieś perfumy), tak mnie zszokowała, że ja się popłakałam dosłownie, tak bardzo mi tego było trzeba! To były produkty, których używałam z największą przyjemnością właśnie przez ten gest. I później zawsze mnie stawiała na pierwszym planie pytając co u nas. Bardzo dużo mnie nauczyła
to o mamie trzeba głównie pamiętać.
Ja już chustę i nosidło mam naszykowane pod ręką, chociaż te pierwsze 2-3 tygodnie to boję się takiego kurczaczka motać. Będziemy nosić wszyscy w 4 na zmianę 🙈
Lusille, Dżozu, Carla lubią tę wiadomość
-
Ja odczuwałam samotność w ciąży, ale szczerze mówiąc już tego prawie nie pamiętam, chociaż nic w tej kwestii się nie zmieniło. Brakuje mi czasami rozmów z koleżankami, ale że w głowie mam tylko bobasa to nawet nie chce z nimi rozmawiać za bardzo żeby ich tym nie przytłoczyć, bo mam poczucie że nikogo to nie obchodzi, a w tym momencie sama nie jestem też zainteresowana życiem innych. Dni też mi mijają szybko i jie odczuwam tej samotności jakoś bardzo.
Dzisiaj mam dość dziwny dzień. Pierwsza połowa całkiem spoko, a potem się rozsypało. Najpierw krew zaczęła mi lecieć z nosa, potem zrobiło mi się słabo i zaczęło kręcić w głowie więc się położyłam i spałam 3h. Jak wstałam to zjadłam rosół i znowu krew zaczęła lecieć. Bardzo tego nie lubię, a w ciąży zdarza mi się to dość często. Dobrze, że mała się cały czas rusza, bo jeszcze bym się zaczęła stresować. Zaczynam czuć to, że poród się zbliża wielkimi krokami. Termin za miesiąc, ale wiadomo jak to może być. Chciałabym żeby tak 3 tygodnie jeszcze posiedziała w brzuchu.31 l👩 +30 l👨
2021 💕
2023 👰🤵
2024.09 - początek starań
08.06.25 - szczęśliwy cykl 🍀
24.07 (47dc) - test pozytywny ⏸️
Beta 105,7; Progesteron 22,19
26.07 (49dc) - Beta 313,3, TSH 2,28
04.08 - widoczny pęcherzyk ciążowy
08.08 - zarodek z bijącym serduszkiem ❤️
22.08 - 1.76 cm bobasa ❤️
08.09 - CRL 3.8 cm ❤️
19.09 - Nifty Pro, wszystkie ryzyka niskie, dziewczynka 🩷
3.11 - 242 g 🩷
1.12 - 490 g 🩷
29.12 - 925 g 🩷
12.01 - 1300 g 🩷
26.01 - 1480 g 🩷
11.02 - 2080 g 🩷
25.02 - 2280 g 🩷
18.03 - 2740 g 🩷
🩺 8.04 - wizyta

-
Ja nie mam siły wyjść z wanny. Naprawdę, siedzę tu już ponad godzinę a nawet włosów nie umyłam. Córka ma jakieś szaleństwo ostatnio ale się nie dziwię bo w końcu ładna pogoda to ją nosi a ja ledwo za nią nadążam 🫣. Ferie się skończyły i znowu muszę wozić dzieciaki do szkoły. Dodatkowo mam strasznie wrażliwą skórę twarzy i czuję, że robi się czerwona na czole i policzkach i piecze, eh.
Synowi co chwilę leci krew z nosa i zastanawiam się jakie badania mu zrobić bo w przychodni nas zbyli z tym 🫣. Ogólnie też mnie męczy samotność, nie mam do kogo się odezwać na dłużej niż przy odprowadzaniu dzieci ale to mało. "przyjaciółka" zajęta jest swoim romansem ile kiedy jej się układa to się nie odzywa. Ja dostaje załamania na myśl o noworodku do tego wszystkiego 🫣 będzie i jest mi ciężko. No i jestem już na to wszystko za stara. Chętnie bym się zajęła sobą a tu perspektywa kolejnych 3-4 lat ogarniania wszystkich -
Serio nie wiem jak to ogarniasz to wszystko ja mam córke i noworodka i nie wiem jak ich ogarnę jestem przerażonaArga wrote:Ja nie mam siły wyjść z wanny. Naprawdę, siedzę tu już ponad godzinę a nawet włosów nie umyłam. Córka ma jakieś szaleństwo ostatnio ale się nie dziwię bo w końcu ładna pogoda to ją nosi a ja ledwo za nią nadążam 🫣. Ferie się skończyły i znowu muszę wozić dzieciaki do szkoły. Dodatkowo mam strasznie wrażliwą skórę twarzy i czuję, że robi się czerwona na czole i policzkach i piecze, eh.
Synowi co chwilę leci krew z nosa i zastanawiam się jakie badania mu zrobić bo w przychodni nas zbyli z tym 🫣. Ogólnie też mnie męczy samotność, nie mam do kogo się odezwać na dłużej niż przy odprowadzaniu dzieci ale to mało. "przyjaciółka" zajęta jest swoim romansem ile kiedy jej się układa to się nie odzywa. Ja dostaje załamania na myśl o noworodku do tego wszystkiego 🫣 będzie i jest mi ciężko. No i jestem już na to wszystko za stara. Chętnie bym się zajęła sobą a tu perspektywa kolejnych 3-4 lat ogarniania wszystkich
37 lat
1. córeczka 2021
2. syn 2026

[/url] -
No nie był głupi. Nawet mignął mi ostatnio artykuł, ze nigdy w dziejach ludzkości nie bylo tak, ze kobieta siedziała sama z dzieckiem/dziećmi przez cały dzień, i ze to nie jest normalne dla naszej psychiki. Zawsze była jakas wioska.Sagi wrote:Te rodziny wielopokoleniowe to nie był taki głupi wynalazek chyba 🤔
Mam coś przeczucie co do Kasiastaraczka... albo ogarnia wirusa w domu, albo może coś zaczęło się dziać🙃
alta marea, Kasiastaraczka, ZiarnoCzasu lubią tę wiadomość
⏸️ 10.07.2025 🤩 po raz pierwszy w życiu 🤩
29.07 - 4,5 mm Kropka 🐤🥳 ciąża młodsza o tydzień (późna owulka)
26.08 - 3,69 cm Wiercipiętka 👶❤️
8.09 - 6,1 cm Bobasa ❤️❤️❤️ usg prawidłowe
23.09 - Dzidziutek ukrywa swą płeć..
21.10 - Dziewczynka na pokładzie ❤️ girl power ❤️
14.10 - 473 g zdrowej dziewczynki ❤️
17.12 - Ula ma już 1 kg 🤰🏽💪🏼🌞🌞🌞
7.01.2026 - III prenatalne ok ❤️, Bobaska ma już 1480 g 💪🏼🌞
17.02.2026 - Bobaska ma już 2,7 kg💪🏼🌞
3.03.2026 - 3,3 kg
+/- 400 g
9.03.2026 - ok. 3,2 kg
17.03.2026 - ok. 3,9 kg ?? 😎😎😎 dużo wód płodowych
23.03.2026 - Witaj Urszulko ❤️ 4,2 kg, cc.

-
Dżozu wrote:No nie był głupi. Nawet mignął mi ostatnio artykuł, ze nigdy w dziejach ludzkości nie bylo tak, ze kobieta siedziała sama z dzieckiem/dziećmi przez cały dzień, i ze to nie jest normalne dla naszej psychiki. Zawsze była jakas wioska.
Mam coś przeczucie co do Kasiastaraczka... albo ogarnia wirusa w domu, albo może coś zaczęło się dziać🙃
Też się dzisiaj nad tym zastanawiałam, bo się nie odzywa. Obstawiam to drugie 😃
Kasiastaraczka lubi tę wiadomość
31 l👩 +30 l👨
2021 💕
2023 👰🤵
08.09 - CRL 3.8 cm ❤️
3.11 - 242 g 🩷
1.12 - 490 g 🩷
29.12 - 925 g 🩷
12.01 - 1300 g 🩷
26.01 - 1480 g 🩷
11.02 - 2080 g 🩷
25.02 - 2280 g 🩷
18.03 - 2740 g 🩷
🩺 8.04 - wizyta

-
Sagi wrote:Te rodziny wielopokoleniowe to nie był taki głupi wynalazek chyba 🤔
Tak, kiedyś każda matka miała wioskę… dzisiaj prawie każda matka sama sobie jest wioską (plus musi spełnić nieskończoną listę społecznych oczekiwań współczesnych czasów wobec kobiety). Przykre to, ile presji spadło na nas. Nie ma co się dziwić, że tyle mówi się o depresji. Kiedyś tego nie było moznaby powiedziec, ale kiedyś nasza rola nie sprowadziła się do 100 roli w jednej.
Kasiastaraczka, Hermionka lubią tę wiadomość
-
@Patisonek przykro mi, że musisz to wszystko przechodzić... zostawienie dziecka w szpitalu nic miłego, takiego maluszka 😥oby szybko nabrała, doszła do siebie i dołączyła do Was w domu 🥰
@Katt gratulacje donoszonej ciąży 🥰
@Lusille wow, środa już niedługo, trzymam kciuki za indukcję 🙂
@Aliana super, że już w domu
No w engelu dzieci tak na początku wyglądają 😂
Wow, fajnie, że macie taką pomoc od teściowej
Mam nadzieję, że te zawirowania humoru minęły i nie wrócą
Sobota była pięknym dniem na spacer 🙂
Warto było czekać na takiego faceta
Ja też swoje odczekalam 😄mój mąż też bardzo ogarnia dzieci
@Jednorozec miło czytać, ze macie juz fajny rytm
Jaka Gabi malusia, pięknie razem wyglądacie 🥰
Szykujecie chrzciny w święta? W domu czy w lokalu?
@Zosia oo pierwsze wizyty za Wami,kolejne umówione,a Leonek rośnie, super
@Carla mi brakuje czasami spotkań z koleżankami,ale zostały mi już właściwie same dzieciate,w ciąży, więc spotykamy się rzadko, może teraz jak poprawi się pogoda będzie częściej
Ogólnie to zazwyczaj nie mam czasu myśleć o swojej samotności,z chłopcami się nie nudzę
Do pracy,szczerze,to nawet nie chce mi się wracać 🙃 jestem zna zwolnieniach, macierzyńskich i wychowawczych od lipca 2021. Wiem, że nie wrócę już do tej pracy,bo będziemy wyprowadzać się z Warszawy
Zanim coś będę szukać to też się jeszcze zejdzie, nawet gdy chłopcy pójdą do przedszkola (zobaczymy jak z tym wyjdzie)to z małą będę do 3 r.z.
@Hermionka mój pierwszy synek też tak był karmiony przez dość długi czas,na 3 sposoby właściwe przez 3mce
Trzymam kciuki 🥰
@Dzozu no tak jest, dopiero jak sama stajesz się mamą to widzisz potrzeby innych,ale dobrze że w ogóle zauważasz
Ja też przyznaje, że dopiero po tym jak sama zostalam mama to koleżance w odwiedziny zawiozłam gar krupniczku
Ha ha,masz nosa,ogarniamy od 15 starszego syna,bo jego teraz dopadło. Do północy wymiotował,teraz już śpi,ja nadrabiam forum 😄
Z jednej strony chciałabym urodzić,ale jeszcze mój mąż nie przechorowal i moja mama
Raczej teraz się oszczędzam, żeby nie urodzić 🙃
@alta marea super, że doswiadczylas takiej opieki przyjaciółki,tego zrozumienia, też bym się popłakała
@Arga ojej, współczuję...mam nadzieję, że dasz radę dotrwać do porodu z dzieciakami
Powroty po feriach są ciężkie...
Jesteś wielka, że tak to wszystko ogarniasz,medal się należy 🥰
@Sagi oczywiście,ze niee
Kobiety wręcz potrzebowały całej wioski do wychowania dzieci
W ogóle taka społeczność na którą można było liczyć
Aliana, Carla, alta marea, Arga, Katt, Patisonek 25 lubią tę wiadomość
-
Dzisiaj już każdy ma kryzys ze wstaniem ale poszliśmy spać koło 22 🫣. Zaraz idę na badania ale oczywiście nie mogę znaleźć pojemnika na mocz, który był na wierzchu więc niestety będę musiała nasikać późniejszy 🫣.
Dostałam wczoraj mnóstwo ubranek 56-62 i będę je dziś prac i układać więc nie muszę dokupować. Jedynie co to ciągle myślę która dostawka 🫣. Nie pamiętam ale któraś polecała tutaj chyba taką pełnowymiarowe łóżeczko dostawkę drewnianą 🤔 sprawdza się to? Ja bym tam jeszcze chciała kółka dorobić bo będę lawirować między salonem a pokojem 🤣. Ale mam fajne materace 120 na 60 i jednak chciałam je wykorzystać bo kanapa nie jest odpowiednio twarda no i młoda się mocno rozwala na łóżku więc wolę aby młody przynajmniej trochę czasu był z dala od niej w nocy 😅.
Jutro się dowiem kiedy to cc będzie ale mam nadzieję że później niż wcześniej bo ja mam taki bałagan w domu, że nie wiem czy dam radę to ogarnąć. -
Arga wrote:Dzisiaj już każdy ma kryzys ze wstaniem ale poszliśmy spać koło 22 🫣. Zaraz idę na badania ale oczywiście nie mogę znaleźć pojemnika na mocz, który był na wierzchu więc niestety będę musiała nasikać późniejszy 🫣.
Dostałam wczoraj mnóstwo ubranek 56-62 i będę je dziś prac i układać więc nie muszę dokupować. Jedynie co to ciągle myślę która dostawka 🫣. Nie pamiętam ale któraś polecała tutaj chyba taką pełnowymiarowe łóżeczko dostawkę drewnianą 🤔 sprawdza się to? Ja bym tam jeszcze chciała kółka dorobić bo będę lawirować między salonem a pokojem 🤣. Ale mam fajne materace 120 na 60 i jednak chciałam je wykorzystać bo kanapa nie jest odpowiednio twarda no i młoda się mocno rozwala na łóżku więc wolę aby młody przynajmniej trochę czasu był z dala od niej w nocy 😅.
Jutro się dowiem kiedy to cc będzie ale mam nadzieję że później niż wcześniej bo ja mam taki bałagan w domu, że nie wiem czy dam radę to ogarnąć.
Jeśli będziesz przewozić to musisz kupić taką zamykaną, tu polecam Chicco next2me albo ta pełnowymiarowa wersje next2me forever. Ważne żeby miała suwane zamknięcie na klik , a nie te stare wersje z suwakami po bokach bo to ciężko ciągle otwierać i zamykać, ten metalowy pałąk trzeba wkładać w prowadnice za każdym razem, można szału dostać.
Jesli chciałabyś drewnianą i większą to ja mega polecam babybay comfort, ale nie wiem czy to istnieje na polskim rynku. Zamyka się mega łatwo.
Arga lubi tę wiadomość
-
@Arga ja myślę że jak masz miejsce na łóżeczko drewniane 120×60 to jest spoko opcja bo nie trzeba będzie tej dostawki po chwili wymieniać. U nas niestety dojście do łóżka jest praktycznie od jednej strony- tej przy której będzie dostawka, dlatego wybraliśmy jednak dostawkę 90×50 z Kinderkraft. Jak bobas wyrośnie to wtedy większe łóżeczko (może od razu na 140) postawimy już przy ścianie a nie przy naszym łóżku. Taki jest idealistyczny plan xd
@Kasiastaraczka przykro mi że tak Was męczy ten wirus
oby choroba szybko przeszła. To pewnie stresująca sytuacja dla Ciebie, skoro możesz w każdej chwili urodzić. Trzymam kciuki żeby mała zaczekała na odpowiedni moment 😊
Co do samotności to faktycznie trochę tak jest że wszyscy dookoła po początkowej ekscytacji ciążą żyją swoim życiem. Często mam wrażenie że jak ktoś już pyta jak się czuję to tylko tak z grzeczności i dla zasady. Bobo wzbudza o wiele więcej emocji.
No dziś pełnia, więc czekamy na wysyp bobasów 🙂 ja mam termin dopiero w okolicy następnej pełni 😁
Kasiastaraczka lubi tę wiadomość
-
U mnie o tej trzeciej ciąży to trochę osób też nie wie...nie widziałam się z nimi przez ten cały czas i nie pisałam też o tym specjalnie. Z jedną koleżanką miałyśmy widzieć się w listopadzie, najpierw ona się rozchorowała, później jakieś wyjazdy, później nasze choroby i o 🙃
Carla, Arga lubią tę wiadomość
-
Tak jak Cię czasem czytam to mam w głowie” jak dorosnę chce tak ogarniać” 😀Arga wrote:Dzisiaj już każdy ma kryzys ze wstaniem ale poszliśmy spać koło 22 🫣. Zaraz idę na badania ale oczywiście nie mogę znaleźć pojemnika na mocz, który był na wierzchu więc niestety będę musiała nasikać późniejszy 🫣.
Jutro się dowiem kiedy to cc będzie ale mam nadzieję że później niż wcześniej bo ja mam taki bałagan w domu, że nie wiem czy dam radę to ogarnąć.
Daga jak się macie?
U nas dziś odpadł kikut. Super bo o wiele wygodniej się wszytko robi
muszę częściej ludzi zapraszać bo moja zabcia wtedy jest jak anioł i tylko słyszę że każdy chciałby tak spokojne dziecko a jak wyjdą to … 😂😂
Kasiastaraczka, Arga, bambusek-94, Hermionka lubią tę wiadomość
Antoś 20.02.2026 💕 -
Jednorożec89 wrote:Ja mam momcozy s12 pro i jestem mega zadowolona. Dzięki reduktorom nie rani sutków a mam je dosc duże. I na naprawdę nieduzej mocy odciąga pierś do zero
Mam ten sam i również polecam mimo że walczymy żeby rozkręcić laktację to dziś zauważyłam że jednak powoli się rozkręca💪Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca, 08:24
Kasiastaraczka, Arga, Sagi, Kokosq, aqq, bambusek-94 lubią tę wiadomość
Starania od 2021
🖤Poronienia nawykowe 🖤
💔01.2022 /12.2022 /10.2023 💔
👱♀️35 L 👨36 L
8 IUI ❌️
Zmiana lekarza 11.2024
➡️2025 IVF MZ
Kwalifikacja 23.01 ✅️
Rozpisanie stymulacji 31.03✅️
Start stymulacji 4.04🍀
(Mensinorm150 jm, Puergon 50jm, Orgalutran 0.25 mg)
Zivafert 5000j.m x2
1 podgląd 09.04 🥚2 podgląd 11.04🥚3 podgląd 14.04
Punkcja 16.04, pobrano 3🥚
Mamy ❄️ 4.3.3
transfer 15.07🤰🏼
15.08 7+1 tc,CRL 5mm ❤️110/min,GS 2 cm, YS 4mm
29.08 9tc+1d CRL 2.20 cm
10.09 10+6tc CRL 3.76 cm
Sanco niskie ryzyka Niunia 🩷
23.09 prenatalne 12+5tc 6.45 cm🐭
01.10 13+6tc CRL 8.23 cm 🐇
18.11 połówkowe 393g córeczki 🩷
3.12 576 g myszki 🐭🩷
13.01 28+5 991g 🫒
20.01 29+5 3 prenatalne 1470g 🫒🩷
26.02.2026 CC Oliwia 🫒🩷 -
Kasiastaraczka wrote:U mnie o tej trzeciej ciąży to trochę osób też nie wie...nie widziałam się z nimi przez ten cały czas i nie pisałam też o tym specjalnie. Z jedną koleżanką miałyśmy widzieć się w listopadzie, najpierw ona się rozchorowała, później jakieś wyjazdy, później nasze choroby i o 🙃
U mnie to samo, a w pracy w 6 miesiącu się niektórzy zorientowali, a reszta nie podejrzewa, absolutnie, że takie dochowane stadko mam i ktoś do niego jeszcze dołączy. Ale tym najbliższym - rodzinie i dobrym znajomym - powiedziałam wszystkim osobiście. Macali mnie po brzuchu, bo nie wierzyli 😂 Zawsze się zapierałam - dwójka wystarczy i fajnie było widzieć ich szok.
Kasiastaraczka, alta marea, bambusek-94, Arga, Katt lubią tę wiadomość
-
Zaniepokojona1234 wrote:Tak jak Cię czasem czytam to mam w głowie” jak dorosnę chce tak ogarniać” 😀
Daga jak się macie?
U nas dziś odpadł kikut. Super bo o wiele wygodniej się wszytko robi
muszę częściej ludzi zapraszać bo moja zabcia wtedy jest jak anioł i tylko słyszę że każdy chciałby tak spokojne dziecko a jak wyjdą to … 😂😂
A często o tym słyszę - doszłyśmy kiedyś do wniosku, że takie bobaski lubią umiarkowany harmider
Zaniepokojona1234 lubi tę wiadomość
-
@Arga ja planowałam kupić drewnianą dostawke z senmalucha ale ostatecznie zrezygnowałam przez to że w formie dostawki jest 7 cm szersza i materac już jest za mały. Zdecydowałam się na wersję wolnostojącą z opuszczanych bokiem. Dzisiaj będzie dostawa, więc jestem ciekawa jak będzie wyglądać.31 l👩 +30 l👨
2021 💕
2023 👰🤵
08.09 - CRL 3.8 cm ❤️