Marzec 2026👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Kłębuszek wrote:U mas dzisiaj była położna i mała spadła z wagi. Jest na granicy. Walczymy z laktacją więc ciężka noc przede mną. Udaje mi się przystawiać z nakladkami. Położna tez sprawdziła ze mam pokarm i rozmasowała zgrubienia na prawej piersi. Teraz mala potrafi wisieć godzinę przy jednej piersi i jeszcze domaga się drugiej. Nie mam kiedy się wysikać nawet 🙈
Początki są zawsze trudne ale spokojnie za chwilkę będziesz miała nawał więc malutka odbije, ja teraz w drugiej dobie walczyłam bo miałam wrażenie,że piersi puste a mały cały czas wisiał na cycu, ale wróciliśmy ze szpitala i się zaczęło musiałam odciągać laktatorem bo miałam wrażenie, że mi zaraz piersi wybuchną 🫣 -
Sagi wrote:Jak tam Wasze blizny i samopoczucie po cc? Ja mam straszną przeczulicę na brzuchu, szczególnie z prawej strony. Nie wiem czy to kwestia cc czy rozejścia mięśni brzucha. Tak jakbym miała zakwasy albo siniaki. Blizna wciąż czerwona i w weekend znowu zaczęła mnie piec.
Położna powiedziała żebym zaczęła sobie przyklejać Sutricon, dziś jest 3 dzień i mam wrażenie że jest jeszcze gorzej, zaczęło mnie swędzieć, wręcz szczypać, chyba to nie dla mnie.
Co gorsza byliśmy dziś na dość długim spacerze i popołudniu czuje jak mi coś cieknie, już był spokój przez dwa dni i na nowo leci. I to już drugi raz mam taką sytuację że jest czysto i nagle coś.
Za tydzień mam wizytę u ginekologa to się dowiem co dalej. -
@Pfry mam nadzieję że wyniki przesiewowe będą dobre a ta powtórka wynika tylko z błędnego pobrania 🩷 super że tak szybko się dowiecie.
@Kłębuszek kciuki za rozkręcanie laktacji! Oby malutka odbiła na masie.
U mnie nie było odczuwalnego nawału. Położna mówi że jak mały tak non stop wisi na piersi i jest duży to możliwe że na bieżąco wszystko schodzi. Dopiero dziś w nocy pierwszy raz poczułam że piersi są dosyć pełne, jak mały się obudził dopiero po 4h.
Położna będzie u nas w środę rano, ale jestem raczej pewna że mały przybiera.
Dziś ogarnęłam też sesję rodzinną, taką U nas w domu 🙂
Pytanie do dziewczyn które miały szyte krocze szwami rozpuszczalnymi - jak szybko to się wchłania? Bo jeden szew tak mnie ciągnie że dramat...
aqq, Kłębuszek, Katt lubią tę wiadomość
-
Sagi wrote:No ja się nie dziwię że masz dość. Mnie wczoraj olśniło jak najpierw zasnęła mi na piersi, ale obudziła się, ulała trzy razy i zaczęła znowu tak strasznie krzyczeć. Jak ją odrobinę spionizowalam to od razu jej się oczy zamknęły i zasnęła… Ale żeby nie było za kolorowo to po odłożeniu do dostawki spała po pół godziny, i tak całą noc 💀
Byłam dziś zaskakująco wyspana jak na tyle pobudek.
Brzmi jak nasze nocki 😬😁 u nas to ulewanie są dni że jest niewielkie a są takie, że jest bardzo spektakularnie -
Ja miałam szwy rozpuszczalne, ale też mi bardzo przeszkadzały, więc po 2 tygodniach położna usunęła mi zewnętrzne, a w kolejnym tygodniu wewnętrznebambusek-94 wrote:@Pfry mam nadzieję że wyniki przesiewowe będą dobre a ta powtórka wynika tylko z błędnego pobrania 🩷 super że tak szybko się dowiecie.
@Kłębuszek kciuki za rozkręcanie laktacji! Oby malutka odbiła na masie.
U mnie nie było odczuwalnego nawału. Położna mówi że jak mały tak non stop wisi na piersi i jest duży to możliwe że na bieżąco wszystko schodzi. Dopiero dziś w nocy pierwszy raz poczułam że piersi są dosyć pełne, jak mały się obudził dopiero po 4h.
Położna będzie u nas w środę rano, ale jestem raczej pewna że mały przybiera.
Dziś ogarnęłam też sesję rodzinną, taką U nas w domu 🙂
Pytanie do dziewczyn które miały szyte krocze szwami rozpuszczalnymi - jak szybko to się wchłania? Bo jeden szew tak mnie ciągnie że dramat...
bambusek-94 lubi tę wiadomość
-
Kokosq wrote:Początki są zawsze trudne ale spokojnie za chwilkę będziesz miała nawał więc malutka odbije, ja teraz w drugiej dobie walczyłam bo miałam wrażenie,że piersi puste a mały cały czas wisiał na cycu, ale wróciliśmy ze szpitala i się zaczęło musiałam odciągać laktatorem bo miałam wrażenie, że mi zaraz piersi wybuchną 🫣
Mi dzisiaj mąż zamówił laktator i ma być jutro u nas. Nawet nie wiem jaki 😆 mam nadzieję że pomoże
Daga121222 lubi tę wiadomość
31 l👩 +30 l👨
2021 💕
2023 👰🤵
2024.09 - początek starań
08.06.25 - szczęśliwy cykl 🍀
24.07 (47dc) - test pozytywny ⏸️
Beta 105,7; Progesteron 22,19
26.07 (49dc) - Beta 313,3, TSH 2,28
04.08 - widoczny pęcherzyk ciążowy
08.08 - zarodek z bijącym serduszkiem ❤️
22.08 - 1.76 cm bobasa ❤️
08.09 - CRL 3.8 cm ❤️
19.09 - Nifty Pro, wszystkie ryzyka niskie, dziewczynka 🩷
3.11 - 242 g 🩷
1.12 - 490 g 🩷
29.12 - 925 g 🩷
12.01 - 1300 g 🩷
26.01 - 1480 g 🩷
11.02 - 2080 g 🩷
25.02 - 2280 g 🩷
18.03 - 2740 g 🩷
8.04 - 3400 g 🩷
🩷🩷🩷Zuza🩷🩷🩷
10.04.2026 13:47 3380g 53cm💕

-
Kłębuszek wrote:Mi dzisiaj mąż zamówił laktator i ma być jutro u nas. Nawet nie wiem jaki 😆 mam nadzieję że pomoże
Mi położna mówiła żeby klepać, stukać w pierś bo to ułatwia wypływ więc też będzie łatwiej z karmieniem. Nazwałam to ubijaniem masła bo u nas przyrosty są po tym takie że nie mam siły go nosić, więc serio pomaga 😆 No i pytanie ile pijesz? 2 litry to standardowe minimum, 3 względnie optymalnie. Widzę po sobie że jak są dni gdzie nie mam czasu się po tyłku podrapać a o sensownym jedzeniu i piciu mogę zapomnieć to robią mi się takie flaczki i młody bardziej się denerwuje przy piersi.
Kłębuszek lubi tę wiadomość
-
Kłębuszek wrote:Mi dzisiaj mąż zamówił laktator i ma być jutro u nas. Nawet nie wiem jaki 😆 mam nadzieję że pomoże
Z laktatorem też polecam uważać bo ja sobie zrobiłam przedwczoraj znowu nawał 😅 miałam wrażenie że mam za mało pokarmu a mały za duże potrzeby więc zaczęłam odciągać te piersi co chwilę do zera 🫣 w efekcie dziś miałam ciężką noc bo piersi jak kamienie i mały nie daje rady tego spijać 🫣
@Arga, a Twoja mała ma w dzień drzemki? U nas w nocnym zasypianiu pomogła rezygnacja z drzemek w dzień. Teraz jak się wybiega przez dzień to wieczorem po kąpieli potrafi się sama na kanapie położyć i usnąć, potem ją tylko do naszego łóżka na śpiocha przenoszę 😄
alta marea lubi tę wiadomość
-
Niestety ma 🫣 ona budzi się o 6-6.30 i koło 15-16 jest śpiąca. Czasem uda się przeciągnąć ale widzę, że z tych emocji jest bardziej zmęczona. Kiedy jest wolne jest lepiej bo śpimy do 8 i spać idzie bez drzemki o 20. Jak oni mają szkołę to często mi zasypiała w aucie koło 16 do tej 17 i w domu też jeszcze chciała spać. Więc dramatKokosq wrote:Z laktatorem też polecam uważać bo ja sobie zrobiłam przedwczoraj znowu nawał 😅 miałam wrażenie że mam za mało pokarmu a mały za duże potrzeby więc zaczęłam odciągać te piersi co chwilę do zera 🫣 w efekcie dziś miałam ciężką noc bo piersi jak kamienie i mały nie daje rady tego spijać 🫣
@Arga, a Twoja mała ma w dzień drzemki? U nas w nocnym zasypianiu pomogła rezygnacja z drzemek w dzień. Teraz jak się wybiega przez dzień to wieczorem po kąpieli potrafi się sama na kanapie położyć i usnąć, potem ją tylko do naszego łóżka na śpiocha przenoszę 😄 -
Arga wrote:Niestety ma 🫣 ona budzi się o 6-6.30 i koło 15-16 jest śpiąca. Czasem uda się przeciągnąć ale widzę, że z tych emocji jest bardziej zmęczona. Kiedy jest wolne jest lepiej bo śpimy do 8 i spać idzie bez drzemki o 20. Jak oni mają szkołę to często mi zasypiała w aucie koło 16 do tej 17 i w domu też jeszcze chciała spać. Więc dramat
Oj tak, ja jak wezmę córkę na zakupy w jakiejś późniejszej godzinie np koło 17 to też mi usypia w aucie a wtedy do północy impreza 🫣 jak poszłam rodzić i została u teściów a dziadkowie nieświadomi pozwolili jej na drzemkę o 17…potem do 2 w nocy im szalała 😂 -
Kokosq wrote:Oj tak, ja jak wezmę córkę na zakupy w jakiejś późniejszej godzinie np koło 17 to też mi usypia w aucie a wtedy do północy impreza 🫣 jak poszłam rodzić i została u teściów a dziadkowie nieświadomi pozwolili jej na drzemkę o 17…potem do 2 w nocy im szalała 😂
Przynajmniej zobaczyli sami jak to się kończy
Najgorzej tłumaczyć jak ktoś nie poniesie konsekwencji
Kasiastaraczka, Kokosq, Katt lubią tę wiadomość
-
Katt wrote:Mi położna mówiła żeby klepać, stukać w pierś bo to ułatwia wypływ więc też będzie łatwiej z karmieniem. Nazwałam to ubijaniem masła bo u nas przyrosty są po tym takie że nie mam siły go nosić, więc serio pomaga 😆 No i pytanie ile pijesz? 2 litry to standardowe minimum, 3 względnie optymalnie. Widzę po sobie że jak są dni gdzie nie mam czasu się po tyłku podrapać a o sensownym jedzeniu i piciu mogę zapomnieć to robią mi się takie flaczki i młody bardziej się denerwuje przy piersi.
Właśnie muszę tego przypilnować bo nawet nie wiem 🙈
31 l👩 +30 l👨
2021 💕
2023 👰🤵
08.09 - CRL 3.8 cm ❤️
3.11 - 242 g 🩷
1.12 - 490 g 🩷
29.12 - 925 g 🩷
12.01 - 1300 g 🩷
26.01 - 1480 g 🩷
11.02 - 2080 g 🩷
25.02 - 2280 g 🩷
18.03 - 2740 g 🩷
8.04 - 3400 g 🩷
🩷🩷🩷Zuza🩷🩷🩷

-
Kokosq wrote:Z laktatorem też polecam uważać bo ja sobie zrobiłam przedwczoraj znowu nawał 😅 miałam wrażenie że mam za mało pokarmu a mały za duże potrzeby więc zaczęłam odciągać te piersi co chwilę do zera 🫣 w efekcie dziś miałam ciężką noc bo piersi jak kamienie i mały nie daje rady tego spijać 🫣
@Arga, a Twoja mała ma w dzień drzemki? U nas w nocnym zasypianiu pomogła rezygnacja z drzemek w dzień. Teraz jak się wybiega przez dzień to wieczorem po kąpieli potrafi się sama na kanapie położyć i usnąć, potem ją tylko do naszego łóżka na śpiocha przenoszę 😄
Właśnie trochę się tego boje. Wolałbym używać tylko w sytuacji kryzysowej kiedy piersi beda tak twarde ze mala nie bedzie w stanie sie zassac. Poki co odpukać za nami dobra noc. Byly regularne karmienia a pomiedzy sobie grzecznie spala w lozeczku. Lacznie udalo mi się spac 4 h wiec czuje sie super. Umylam też wczoraj glowe i matko jakie to cudowne uczucie. Czuje sie jak czlowiek znowuWiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia, 10:56
aqq, Katt, bambusek-94, Kokosq, Daga121222 lubią tę wiadomość
31 l👩 +30 l👨
2021 💕
2023 👰🤵
08.09 - CRL 3.8 cm ❤️
3.11 - 242 g 🩷
1.12 - 490 g 🩷
29.12 - 925 g 🩷
12.01 - 1300 g 🩷
26.01 - 1480 g 🩷
11.02 - 2080 g 🩷
25.02 - 2280 g 🩷
18.03 - 2740 g 🩷
8.04 - 3400 g 🩷
🩷🩷🩷Zuza🩷🩷🩷

-
Kłębuszek wrote:Właśnie muszę tego przypilnować bo nawet nie wiem 🙈
Tak ja też podpisuję się pod piciem, a przyznam że nigdy dużo nie piłam. Kupiłam sobie bidon litrowy i pilnuję żeby wypijać dwa bidony w ciągu dnia, głównie zabieram go na karmienia i popijam podczas. Do posiłków piję osobno. No i radą złoto od położnej - pić w nocy. Faktycznie wypijam ok pół litra też podczas nocnych karmień.
Katt lubi tę wiadomość
-
@Klebuszku ja na pocieszenie mogę dodać, że u nas pojawiło się odwodnienie i te moczany w pieluszce w trzeciej dobie i w czwartej, zanim pojawił się nawał. Początki były kiepskie, mało siusiania, trochę dokarmiania (w szczycie dokarmiania było 200 ml mm na dobę). Od 11 doby jesteśmy tylko na piersi, jutro będzie miał 4 tygodnie. W pierwszych dwóch tygodniach piłam też preparat Più Latte firmy Humana.
-
Tak, u nas też początki były ciężkie, też musieliśmy dokarmiać, bo mała była głodna.. Dopiero w poniedziałek wieczorem ruszyło (a urodziła się w czwartek w południe), po femsltkierach, przystawianiu i laktatorze..alta marea wrote:@Klebuszku ja na pocieszenie mogę dodać, że u nas pojawiło się odwodnienie i te moczany w pieluszce w trzeciej dobie i w czwartej, zanim pojawił się nawał. Początki były kiepskie, mało siusiania, trochę dokarmiania (w szczycie dokarmiania było 200 ml mm na dobę). Od 11 doby jesteśmy tylko na piersi, jutro będzie miał 4 tygodnie. W pierwszych dwóch tygodniach piłam też preparat Più Latte firmy Humana.
-
Kolejny piękny dzień, odkąd wstałyśmy rano to mała spała niecałą godzinę, a tak to je albo się drze 🫣 Mleko mam na pewno, a ona o dziwo nie ulewa dziś jakoś strasznie 🤔 Może żołądek urósł przez noc
alta marea lubi tę wiadomość