Marzec 2026👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja dziś byłam na wizycie u ginekologa, równo 7 tyg po porodzie. Wszystko się oczyściło, hurra. Czytam o waszych powrotach miesiączek, czy któraś z Was dostała receptę na mini pigułkę po wizycie? Ja dostałam już receptę na pół roku, za pół roku mogę przyjść po wkładkę domaciczna. Więc prawdziwego okresu to ja się chyba nie doczekam, mam zacząć brać od razu i zakaz ciąży na przynajmniej dwa lata 😌 raczej już nie planuje. Okazuje się, że mam dwie blizny na macicy, ostatnie cięcie było w innym miejscu niż poprzednie, zapewne ze względu na zrosty i ochronę pęcherza (nawet nie wiem bo mi nikt w szpitalu nie powiedział). Ryzyko ciąży przez kolejne dwa lata jest już za wysoko …
-
alta marea wrote:Ja dziś byłam na wizycie u ginekologa, równo 7 tyg po porodzie. Wszystko się oczyściło, hurra. Czytam o waszych powrotach miesiączek, czy któraś z Was dostała receptę na mini pigułkę po wizycie? Ja dostałam już receptę na pół roku, za pół roku mogę przyjść po wkładkę domaciczna. Więc prawdziwego okresu to ja się chyba nie doczekam, mam zacząć brać od razu i zakaz ciąży na przynajmniej dwa lata 😌 raczej już nie planuje. Okazuje się, że mam dwie blizny na macicy, ostatnie cięcie było w innym miejscu niż poprzednie, zapewne ze względu na zrosty i ochronę pęcherza (nawet nie wiem bo mi nikt w szpitalu nie powiedział). Ryzyko ciąży przez kolejne dwa lata jest już za wysoko …
Ja szczerze mówiąc nigdy nie stosowałam antykoncepcji hormonalnej przez wiele lat sprawdzał nam się stosunek przerywany, więc teraz zapewne przy tym zostaniemy. Bo nie ukrywam,że gdzieś tam marzy nam się trójeczka dzieciaków w przyszłości 😅 -
Kokosq wrote:Ja szczerze mówiąc nigdy nie stosowałam antykoncepcji hormonalnej przez wiele lat sprawdzał nam się stosunek przerywany, więc teraz zapewne przy tym zostaniemy. Bo nie ukrywam,że gdzieś tam marzy nam się trójeczka dzieciaków w przyszłości 😅
No tak, zapomniałam dodać, że to pytanie dla tych, które już nie planują lub nie mogą 😆😍
Ja nie mam wyjścia, mi generalnie dość dosadnie powiedziała, że mimo iż macica wygląda super i wszystko od środka ok, to nie jest to stan na kolejną ciążę minimum 18-24 miesiące 🥲
-
alta marea wrote:No tak, zapomniałam dodać, że to pytanie dla tych, które już nie planują lub nie mogą 😆😍
Ja nie mam wyjścia, mi generalnie dość dosadnie powiedziała, że mimo iż macica wygląda super i wszystko od środka ok, to nie jest to stan na kolejną ciążę minimum 18-24 miesiące 🥲
Ja powiedziałam że nie chcę minipigułki, bo boję się że nie będzie skuteczna, więc też zaproponował spiralę. Nawet zaczęłam rozważać, ale ona jest fajna jeśli nie ma skutków ubocznych. A jak są, to jakoś słabo to dla mnie wygląda. Ktoś ma doświadczenie z hormonalna lub miedzianą?
Ps. Nie znoszę hormonów 😳 -
My dziś pierwszy raz zupełnie same! Maz dzisiaj w biurze. Rano miałam takiego stresa, jak chyba nigdy w życiu 🙈 ostatecznie nie jest tak źle. Nawet udało mi się zjeść ciepły obiad. Z reguły tylko zaczynałam a ta już płakała i kończyłam później zimny. Obyło się bez większych histerii. Raz tylko płakała bo nie zdążyłam w porę dać mleka, bo czekałam aż woda wystygnie. Poza tym jest super. Dwie drzemki w łóżeczku, dwie w chuście. Jeszcze zrobiłam ciasto na pizze, będzie na kolację 😃 jedynie na spacer nie poszłyśmy, bo ostatnio płacze na spacerach to wolałam nie ryzykować.
Co do latającej głowy w chuście, to Zuzia mocno się odpycha rączkami i ciężko ją zmobilizować żeby położyła główkę. Ja robię tak, że najpierw podtrzymuję jej głowę i chodzę, bujam aż w końcu się zmęczy i położy główkę i wtedy przykrywam chustą. Ewentualnie asekuruje ręką jeszcze, ale jak zaśnie to już nie muszę.
Sagi, Kasiastaraczka, _Hope, Daga121222, Dżozu, Kokosq, bambusek-94, Katt lubią tę wiadomość
31 l👩 +30 l👨
2021 💕
2023 👰🤵
2024.09 - początek starań
08.06.25 - szczęśliwy cykl 🍀
24.07 (47dc) - test pozytywny ⏸️
Beta 105,7; Progesteron 22,19
26.07 (49dc) - Beta 313,3, TSH 2,28
04.08 - widoczny pęcherzyk ciążowy
08.08 - zarodek z bijącym serduszkiem ❤️
22.08 - 1.76 cm bobasa ❤️
08.09 - CRL 3.8 cm ❤️
19.09 - Nifty Pro, wszystkie ryzyka niskie, dziewczynka 🩷
3.11 - 242 g 🩷
1.12 - 490 g 🩷
29.12 - 925 g 🩷
12.01 - 1300 g 🩷
26.01 - 1480 g 🩷
11.02 - 2080 g 🩷
25.02 - 2280 g 🩷
18.03 - 2740 g 🩷
8.04 - 3400 g 🩷
🩷🩷🩷Zuza🩷🩷🩷
10.04.2026 13:47 3380g 53cm💕

-
@kokosq dziś też poszłam z trójką na plac zabaw,ale mała zanim poszła spać trochę się zeszło...ze 3 razy musiałam ją przystawiać do cyca,w końcu zasnęła
Ojaciee już okres? Może nie...no ale może też tak szybko wrócić.. dobrze, że idziesz do lekarza
@Hope ja też się przebodzcowalam majówką,a co dopiero dzieci 😄
Już nie mogę się doczekać domu i ogródka, żeby nie musieć chodzić na miasto na plac zabaw...
@Kłębuszek dobrze czytać, że u Was lepiej 🙂
Oj pamiętam jakie to były stresy jak mąż wracał do pracy po pierwszym porodzie
Byłam dziś z Lidka na kontroli bioderek,jest już ok,ale za 2 tygodnie mamy się pojawić, żeby w razie coś niczego nie przegapić,uff
_Hope, Kłębuszek, Sagi, Daga121222, Kokosq, bambusek-94, Katt lubią tę wiadomość
-
Ja brałam te mini i ciągle miałam jakieś krwawienia co trzy tygodnie plus minus no i nie zadziałały. Teraz nie wiem co zrobić 🫣alta marea wrote:No tak, zapomniałam dodać, że to pytanie dla tych, które już nie planują lub nie mogą 😆😍
Ja nie mam wyjścia, mi generalnie dość dosadnie powiedziała, że mimo iż macica wygląda super i wszystko od środka ok, to nie jest to stan na kolejną ciążę minimum 18-24 miesiące 🥲 -
Ja wizytę u ginekologa mam w przyszłym tygodniu. Lekarze, którzy robili CC zgodnie twierdzili, że kolejna ciąża to już bardzo, bardzo wysokie ryzyko. Zobaczę co po badaniu powie mój lekarz. Od CC minęło 7 tygodni a brzuch nadal bolesny. 🤷♀️
Jeśli chodzi o antykoncepcję hormonalną to ja obawiam się skutków ubocznych, ale muszę pogadać z ginekologiem o jakimś zabezpieczeniu.
@Kłębuszku, super, że tak dobrze mija Ci dzień z Zuzią.😍
@Kasia, cieszę się, że z bioderkami Lidzi już dobrze.🥳🩷
Do mnie przyszło nosidło, ale jeszcze nie zdążyłam go wypróbować. 🫣 Może jutro się uda. Jestem bardzo ciekawa czy się nam sprawdzi.
Tomcio po szczepieniu jest rozpalony i płaczliwy. 🥺 Na razie ma 37,6. Mam nadzieję, że gorączka się nie rozkręci...
Kłębuszek, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość
-
@Kłębuszek ciesze sie, ze u Was juz troche lepiej ☺️ a jak Twoje samopoczucie?
@Zaniepokojona, dlatego ja na razie nie chce sie tym stresować, ważne że w ogóle coś przybiera 🙂
@Hope, to takie rozczulające 🥹♥️ u nas też niunia śmieje się na głos!
Ojjj biedny Tomuś 🥺 oby temperatura nie urosła bardziej.. trzymam kciuki 🍀♥️
@Kokosq dobrze, ze idziesz do lekarza 🙂 może to jeszcze jakies resztki popologowe
@Kasiastaraczka to super, że z bioderkami już wszystko dobrze i oby tak zostało 🙂🤞🏻
Kasiastaraczka, _Hope, Kokosq lubią tę wiadomość
👱🏻♀️30🧑🏻🦱30
👩🏼❤️💋👨🏻2015💍2019💒12.08.2022
Starania od 02.2023
2025 2xIUI ❌
28.05 ➡️ kwalifikacja IVF ✅
31.05 ➡️ start stymulacji 💉(Menopur, Cetrotide)
11.06 ➡️ punkcja —> 9 pobrano 🥚—> 5 dojrzałych i zapłodnionych —> 3 zarodki —> zostały ❄️❄️
16.06 ➡️ transfer 🍀 4AA
20.06 ➡️ 4dpt ⏸️
21.06 ➡️ beta 5dpt - 14,10, 7dpt - 51,00, 10dpt - 234,80, 17dpt - 2826,00 🥹
24dpt ➡️ mamy serduszko ❤️
Córeczka 🩷
27.02.2026
3685g i 54cm szczęścia 🌸

-
Sagi wrote:I po co te okresy tak szybko, no nie dadzą nam organizmy odpocząć

Ja od 2 dni mam czysto i mam wielką nadzieję, że to już koniec. Ogólnie dziwnie, bo lało się i lało, i jakby ktoś nagle zakręcił kurek. Ale nie narzekam.
Dziewczyny, czy macie patent na schowanie głowy maluszka w chuście elastycznej? Tak żeby rzeczywiście dało się coś porobić? Bo ta główka lata jak w takiej zabawce w aucie 🙈
Ja przekrecam głowkę w bok i zahaczam o chustę.
My dziś byłyśmy same u neonatolog, poszło bardzo dobrze jak na moje obawy. Ula waży już 5350 g. Pytałam panią o tą szczepionkę, to się zdziwiła, oglądała z kazdej strony czy na pewno nie ma żadnego śladu, potem książeczkę czy jest wpis... kazała czekać. A potem zgadalam się ze szwagierka, ze jek corka też nie miała.
Na kupki i bąki mam Uli podawac enzym laktozy, zobaczymy... coś wspominała o ograniczeniu nabiału...no zobaczymy.
Sagi lubi tę wiadomość
⏸️ 10.07.2025 🤩 po raz pierwszy w życiu 🤩
29.07 - 4,5 mm Kropka 🐤🥳 ciąża młodsza o tydzień (późna owulka)
26.08 - 3,69 cm Wiercipiętka 👶❤️
8.09 - 6,1 cm Bobasa ❤️❤️❤️ usg prawidłowe
23.09 - Dzidziutek ukrywa swą płeć..
21.10 - Dziewczynka na pokładzie ❤️ girl power ❤️
14.10 - 473 g zdrowej dziewczynki ❤️
17.12 - Ula ma już 1 kg 🤰🏽💪🏼🌞🌞🌞
7.01.2026 - III prenatalne ok ❤️, Bobaska ma już 1480 g 💪🏼🌞
17.02.2026 - Bobaska ma już 2,7 kg💪🏼🌞
3.03.2026 - 3,3 kg
+/- 400 g
9.03.2026 - ok. 3,2 kg
17.03.2026 - ok. 3,9 kg ?? 😎😎😎 dużo wód płodowych
23.03.2026 - Witaj Urszulko ❤️ 4,2 kg, cc.

-
Ja dostałam jakaś recepte na tabletki antukoncepcyjne dla mam karmiących i pytalam czy są skutrczne powiedział że niby tak ale jakoś też nie mam zaufania do tabletek a też nie chce się faszerować hormonami narazie i tak nie współżyliśmy.
My codziennie siedzimy bardzo długo na powietrzu dzisiaj byliśmy odebrać paczkę a potem siedzieliśmy w ogródku nawet nie wchodze do domu siedzimy tak z 3 / 4 h po południu
Przyszły mi prezenty dls chrzestnych miałam taki pomysł albu kuoić długopisy z imieniem Leona i data chrztu a chrzestni są młodymi osobami co chodzą na studia to się napewno przyda
Apropo moich urodzin to dostałam życzenia od kuzynki i pytała jeszcze raz czy nie potrzebuje ubranek
oczywiście już w głowie miałam te przeglądanie po 2 jej synach
i wkurzanie sie na siebie .
Jesli chodzi o głowkę w chuście to zalezy jak mi się Leona ułozy ale zawsze jak sie schylam to i tak podtrzymuje głowkę jedną ręką a zazwyczaj schylam się do zmywarki.
Inne rzeczy spokojnie mozna robić
Co do polecajek dla dziewczynek to firma mayoral ma piękne sukienki
37 lat
1. córeczka 2021
2. syn 2026

[/url] -
@Daga samopoczucie raz lepiej raz gorzej. Dzisiaj się czuję całkiem dobrze. Ale jak będzie jutro to loteria. Wszystko zależy od humoru Zuzi. Jak ładnie śpi, a mi uda się ją nakarmić zanim wpadnie w histerię to jest super. Ale jak ona płacze to ja ryczę razem z nią 🙈 dalej mnie boli że karmię mm, ale powoli zaczynam się z tym godzić. Pomaga mi to, że nikt z rodziny czy znajomych nie wywiera na mnie żadnej presji, tylko każdy pociesza i mówi żebym się tym nie przejmowała.31 l👩 +30 l👨
2021 💕
2023 👰🤵
2024.09 - początek starań
08.06.25 - szczęśliwy cykl 🍀
24.07 (47dc) - test pozytywny ⏸️
Beta 105,7; Progesteron 22,19
26.07 (49dc) - Beta 313,3, TSH 2,28
04.08 - widoczny pęcherzyk ciążowy
08.08 - zarodek z bijącym serduszkiem ❤️
22.08 - 1.76 cm bobasa ❤️
08.09 - CRL 3.8 cm ❤️
19.09 - Nifty Pro, wszystkie ryzyka niskie, dziewczynka 🩷
3.11 - 242 g 🩷
1.12 - 490 g 🩷
29.12 - 925 g 🩷
12.01 - 1300 g 🩷
26.01 - 1480 g 🩷
11.02 - 2080 g 🩷
25.02 - 2280 g 🩷
18.03 - 2740 g 🩷
8.04 - 3400 g 🩷
🩷🩷🩷Zuza🩷🩷🩷
10.04.2026 13:47 3380g 53cm💕

-
Kłebuszku zapytaj tutaj mam ile dokarmia mm
szkoda macierzyństwa na takie smutki 
Wypisałam dzisiaj zaproszenia w końcu ale bedziemy mieć tylko moją rodzine więc zaproszeń wyszło aż 5 sztuk spakowałam też już prezent dla chrzestnych.
Przymierzylam ta sukienke i szczerze przydaloby sie zgubić jeszcze kilka kg ale jak mialam takie noce fatalne z Leonem to chodzilam po slodycze a ze mamy spizarke to takie rzeczy mam w domu
ale zaczelam sie kontrolowac z tym jedzeniem.
37 lat
1. córeczka 2021
2. syn 2026

[/url] -
Kłębuszku - super, że dużo lepiej się czujesz 🤘 dzisiejszy dzień to faktycznie, bardzo pracowity 💪
Dziewczyny z tą chustą przykrywającą główkę dziecka - pytałam o to naszej doradczyni na warsztatach chustonoszenia i mówiła, że nie powinno się tak robić. Dzieciaczek powinien mieć główkę poza chustą, a przy schylaniu należy mu asekurować ją.
Kłębuszek, Sagi lubią tę wiadomość
👩 '90 | 🧑 '91 - starania od 11.2020
09.2019 polip w jamie macicy
2021: 21.09 histeroskopia ✂️ polipa
2022: 31.07⏸️😳 - 19.08 ❤️- 11.09💔 poronienie samoistne 9+4 - powrót do starań od 12.2022
2023: 02.03 HyCoSy ✅ 14.08 histeroskopia z biopsją endometrium ❌ 27.12 kontrolna biopsja ✅
2024: 03.01 HOMA ✅ cytokiny rozjechane, KIR Bx, allo-MLR 33,1%, endometrioza II i adenomioza ❌; 29.07 i 28.08 - IUI ❌ 15.11 histeroskopia: ✂️mikropolipy, zrosty; biopsja ❌
16.02.2024 AMH 1,28 -> 06.02.2025 AMH 1,92
Mąż: seminogram ✅ fragmentacja ✅ HBA ✅
Kariotypy ✅ cross-match✅
Diagnoza ❔❔❔ niepłodność idiopatyczna
05.2025: 1 IVF: 8 🪩 ➡️ 6 🥚➡️ 4 MII ➡️ ❄️ 6CA 🧘FET?
29.06 - NATURALS ⏸️ 😭 🪄 30.06 501,42 mIU/ml, 02.07 1376,78 mIU/ml
11.03.2026 - GG 🩷 40+6 🥹 3500 g, 55 cm

-
Chustą elastyczną czy tkaną?Pfry wrote:Kłębuszku - super, że dużo lepiej się czujesz 🤘 dzisiejszy dzień to faktycznie, bardzo pracowity 💪
Dziewczyny z tą chustą przykrywającą główkę dziecka - pytałam o to naszej doradczyni na warsztatach chustonoszenia i mówiła, że nie powinno się tak robić. Dzieciaczek powinien mieć główkę poza chustą, a przy schylaniu należy mu asekurować ją.
Bo tkaną to nie, ale elastyczną czemu?
Widzę u mojej doradczyni na ig, że ona zakładała materiał na główkę
Dżozu, Sagi lubią tę wiadomość
-
Arga wrote:Ja brałam te mini i ciągle miałam jakieś krwawienia co trzy tygodnie plus minus no i nie zadziałały. Teraz nie wiem co zrobić 🫣
Ja też brałam po poprzedniej ciąży i właśnie przez te krwawienia po 3 miesiącach się poddałam. Teraz mam mega mieszane uczucia no ale spirali jeszcze założyć nie moge po cc. Kiedyś miałam mirenę i bardzo sobie ceniłam. Byłam mega zadowolona -
@sagi można zrolować pieluchę tetrowa i wsunąć taki zbity wałek pod kark od tyłu, tak jakby te poduszki pod kark do samolotu. To stabilizuje główkę , tu pokazuje filmik , jest po niemiecku ale nie trzeba mówić żeby skumać
https://www.instagram.com/reel/DTxWfuQiDD0/?igsh=bGc1eGwwcW95dzdv
Sagi, Dżozu lubią tę wiadomość
-
Sagi wrote:Ja powiedziałam że nie chcę minipigułki, bo boję się że nie będzie skuteczna, więc też zaproponował spiralę. Nawet zaczęłam rozważać, ale ona jest fajna jeśli nie ma skutków ubocznych. A jak są, to jakoś słabo to dla mnie wygląda. Ktoś ma doświadczenie z hormonalna lub miedzianą?
Ps. Nie znoszę hormonów 😳
Ja miałam już mirenę. Pierwsze miesiące są dziwne bo jest sporo tego hormonu, ale on później zwalnia uwalnianie i wszystko się stabilizuje. Podobno trzeba przetrwać pierwsze pół roku, ale jak mam być szczera to to nie była szkoła przetrwania dla mnie. Trochę plamienia, trochę humorów, później już było ok. Po 4 miesiącach miałam kompletny zanik miesiączki, było super. Teraz zdecyduje się na wkładkę Kyleena bo ma dużo mniej hormonu niż Mirena. -
Arga wrote:A ile po cc można wkładkę? Zastanawiam się czy mi w ogóle mógłby założyć po tych ostatnich cięciach
To chyba zależy od sytuacji ale generalnie czekają aż się wszystko zabliźni, mi powiedzieli, że kontrola za pół roku i zdecydujemy czy już można. Poprzednia też zakładałam po 6 czy 8 miesiącach. Chyba chcą uniknąć tego żeby wkładka wrosła w bliznę