🌷MedArt w ciąży🌷
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyZOSIA92 wrote:Cześć dziewczyny, mam do Was pytanie może któraś z Was będzie wiedziała, a wizyta u dr K dopiero za 2 tygodnie, jestem obecnie w 33 tc i niestety zaczęły dokuczać niesymetryczne obrzęki jednej nogi, głównie udo, byłam u chirurga naczyniowego i przepusal mi opaskę uciskową, ale ogólnie mało wytłumaczyl ja się naczytalam o zakrzepicy, czy miała może któraś z Was taki problem?
Jeżeli chirurg naczyniowy nie stwierdził zmian zakrzepowych w usg i usg dopler to tak na dobrą sprawę oprócz leczenia kompresja uciskową,(włączając profilaktykę przy porodzie CC) nie można za wiele zrobić, hormony też mogą dodatkowa napedzac takie zmiany, (progesteron), po ciąży najczęściej to samoistnie ustępuje.
Co do porodów to dużo zależy od zespołu na jaki się trafi, ostatnio koleżanki miały CC ns Polnej to trafiły na Panie anastezjolog co pozwoliły zdjąć maseczkę, alę mówiły, że ciężko im się oddycha.
Ogólnie w tej ciąży czuje się wyśmienicie, jedyne o to czasem robi mi się słabo i przylbica jest lepszym rozwiązaniem jak na chwilę obecną.
-
nick nieaktualnyHelena93 wrote:Już przyjęłam 🙂
To i ja się witam w gronie cukrzycy ciążowej 😞, nadciśnienie, choroba, cukrzyca, co jeszcze co jeszcze nie spotka w tej ciąży 🙈, no ale nic, trzeba się wziąć w garść i iść dalej 💪
Jaki masz wyniki?
Powiem tyle (mam nadzieje ze nikogo ten zwrot nie urazi) Jak nie urok to sracz*a 🙈 -
nick nieaktualnyZOSIA92 wrote:Cześć dziewczyny, mam do Was pytanie może któraś z Was będzie wiedziała, a wizyta u dr K dopiero za 2 tygodnie, jestem obecnie w 33 tc i niestety zaczęły dokuczać niesymetryczne obrzęki jednej nogi, głównie udo, byłam u chirurga naczyniowego i przepusal mi opaskę uciskową, ale ogólnie mało wytłumaczyl ja się naczytalam o zakrzepicy, czy miała może któraś z Was taki problem?
-
nick nieaktualny
-
Za dużo za dużo wrote:Nie wiem czy mamy ten sam problem . Ale ja mam drętwienie u jednej nogi i takie nerwobóle ( udo i pośladek ) . Konsultowałam to z fizjoterapeutą - osteopatą i on to tłumaczył tym ,że coraz bardziej będzie to wszystko uciskać kręgosłup też się zaczyna wychylać do tyłu. A że jest to wszystko ze sobą połączone jelita kręgosłup nogi itd. To może to być przyczyną . Rozmasował mi takie pojedyncze punkty na nodze fakt przez dwa dni było gorzej ale teraz już to jak by puszcza .
Dzięki, ślę u mnie jest taka sytuacja jak Kinga25 mi odpisała, ja mam niesymetryczne obrzęk tylko jednego uda i właśnie zostałam skierowana do chirurga aby wykluczyć ewentualne zmiany zakrzepowe bo fizjo nie pomaga, unoszenie nogi wyżej itd.
No nic muszę przeczekać. -
Antonina wrote:Hej Dziewczyny!!!
Na reszcie powoli się ogarniam i zaczynam mieć czas aby posiedzieć na kompie!😊
Myślę że powoli nadrobie zaległości co u Was słychać!
Cudownie znowu być razem z Wami🥰
Czytałama na ovu, że mieliście ciężkie początki! Moja córka przez pierwsze 3 tygodnie bardzo mało przybierała na wadzę i to był dla mnie dramat. Mam nadzieję, że wychodzicie na prostą
👧 2017 ❤ 👶 2021
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Cześć dziewczyny. Od środy było już tak super zero plamien i wgl, a dziś znów na brązowo kapało. Ehhh. Kiedy ten krwiak ustąpi
.
13 lipca 2020 transfer ☘️
6 dpt beta 43,51
8 dpt beta 128,8
15 dpt beta 2278
10.08.2020 jest ❤️😍
Na zimowisku :
❄️❄️❄️❄️❄️
Chłoniak hodgkina - remisja
01.2023 - naturals
Wygrałam z chłoniakiem i niepłodnością 👧👦 ♥️ -
antonna wrote:Czytałama na ovu, że mieliście ciężkie początki! Moja córka przez pierwsze 3 tygodnie bardzo mało przybierała na wadzę i to był dla mnie dramat. Mam nadzieję, że wychodzicie na prostą
Antonina urodziła się bardzo mała bo wazyla 2450 i mierzyła 49cm, więc.ciezko było.
Od 4 dni rozszerzamy dietę,tyłka nie urywa Ale ja już wyluzowalam troszkę...myślę że mądra z niej dziewczynka i krzywdy nie da sobie zrobićCatlady lubi tę wiadomość
-
hej dziewczyny:)
Ja dzisiaj mam wizytę u Kru. Zgadnijcie o której godz:D masakra....podobno pełno pacjentek już było bez godziny i ja mam dopiero po 21...znając życie uda mi się wejść do gabinetu koło 23-24, bo zazwyczaj opóźnienia są już od rana, a co dopiero późnym wieczorem, trzymajcie kciuki!!)
Byłam rano na ktg, niby wciąż skurczy brak....a 2 tygodnie temu już u Kru jakieś pierwsze przepowiadające były, więc ciekawe ciekawe kiedy mały będzie się szykował do wyjścia:D
Dzisiaj podobno już mamy szyjki nie badać, ale często widzę na forum/grupie na fb że lekarze sprawdzają, czy już jest jakieś rozwarcie itp. więc też o tym jemu powiem, żeby może jednak zajrzeć, bo kurde co szkodzi..a lepiej wiedzieć co tam się dzieje...a wydaje mi się, że na usg przez brzuch raczej tego nie zobaczymy:/
Za dużo- może pojawić się już siara, ja też mam od czasu do czasu ale raczej mini ilości, takie że robi się jakby strupek mały, czyli że to już zasycha (zazwyczaj zauważam wieczorem jak idę się kąpać).
starania od maja 2018 r.
niedoczynność tarczycy
nietolerancja glutenu
Mutacja genu MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C, PAI-1 4G w układach heterozygotycznych
AMH 2,19
Badanie nasienia-ok
obydwa jajowody drożne
Niepłodność idiopatyczna?
07.12.2019 r. -1 IUI 👎😞
03.02.2020 r. - 2 IUI - udanajest serduszko❤️✊😊
-
nick nieaktualny
-
Ale_ks wrote:Jesteśmy po wizycie. U Stasia wszystko dobrze ❤️
Ja niestety mam nakaz leżenia, szyjka zamknięta ale zaczęła się za mocno skracać. Mąż już zapowiedział ze będzie mi robił jedzenie na cały dzień zanim wyjdzie do pracy a ja tylko będę wstawać do łazienki. Kolejna wizyta 16.10 tylko żeby szyjkę sprawdzić i oby było bez zmian albo żeby się wydłużyła, trzymajcie proszę kciuki 😣
A ile miala wczesniej szyjka i ile ma teraz? Powiem szczerze, ze boje sie pomiaru szyjki. 4 tyg nie mialam wizyty i ide w środę.
P.S. pytanie do pacjentek dr Brazerta. Czy dawal Wam swoj nr telefonu. Bo mi chyba nie dal, a uwazam, ze powinnam miec jego nr tel 🙈👧 2017 ❤ 👶 2021
-
nick nieaktualnyantonna wrote:A ile miala wczesniej szyjka i ile ma teraz? Powiem szczerze, ze boje sie pomiaru szyjki. 4 tyg nie mialam wizyty i ide w środę.
P.S. pytanie do pacjentek dr Brazerta. Czy dawal Wam swoj nr telefonu. Bo mi chyba nie dal, a uwazam, ze powinnam miec jego nr tel 🙈
To poproś na wizycie jak bedziesz i doktor zapisuję swój numer 🙂Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2020, 15:17
-
nick nieaktualny
-
Teraz co 2 tygodnie, tzn. pierwszy raz mam teraz po 2 tygodniach, a jak będzie dalej czy za tydzień będzie mi kazał przyjść czy za dwa to nie wiem:/Za dużo za dużo wrote:Niezapominajko masz teraz częściej wizyty ?starania od maja 2018 r.
niedoczynność tarczycy
nietolerancja glutenu
Mutacja genu MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C, PAI-1 4G w układach heterozygotycznych
AMH 2,19
Badanie nasienia-ok
obydwa jajowody drożne
Niepłodność idiopatyczna?
07.12.2019 r. -1 IUI 👎😞
03.02.2020 r. - 2 IUI - udanajest serduszko❤️✊😊
-
nick nieaktualnyAle_ks wrote:U dr Brazerta
Ja mam luteinę x4 dopochwowo, duphaston ale te leki już brałam teraz zmienił mi magnez na aspargin bo ma dodatkowo potas plus nospe mam brać jak poczuje jakieś twardnienie i nawet jak będzie synuś nisko kopał
A przed badaniem powiedział ze będziemy odstawiać leki, ale wyszło jak wyszło i zostaje cały pakiet
Swoją drogą ciekawe co tam u niej bo nie ma dnia żebym o niej nie pomyślała. -
nick nieaktualnyZa dużo za dużo wrote:Myślałam że ma jeszcze jakieś inne zalecenia . Dziwi mnie to że nie zaproponował jakiegoś szwu . 2.5 jak na ten tydzień to nie jest dużo . Albo ja jestem już taka przewrażliwiona po historii z Justyną. 😔
Swoją drogą ciekawe co tam u niej bo nie ma dnia żebym o niej nie pomyślała.
Szew się zakłada jak jest rozwarcie, a taka długość jest jeszcze do obserwacji i rozważenie peseru, to tak z mojego doświadczenia z patologia szyjki
Swoją drogą dr Kru nic nie proponuję krazka nie zakłada, więc myślę, że są to jak najbardziej ok zalecenia z wizyta kontrolna.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2020, 17:11
-
nick nieaktualnyZa dużo za dużo wrote:Myślałam że ma jeszcze jakieś inne zalecenia . Dziwi mnie to że nie zaproponował jakiegoś szwu . 2.5 jak na ten tydzień to nie jest dużo . Albo ja jestem już taka przewrażliwiona po historii z Justyną. 😔
Swoją drogą ciekawe co tam u niej bo nie ma dnia żebym o niej nie pomyślała.
2,5cm to jeszcze „norma” na która nie zakłada się pessara, mam wizytę szybciej na sprawdzenie samej szyjki i jeżeli cokolwiek się skróci to wtedy szpital.