SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016
Odpowiedz

Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016

Oceń ten wątek:
  • Martusiazabka Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2016, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W życiu mnie na oczy nie widziała. Ale ona WIE ze ja nie rodzę. Nic się nie dzieje. Że to nie wody. Odchodzi czop. Lekarze bzdury gadali, bo przecież ona wie lepiej skoro nigdy mnie nie badała! A urodzę po świętach! Nie wiem co to za położna, bo się łajza nawet nie przedstawiła! Może powinna zawód zmienić i zostać wróżką?!

Ależ mnie zdenerwowała. Czekam na mojego i tam jadę. To już wogole będą niezadowolone bo dotrę tam pewnie kolo 24! :-/

oar8skjo4squlk4t.png

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2016, 22:46

h84f3e5e51n59t97.png

f2wli09kez578bel.png
  • Nita Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2016, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martusia, położna może rzeczywiście trochę się zagalopowała z pyskówkami w Twoją stronę, ale tak na dobrą sprawę, to ona Ci powiedziała to samo co i pewnie tu u mnie w szpitalu by powiedzieli. Nie ma skurczy regularnych, wody nie lecą, nic się nie dzieje, więc ona nie widzi sensu na przyjazd. W sumie to ja nie wiem jak tamten lekarz określił, że Ci czop odpadł i masz 4 cm rozwarcie? To było 2 tygodnie temu, tak? Do tego czasu byś już dawno urodziła, bo nikt z takim rozwarciem i bez czopu by nie przechodził tak długo, uwierz mi. Oczywiście lekarzem żadna tu z nas nie jest, ale uważam, że jednak położna wie co mówi, w końcu one codziennie przyjmują porody.
    Nie chcę Cię denerwować, bo pewnie ona Cię nieźle wkurzyła i faktycznie mogła być nieco milsza.
    Może weź sobie no-spę, ciepły prysznic, poleż trochę i postaraj się uspokoić? Wiem, że Ci ciężko, ale jeszcze kilka dni na pewno wytrwasz. :)

Powiem Ci jak u nas jest: nie ma żadnych ktg. Nie ma czegoś takiego, że od danego tyg ciąży przejeżdżasz sobie na ktg ot tak, żeby zobaczyć czy akcja się rozkręca. Do szpitala dzwoni się tylko i wyłącznie jak: sączą się wody/leci żywa krew/dziecko słabiej się rusza/masz regularne skurcze porodowe, 3 w ciągu 10 minut, trwające około minuty.
    A jeśli nie ma żadnej akcji porodowej, to dopiero 10-12 dni po terminie dzwoni się do szpitala w celu obgadania prawdopodnej indukcji porodu.
    Martusia głowa do góry, bądź cierpliwa, zobaczysz akcja się wkrótce rozkręci.

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

Wysłany: 5 grudnia 2016, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Badało mnie dwóch lekarzy. Jeden stwierdził że czop juz odszedł i rozwarcie na palec (w skończonym 35 tygodniu). Dwa dni później potwierdził to mój lekarz prowadzący. Tydzień później lekarz prowadzący stwierdził że rozwarcie jest już "spokojnie na dwa palce". I od tamtej pory minęły już prawie dwa tygodnie. Nie mnie wchodzić w ich kompetencje. Tym bardziej ze to było dwóch różnych lekarzy a nie jeden który mógł się najzwyczajniej w świecie pomylić. Dziecko rusza się mniej i nie wiem czy jest to coś niepokojącego czy tylko kwestia przestrzeni. Leje się ze mnie i nie wiem czy jest to śluz czy saczą się wody. Zdaje sobie sprawę z tego ze akcja porodowa pewnie się jeszcze nie zaczęła. Ale martwi mnie to wszystko bo również uważam ze to trwa zbyt długo. Ze w tak opisanym stanie nie powinnam tyle chodzić. Wiec coś musi być nie tak. Zależy mi tylko i wyłącznie na tym żeby mnie ktoś zbadał i powiedział co z moją szyjką. Prawo do ktg mam od 38 tygodnia, a ten właśnie skończyłam. Od tego jest izba przyjść żeby w razie wątpliwości tam pojechać i zostać uspokojonym. To ich zasrany obowiązek. Tyle w tym temacie.

h84f3e5e51n59t97.png

f2wli09kez578bel.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2016, 23:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martusia, ja już Ci pisałam, że zapewne szyjka przepuszcza na 2 palce, co nie jest równoznaczne z rozwarciem porodowym. Tylko tak się w skrócie mówi. I z takim "przepuszczeniem" szyjki to można pół ciąży przechodzić. Ja tak miałam od 31 czy 32 tc z Klementynką i teraz od... Uwaga 18 tc. Szyjka się skróciła i przepuszczała właśnie na 2 palce. Tyle, że ja miałam pessar, to się nie pogłębiało. I teraz też mam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2016, 23:14

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Madziula87 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2016, 23:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martusia dla niej by było najlepiej jakbyś ogóle tam nie przyjezdzala i jej dupy nie zawracala,ona przez Ciebie biedna będzie musiała poruszać palcem na klawiaturze :/ I tak nie ona by Cię badała więc zbytek łaski,od tego tam siedzi żeby się Tobą zainteresowała,jedź,Ty sama najlepiej znasz swój organizm i ruchy swojego dziecka.Daj znać po wszystkim.Trzymam kciuki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2016, 23:25

Martusiazabka lubi tę wiadomość

tb738ribfs156aj0.png

Wysłany: 5 grudnia 2016, 23:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jest moja pierwsza ciąża. Więc jak lekarz mówi że czop odszedł. Ze jest rozwarcie na dwa palce. Ze główka bardzo nisko. Napiera mocno na szyjkę. Że pęcherz płodowy bardzo napięty. Mam tylko czekać aż pęknie, a powinno to nastąpić w ciągu kilku dni... I że wtedy od razu powinnam jechać na izbę. To ja mu wierzę. Nie mam wystarczającej wiedzy żeby podważać jego kompetencje. Ani ja ani nikt kto mnie w życiu na oczy nie widział i nie zaglądał mi między nogi. Jeżeli nic się nie dzieje, to pojadę tam, niech mnie zbadają, powiedzą ze wszystko jest ok,że lekarz się pomylił, że ja wyolbrzymiam i odeślą do domu. W telepatię ani jasnowidztwo nie wierzę. Jak mnie zbada to uwierzę.

oar8skjo4squlk4t.png

h84f3e5e51n59t97.png

f2wli09kez578bel.png
  • Nita Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2016, 23:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jedź Martusia, daj nam znać co tam lekarz powie. Życzę Ci, żeby akcja się rozkręciła :)

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

• jusci Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2016, 23:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martusiazabka, nie przejmuj się babą... ja jak pojechałam na IP z jelitówką (choć bardziej minie niepokoił dłuższy brak ruchów), to się nasłuchałam, jaka to ja nieodpowiedzialna... że całą noc biegunka i wymioty, że to poród się zaczął itp...a żadnych skurczy i twardnienia nawet nie miałam (wiedziałam, że jelitówka, bo mąż miał to samo...)... na SR mówili, że jak coś nas niepokoi, to jechać na IP i się nie zastanawiać :) to samo mówi mi moja gin :) a z tym śluzem, to ja raz mam sucho, a raz się właśnie ze mnie leje, i moja gin mi mówi, że tak może być, ale zawsze mogę podjecha ć na IP i sprawdzić :)

Nasze Aniołki [*] 06.07.15 8 tc, [*] 22.10.15 7 tc, [*] 19.09.18 7tc , 09.04.2019 CB, {*} 04.2020 7tc
    PAI-1 homo, mthfr hetero
    f2wl20mmcvxm5eim.png
    ex2bpiqvl3ojtl60.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2016, 00:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martusia, ja nie podważam kompetencji lekarza, tylko mówię Ci jak to było u mnie. A takie same teksty słyszałam. Trochę niepotrzebnie sama się nakręcasz. Po prostu jedz i sprawdź i tyle :) A poza tym Twoje dziecko ma jeszcze czas. Z jakichś powodów ciąża trwa te 40 tygodni, a nie 36, 38 ani 44 ;) Nieraz trzeba poczekać.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2016, 00:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BTW, i właśnie dlatego, że to jest Twoja pierwsza ciąża, to napisałam Ci, że niekoniecznie to rozwarcie oznacza rozwarcie do porodu. Żebyś się tak nie martwiła :) Mój ginekolog tak zawsze gadał, a jak wylądowałam na patologii, to mi tłumaczyli wtedy, że to taki skrót myślowy tylko, a fizycznie to dopóki szyjka się nie zgładzi całkowicie, to nie ma mowy o rozwarciu żadnym.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 grudnia 2016, 00:28

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Nita Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2016, 00:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polkosia pisałaś kiedyś, że polecasz te herbatki laktacyjne bocian? Myślisz, żebym zamówiła teraz czy po porodzie? I w ogóle jak one smakują? Da się przełknąć bez skrzywienia twarzy?

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

• polkosia Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2016, 00:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nita, możesz zamówić wcześniej, ale pić to jest sens chyba dopiero po porodzie :) Nie jest jakaś super pyszna, ale nie plułam nią ;D

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Nita Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2016, 00:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coś Ty, teraz to bym tej herbatki nie piła. Jeszcze bym zbyt wcześnie mleczarnię uruchomiła :P zresztą może nawet nie będę jej potrzebować, no ale zamówię może jutro.

U mnie znów żywa krew przy dwójeczce. Znów hemoroidy się przypałętały. W sumie końcówka ciąży mi służy, bo wiele dolegliwości mi w końcu odpuściło, ale zaparcia od 18 tygodnia ciąży mnie męczą i tak szczerze marzę o tym, aby w końcu się wypróżnić do końca :D

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

• polkosia Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2016, 04:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mam od kilku tygodni zaparcia :/ Nieraz to mam wrażenie, że pessar wypchnę, a potem dziecko ;P

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Maggie_31 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2016, 06:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nita,Polskosia,na zaparcia polecam preparat LaxiMama i jak najwiecej pic niegazowanej wody. Ja sie ratuje tym specyfikiem od połowy ciazy,bo miałam straszne problemy,a jest jak ręka odjął.To błonnik dla kobiet w ciazy,zalewa sie woda i robi sie z tego ciapowata masa a la kisiel,ale bardzo dobry w smaku-porcja raz na dzień/dwa i kłopot z głowy.

17u920mmtaho5gy9.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2016, 06:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martusia daj znać co z Tobą.

Antek nie daje mi dziś spać ciągle mnie kopie, wypycha nogę. Gdy tylko zaśnie przysnę i ja ale za chwilę muszę zmienić bok i zaczyna się powtórka z rozrywki...

Miałam jechać na ktg ale wyszło jak wyszło miałam się zabrać z męża siostrą ale ona jednak nie jedzie więc ja też odpuszczam. Świat się nie zawali a nie będę kazała mężowi brać urlopu na żądanie ze względu na ktg ;)

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Maggie_31 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2016, 07:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baranosia wrote:
    Martusia daj znać co z Tobą.

Antek nie daje mi dziś spać ciągle mnie kopie, wypycha nogę. Gdy tylko zaśnie przysnę i ja ale za chwilę muszę zmienić bok i zaczyna się powtórka z rozrywki...

Miałam jechać na ktg ale wyszło jak wyszło miałam się zabrać z męża siostrą ale ona jednak nie jedzie więc ja też odpuszczam. Świat się nie zawali a nie będę kazała mężowi brać urlopu na żądanie ze względu na ktg ;)

A ja dzis po raz pierwszy od kilku miesięcy przespałam cała noc:-))) nie było nawet jednej krucjaty na siku!:-D To chyba zejście wczorajszego stresu po wizycie u lekarza...Zawsze mam mega stresa i rosnie mi ciśnienie- gdzie normalnie mam 90/60 tak przed wizyta 130/80 ;-D O 6 czkawka Mlodego mnie obudziła.

17u920mmtaho5gy9.png
  • Sea Ekspertka

Wysłany: 6 grudnia 2016, 07:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cudownych Mikołajek życzę Mamusie !! :-)

Ja z okazji 37 tygodnia i dzisiejszego święta chyba położę się po południu na lewym boku i poczekam na Męża aż mi zrobi masaż pleców bo szczególnie w odcinku lędźwiowym czuje jakby mi ktoś przywiązał lokomotywe z toną węgla.

Co druga stronka w necie zaleca maratony 3 razy S:

spacerów
    sprzątania
    schodów

chyba czas zebrać w sobie siłe i pomimo bólu pleców spróbować pogonić Synka ludowymi metodami. Może pomoże ( oby tylko nie zaszkodziło :) )

• Isia86 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2016, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sea ja dodałbym jeszcze seks ;)
    U nas przedwczoraj po seksach odpadł czop,a wczoraj po seksach jego resztki krwisto-brązowe... ;) więc coś się dzieje.

Czy któraś z Was się orientuje ile czasu może minąć od odpadnięcia takiego czopu krwistego do porodu? Czy w ogole jest jakaś zasada?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 grudnia 2016, 08:00

14.01.2016 - [*] 8t3d ;(
    9.12.2016 - 38t1d - 3270g, 52cm :))
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2016, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Isia, raczej nie ma. Mi czop zaczął odchodzić po masażu szyjki i tak ze 2-3 do porodu jeszcze wypadał. Ale to może być i 2-3 tygodnie...

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
‹‹ 1072 1073 1074 1075 1076 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ