X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Noworoczne mamuśki styczeń 2020
Odpowiedz

Noworoczne mamuśki styczeń 2020

Oceń ten wątek:
  • kasiaa126 Ekspertka

Wysłany: 3 marca 2020, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My chodzimy na spacery chociażby krótkie bo to jeden z momentów, że maluszek śpi, a ja mogę pobawić się z moją zazdrosną dwulatką. Tak było do dziś. Niestety świeżą dostawę bakterii zapewnia nam synek z przedszkola i tak właśnie wszyscy już mają katar, a maluszek i katar i brak apetytu.
    Co używacie na katar u takich maluszków bo większość rzeczy z apteki to widzę od 3 miesiąca, a wizja szpitala gdy to się rozkręci z lekka mnie przeraża. Możecie coś polecić?

• Robak Ekspertka

Wysłany: 3 marca 2020, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sovi wrote:
    RObak jak tam ten smilk? Właśnie złożylam zamówienie
    Kupki musztardowe się utrzymują, jedna na dzień. Utrzymuje się też więcej spania. Podaje tylko 2 razy dziennie w środku dnia bo trzeba utrafić z temperaturą do rozpuszczenia tego. Nutramigen jest prosty bo wystarczy rozpuścić w zimnej wodzie i podgrzać, a smilk żeby rozpuścić trzeba miec troche ponad 45c.

za85tzc.png
  • sasquacz Ekspertka

Wysłany: 3 marca 2020, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak są takie temp na plusie jak ostatnio, to ubierzcie dzieciom rękawiczki? Ja poddałam się z pakowaniem jej do kombinezonu zimowego, bo wciąż jest na nią za duży. Teraz ubieram w pajaca i na to kombinezon polarowy i to śpiworka w wózku. Tyle ze ten kombinezon ma odkryte rączki a ona jak spi to rączki zawsze ma przy twarzy i się zastanawiam czy jakiś rękawiczek nie ogarnąć..

U nas po szczepieniu spała prawie 2 doby ;) budziła się tylko na jedzenie. Aż z nudów zaczęłam sprzątać w mieszkaniu ;)

klz9tv735sof9ei2.png
  • Sovi Autorytet

Wysłany: 3 marca 2020, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sasquacz wrote:
    A jak są takie temp na plusie jak ostatnio, to ubierzcie dzieciom rękawiczki? Ja poddałam się z pakowaniem jej do kombinezonu zimowego, bo wciąż jest na nią za duży. Teraz ubieram w pajaca i na to kombinezon polarowy i to śpiworka w wózku. Tyle ze ten kombinezon ma odkryte rączki a ona jak spi to rączki zawsze ma przy twarzy i się zastanawiam czy jakiś rękawiczek nie ogarnąć..

U nas po szczepieniu spała prawie 2 doby ;) budziła się tylko na jedzenie. Aż z nudów zaczęłam sprzątać w mieszkaniu ;)
    Jak jest tak pięknie jak dziś to nie ale jak bywa tak że jest z 4-5 stopni to takie cienkie niedrapki

sasquacz lubi tę wiadomość

Pola jest już z nami:*

Emilka :*
    km5sio4p4vcbay7l.png
  • abbigal Autorytet

Wysłany: 3 marca 2020, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wożę w torbie wozkowej niedrapki, ale moja Mała ma ciepłe ręce podczas spaceru więc jej ich nie zakładam.

Czy u Waszych maluchów pojawił się trądzik niemowlęcy? Albo czy znacie jakieś sensowne porady w tym zakresie? U nas właśnie wykwitł, a pediatra mówił żeby nic z tym nie robić 🙄

age.png

age.png
  • lipa Autorytet

Wysłany: 3 marca 2020, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    abbigal wrote:
    Ja wożę w torbie wozkowej niedrapki, ale moja Mała ma ciepłe ręce podczas spaceru więc jej ich nie zakładam.

Czy u Waszych maluchów pojawił się trądzik niemowlęcy? Albo czy znacie jakieś sensowne porady w tym zakresie? U nas właśnie wykwitł, a pediatra mówił żeby nic z tym nie robić 🙄
    Tak, Janek ma tradzik. Córeczka też miała. Rzeczywiście nim z tym nie trzeba robić, samo zniknie. Ja tylko smarowalam że 2 razy emolientem, bo miałam wrażenie że skóra jest sucha i go swędzi. Ale to nie ma wpływu na to czy szybciej zniknie.

abbigal lubi tę wiadomość

age.png
  • Sovi Autorytet

Wysłany: 3 marca 2020, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiaa126 wrote:
    My chodzimy na spacery chociażby krótkie bo to jeden z momentów, że maluszek śpi, a ja mogę pobawić się z moją zazdrosną dwulatką. Tak było do dziś. Niestety świeżą dostawę bakterii zapewnia nam synek z przedszkola i tak właśnie wszyscy już mają katar, a maluszek i katar i brak apetytu.
    Co używacie na katar u takich maluszków bo większość rzeczy z apteki to widzę od 3 miesiąca, a wizja szpitala gdy to się rozkręci z lekka mnie przeraża. Możecie coś polecić?
    nie wiem czy takiego malucha nawet tylko z katarem nie powinien osłuchać lekarz?
    Generalnie to chyba tylko sól morska i odciąganie. Nie wiem jak z inhalacjami czy można?

Pola jest już z nami:*

Emilka :*
    km5sio4p4vcbay7l.png
  • Mini89 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2020, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zależy czy duży ten katar, bo dziecko jednak leży i szybko może splynac na oskrzela. Starsza miała coś ala trądzik to tylko czysta woda częściej przemywalam

ex2buay3h02dl23a.png
  • dana222 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2020, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia126 u nas niestety skonczylo sie szpitalem ale mial jeszcze kaszel i poszlo na oskrzeliki i pluca. Mial antybiotyk a do inhalacji steryd i 2 razy inhalacje z mucosolvanu ale nie wiem od ktorego miesiaca jest. A i jeszcze dawali fenistil

zem33e5e6q3eb1ur.png
    zem32n0aejiedvpj.png
  • Ewi28 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2020, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sovi wrote:
    nie wiem czy takiego malucha nawet tylko z katarem nie powinien osłuchać lekarz?
    Generalnie to chyba tylko sól morska i odciąganie. Nie wiem jak z inhalacjami czy można?
    Moja miała tylko katar a na drugi dzień juz bylismy z zapaleniem płuc w szpitalu. Kaszel dostala dopiero po ktores inhalacji ale i tak dużego nie miała.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2020, 20:16

l22nt5odvbtc685m.png
    qb3ckqi1trijedhi.png
  • kasiaa126 Ekspertka

Wysłany: 3 marca 2020, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety katar to był tylko zwiastun, koło 18 doszła gorączka 38,5, którą narazie dało się łatwo zbić.
    Czy wizyta w przychodni w takiej sytuacji zawsze musi się zakończyć skierowaniem do szpitala bo 4 tyg.temu tak mieliśmy i miałam wrażenie że szablonowo zostałam potraktowana bo malutkie dziecko po nocy z gorączką to od razu z marszu dostaje zalecenie na szpital. Czy któraś z was miała może inaczej i mogła leczyć maluszka w domu po wizycie u pediatry w przychodni?
    Ps. Trądzik wg mojej pediatry i położnej to nic strasznego i nic się z tym nie robi, faktycznie na przestrzeni 2 tyg.zauważyłam , że zanika.

• Justi2019 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2020, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia126 zrób malutkiej inhalacje z soli fizjologicznej na pewno pomoże , mi doktor jak wychodziłysmy ze szpitala powiedział że jak tylko zauwaze katar u córeczki to inhalcje ze zwykłej soli żebym zrobiła

preg.png
  • Justi2019 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2020, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze jak się pojawiła gorączką to już nie wiem czy nie lepiej sprawdzić czy osłuchowo jest czysto . Zdrówka życzę kochana i oby obyło się bez szpitala

preg.png
  • sasquacz Ekspertka

Wysłany: 3 marca 2020, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    abbigal wrote:

Tereska miała trądzik, przemywałam woda przegotowana, zszedł po 2tyg

klz9tv735sof9ei2.png
  • Ewi28 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2020, 06:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak jest gorączka to ja bym pędem do lekarza szła bo to już widać że organizm z czymś walczy. Ja to jestem bojuch jeśli chodzi o dzieci.

lipa, abbigal lubią tę wiadomość

l22nt5odvbtc685m.png
    qb3ckqi1trijedhi.png
  • dana222 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2020, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj mial goraczke w nocy z czw na pt i tez latwo zbilam lekiem. Do tego mial mocny katar. W pt bylam u lekarza i osluchowo byl czysty wiec tylko inhalacje mial. W sobote pojawil sie lekki kaszel, w niedzielę sie nasilil i pojechaliśmy do szpitala i juz zostalismy. Myslalam ze przepisza cos mocniejszego do inhalacji ale niestety juz poszlo na pluca i trzeba było antybiotyk. Nie wiem jakby bylo gdyby to nie bylby weekend a poszlabym do pediatry, czy tez by nas wyslal do szpitala

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2020, 09:21

zem33e5e6q3eb1ur.png
    zem32n0aejiedvpj.png
  • Ewi28 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2020, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My po szczepieniu,na jednej wizycia mieliśmy 5w1, rota, pnemokoki

Sovi lubi tę wiadomość

l22nt5odvbtc685m.png
    qb3ckqi1trijedhi.png
  • Justi2019 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2020, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewi i jak dzidzia po szczepionce?

preg.png
  • Ewi28 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2020, 07:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wieczorem troche płakałA ale nie wiem czy to przez pierdki (bo mało ich bylo w ciagu dnia) a wieczorem jak popierdziala to od razu inna dziewczyna. Gorączki brak...

l22nt5odvbtc685m.png
    qb3ckqi1trijedhi.png
  • kasiaa126 Ekspertka

Wysłany: 5 marca 2020, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Opowiem wam krótką historię z wczoraj z życia wziętą gdzie przekonałam się już po raz drugi że wizyta z maluszkiem u pediatry pt.miał gorączkę kończy się schematycznym działaniem czyli skierowaniem na szpital. Pediatra zbadała synka i tak długo badała aż znalazła coś co może wpisać w skierowanie do szpitala: synek zaczął płakać jak mu badała ucho więc zaczęła podejrzewać zapalenie ucha. Ja jej mówię że dziś widzę u syna poprawę i że tylko wczoraj wieczorem miał goraczkę,że może by mi coś poleciła na katar i na leczenie domowe, a ona że na szpital bo tam mają lepszy sprzęt, badania na miejscu. Ja się pytam czy mogę odmówić hospitalizacji bo byliśmy 3 tyg.temu 6 dni w szpitalu i wiem na czym to polega, a teraz wydaje mi się to na wyrost, a ona że jak w szpitalu stwierdzą, że poważna sprawa, a ja się będę opierać to mi prawa rodzicielskie nawet będą mogli odebrać. Wróciłam do domu po najpotrzebniejsze rzeczy, choć wciąż mi po głowie krąży myśl że to przesada. Na izbie kolejka, do laryngologa mniejsza. Wchodzimy, pyta co się stało, sprawdza uszy, gardło, wszystko po kolei i mówi, że wszystko jest ok, a ja czy tzn.ze możemy wracać do domu, a on tak. I pytam czy to przypadek czy to po prostu schemat traktowania malutkich dzieci z tym wysyłaniem na szpital, a on tylko się uśmiechnął pod nosem i rzekł," no cóż ja mam pani powiedzieć". Więc wiadomo o co chodzi. No i znowu taxi, torba, maluszek i kierunek dom.
    Płętę mam jedną: bardziej warto ufać swojej kobiecej intuicji niż lekarzą w przychodni bo dziś synek ma się jeszcze lepiej tak jak czułam, a do teraz nikt mi nie powiedział czemu miał 2 dni temu gorączkę, że o straconych nerwach w tym wszystkim nie wspomnę.
    Miłego dnia dziewczyny, ufajmy bardziej sobie bo to my najlepiej znamy swoje dzieci.

Vella83, ppieguskaa lubią tę wiadomość

‹‹ 537 538 539 540 541 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ