Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październik 2020 ♥️
Odpowiedz

Październik 2020 ♥️

Oceń ten wątek:
  • gondi Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2020, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak nie jesz ryb to dobrze jest suplementów AC DHA. Ja aktualnie biorę Doppelherz Mama Premium, miałam też Mama Premium DHA ale jednak wolę mieć 2 kolorowe tabletki (jakoś łatwiej mi jak wiem w której jest magnez a w której żelazo) wtedy składniki nie kolidują ze sobą. Przez pierwszy trymestr brałam właśnie Folio ( niemieckie) te mini tabletki mogłam przełknąć przy mdłościach.
    Ale też nie szukałam najnowszych zaleceń w prawie suplementacji. Znam właśnie te co są na stronie Pana tabletki, a gdzieś ostatnio mi się obiło że należy zbadać poziom wit. D przed rozpoczęciem suplementacji.

3jvz3e5e9hsogjgk.png

qdkkanlis2ttu8uo.png
  • gondi Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2020, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zdrowych, spokojnych Świąt Wielkanocnych!

bebetka.b lubi tę wiadomość

3jvz3e5e9hsogjgk.png

qdkkanlis2ttu8uo.png
  • Freja000 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2020, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biore tylko metylowane, więc nie czytam żadnych panów tabletek ;)

A co do witamin w ciąży to będę miała porównanie. Z dziećmi nie brałam nic oprócz foliowego (zwykłego niestety) i kwasów omega. 1 dziecko 3300 i 57 (41 tc), drugie 3300 i 51 (38 tc).
    Ale wtedy nie miałam jeszcze tyle problemów zdrowotnych. Teraz to będzie eksperyment ;)

dqprp07wzt9w07bj.png
  • BuBu Koleżanka

Wysłany: 11 kwietnia 2020, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja raz zbadałam Wit d z ciekawości i miałam bardzo duży niedobór przez pół roku brałam Wit d i to niby taka polecana co się dobrze przyswaja i niewiele do góry poszło więc tym bardziej w ciąży kiedy zapotrzebowanie jest duże to ciężko byłoby przedawkować

3jgx3e3kxkbj0z7a.png
    wnidio4px2a5kwgs.png
    bl9cuay3m1ytu56k.png
  • kitikotek Znajoma

Wysłany: 11 kwietnia 2020, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gondi wrote:
    Jak nie jesz ryb to dobrze jest suplementów AC DHA. Ja aktualnie biorę Doppelherz Mama Premium, miałam też Mama Premium DHA ale jednak wolę mieć 2 kolorowe tabletki (jakoś łatwiej mi jak wiem w której jest magnez a w której żelazo) wtedy składniki nie kolidują ze sobą. Przez pierwszy trymestr brałam właśnie Folio ( niemieckie) te mini tabletki mogłam przełknąć przy mdłościach.
    Ale też nie szukałam najnowszych zaleceń w prawie suplementacji. Znam właśnie te co są na stronie Pana tabletki, a gdzieś ostatnio mi się obiło że należy zbadać poziom wit. D przed rozpoczęciem suplementacji.
    Ale fajnie przeczytać , ze ktoś brał Folio niemiecki. Femibion raczej na wagę dziecka nie wpływa. Moja corka wazyla 2800 i 48 cm, a ja przytyłam 20 kg! Matce podbija wagę 🤔 na początku to miałam wyrzuty ,ze nie biorę pełnych zestawów witamin, ale widzę ,ze sa dziewczyny , które tez jak ja ograniczają nie do niezbednikow i dha wiec mi lepiej.
    Dzis moze jestem pierwsza co zaczyna albo ostatnia, ale zaczynam kremowac brzuszek.🤰 raz mnie zaswedzial wiec to oznak, ze skora sie rozciaga🤭

• kitikotek Znajoma

Wysłany: 11 kwietnia 2020, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Corka 2800 i 48 cm ,ale urodziłam w 40 tyg+3. Bardzo drobna tak jak ja. Lalki ,które ma w pokoju maja po 45 cm🤗

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 kwietnia 2020, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Soldering94 wrote:
    Czytałam i na stronie Pan tabletka raczej nisko ocenia ten Femibion, zapisałam kilka których opinie o nim były wysokie: prenatal duo, omegamed optima dha, symvital mama, mama composita. Któraś z Was stosowała te preparaty? Ja biorę 5mg kwasu, kwas foliowy metylowany, magnez, wit C i D i się zastanawiam bo to moje pierwszy suplement który bym kupiła.
    Ja stosuję Omegamed optima forte i jest ok :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 kwietnia 2020, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wesołych Świąt dziewczyny :)
    A Omegamed w spoko cenie kupuję z apteki Gemini.

• baby Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2020, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzień dobry kobietki - Wesołych Świąt :) bo to Wielkanoc przecież

Parę dni temu wyszła mi na ustach opryszczka - miewam czasem, w okresie osłabienia, albo stresu, albo przeziębienia. Teraz mniemam że wyszła ze względu na objawy alergii wziewnej (drzewa pylą jak szalone).

Miałyście może w ciąży opryszczkę? można smarować Zoviraxem? mam Zovirax Duo - z Hydrocortisonem żeby nie swędziało. W poprzednich ciążach też miałam, ale nie pamiętam czy coś stosowałam czy samo przeszło. Teraz już parę dni trwa, i nie chce przejść.

Czytałam że niektórzy lekarze przepisują Hascovir w tabletkach - ale ja mam tylko Hascovir 800mg w domu (z czasów kiedy złapałam półpaśca) a to duuuuża dawka i na pewno nie wezmę.

Lekarzowi zawracać głowę w Wielkanoc? :/

f2wl4z17a25l2zbv.png

oraz nastoletni córka i syn :)
  • Asia_ Koleżanka

Wysłany: 12 kwietnia 2020, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baby wrote:
    dzień dobry kobietki - Wesołych Świąt :) bo to Wielkanoc przecież

Parę dni temu wyszła mi na ustach opryszczka - miewam czasem, w okresie osłabienia, albo stresu, albo przeziębienia. Teraz mniemam że wyszła ze względu na objawy alergii wziewnej (drzewa pylą jak szalone).

Miałyście może w ciąży opryszczkę? można smarować Zoviraxem? mam Zovirax Duo - z Hydrocortisonem żeby nie swędziało. W poprzednich ciążach też miałam, ale nie pamiętam czy coś stosowałam czy samo przeszło. Teraz już parę dni trwa, i nie chce przejść.

Czytałam że niektórzy lekarze przepisują Hascovir w tabletkach - ale ja mam tylko Hascovir 800mg w domu (z czasów kiedy złapałam półpaśca) a to duuuuża dawka i na pewno nie wezmę.

Lekarzowi zawracać głowę w Wielkanoc? :/

Myśle ze nie wypada z takiego powodu zawracać lekarzowi głowy w Wielkanoc. Może na necie jest jakieś info ? Można podzielić tabletkę na kilka części żeby dawka była mniejsza ? Ma internecie znalazłam takie info
    Przy zakażeniu opryszczką wargową w ciąży leczenie polega na stosowaniu doraźnych preparatów przeciwwirusowych. Mogą to być maści, tabletki przeciwwirusowe zalecone przez lekarza lub domowe sposoby, np. przykładanie octu, cebuli, cytryny lub naparów z ziół o właściwościach antyseptycznych (rumianek, szałwia, kora dębowa).
    Może narazie te domowe sposoby a we wtorek telefon do lekarza :)

Pozdrawiam was i spokojnych świat tez życzę :) żeby śniadanie smakowało wszystkim mamom i maluchom :)

bebetka.b, Jesienna mama lubią tę wiadomość

• Evoleth Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2020, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane dziewczyny, pewnie już jesteście po śniadanku... albo w trakcie😉
    Życzę Wam spokojnych, zdrowych, radosnych i mimo wszystko rodzinnych Świąt. Abyśmy się wzajemnie zarażały nie wirusem, lecz optymizmem, życzliwością i uśmiechem😊 Niech maluchy w naszych brzuchach dodają nam siły i nadziei, żebyśmy wszystkie dzielnie przeszły przez ten trudny czas i cieszyły się wspaniałymi bobasami w październiku😉

Wszystkiego dobrego dla Was i Waszych rodzin!

nick nieaktualny, Maybelle, baby, bebetka.b, Jesienna mama lubią tę wiadomość

Poronienie październik 2015
    Alicja marzec 2017 ❤️
    Izabela październik 2020 ❤️

• edytkaa93 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2020, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I od nas wszystkiego co najlepsze!

Dziewczyny pomyślcie że za rok przy świątecznym śniadaniu będzie nas o jednego więcej:D

Maybelle, baby, bebetka.b, Wowka, Jesienna mama lubią tę wiadomość

17.08.2018 M<33
    09.10.2020 A<33
  • Soldering94 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2020, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękujemy za życzenia i Wam życzymy rownież wszystkiego najlepszego! Tak następne święta bedą już miejmy nadzieje pełniejsze. My tez dziś rodzicom powiedzieliśmy, niespodzianki nie było bo się spodziewali ;p

Maybelle, baby, bebetka.b, Wowka, Jesienna mama lubią tę wiadomość

66f2b88525.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 kwietnia 2020, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My już i po obiedzie świątecznym. Mąż wywiesił hamak, czas na trochę lenistwa 😉

I my życzymy Wesołych Świąt Wielkanocnych 😘

Maybelle, Jola17a, baby, bebetka.b, Wowka, Jesienna mama lubią tę wiadomość

• Lajla Przyjaciółka

Wysłany: 12 kwietnia 2020, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wesołych Świąt dziewczyny, przede wszystkim zdrowych😘 my dzisiaj nie w formie, zjedzony żurek wylądował w toalecie 🙄 15 tydzień a tu jesczcze nie koniec wymiotów...

• Jesienna mama Koleżanka

Wysłany: 13 kwietnia 2020, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wesołych świąt, spokoju, radości i przede wszystkim zdrowia w tym ciężkim czasie. Wesołego Alleluja 🐣🐇

de3dab218e.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2020, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Również dokładamy się z życzeniami :) jak najszybszego powrotu do normalności 😙🙂

• agusiagim1. Debiutantka

Wysłany: 13 kwietnia 2020, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkiego dobrego dziewczynki dla Was wszystkich i dzieciaczków !
    Mam nadzieje ze byłyście mokre z rana 🤣🤣 ja wzięłam dwie szklanki na mojego starego i córcię 🤪🤪tylko pies nie wiedział o co chodzi 😂😂😂 a jak tam u Was?

shl9at3.png
  • baby Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2020, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tylko z córcią polałyśmy tatusia 😉😜🐳🌊🌊

A potem polał nas deszczyk WRESZCIE

dziś kolejny dzień laby.. Tylko obiad mam do zrobienia bo chłopaki chcą pieczoną perliczkę

bebetka.b, Soldering94 lubią tę wiadomość

f2wl4z17a25l2zbv.png

oraz nastoletni córka i syn :)
  • Freja000 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2020, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BuBu wrote:
    Ja raz zbadałam Wit d z ciekawości i miałam bardzo duży niedobór przez pół roku brałam Wit d i to niby taka polecana co się dobrze przyswaja i niewiele do góry poszło więc tym bardziej w ciąży kiedy zapotrzebowanie jest duże to ciężko byłoby przedawkować

a jaki miałaś poziom i ile brałaś? Zwykle zlecają minimalne dawki, nic dziwnego, ze się nie podnosi. Poza tym trzeba brać z k2.

dqprp07wzt9w07bj.png
‹‹ 100 101 102 103 104 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Spokój rodziców zaczyna się od jednego sprytnego urządzenia. Czy niania elektroniczna to must have rodziców?

Pierwsze miesiące z dzieckiem to wyjątkowy czas, ale też nieustanna czujność i troska o jego bezpieczeństwo. Coraz więcej rodziców sięga po nowoczesne rozwiązania, które pomagają spokojniej czuwać nad snem malucha. Czy niania elektroniczna to rzeczywiście niezbędny element domowej wyprawki, czy tylko kolejny gadżet? Sprawdź, jak działa, co daje na co dzień i czy może realnie ułatwić życie rodzicom.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jakie witaminy warto suplementować w ciąży?

Ciąża to okres, w którym organizm kobiety potrzebuje zwiększonej ilości składników odżywczych. Właściwa suplementacja witamin wspiera rozwój dziecka i chroni zdrowie przyszłej mamy. Zanim jednak sięgniemy po jakiekolwiek preparaty, konieczna jest konsultacja z lekarzem prowadzącym ciążę, który dobierze suplementację dostosowaną do indywidualnych potrzeb.

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ