X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październik 2020 ♥️
Odpowiedz

Październik 2020 ♥️

Oceń ten wątek:
  • gondi Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2020, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak nie jesz ryb to dobrze jest suplementów AC DHA. Ja aktualnie biorę Doppelherz Mama Premium, miałam też Mama Premium DHA ale jednak wolę mieć 2 kolorowe tabletki (jakoś łatwiej mi jak wiem w której jest magnez a w której żelazo) wtedy składniki nie kolidują ze sobą. Przez pierwszy trymestr brałam właśnie Folio ( niemieckie) te mini tabletki mogłam przełknąć przy mdłościach.
    Ale też nie szukałam najnowszych zaleceń w prawie suplementacji. Znam właśnie te co są na stronie Pana tabletki, a gdzieś ostatnio mi się obiło że należy zbadać poziom wit. D przed rozpoczęciem suplementacji.

3jvz3e5e9hsogjgk.png

qdkkanlis2ttu8uo.png
  • gondi Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2020, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zdrowych, spokojnych Świąt Wielkanocnych!

bebetka.b lubi tę wiadomość

3jvz3e5e9hsogjgk.png

qdkkanlis2ttu8uo.png
  • Freja000 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2020, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biore tylko metylowane, więc nie czytam żadnych panów tabletek ;)

A co do witamin w ciąży to będę miała porównanie. Z dziećmi nie brałam nic oprócz foliowego (zwykłego niestety) i kwasów omega. 1 dziecko 3300 i 57 (41 tc), drugie 3300 i 51 (38 tc).
    Ale wtedy nie miałam jeszcze tyle problemów zdrowotnych. Teraz to będzie eksperyment ;)

dqprp07wzt9w07bj.png
  • BuBu Koleżanka

Wysłany: 11 kwietnia 2020, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja raz zbadałam Wit d z ciekawości i miałam bardzo duży niedobór przez pół roku brałam Wit d i to niby taka polecana co się dobrze przyswaja i niewiele do góry poszło więc tym bardziej w ciąży kiedy zapotrzebowanie jest duże to ciężko byłoby przedawkować

3jgx3e3kxkbj0z7a.png
    wnidio4px2a5kwgs.png
    bl9cuay3m1ytu56k.png
  • kitikotek Znajoma

Wysłany: 11 kwietnia 2020, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gondi wrote:
    Jak nie jesz ryb to dobrze jest suplementów AC DHA. Ja aktualnie biorę Doppelherz Mama Premium, miałam też Mama Premium DHA ale jednak wolę mieć 2 kolorowe tabletki (jakoś łatwiej mi jak wiem w której jest magnez a w której żelazo) wtedy składniki nie kolidują ze sobą. Przez pierwszy trymestr brałam właśnie Folio ( niemieckie) te mini tabletki mogłam przełknąć przy mdłościach.
    Ale też nie szukałam najnowszych zaleceń w prawie suplementacji. Znam właśnie te co są na stronie Pana tabletki, a gdzieś ostatnio mi się obiło że należy zbadać poziom wit. D przed rozpoczęciem suplementacji.
    Ale fajnie przeczytać , ze ktoś brał Folio niemiecki. Femibion raczej na wagę dziecka nie wpływa. Moja corka wazyla 2800 i 48 cm, a ja przytyłam 20 kg! Matce podbija wagę 🤔 na początku to miałam wyrzuty ,ze nie biorę pełnych zestawów witamin, ale widzę ,ze sa dziewczyny , które tez jak ja ograniczają nie do niezbednikow i dha wiec mi lepiej.
    Dzis moze jestem pierwsza co zaczyna albo ostatnia, ale zaczynam kremowac brzuszek.🤰 raz mnie zaswedzial wiec to oznak, ze skora sie rozciaga🤭

• kitikotek Znajoma

Wysłany: 11 kwietnia 2020, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Corka 2800 i 48 cm ,ale urodziłam w 40 tyg+3. Bardzo drobna tak jak ja. Lalki ,które ma w pokoju maja po 45 cm🤗

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 kwietnia 2020, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Soldering94 wrote:
    Czytałam i na stronie Pan tabletka raczej nisko ocenia ten Femibion, zapisałam kilka których opinie o nim były wysokie: prenatal duo, omegamed optima dha, symvital mama, mama composita. Któraś z Was stosowała te preparaty? Ja biorę 5mg kwasu, kwas foliowy metylowany, magnez, wit C i D i się zastanawiam bo to moje pierwszy suplement który bym kupiła.
    Ja stosuję Omegamed optima forte i jest ok :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 kwietnia 2020, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wesołych Świąt dziewczyny :)
    A Omegamed w spoko cenie kupuję z apteki Gemini.

• baby Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2020, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzień dobry kobietki - Wesołych Świąt :) bo to Wielkanoc przecież

Parę dni temu wyszła mi na ustach opryszczka - miewam czasem, w okresie osłabienia, albo stresu, albo przeziębienia. Teraz mniemam że wyszła ze względu na objawy alergii wziewnej (drzewa pylą jak szalone).

Miałyście może w ciąży opryszczkę? można smarować Zoviraxem? mam Zovirax Duo - z Hydrocortisonem żeby nie swędziało. W poprzednich ciążach też miałam, ale nie pamiętam czy coś stosowałam czy samo przeszło. Teraz już parę dni trwa, i nie chce przejść.

Czytałam że niektórzy lekarze przepisują Hascovir w tabletkach - ale ja mam tylko Hascovir 800mg w domu (z czasów kiedy złapałam półpaśca) a to duuuuża dawka i na pewno nie wezmę.

Lekarzowi zawracać głowę w Wielkanoc? :/

f2wl4z17a25l2zbv.png

oraz nastoletni córka i syn :)
  • Asia_ Koleżanka

Wysłany: 12 kwietnia 2020, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baby wrote:
    dzień dobry kobietki - Wesołych Świąt :) bo to Wielkanoc przecież

Parę dni temu wyszła mi na ustach opryszczka - miewam czasem, w okresie osłabienia, albo stresu, albo przeziębienia. Teraz mniemam że wyszła ze względu na objawy alergii wziewnej (drzewa pylą jak szalone).

Miałyście może w ciąży opryszczkę? można smarować Zoviraxem? mam Zovirax Duo - z Hydrocortisonem żeby nie swędziało. W poprzednich ciążach też miałam, ale nie pamiętam czy coś stosowałam czy samo przeszło. Teraz już parę dni trwa, i nie chce przejść.

Czytałam że niektórzy lekarze przepisują Hascovir w tabletkach - ale ja mam tylko Hascovir 800mg w domu (z czasów kiedy złapałam półpaśca) a to duuuuża dawka i na pewno nie wezmę.

Lekarzowi zawracać głowę w Wielkanoc? :/

Myśle ze nie wypada z takiego powodu zawracać lekarzowi głowy w Wielkanoc. Może na necie jest jakieś info ? Można podzielić tabletkę na kilka części żeby dawka była mniejsza ? Ma internecie znalazłam takie info
    Przy zakażeniu opryszczką wargową w ciąży leczenie polega na stosowaniu doraźnych preparatów przeciwwirusowych. Mogą to być maści, tabletki przeciwwirusowe zalecone przez lekarza lub domowe sposoby, np. przykładanie octu, cebuli, cytryny lub naparów z ziół o właściwościach antyseptycznych (rumianek, szałwia, kora dębowa).
    Może narazie te domowe sposoby a we wtorek telefon do lekarza :)

Pozdrawiam was i spokojnych świat tez życzę :) żeby śniadanie smakowało wszystkim mamom i maluchom :)

bebetka.b, Jesienna mama lubią tę wiadomość

• Evoleth Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2020, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane dziewczyny, pewnie już jesteście po śniadanku... albo w trakcie😉
    Życzę Wam spokojnych, zdrowych, radosnych i mimo wszystko rodzinnych Świąt. Abyśmy się wzajemnie zarażały nie wirusem, lecz optymizmem, życzliwością i uśmiechem😊 Niech maluchy w naszych brzuchach dodają nam siły i nadziei, żebyśmy wszystkie dzielnie przeszły przez ten trudny czas i cieszyły się wspaniałymi bobasami w październiku😉

Wszystkiego dobrego dla Was i Waszych rodzin!

Bluberry, Maybelle, baby, bebetka.b, Jesienna mama lubią tę wiadomość

Poronienie październik 2015
    Alicja marzec 2017 ❤️
    Izabela październik 2020 ❤️

• edytkaa93 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2020, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I od nas wszystkiego co najlepsze!

Dziewczyny pomyślcie że za rok przy świątecznym śniadaniu będzie nas o jednego więcej:D

Maybelle, baby, bebetka.b, Wowka, Jesienna mama lubią tę wiadomość

17.08.2018 M<33
    09.10.2020 A<33
  • Soldering94 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2020, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękujemy za życzenia i Wam życzymy rownież wszystkiego najlepszego! Tak następne święta bedą już miejmy nadzieje pełniejsze. My tez dziś rodzicom powiedzieliśmy, niespodzianki nie było bo się spodziewali ;p

Maybelle, baby, bebetka.b, Wowka, Jesienna mama lubią tę wiadomość

66f2b88525.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 kwietnia 2020, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My już i po obiedzie świątecznym. Mąż wywiesił hamak, czas na trochę lenistwa 😉

I my życzymy Wesołych Świąt Wielkanocnych 😘

Maybelle, Jola17a, baby, bebetka.b, Wowka, Jesienna mama lubią tę wiadomość

• Lajla Przyjaciółka

Wysłany: 12 kwietnia 2020, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wesołych Świąt dziewczyny, przede wszystkim zdrowych😘 my dzisiaj nie w formie, zjedzony żurek wylądował w toalecie 🙄 15 tydzień a tu jesczcze nie koniec wymiotów...

• Jesienna mama Koleżanka

Wysłany: 13 kwietnia 2020, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wesołych świąt, spokoju, radości i przede wszystkim zdrowia w tym ciężkim czasie. Wesołego Alleluja 🐣🐇

de3dab218e.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2020, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Również dokładamy się z życzeniami :) jak najszybszego powrotu do normalności 😙🙂

• agusiagim1. Debiutantka

Wysłany: 13 kwietnia 2020, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkiego dobrego dziewczynki dla Was wszystkich i dzieciaczków !
    Mam nadzieje ze byłyście mokre z rana 🤣🤣 ja wzięłam dwie szklanki na mojego starego i córcię 🤪🤪tylko pies nie wiedział o co chodzi 😂😂😂 a jak tam u Was?

shl9at3.png
  • baby Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2020, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tylko z córcią polałyśmy tatusia 😉😜🐳🌊🌊

A potem polał nas deszczyk WRESZCIE

dziś kolejny dzień laby.. Tylko obiad mam do zrobienia bo chłopaki chcą pieczoną perliczkę

bebetka.b, Soldering94 lubią tę wiadomość

f2wl4z17a25l2zbv.png

oraz nastoletni córka i syn :)
  • Freja000 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2020, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BuBu wrote:
    Ja raz zbadałam Wit d z ciekawości i miałam bardzo duży niedobór przez pół roku brałam Wit d i to niby taka polecana co się dobrze przyswaja i niewiele do góry poszło więc tym bardziej w ciąży kiedy zapotrzebowanie jest duże to ciężko byłoby przedawkować

a jaki miałaś poziom i ile brałaś? Zwykle zlecają minimalne dawki, nic dziwnego, ze się nie podnosi. Poza tym trzeba brać z k2.

dqprp07wzt9w07bj.png
‹‹ 100 101 102 103 104 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ