Październik 2020 ♥️
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja będę robić u tego co robię wszystkie prenatalne gdyż on ma dużo lepszy sprzęt. Wolę zapłacić te 220 zł ale wiedzieć że jest wszystko w porządku.
Býłam dziś u fryzjera i obcięłam się na krótko. Powiedzcie oi czy są jakieś przeciwwskazania do tego by obcinać włosy w ciąży?? -
Maybelle wrote:To były gramy. Nie wiem już sama. Taka skołowana dzisiaj jestem, że już sama nie wiem co myśleć. Też ten skan dzisiaj zrobili mi tak na szybko, żeby tylko sprawdzić, a dokładniejszy będę mieć w 31 tygodniu, więc jak coś to się wtedy więcej dowiem. Będę wtedy pytać co i jak.
A urlop w porządku 😊 pogoda była kapryśna, raz słońce, raz deszcz. Ale i tak dużo zwiedziliśmy. Zrobiliśmy ponad 600km
No więc pewnie to ten błąd pomiaru. A wyszedł taki duży, bo lakarz się spieszył i był mało dokładny. U mnie dziś niektóre pomiary wyskoczyły poza siatkę centylową. Ale skoro lekarz się tym nie martwi, to uznaję że po prostu nie robił tych pomiarów zbyt dokładnie.
Spróbuj się nie martwić 😊Maybelle lubi tę wiadomość
Poronienie październik 2015
Alicja marzec 2017 ❤️
Izabela październik 2020 ❤️
-
No właśnie, chciałam poruszyć temat USG trzeciego trymestru.
U mnie dziś 29tc+0, więc chyba zbliżam się do tego momentu. Ale lekarz na wizycie nic mi nie wspomniał. Oświećcie mnie, po którym tygodniu robi się to badanie? Bo zupełnie nie pamiętam z poprzedniej ciąży.
Chyba zdecyduję się pójść do innego lekarza, choć mój ma dobry sprzęt. Dobrze byłoby, żeby ktoś spojrzał na moje dziecko jeszcze drugim okiem. A w moim mieście jest kilku speców od USG.Poronienie październik 2015
Alicja marzec 2017 ❤️
-
Ja mam trochę rozkminę z tym usg III trymestru, bo gdy byłam na połówkowym sam lekarz wykonujący usg powiedział że jak oba prenatalne wyszły dobrze to nie ma konieczności robić III, chyba że chcemy. Natomiast jak powiedziałam to mojemu prowadzącemu to lekko się oburzył,ze jak to tak można było powiedzieć, że powinno się zrobić, bo jest rekomendowane. Ale jak robiłam rozeznanie wśród znajomych to mało która w sumie robiła to 3 usg. Ja chyba ostatecznie też w końcu nie zrobię. Mój gin powiedział, że jak coś on pomierzy dziecko żeby mniej więcej ustalić szacowaną wagę do porodu. Jakby mnie coś niepokoiło to bym zrobiła, a tak jak na obu usg wszystko wychodziło dobrze to chyba odpuszczę. Nigdy nie ma 100 % pewności że wszystko faktycznie jest ok, ale usg III trymestru też mi tej pewności nie daje. A teoretycznie robi się je między 28-32 tc
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2020, 16:14
-
Dzień dobry, chciałabym zachęcić do wypełnienia ankiety. Moje problemy z plecami w czasie ciąży zainspirowały mojego męża do przeprowadzenia badań na ten temat w ramach pracy magisterskiej.
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc3BtoNMxJ1a013a7-JKw-YRk-uJHvEsgcm7s3UD__-sOzS4g/viewform?vc=0&c=0&w=1 -
Ja będę robić 3 usg prenatalne, to trzecie płatne u mnie 300zl.Zresztą za równy miesiąc.
A z innej beczki zaczynam mieć dolegliwości gastryczne, domyślam się że mała się rozpycha i ugniata mi flaki. Jak nie zaparcia to wczoraj znów 7x kibelek, dzisiaj mega mdłości i odbijanie plus przelewanie w jelitach bolesne. Musiałam poratować się nospa.
Notabene wczoraj byłam bylam na wizycie i z dzidzia ok, szyjka nadal ma 4 cm.
40 lat, starania od V/2018 SALVE Łódź
niedrożny prawy jajowód; histeroskopia w XII/18
AMH 1,38; lewy jajnik torbiel endo.;
1 punkcja 05.19 3 jajeczka ❄2 punkcja 06.19 1 jajeczko❄3 punkcja 07.19 5 jajeczek. Z 9 szt.
7 zapłodnionych przestało się rozwijac. W 5 i 6 dobie brak blastek 😢
A.K. X/19 4 blastki ❄️❄️❄️❄️
⚠️XII/19 polip. I/20 histero.
7II/20 4AA podane. 🍀
10dpt Beta 427
13dpt Beta 2173
14dpt USG jest kropek
35dpt 13.03.❤️ 7t.6d.
39dpt ❤️ ma 2cm
Serce się raduje, dzidzia zdrowa. Dziewczynka 🎠💗 Spotkamy się w październiku 👨👩👧29.10.2020 Laurunia ❤️
CC w Salve. Polecam!
Nie bedzie staran z pomocą med.o rodzeństwo. -
Ja mam USG prenatalne trzeciego trymestru 3 sierpnia, chciałam troszkę prędzej bo nie miałam tych drugich które mi przepadły. Płace 280 zł. Też mi się wydaje że dobrze jak inny lekarz zerknie, pierwsze robiłam w tej samej placówce co teraz tylko inny lekarz. W pierwszej ciąży też robiłam tam wszystkie trzy. Szkoda że mi się nałoży trochę z wizytą u ginekolog bo wizyta 5 sierpnia ale nie było już innych terminów.17.08.2018 M<33
09.10.2020 A<33
-
Ja robię też USG prenatalne trzeciego trymestru. Wagę i tak oszacuje moja gin na zwykłej wizycie, ale będę mieć sprawdzone przeplywy-tego moja gin standardowo nie robi. I też mi się wydaje, że dobrze jak ktoś inny zerknie. Zapłacę 300zł.
Robi się je 28-32tydz. Mi powiedzieli, że najlepiej 30-32tydz.
Maybelle, myślę, że albo błąd pomiaru, albo lekarz glupotę powiedział. Jaką miałaś wagę na poprzednim USG? Dobrze, że masz kolejne, w sumie niedługo, to się sprawa wyjasni 😊 -
Ja mam usg co wizytę a wizyty co 4 tygodnie a w ostatnim trymestrze pewnie częściej. Po co tak często? a bo ja wiem? tak u niego jest i już
Płacę 250zł - jak nie brałam L4 to 200 (dziwneale co tam)
Przepływy, dokładniejsze usg narządów i wszelkie pomiary mam robione na bieżąco. Ostatnio zrobił mi takie dokładne usg serducha i naczyń wszelkich z dokładnym objaśnieniem, że dałam sobie spokój z wyjazdem do Poznania na echo serca (skoro wszystko w porządku). Widziałam już niejedno echo malenkiego serca, przepływy, łuk aorty, przekroje naczyń, bo moje dziecko miało wadę serca. Z tego powodu to drugie dziecko było również dokładniej pod tym kątem prześwietlane , i teraz to trzecie również. Więc mniej więcej wiem o czym on do mnie mówiOczywiście nie jestem żadnym expertem, ale ufam facetowi i już.
Następną wizytę mam za tydzień. To będzie chyba 27t + 1d. Na usg 3 trymestru ciut za wcześnie może ale to na pewno nie będzie moje ostatnie usg.
Ciekawe jak często każe mi teraz przychodzić ...
a kazali Wam prowadzić kartę ruchów dziecka? mój gin mówi że od 28tc będę liczyć ruchy (ja się tak łatwo nakręcam że już widzę jaki poziom stresu mnie ogarnie :p Muszę z nim pogadać czy to konieczne)
wczoraj odebrałam wyniki morfologia i mocz ogólne: jak zwykle hgb słabo, erytrocyty i hematokryt też lekko poniżej normy - mimo diety bogatej w żelazo i tardyferonu. No tak mam i już
Mocz nienajgorzej, ale niestety są nadal liczne bakterie i azotyny więc zawiozłam dzisiaj drugą próbę - niech się robi posiew - do wizyty coś tam się wysieje i będzie wiadomo co i jak i czym ewentualnie to podleczyć
-
Jagodazdw92 wrote:Ja będę robić u tego co robię wszystkie prenatalne gdyż on ma dużo lepszy sprzęt. Wolę zapłacić te 220 zł ale wiedzieć że jest wszystko w porządku.
Býłam dziś u fryzjera i obcięłam się na krótko. Powiedzcie oi czy są jakieś przeciwwskazania do tego by obcinać włosy w ciąży??
2015 r. - Rozpoczęcie starań, oligozoospermia ekstremalna - Novum, od 2019 Macierzyństwo,
17.12.2019 r. ICSI, punkcja
16.01.2020 r. Crio Blastusia 3.1.1.
6 dpt - bhcg 16,2
25 dpt jest ♥️
Mamy jeszcze❄️❄️❄️ 3.1.2., 4.1.1., 4.2.3. -
Sylwia Sylwia wrote:Ja też ścięłam. Nawet śmiałam się na innym wątku, że nie mogę się teraz babci pokazać, bo ona strasznie w przesady wierzy 😅
Co do wizyt to ja narazie mam co 4 tygodnie ale z tego co pamiętam w pierwszej ciąży też tak miałam a pod koniec nie pamiętam ale co 2 lub 3 tygodnieWiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2020, 18:12
-
O widzicie, to w przyszłym tygodniu będę już się umawiać na to USG. Chcę je zrobić koniecznie, bo na połówkowym wyszła niedomykalność zastawki trójdzielnej u małej, więc trzeba to kontrolować.
Mój lekarz nic nie mówił o liczeniu ruchów płodu. A ja nie widzę potrzeby, bo rusza się sporo.
Kazał mi natomiast zrobić, oprócz morfologii, odczyn Coombsa. Po raz trzeci w tej ciąży. Trochę mnie to zdziwiło 🤔Poronienie październik 2015
Alicja marzec 2017 ❤️
-
Jagodazdw92 wrote:No mi siostra napisała że w ciąży nie powinno się obcinać bo później mogą bardzo długo rosnąć. A jak to wygląda z farbowaniem włosów? Bo mam zamiar jutro farbę kupić bo nie mogę na te swoje siwe patrzyć. A teraz jak są krótkie to już w ogóle bardzo widać siwe
Co do wizyt to ja narazie mam co 4 tygodnie ale z tego co pamiętam w pierwszej ciąży też tak miałam a pod koniec nie pamiętam ale co 2 lub 3 tygodnie
Ja to w ogóle zgapilam to badanie 3 trym. Myślałam że na najbliżej wizycie lekarz będzie o nim mówił ale to w sumie już będzie 30+2 TC.
2015 r. - Rozpoczęcie starań, oligozoospermia ekstremalna - Novum, od 2019 Macierzyństwo,
6 dpt - bhcg 16,2
25 dpt jest ♥️
Mamy jeszcze❄️❄️❄️ 3.1.2., 4.1.1., 4.2.3. -
Można obcinać, można farbować. Włosy nie są połączone z krwioobiegiem, więc nic nie przenika do dziecka. Z tym amoniakiem chodzi o opary, ale są farby bezpieczne. I włosy nie wiedzą czy są krotkie, czy długie, po prostu rosną swoim tempem.
Co prawda, po porodzie, z uwagi na zawirowania hormonalne, będą bardziej podatne na wypadanie. Ale tak samo długie, jak i krótkie, po prostu długie bardziej rzucają się w oczy 😉Sylwia Sylwia, Misia78 lubią tę wiadomość
-
Paulinqa wrote:Ja farbowalam tydzień temu u fryzjera i obcinelam. Farba bez amoniaku A z obcinaneim włosów to przesad . Mi kazali nie marnować bo będę mieć rude dziecko 🙈🙈
6 dpt - bhcg 16,2
25 dpt jest ♥️
Mamy jeszcze❄️❄️❄️ 3.1.2., 4.1.1., 4.2.3.