Październik 2020 ♥️
-
WIADOMOŚĆ
-
Maybelle, ogólna zasada jest że noworodkowi zakładamy jedną warstwę więcej niż sobie. Ale kocyk, czy rozek już tę warstwę stanowią 😉
Ja planuje wziąć do szpitala body z długim i do tego polspiochy-od razu ze stopami. Pajace biorę bez body, albo może awaryjnie wrzucę jakieś z krótkim rękawem.
W domu podobna kombinacja-pajac lub body i śpiochy/spodenki. Na to kocyk, lub rożek. Ewentualnie bluza, a wtedy bez kocyka.
Ogólnie po kilku dniach już będziesz wiedziała, czy Twoja córka woli mieć cieplej, czy chłodniej. Sprawdzamy zawsze kark-ręce i nogi mogą być innej temperatury i nic to nie znaczy. Ogólnie-dzieci gorzej znoszą przegrzanie niż ochłodzenie. I groźniejsze jest dla nich też przegrzanie.Bluberry, Maybelle, Freja000 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyZ moim mężem znamy się ponad 10 lat, a w czerwcu obchodziliśmy 8 rocznicę ślubu. I grzechem było by mi na męża narzekać, to raczej on ze mną nie ma lekko 😉 ale widać mu mój charakter aż tak nie przeszkadza skoro po 2 miesiącach znajomości się oświadczył i do dnia ślubu nie zrezygnował 🤭 ale bywały sytuacje napięte że aż wióry leciały, ale od kiedy mamy dzieci nie kłócimy się bardzo, syn bardzo przeżywa nasze kłótnie.
bebetka.b, baby, Freja000 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa tez pajacyki zakładałam same.
Body plus śpiochy lub polspiochy, spodenki. Synkowi zakładałam też kaftaniki, a teraz dla córki mam tylko kilka. To jako dodatkowa warstwa na górę zamiast bluzeczki, bo łatwiej się zaklada.
W sumie w pajacykach to synek najczęściej spal lub w cieplejszych wychodził na spacery.Maybelle lubi tę wiadomość
-
Myślę że tyle piszą jak by pobyt trwał dłużej niż 3doby.
Co do rozmiarów to sama bym nie wiedziała. Z synem brałam jeden komplet w rozmiarze 50 i drugi 56 ale i tak założyłam 50 a i tak był trochę luźniejszy. Z tym że ja tyle tylko co na wyjście potrzebowałam i teraz też tak jest
Poradzi mi któraś co z tymi koszulami? Bo dziwne dla mnie że ta jedna jest tak bardzo luźna i zastanawiam się czy odesłać i wymienić czy co robìć....Maybelle lubi tę wiadomość
-
Maybelle, bierz 56. Chyba że po USG okaże sie, że idziecie na rekord 😉
Dziecko po porodzie jest takie przykurczone. U nas mierzą taśmą po krzywiznach, więc wychodzi więcej niż standardowo po miarce na stole. Syn 55cm plywał w ubraniach na 56 😃 62 założyłam dopiero w domu i to nie od razu 😉
Ile kompletów? Na w sumie 3,5 dnia pobytu ja zużyłam 4 lub 5 zestawów. Coś się zabrudziło przy nieumiejętnej zmianie pieluchy, coś od pępka...
Pajace dla dzieci uwielbiam. Syn do dzisiaj w nich śpi. Teraz w lato w rampersach z krótkimi nogawkami. Przynajmniej nic się nie roluje na plecach 😊Maybelle lubi tę wiadomość
-
Ta jedna warstwa więcej dotyczy zimy/jesieni, absolutnie nie lata, dziecko jeszcze gorzej znosi upał. Jeśli my mamy bluzki bez rękawów i jest na gorąco, to tak samo trzeba ubrać dziecko. U nas to się sprawdzi dopiero jak będą miały pół roku i więcej, ale warto o tym pamiętać.
baby lubi tę wiadomość
-
W zimę trzeba za to pamiętać, że nie wozimy dziecka w foteliku samochodowym w kurtce/kombinezonie. Raz, że niebezpiecznie-bo tworzy się luz pod pasami, a dwa że dziecko się w łupinie grzeje-te foteliki są ze styropianową wkładką, która ociepla plecy.
Tak tylko przypominam, bo jednak sporo widzę niemowlaków w łupinkach i w kombinezonie-do tego np w supermarkecie, gdzie jest ze 20 stopni... 😕 -
Tak Misia ja wiem, że nie lata. No ale rodzimy w październiku więc...
Wiecie co no ja się kłócić nie zamierzam ale wydaje mi się że skoro jak zakladam w październiku na siebie bluzkę na długi rękaw i kurtkę to.wydaje mi się takiemu maluchowi trzeba założyć 2 długie rękawy i coś wierzchniego. Z tego co wiem to takie maluszki nie mają dobrej termoregulacji i bardzo szybko się wychładzają. Zresztą i tak każda ubierze jak jej się będzie podobało.
W każdym badź razie ja planuję wziąć body na długi, półśpiochy i kombinezonik bo mam taki cieplejszy jak bym.miała cieńszy to bym pewnie na te body i półśpiocyy założyła jeszcze pajacyk i dopiero kombinezonik. A najlepeij to naszykować sobie ale sprawdzać jeszcze pogodę bo każda napewno ma aplikację z pogodą i wtedy bedzie wiadomo. Uważam że lepiej wziąć za dużo i czegoś dzieciu jie założyć niż za mało -
Bebetka dzięki😉córa 10 lat. Już wiecxorem kolacje zjadła chętnie, więc mam nadzieję, że jutro będzie bez niespodzianek.
Jagoda ja jeszcze nie zamawiałam z Doctor nap, ale z tego co piszesz wnioskuję, że to są dwa różne fasony i być może tak ma być bo taki krój mają🤷♀️ W sumie można zadzwonić do sprzedającego i się upewnić 🤔
Ja pajace zakładałam /same/ do spania, bo są wygodne i do zmiany pieluszki też. Na dzień: body + spodenki, body + półśpiochy. Kaftaników pare miałam, ale jakos średnio przypadły nam do gustu, to się chyba ze śpiochami parowało hehe
Ja do szpitala wezmę pół na pół 56 i 62, zresztą te rozmiarówki tez nie są sobie nierówne. Z córą leżałam 5 dni z uwagi na rumień na policzkach, więc lepiej wziąć więcej i mieć na zapas.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca 2020, 22:56
-
nick nieaktualnyMoże się przydać 🙂
Ja też z tych co przy pierwszym dziecku dałam sobie wmawiać że dziecku za zimno będzie i latem w upał tylko słyszałam a gdzie maleństwo ma skarpetki, czapeczkę itd. i najlepiej wózek kocem czy pieluchą zakryć bo zawieje lub słońce za bardzo nie będzie grzało 😲🤦
Pajace u nas tylko do spania, były zimą zakładałam body z długim rękawem+ bluzeczka i rajstopki. Latem przeważnie samo body z krótkim rękawem + spodenki.Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca 2020, 23:40
Maybelle, Jagodazdw92, Emka31, Natalii lubią tę wiadomość
-
W czasie tego wirusa to jak najbardziej lepiej wziąć więcej. A słyszałyście że zastanawiają się nad wprowadzeniem maseczek na ulicach znowu?? No chyba są nienormalni że w upał my z brzuchami gdzie ciężko tak normalnie nam oddychać jeszcze będziemy w maskach chodzić....
Ja pajacyki lubilam na dzień też zakładać w domku
A odkąd zaczął już nam wstawać na nogi i próbować chodzić to pajacyki tylko na noc ubieram. A teraz podobnie jak u wowki śpi w rompersach.
Dziś pierwsza nocka w nowym łóżeczkuw dzień ładnie spał i jak narazie nocka też jest super. Zobaczymy co dalej i jak się zachowa jak wstanie
-
A gdzie jest nasza Kejti? dawno się nie odzywała albo coś przegapiłam
Dziś mam dzień pichcenia. Nie da się już więcej ściemniaćchłopaki chcą jeść (żądają mięsa
) i córka też żarłoczna choć ją łatwiej zaspokoić. Łudzę się że jak w jeden dzień więcej nagotuję, to będę miała spokój jutro a może i pojutrze
ale mąż już mi uświadamia że to tak nie działa
Muszę przejrzeć co mają na Dr Napie - coś jeszcze dokupię, bo czas leciWiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2020, 10:30
-
Chciałam zapytać te z Was, które będą miały niemowlaka u siebie w sypialni.
Czy kupujecie łóżeczko i komodę z przewijakiem, czy łóżeczko i zwykłą komodę na ubranka. Wczoraj byłam w Ikea i te komody z przewijakiem to na ubranka raczej nie są, są małe.. Teraz rozmyślam gdzie ja zmieszczę małego ubrania.
Dziewczynki przewijałam na przewijaku stawianym na łóżeczko, ale już nie pamiętam czy to było wygodne.
-
Misia78 wrote:Chciałam zapytać te z Was, które będą miały niemowlaka u siebie w sypialni.
Czy kupujecie łóżeczko i komodę z przewijakiem, czy łóżeczko i zwykłą komodę na ubranka. Wczoraj byłam w Ikea i te komody z przewijakiem to na ubranka raczej nie są, są małe.. Teraz rozmyślam gdzie ja zmieszczę małego ubrania.
Dziewczynki przewijałam na przewijaku stawianym na łóżeczko, ale już nie pamiętam czy to było wygodne.
Mam komodę z Ikei a do niej robiony specjalnie , z allegro, przewijak. Tzn ktoś robi przewijaki specjalnie na komody z Ikei.
Wowka wrote:W zimę trzeba za to pamiętać, że nie wozimy dziecka w foteliku samochodowym w kurtce/kombinezonie. Raz, że niebezpiecznie-bo tworzy się luz pod pasami, a dwa że dziecko się w łupinie grzeje-te foteliki są ze styropianową wkładką, która ociepla plecy.
Tak tylko przypominam, bo jednak sporo widzę niemowlaków w łupinkach i w kombinezonie-do tego np w supermarkecie, gdzie jest ze 20 stopni... 😕
właśnie widze, że teraz są te otulacze do fotelików i pewnie to super sprawa, ale one są takie jakies luźne, że mam wrażenie, że dziecko może sobie naciągnąć na buźkę i się udusić... i jakoś tak jeszcze nie kupiłam...
Co do ubranek to wezmę to co mam w rozpisce do szpitala.
A ja w końcu nie wytrzymałam i pierwsza wyciągnęłam rękę. Strasznie tęskniłam. No i godziliśmy się tak, ze aż mały dostał czkawki
baby, Wowka, Emka31, Jagodazdw92, Maybelle, bebetka.b, Misia78 lubią tę wiadomość
-
Misia, my kupujemy komodę z przewijakiem. Jak sprawdzaliśmy ceny tych nadstawek, właśnie, żeby na komodzie z ikei postawić - na to samo wychodzi.
My mamy upatrzoną właśnie taką:
http://kochamymeble.pl/przewijak-dzieciecy-bialy-szafka-komoda-dla-dziecka-szuflady-organizer,id13862.html
Najlepsze dla nas, co znaleźliśmy (pomijam kolor w jedynym słusznym, skandynawskim stylu). Chciałam, żeby poza szufladami miała również przestrzenie otwarte na pudełka, organizery, bo naprawdę nie znoszę do codziennie używanych przedmiotów sięgać. Chciałam też, by obok przewijaka było też miejsce na odstawienie akurat używanych produktów, a w tych ikeowych nie ma takiej możliwości. Jeszcze jej nie kupiliśmy, więc nie wypowiem się w kwestii jakości wykonania.
U nas łóżeczko i komoda będą stały oddalone od siebie, stąd nie chcieliśmy przewijaka na łóżeczko. Do niego trzeba byłoby dokupić organizery, szmery, bajery, a nie przepadam też za obwieszonym łóżeczkiem.Muszę mieć plan działania.
1. ICSI - nieudane;
2. a. PICSI: 24.10.2020 Malineczka jest po drugiej stronie brzuszka
b. 08.02.2025 nieudany transfer 5.1.1. tęsknię i kocham -
Freja000 wrote:
A ja w końcu nie wytrzymałam i pierwsza wyciągnęłam rękę. Strasznie tęskniłam. No i godziliśmy się tak, ze aż mały dostał czkawki
no i pięknie
ja mam tak ciasno w sypialni że sama nie wiem jak to się pomieści. Chciałam komodę z przewijakiem ale taką z miejscem na odkładanie obok róznych rzeczy które muszą być pod ręką ale mi się po prostu nie zmieści
Ubranka małego będą w szafie po męża stroniei tam też taka jakby skrzynia na kocyki, pościel dla małego i inne rzeczy. O taka, wykorzystana po synu
i zostanie dla Janka na potem:
https://www.ikea.com/pl/pl/p/stuva-stuva-malad-szafa-i-lawa-ze-schowkiem-bialy-bialy-s69311797/?gclid=EAIaIQobChMI0d7U9Nb06gIVTdiyCh1L1gbJEAQYASABEgKax_D_BwE
A po mojej stronie łóżka łóżeczko (na razie dostawka a potem zywkłe) oraz przewijak na takim stelażu z 2 półkami otwartymi pod spodem.
O takie coś mniej więcej tylko ja mam drewno plus białe:
https://allegro.pl/oferta/klups-polko-przewijak-bialy-na-kolkach-przewijak-9033970130?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_DCK_BC_pla_dziecko_zdrowie&ev_adgr=przewijaki&gclid=EAIaIQobChMI0Zzivtb06gIVGZiyCh3KOg9TEAQYAyABEgJegPD_BwE
jest mniejszy niż komody (bo jest ma sam wymiar przewijaka) i jest na kółkach więc będzie jezdził do łazienki na czas kąpieli - tak robiłam z córką i synem i było ok. Potem jak już bąbel jest większy i "ucieka" z przewijaka to planuję to wymienić na zywkła komodę (ale nie głębszą niż 50cm) i dość wąską bo ma się tam zmieścić normalne łóżeczko (jest dłuższe od dostawki).
Zatem będą perypetie
Póki co mam bałagan tak że hej, wszystko wszędzie - ze względu na ten remont łazienki. Jak tam skończą to zmontujemy łóżko i zacznie się urządzanie... w końcuMam nadzieję że zdążą nim urodzę :p
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2020, 11:39
-
A, co do ubierania to moje dzieci zawsze były pierwsze bez czapki na placu zabaw wiosną i ostatnie jesienią. W efekcie jest im teraz zawsze ciepło. Ja się ubieram jakieś 2 warstwy więcej niż oni
Maybelle, a w Irlandii pewnie dzieci bardziej gołe niż u nas.
Kiedyś znajomy opowiedał jak pojechał na wycieczkę zagraniczną i było full dzieci. I tylko jedno miało czapkę. Podszedł i zagadał po polsku, bo tak jak podejrzewał t byli Polacy
I kiedyś czytałam artykuł o matkach z zagranicy w Polsce. Pierwsze zdanie jakiego się nauczyły to "a gdzie czapeczka?" -
Misia78 wrote:Chciałam zapytać te z Was, które będą miały niemowlaka u siebie w sypialni.
My w salonie śpimy bo mamy 2 pokoje, kuchnię i lazienię. Ale łóżeczko malutkiej napewko będzie stało właśnie tam gdzie śpimy jedno że wygodniej a drugie starszego w nocy iie bedzie budziła. Co do przewijaka mialam przy małym na łóżeczko tylko bez blokady i nie hylo za wygodnie bo zwyczajnie zjeżdżał a teraz kupuję taki z "nóżkami" też na łóżeczko tylko te ala nóżki blokują przewijak że się iie zsuwa