Październik 2020 ♥️
-
WIADOMOŚĆ
-
Jagoda oby wszytko bylo po twojej mysli
Ja niebawem mam 34 tydzien i moja walizka tez wciaz stoi pusta
Musze kupic ręczniki. Mam podklady pieluszki majtki i te wielkie podpaski .wciaz nie mam kosmetykow ani klapek chyba czas to ogarnacWiadomość wyedytowana przez autora: 17 sierpnia 2020, 08:38
-
Dziewczyny a do jak wielkich pakujecie się walizek?
I mam jeszcze zagwostkę z butelkami. Teoretycznie chce karmić piersią, ale jakąś butelkę awaryjnie chce mieć. Doczytałam że najlepsze butelki i smoczki, które nie zaburzają odruchu ssania u malucha to philips avent 0 i dr brown. Tylko nie wiem na jakie pojemności się zdecydować, bo w avencie są np 60 ml i potem chyba 120 albo 150 ml. Chyba nie ma sensu kupować tej najmniejszej co? I druga sprawa to nie wiem czy kupować w razie czego jakieś woreczki do przechowywania mleka lub inne pojemniczki. Teoretycznie nie muszę robić jakiś wielkich zapasów bo będę z małą w domu, nie wracam do pracy. Ale może w czasie nawału jest tyle mleka ze warto coś zamrozić? Jakie macie doświadczenia? -
Dziewczyny, właśnie robię zamówienie rzeczy do torby dla siebie. Czy ktoś może mi podpowiedzieć ile czego potrzebuje? Widzę, że majtki poporodowe są pakowane po 2 sztuki. Ile opakowań zamówić? Przez ile ich się używa? Podkłady poporodowe? To te do majtek? Też nie wiem ile:( rozumiem, że najpierw zakłada się te specjalne majtki z podkładami A potem podpaski?
-
Dobry,
Jola, współczuję kolejnej zarwanej nocki 😕 umiesz spać w dzień?
Marysia, avent 60ml jest maluteńki. Dostałam go dla syna, jako gratis. Uzywalismy sporadycznie do mniej więcej miesiąca. Teraz kupiłam 120ml. Jeśli chcesz avent, to zwróć uwagę na smoczek, ten dla noworodka to 0.
Moim zdaniem nie musisz kupować na zapas woreczków do mnożenia. Przy nawale jest więcej mleka niż zapotrzebowanie, ale jeśli będziesz dodatkowo odciągać jeszcze więcej laktatorem, to zrobisz sobie krecią robotę 😉 w czasie nawału odciągamy tylko do poczucia ulgi 😊 ja takie niewielkie porcje mroziłam w wygotowanych sloiczkach na przyprawy z ikei, bo to miałam pod ręką 😉
Lena, ja biorę 2 opakowania po 2 sztuki tych majtek poporodowych, ale tych siateczkowych, co mają napisane ze są wielorazowe 😉 w tych jednorazowych z fizeliny poci się tyłek, nie polecam 😀 do tego opakowanie podkładów na łóżko, opakowanie wielkich poporodowych podpasek (też się nazywają podkładem... 🤔). Później będę nosiła zwykle bawelniane majtki (tylko takie jak dla babci, wysokie, zabudowane, bez koronek 😉) i zwykle podpaski-najpierw te na noc, bo są bardziej chłonne. Biorę też tantum rosa w saszetkach, koszule dla siebie, kapcie, butelkę na picie i maść z lanoliną. Ubranie na wyjście weźmie mi mąż, raczej będą to ciążowe legginsy.
Ubranka polecam z next, z kappahla, z Ewa Klucze. Lubię też z H&M, raczej spoko. Z tym smykiem jest różnie-są rzeczy fajne i są szmatki.Lena955 lubi tę wiadomość
-
Lena955 wrote:Dziewczyny, właśnie robię zamówienie rzeczy do torby dla siebie. Czy ktoś może mi podpowiedzieć ile czego potrzebuje? Widzę, że majtki poporodowe są pakowane po 2 sztuki. Ile opakowań zamówić? Przez ile ich się używa? Podkłady poporodowe? To te do majtek? Też nie wiem ile:( rozumiem, że najpierw zakłada się te specjalne majtki z podkładami A potem podpaski?
A co do ubranek. Dla mnie że smyka są ok i kupowałam.teraz. lubię hm też i c&a Każdy woli co innego. np nie wydawalabym dużo kasy na pierwsze ubranka w których dzidziuś jest kilka razy albo razLena955, Kicior lubią tę wiadomość
MIKOŁAJ ♡ 2015
OLIWIER ♡ 2020 -
Uwaga, bo "podkłady poporodowe" to mogą być dwa różne produkty. Te ceratki, które kładzie się na łóżko żeby go nie zamoczyć albo takie większe podpaski.
Ja już nie pamiętam ile czego kupiłam, bo to u nie stoi w domu w kartonie i czeka. Ale pamiętam że po pierwszym porodzie dość szybko zastąpiłam te podkłady-podpaski zwykłymi podpaskami w największych rozmiarach. Podobnie majtki siateczkowe zastąpiłam zwykłymi bawełnianymi. Ale to dużo zależy od tego jakie będzie krwawienie poporodowe i stan krocza albo brzucha.
A co do ubranek, to jestem raczej zadowolona ze Smyka. Nie do zdarcia jest Next. Zamówiłam też kilka boddziakow i pajacyków z Sinsay'a i są bardzo spoko. No i idzie do mnie paczka ciuszków z Dolce Sonno, ale dopiero sprawdzę czy fajne.Lena955 lubi tę wiadomość
Poronienie październik 2015
Alicja marzec 2017 ❤️
Izabela październik 2020 ❤️
-
Wowka właśnie czytałam o tych smoczkach 0 i 0+. Będę na to patrzeć. To w takim razie wezmę większą tą butelkę. Myślę że jedna narazie wystarczy, co? Pewnie się wstrzymam w takim razie z tymi pojemnikami na mleko. Ewentualnie kupię kilka takich woreczków, wiele miejsca nie zajmą a będą na w razie czego. A pojemniczków nie będę kupować, małych szklanych słoiczków mam sporo to wtedy jak coś to w nich będę przechowywać. Szkło zawsze można wyparzyć łatwo.
Dziewczyny dzięki za podpowiedzi jeśli chodzi o majtki, podkłady itp. Też się zastanawialam ile tego kupić. Też czytałam że majtki wielorazowe horizon są najlepsze. Podkłady poporodowe wezmę jedną paczkę z bella mama, a drugą pewnie z canpol. Bo różne są opinie o nich. W szpitalu preferują bez kleju czyli bella mama.
Ubranka całkiem fajne też są z dolce sonno na stronie slodkisen.pl. Ciężko mi powiedzieć jak zachowują się po praniu bo jeszcze nie prałam ale wydaje się że są z fajnej bawełny.Lena955 lubi tę wiadomość
-
Dziękuję bardzo za podpowiedzi:))Mniej więcej już wiem. Zaraz przjrzę ubranka, które polecacie a jeśli ktoś jeszcze zechce się wypowiedzieć to na pewno skorzystam
Marysia, pytałaś o torbę. Ja chyba zamówię dla siebie jakąś zwykłą na allegro a dla Maluszka mała walizkę na kółkach. W razie czego moją postawię na walizce i mogę ją ciągnąć na kółkach. trochę nie bardzo chcę wydawać dużo na specjalną torbę typu Mommy bag. Ale ja nie mam doświadczenia, więc nie wiem czy mój plan jest dobryWiadomość wyedytowana przez autora: 17 sierpnia 2020, 10:12
-
Lena955 wrote:Dziękuję bardzo za podpowiedzi:))Mniej więcej już wiem. Zaraz przjrzę ubranka, które polecacie a jeśli ktoś jeszcze zechce się wypowiedzieć to na pewno skorzystam
Marysia, pytałaś o torbę. Ja chyba zamówię dla siebie jakąś zwykłą na allegro a dla Maluszka mała walizkę na kółkach. W razie czego moją postawię na walizce i mogę ją ciągnąć na kółkach. trochę nie bardzo chcę wydawać dużo na specjalną torbę typu Mommy bag. Ale ja nie mam doświadczenia, więc nie wiem czy mój plan jest dobry
Ja dla siebie pewnie też kupię walizkę tylko właśnie myślę nad rozmiarem, a do tego jeszcze wezmę plecak który zamówiłam do wózka dla małej bo on jest dość pojemny. Więc może do plecaka zapakuje rzeczy do porodu a do walizki wpakuje rzeczy po porodzie i dla małej. Ale to wyjdzie w praniu jak zobaczę ile tego jest 😀Lena955 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa mam 3 opakowania tych majtek wielo siateczkowych, tez mi w nich bylo wygodnie po cc.
2 opakowania podkładów poporodowych.
2 opakowania tych dużych podpasek.
2 paczki podpasek na noc.
Ciuszki kupuję w Smyku (bawełna organiczna jest bardzo fajna u nich), HM, C&A, Colorstories.
Kupilam kilka pajacykow na 56 z Auchan i Pepco, bo to dosłownie na kilka razy bedzie do założenia
Kupilam ten pakiet wyprawkowy u Mamaginekolog i wezmę do szpitala, bo mozna prac w bardzo wysokiej temperaturze pozniej.
Lena955 lubi tę wiadomość
-
Butelka
Ja karmie dzieci piersia i nigdy wieksza butelka niz 60 nie byla potrzebna
Sciagalam mleko przy rozhustaniu laktacji przy nawale i jakims wyjsciu
Z synem pracowalam i studiowalam to bylo czesto potrzebne
Mleko mrozilam w buteleczkach i pojemniczkach jalowuch na mocz za porada uwczesnej poloznej
Majtki siateczkowe
Zamowilam razem 5 sztuk
Mialam dwa cc uzywalam dlugo w domku bo dawaly fajny przewiew
Podpaski
Po 2 cc szybciej skonczyla mi sie krew i szybko przeszlam na podpaski zwykle
Sadze ze ma to z zwiazek z tym ze po 2cc miałam zalozone dreny i dwa wielkie worki krwi i plynu spuscili tymi drenami
Podklady na lozko mam miec cc
Podkladow zabieram dla siebie 15 pewnie za duzo
Dla malca zabieram 10 na przewijanie na przewijaku szpitalnym w sali
Pieluszki
Zabieram jedno opakowanie
Moze dziewczyny ktore sa na swiezo po porodzi napisaly by cos w sprawie ilosci artykulow higienicznych
Lena955 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyLena to zależy od dzieciaczka
Moj syn po miesiącu juz nosil 62, ale on się urodził 58 cm dlugi
Myslalam, że corcia bedzie mniejsza, ale ostatnio podskoczyła na siatkach centylowych, lekarz jak mierzył kosc udową to zazartowal, ze ma dlugie nogi, wiec juz się nie łudzę
Aha jeszcze bardzo fajne są ciuszki w Tesco. Jak macie kolo siebie to warto popatrzeć, bo mają mega wyprzedaże, a jakosc jest spoko.
HM mam wrażenie, że rośnie razem z dzieckiem i syn najdluzej nosil te ciuszki.
Najgorzej Pepco i Auchan, wiadomo, ale czasami tam kupuję.
A i jeszcze 5 10 15 ma fajne ciuszki
-
nick nieaktualny
-
Marysia w butelce aventa 60ml jest smoczek 0 a w 125 już jest smoczek 0+. Dlatego ja zamówiłam i 60 i 125.
A teraz wieści ode mnie ze szpitala
Wg usg szyjka dalej 8-9mm. Badali mnie i stwierdzili żelepiej to wygląda niż w czwartek i na środę zlecili badania krwi i znowu badanie ginekologiczne. Chcą mnie w środę wypisać ale jak powiedziałam że mam roczne dziecko w domu i nie dam rady leżeć jeśli mąż wróci do pracy to stwierdzili że jeszcze pomyślą co zrobić i w środę podejmą decyzję.
Więc tak analizując to wszystko to ok niech mnie wypiszą. Ile będę mogła tyle będę leżała ale nie łudzę się że to będzie jakoś sporo w ciągu dnia. Najwyżej poprostu za parę dni tu wrócę. Ale przynajmniej w poniedziałek pójdę na usg prenatalne trzeciego trymestru i we wtorek na wizytę do mojej ginekolog.Evoleth, Natalii, Maybelle lubią tę wiadomość
-
Marysia, jeśli będziesz kp to jedna butelka wystarczy. A jeśli nawet coś pójdzie nie tak, to dokupisz, może nawet innej firmy, bo np ten smoczek nie będzie pasował dziecku 😉
Pieluch biorę jedną paczkę. Na trzy dni starczy, w razie czego mąż dowiezie. Ostatnio kilka sztuk wróciło ze mną 😊
Jagoda, dobrze, ze do domu. A czas pokaże co dalej, najważniejsze ze nie jest gorzej, a każdy dzień działa na korzyść 😊