X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październik 2020 ♥️
Odpowiedz

Październik 2020 ♥️

Oceń ten wątek:
  • baby Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2020, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Widzę że samopoczucie różnie - jedne mają mdłości non stop, inne raz na parę dni a pewnie bywa że wcale.
    Ja dzisiaj jakoś nieszczególnie się czuję - niby wszystko w porządku, ale tak mnie trochę ćmi w kręgosłupie lędzwiowym, mdłości od rana nic a nic nie było, ale wystarczyło zabrać się za obiad ;) i wszystko wróciło.

Pytanie mam - jecie wątróbkę drobiową czasami? bo podobno nie wolno, ale taką mam wielką ochotę .......... w poprzednich ciążach jadłam. Ale im człowiek starszy tym ... bardziej nakręcony ;)
    Jak to u Was jest? Czego unikacie w diecie?
    Wiadomo że alkoholu i papierosów (nigdy nie paliłam :) ) no i ogólnie zdrowe odżywianie. Nie wolno surowego mięsa (a ja tak kocham tatara i sushi....) ale tu dam radę się powstrzymać.

Ale taki kawałeczek wątróbki? :/ naprawdę ma aż tyle tej witaminy A że powinnam zastąpić ... sałatą ?

f2wl4z17a25l2zbv.png

oraz nastoletni córka i syn :)
  • Jola17a Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2020, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę prenatal uno on jest z imbirem, napisane że niweluje mdłości, może dlatego jak na razie ich nie mam. Po kilku dniach bezobjawowych dziś pobolewa brzuch tak jakby miała przyjść @ ale tak delikatnie.

3i49df9hlhtx65e4.png
    40 lat, starania od V/2018 SALVE Łódź
    niedrożny prawy jajowód; histeroskopia w XII/18
    AMH 1,38; lewy jajnik torbiel endo.;
    1 punkcja 05.19 3 jajeczka ❄2 punkcja 06.19 1 jajeczko❄3 punkcja 07.19 5 jajeczek. Z 9 szt.
    7 zapłodnionych przestało się rozwijac. W 5 i 6 dobie brak blastek 😢
    A.K. X/19 4 blastki ❄️❄️❄️❄️
    ⚠️XII/19 polip. I/20 histero.
    7II/20 4AA podane. 🍀
    10dpt Beta 427
    13dpt Beta 2173
    14dpt USG jest kropek
    35dpt 13.03.❤️ 7t.6d.
    39dpt ❤️ ma 2cm
    Serce się raduje, dzidzia zdrowa. Dziewczynka 🎠💗 Spotkamy się w październiku 👨‍👩‍👧29.10.2020 Laurunia ❤️
    CC w Salve. Polecam!
    Nie bedzie staran z pomocą med.o rodzeństwo.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 lutego 2020, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baby ja jadłam wątróbkę w ciąży, ale dopiero w II trymestrze i może to było ze dwa razy, spożywana w nadmiarze może stanowić zagrożenie dla nienarodzonego dziecka, jak dobrze pamiętam chodzi o tą Wit A, ale jak się zje trochę to chyba taki kawałek nie spowoduje przedawkowania 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lutego 2020, 16:59

• baby Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2020, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no trudno - zjadłam kawałeczek :p

ale za to mam karę - mam ten obiad gdzieś na wysokości połowy przełyku chyba (w drodze powrotnej :/ ) dobre było ... i co z tego ;)
    tak samo jak kawałeczek sernika na ciemnym spodzie (mój ulubiony) który pochłonęłam do południowej herbatki

Niby dobrze że niedobrze - hehe, bo to znaczy że kropek walczy
    Ale jestem przez to taka zmulona. Ratuję się herbatą z imbirem

f2wl4z17a25l2zbv.png

• baby Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2020, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a drugiej strony - jeśli chodzi o tę witaminę A to najwięcej jej ma ... marchew :) a kto rezygnuje z marchwi? haha

f2wl4z17a25l2zbv.png

• Annie1981 Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2020, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W końcu doczekałam się wizyty. Jest serduszko! 🙂 CRL 8mm, TP 19.10.2020. Wg USG ciąża o 1 dzień młodsza niż z OM, więc to żadna różnica.
    Dostałam filmik z bijącym serduszkiem i chyba będę go oglądać non stop 😁

Jest mały krwiaczek i on był przyczyną plamień, ale ma się wchłonąć. Po USG też było trochę krwi, więc to nic groźnego.

Lekarka widziała tam jakiś drugi pęcherzyk, ale tylko jej mignął i potem nie mogła już znaleźć czy jakoś tak. Stwierdziła, że zbyt młoda ciąża i umówiła powtórne USG, żeby to sprawdzić za 3-4 tygodnie.
    To by było dopiero 😁 Ale stwierdziła, że raczej tam nic nie ma, tylko chce być pewna, więc nie chcę się nakręcać 😉

Jeżeli chodzi o witaminę A, to ostatnio szukałam informacji na ten temat, bo zagapilam się i brałam razem z innymi witaminami.
    Znalazłam coś takiego:

"Wiele badań wskazuje, że dopiero dawki na poziomie 25 000 – 35 000 IU dziennie niosą ze sobą minimalne ryzyko wad wrodzonych".

"WHO:
    Ostatnie badania zdecydowanie wskazują, że okołokoncepcyjne suplementowanie witaminą A – w dawkach bliskich lecz mniejszych niż 10 000 IU dziennie – podawaną jako składnik multiwitaminy, w znacznym stopniu łączy się z zmniejszonym, a nie zwiększonym ryzykiem zniekształceń.”

Myślę więc, że mały kawałek wątróbki nie zaszkodzi 😉

Maybelle, Bluberry, inessa, Evoleth, fabcia, Wik89, Jola17a lubią tę wiadomość

mnNAp0.png
    80wKp0.png

💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔
  • Maybelle Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2020, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2022, 22:05

Annie1981 lubi tę wiadomość

2019 8tc 💔
    2020 córeczka 💗
    2022 czekamy na synka 💙
    8une43r84puaim9e.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 lutego 2020, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annie cieszymy się na takie wiadomości 🙂 ale by była niespodzianka gdyby na następnej wizycie okazało się, że ten drugi pęcherzyk jest rzeczywiście 👶👶
    😊😊

Baby to ja akurat marchewki zjadam lepiej jak królik 🤣🤣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lutego 2020, 19:48

• kic83 Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2020, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę symvital mama.
    Serduszko oglądam w przyszły piątek.
    Jestem wykończona, bo cały czas spać mi sięchce. Wczoraj drzemka, przedwczoraj obudziłam się o 7 i zasnęłam już o 10 🙈
    Dziewczyny nie martwcie się plamienia mi, czasem się zdarzają.

Córcia❤️05.2015 (3 cs) 39t1d - 2650 g hipotrofia // spadek do 2450 g SN
    Synek💙10.2020 (5cs) - 40t2d - 3100 g spadek do 2895 SN+CC
    mhsv9vvjge47oh9x.png[/url]
    nqtkdf9hy13p613h.png
    Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy + jej niedoczynność
  • baby Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2020, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kic83 mamy wizytę w ten sam dzień 👊☺

No mnie by do głowy nie przyszło żeby marchewki unikać 😅 więc myślę że raz na np miesiąc kawałek wątróbki nie zaszkodzi. Nie dajmy się zwariować. To nie alkohol czy leki

Też jestem ciągle zmęczona. Myślę czy nie skorzystać jakby mi zaproponowal L4 na następnej wizycie. Dzieciaki z wirusami do szkoły przychodzą. Wiecie jak to w podstawówce. Idą, chore czy nie , bo rodzice nie mają jak opieki załatwić z powodu byle kataru 😒 a ja się muszę z nimi stykać

f2wl4z17a25l2zbv.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 lutego 2020, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baby pracujesz w szkole?

baby lubi tę wiadomość

• fabcia Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2020, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annie1981 wrote:
    W końcu doczekałam się wizyty. Jest serduszko! 🙂 CRL 8mm, TP 19.10.2020. Wg USG ciąża o 1 dzień młodsza niż z OM, więc to żadna różnica.
    Dostałam filmik z bijącym serduszkiem i chyba będę go oglądać non stop 😁

Jest mały krwiaczek i on był przyczyną plamień, ale ma się wchłonąć. Po USG też było trochę krwi, więc to nic groźnego.

Lekarka widziała tam jakiś drugi pęcherzyk, ale tylko jej mignął i potem nie mogła już znaleźć czy jakoś tak. Stwierdziła, że zbyt młoda ciąża i umówiła powtórne USG, żeby to sprawdzić za 3-4 tygodnie.
    To by było dopiero 😁 Ale stwierdziła, że raczej tam nic nie ma, tylko chce być pewna, więc nie chcę się nakręcać 😉

Jeżeli chodzi o witaminę A, to ostatnio szukałam informacji na ten temat, bo zagapilam się i brałam razem z innymi witaminami.
    Znalazłam coś takiego:

"Wiele badań wskazuje, że dopiero dawki na poziomie 25 000 – 35 000 IU dziennie niosą ze sobą minimalne ryzyko wad wrodzonych".

"WHO:
    Ostatnie badania zdecydowanie wskazują, że okołokoncepcyjne suplementowanie witaminą A – w dawkach bliskich lecz mniejszych niż 10 000 IU dziennie – podawaną jako składnik multiwitaminy, w znacznym stopniu łączy się z zmniejszonym, a nie zwiększonym ryzykiem zniekształceń.”

Myślę więc, że mały kawałek wątróbki nie zaszkodzi 😉
    Mamy ten sam TP 🥰
    U mnie w rodzinie październik to magiczny miesiąc i mam do niego ogromny sentyment.

11.03.2020 prawie 10 tyg 😭
  • fabcia Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2020, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od dwóch tyg nie ruszyłam mięsa ani wędlin gdzie wcześniej nie mogłam zjeść dania bez mięsa.

Dziś zjadłam kawałek mięsa gootowanego i kropkowi się okropnie nie podobało bo spędziłam kolejne 10 minut nad sedesem. I od słodyczy mnie odrzuciło.
    Macie za sobą już badania krwi??
    Ja idę dopiero w poniedziałek i mam całą litanie do zrobienia w tym HIV i hbv i inne wirusowe plus badanie moczu i krwi i tsh.

11.03.2020 prawie 10 tyg 😭
  • edytkaa93 Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2020, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie mam jeszcze nawet karty ciąży;p

Od niedzieli nie miałam żadnych objawów, już sobie oczywiście głupoty wkręcałam, ale dzisiaj od popołudnia jest mi tak dobrze, że teraz wieczorem dopiero trochę mi przeszło ale wstałam siku i znów na nowo...

Jola17a lubi tę wiadomość

17.08.2018 M<33
    09.10.2020 A<33
  • Evoleth Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2020, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja też wizytuję w piątek 😊
    W poprzedniej ciąży brałam na początku zestaw witamin z witaminą A. Nie wiedziałam, że nie można, dopiero mnie lekarz oświecił. Ale jakoś miałam przeczucie że wielkiej szkody nie narobiłam i rzeczywiście.

Poronienie październik 2015
    Alicja marzec 2017 ❤️
    Izabela październik 2020 ❤️

• Lajla Przyjaciółka

Wysłany: 29 lutego 2020, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już jestem po badaniach z krwi i dodatkowo miałam zrobione już obciążenie glukoza i niestety na czczo za wysoki troszkę cukier i już ginka mi wpisała cukrzycę ciążowa w kartę 🙄 12.03 mam już umówione prenatalne usg

• Asia_ Koleżanka

Wysłany: 29 lutego 2020, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lajla wrote:
    Ja już jestem po badaniach z krwi i dodatkowo miałam zrobione już obciążenie glukoza i niestety na czczo za wysoki troszkę cukier i już ginka mi wpisała cukrzycę ciążowa w kartę 🙄 12.03 mam już umówione prenatalne usg

To który to tydzień aktualnie ze już 12 prenatalne ? :)

• Lajla Przyjaciółka

Wysłany: 29 lutego 2020, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    9tc, no ja też się zdziwiłam że to już ale ginka twierdzi że już będzie USG przez brzuszek. Oj czasami to już nie wiem czy nas ci lekarze nie naciągają żeby tak non stop do nich przychodzić...

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 lutego 2020, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie prenatalne 23.03., wydaje sie bardzo długo, oczywiscie juz wyczekuję i mam nadzieję, ze szybko zleci :)

• Soldering94 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2020, 07:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ja jutro kolejna wizyta. Ale idę z duszą na ramieniu. W swoich poprzednich ciążach to była ostatnia wizyta. Miałam 2-3 dni plamienia takie jasno bezowe. Zmieniłam luteinę doustną na dopochwową na polecenie lekarza i tak po tygodniu taki objaw. Miałam straszny stres przez te dni, w głowie rożne scenariusze. Gin kazał zwiększyć luteinę, w zasadzie juz nie plamie.
    Powiedzcie, czy Wam zdarzały się plamienia w terminie w którym występowała by miesiączka?
    Nie wiem jak wytrzymać do jutra, znajduje sobie ciagle jakieś zajęcia, ale jak zobaczyłam te plamienia to w głowie miałam tylko jedno...powtórka..

66f2b88525.png
‹‹ 44 45 46 47 48 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ