X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne PAŹDZIERNIK 2023
Odpowiedz

PAŹDZIERNIK 2023

Oceń ten wątek:
  • Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2023, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po połówkowych, mój syn jest nadal chłopcem, waży około 511g, więc taki normalny;D niech dobije do 3-3,5 kg max i out z brzucha.

Kropka6, Eskalopka, Praskovia, Umka, MinnieMe lubią tę wiadomość

• Ania_1003 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2023, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No dobra, a na tym wychowawczym to:

1) kto płaci za ZUS ogólnie to chodzi mi o ubezpieczenie zdrowotne? Oczywiście patrząc na to że dalej jest się zatrudnionym na etacie.

2) czy na wychowawczym można sobie dorabiać? Niekoniecznie zakładając działalność. Raczej myślę o mieszczeniu się w limicie działalności nierejestrowane.

[age.png
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2023, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania_1003 wrote:
    No dobra, a na tym wychowawczym to:

1) kto płaci za ZUS ogólnie to chodzi mi o ubezpieczenie zdrowotne? Oczywiście patrząc na to że dalej jest się zatrudnionym na etacie.

2) czy na wychowawczym można sobie dorabiać? Niekoniecznie zakładając działalność. Raczej myślę o mieszczeniu się w limicie działalności nierejestrowane.

Ad1) z tego co kojarze. To budżet państwa płaci składki ZUS, ale to pracodawca jest zobowiązany je naliczać w jakiej wysokości i te sprawy formalne musi ogarniać. Ale jak to fizycznie wygląda nie wiem. Ogólnie jestes dalej pracownikiem firmy i masz ubezpieczenie. W sumie nigdy sie nie zagłębiała czy to dokładnie pracodawca łoży czy państwo.

Ad2) można dorabiać nawet chyba na umowie o dzieło i zlecenie ale chyba do jakiejś stawki 🤔 ale dokładnie nie wiem. Na pewno można dorabiać legalnie.

No ja właśnie po córce po roku wróciłam do pracy ze względów finansowych. A teraz pewnie pójdę na wychowawczy. Chociaż patrząc po córce i corce znajomych co są w tym samym wieku, moja poszła do żłobka ich nie, uważam że jeśli jest w domu jedno dziecko, to zlobek jest super sprawą (może nie koniecznie właśnie na cały dzień). Wiec u nas starsza za rok przejdzie do przedszkola. A mlodsza jak sie urodzi. Hmmm pewnie będe z nią siedzieć.

Eskalopka, Ania_1003 lubią tę wiadomość

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    13.09.2023 2760 g, 52cm 💣
    age.png
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2023, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala_syrenka wrote:
    Jestem po połówkowych, mój syn jest nadal chłopcem, waży około 511g, więc taki normalny;D niech dobije do 3-3,5 kg max i out z brzucha.

🤣🤣🤣 Out z brzucha 🤣 kawał chłopa! Super 🥰

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • Eskalopka Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2023, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala_syrenka wrote:

Podobnie myślę :D Chłop jak dąb niech sobie rośnie, ale już na wolności :D Ja poproszę takie nie za duże niemowlę, żeby ładnie wyszło i chwilę pochodziło (poleżało?) w tych trylionach ubranek 56, które mamy xD Próbuję to jakoś ogarnąć i samych bodziaków 56 z długim rękawem mam ok 25 szt

• Eskalopka Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2023, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rano robiłam badania przed wizytą u gina we wtorek :/ Norma dla bakterii w moczu jest do 130 a ja mam ponad 1000... Mam nadzieję, że tylko próbka była jakaś zanieczyszczona, ale wygląda to lekko przerażająco. Zero objawów jakiejś infekcji pęcherza. Do wtorku będę się stresować wynikami a i potem pewnie też, bo na wizycie spodziewam się, że mi gin zleci posiew a na wyniki trzeba będzie poczekać kilka dni. :/ Nędzny początek weekendu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2023, 15:31

• MalgosiaKmK Ekspertka

Wysłany: 16 czerwca 2023, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala_syrenka wrote:
    Piękna waga. Oczywiście niech dobija do 3.5 maks a później rośnie pięknie poza brzuszkiem. Ja we wtorek mialam wizyte u mojego gin to maluszek ok 400g, a w poniedzialek 19.06 mam polówkowe, wiec moze cokolwiek się dowiem czy faktycznie dziewczynka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2023, 19:26

Praskovia lubi tę wiadomość

04.11.2015 cp (8tc) Aniołek
    14.02.2017 synek 💙
    age.png

age.png

29.10.2023 Julcia🩷
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2023, 01:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem ciekawa bardzo ile Lidka już waży :D podejrzewam, że na najbliższej wizycie będzie już blisko 1 kg :)

Ja właśnie skończyłam ostatni kocyk dla niej i w weekend zabieram się za mandale do pokoju 😁
    IMG20230617005625.jpg

IMG20230617005525.jpg
    IMG20230617005441.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 czerwca 2023, 01:13

Ania_1003, Kropka6, gabryśka, Umka lubią tę wiadomość

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    👩🏻🩷9 E 👦🏻🩵7,5 E 👧🏻🩷6 T 👶🏻 L:
    age.png

Szalona rodzina z 4 szalonych dzieci 🤪
    Szalona matka córki z niepełnosprawnościami 👻
  • Ania_1003 Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2023, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara ale pięknie zblendowane kolory.😍

[age.png
  • Fiolka85 Przyjaciółka

Wysłany: 17 czerwca 2023, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Śliczny kocyk, podziwiam talent 😍 Oj u nas prawie dwa tyg temu Oluś ważył prawie 700 g więc też przypuszczam, że na najbliższej 1 kg na bank ☺️
    Wczoraj byłam na krzywej, za każdym razem tak. Jak i 11 lat temu samo wypicie nie robi na mnie różnicy ale to czekanie to tragedia 🤦 ale ogólnie po badaniu miałam jakiś ciężki dzień wczoraj :/ teraz czekać tylko na wyniki

[url=https://www.tickerfactory.comage.png[/url]
    2010 🩷 Alicja
    2012 🩷 Julia
    2023 🩵 Aleksander
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2023, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fiolka dawaj znać jak wyniki, bo ja jestem ciekawa. Bo mi za wysoko wyszlo po godzinie a pod dwóch to już w ogóle..

Sara super! Gratuluje talentu 🥰 niech służy Lidce!

Małgosia no już teraz to powinno być bardziej pewne. Chcoaiz wczoraj odkryłam, że moja koleżanka też jest w ciąży i ma prawie taki sam termin jak ja i była kolejną osobą, która myślała, że u mnie będzie chłopiec 😛

Eskalopka jakoś bardzo wysoki wynik jak brak objawów 🤔 może coś nie tak, brudny pojemniczek czy coś..

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2023, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oh gdzieś wyczytałam, że u ciężarnych jak po dwóch godzinach powyżej 200, to jest cukrzyca więc moje 168 może jednak cukrzycą nie jest.. 🤔

Sprawdziłam wage i przytyłam już prawie 9 kg.. ale nadal mi sie wydaje, że spoko wygladam 🤔 że w poprzedniej ciąży, większa byłam w tym czasie.

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • gabryśka Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2023, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macie dziewczyny talent...
    Ania przepiękny rysunek 🥰
    Sara... Kocyk prześliczny 🥰

Mnie rozłożyło . . Gorączkę mam.. Głowa pęka.. I boli każdy kawałek ciała. Leżę jak kłoda.
    W czwartek idę na krzywą... Jak wyzdrowieje.

❤ 2008r. - 👧
    ❤2016r.- 👧
    ❤2023r. -👧
  • Ania_1003 Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2023, 23:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się boję teraz stanąć na wagę, bo strasznie mnie wypchało. Zmierzyłam dwa dni temu brzuch, to wyszło tyle ile z synem w 37tc przed samym porodem 😰 Wszystkie żyły mi widać na brzuchu... Czekam kiedy pęknę😩

Co do rysunków - to był mój pierwszy... Nie ilustruję książek. Wpadłam na pomysł robienia printów na materiały. Takie dziecięce, bo nic co można kupić mi się nie podoba 🤣 Ewentualnie grafika na kartki okolicznościowe, plakaty.
    Myślę że to chwilowe, nie będzie potem czasu podrapać się po tyłku. Ale chciałbym robić coś w końcu swojego a nie tylko do szuflady.

Ja czekam na krzywą- będę mogła zrobić po wizycie w sobotę. Nie wiem kiedy się wybiorę, ale wypiłabym i dwa kubki tego obrzydliwe dobrego soczku 🤣 Uwielbiam. Liczę że teraz nie będzie inaczej. Rano mnie zawsze przed badaniami tak suszy, że jestem w stanie to wypić na raz 🫣

[age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2023, 01:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja krzywą będę robiła bardzo późno bo dopiero pod koniec czerwca dostanę skierowanie. Więc myślę, że uda mi się zrobić na przełomie 28/29 TC.

Jeśli chodzi o wagę to u mnie uparcie na minusie 🤷🏻‍♀️ -3 kg

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Praskovia Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2023, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ech dziewczyny, ale ten czas teraz zapitala… Dopiero co byłam na echo serca w czwartek, a zanim znalazłam czas, żeby coś napisać- już niedziela! 😳

Na echo wszystko dobrze, lekarz powiedział, że niektóre wady ujawniają się dopiero po porodzie, ale z reguły nie są wtedy groźne i łatwe do wykrycia nawet przez pediatrę. Na ten moment nie ma żadnych powodów do niepokoju. Mały podczas badania ważył już ponad 800g!

U starszego teraz zaczął się bunt dwulatka… Słowo „NIE!” normalnie śni mi się po nocach. 🫣 Pocieszam się jedynie, że skoro zaczęło się wcześniej, to i może skończy się przed drugimi urodzinami, czyli przed pojawieniem się brata na świecie…

Eskalopka, co do Twoich wyników, to chyba nie masz powodów do niepokoju. Mój lekarz twierdzi, że infekcja manifestuje się w moczu nie tylko przez podwyższone bakterie. Jeśli inne parametry są ok, a tym bardziej brak objawów, to najprawdopodobniej próbka była zanieczyszczona. Zapewne lekarz każe powtórzyć, a kolejny wynik już wyjdzie dobrze! 🤞🏻

Zaraz będę aktualizować wizyty, sprawdźcie proszę pod wieczór, czy wszystko się zgadza i o nikim nie zapomniałam. 🙃

👦🏻 26.10.2021

👶🏻 02.10.2023

preg.png
  • Asiek94 Ekspertka

Wysłany: 18 czerwca 2023, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Praskovia, ja mam wizytę u lekarza prowadzącego 21.06 :)

No i niestety, krzywa cukrowa nie poszła - po 20 minutach uporczywych mdłości, zwymiotowałam wszystko... jutro idę drugi raz. W pierwszej ciąży nie miałam z tym problemu, chociaż przyjemnie nie było, a tu proszę🙈 Mam nadzieję, że jutro się uda.🙏

• Praskovia Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2023, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak w ogóle zobaczcie, jak nam się ładnie ułożyło na liście:

953-DAABD-CDE3-48-A4-B70-B-9-DE8-B723-FC2-D.png

Do 13.10 prawie same dziewczynki, a od 13.10 prawie sami chłopcy. 🙂🥰

👦🏻 26.10.2021

👶🏻 02.10.2023

preg.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2023, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale fajnie 😁 i powoli zapełniają się imiona :)

Asiek kciuki za jutro! Oby tym razem organizm zaakceptował ❤️

Ja ostatnią wizytę miałam 5 maja 🙄 od 2 tygodni chce pójść tylko żaden termin mi nie pasuje. Na szczęście w tym tygodniu mąż przyjeżdża więc będę mogła się umówić jak człowiek 🙈

W piątek miałam jechać z młodą na zabieg w narkozie, na który czekałyśmy 7 miesięcy. I co? Dzień przed coś ją użądlilo w twarz, dostała reakcji uczuleniowej i zapuchla więc zabieg odwołany 🙄

Asiek94 lubi tę wiadomość

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Eskalopka Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2023, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Praskovia wrote:

Eskalopka, co do Twoich wyników, to chyba nie masz powodów do niepokoju. Mój lekarz twierdzi, że infekcja manifestuje się w moczu nie tylko przez podwyższone bakterie. Jeśli inne parametry są ok, a tym bardziej brak objawów, to najprawdopodobniej próbka była zanieczyszczona. Zapewne lekarz każe powtórzyć, a kolejny wynik już wyjdzie dobrze! 🤞🏻

Zaraz będę aktualizować wizyty, sprawdźcie proszę pod wieczór, czy wszystko się zgadza i o nikim nie zapomniałam. 🙃

Co do bakterii to nie wiem czy to na pewno nic takiego. Dziś zaczął mnie pęcherz pobolewać. Wcinam żurawinę. Może pomoże tymczasowo.
    Na szczęście wizyta we wtorek i zobaczymy co lekarz powie.

‹‹ 108 109 110 111 112 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ