PAŹDZIERNIK 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Matko dziewczyny, ja nic nie mam ogarniete, bo prawdopodobnie będziemy się przeprowadzac na czas remontu do 39 metrowego mieszkanka.. wiec zero takich fajnych elementów u nas jak obrazki, jakies pierdółki.. bo po prostu musimy się jakoś wcisnąć w to mieszkanie. Jutro może mąż w pracy sie dowie, czy ten remont rusza czy nie (mamy służbowy dom, ktory nam remontują oni z budżetu ). A mieszkanie do którego się mamy wprowadzić ewentualnie. To jest z meblami w takim układzie, że wszystko wciśnięte na styk, że nawet nie wiem, gdzie my łóżeczko wstawimy 🫣 a pranie to wole nie myśleć gdzie bede suszyć.. obecnie w pokoju ktory ma być dla misi stoją kartony, w ktore mamy spakować nasz dobytek (niezbedny). Dlatego też chce w przyszłym tygodniu ogarnąć walizkę do szpitala, dla siebie i dla małej, żeby później w gaszczu przeprowadzki nie pamimowac i szukać tego wszystkiego..
Ogólnie remont początkow miał sie kończyć przed porodem. Ale przetargi państwowe rządzą sie swoimi prawami.. a raczej biurokracja z tym związana. -
Co do kosmetyków, przy pierwszej mieliśmy do kapieli babyanthylis czy jakos tak to sie zwie, później na hipp przeszliśmy i do tej pory używamy, więc pewnie bedzie hipp. Na pupę bepanthen i chyba to wszystko. Kremu zimowego nigdy przy córce nie używałam. I teraz nie zamierzam kupować. Puki sie zimna nie zacznie. A wrzesień/październik wątpię, żeby była już zima..
Pieluszki pewnie pampersa premium care bedziemy kupować. Bo przy starszej chyba wszystkie (oprocz tych babusowych) wypróbowaliśmy. I tylko te premium care na początku zdawały egazmin. Później już jakies pampersy nie premium. Kusi mnie teraz te bamboo coś tam sprawdzić, podobno bardziej eko ? 🤔
A co do wymiarów, to moja starsza miała duze dysproporcje. Bo kość udowa nawet o 2 tygodnie wieksza, brzuszek w normie. Ale głowka do tyłu z tydzień miała.. i oczywiscie ja panika, że jakas glowa niedorozwinięta bedzie 🤦🏻♀️ ale urodziła sie w 37 tyg o wadze 3000g. Bardzo proporcjonalna, co prawda z taka zgrabniutka malutka twarzyczka i do tej pory taka jest i głowa pełna pomysłów 😛. W tej ciąży, proporcje wahają sie tylko jedego tygodnia. W sensie jak chodze na wizyte typu 30+1, to jest albo 30+5, albo 29+5. Także bez spiny. Bo też lekarz mi mówił, że komputer to zlicza na podstawie średnich itp. a jeśli z wizyty na wizytę są przyrosty w normach, to nie trzeba się martwić. -
Dziewczyny, dzięki że wrzucacie takie zdjęcia, jest to mega motywujące! Ja po zeszłotygodniowym maratonie prania powrzucałam jedynie wszystko do szafy i ją zamknęłam - niech czeka na prasowanie 😒 chociaż już mąż coś mówił, że wieczorami będzie trochę prasował, a ja będę składać i wkładać w docelowe miejsce, póki co jeszcze nie zaczęliśmy, ale oglądając Wasze zdjęcia mam ochotę to robić 😍
Co do kosmetyków, starsza ma AZS więc większość ich mam, będą używać to samo (Emolium lub Bioderma, zależy co już będzie dla starszej). Oliwkami nie smaruję bo zapychają, używam emolientów. Akurat przy starszej bardzo sprawdza się z Nivea w takim białym, płaskim okrągłym opakowaniu z misiem. Przerobiliśmy dużo i droższe, a zawsze wracamy do tego. W zasięgu ręki będzie bepanthen, ale przy starszej nie smarowałam pupy po każdej zmianie pieluszki, teraz też nie zamierzam. Chusteczki nawilżane (wiem wiem, lepiej wacik z wodą, ale mam wrażenie, że pupa jest niedomyta i śmierdzi - ale ja jestem przewrażliwiona na punkcie zapachów 🤭), póki co mam kilka Pampers Sensitive, ale poluję na Waterwipes - niby też sama woda, ale psychicznie dla mnie bardziej do przejścia), pieluszki Pampers Premium Care, sprawdziły nam się na początku przy starszej. No i tyle z takich podstawowych kosmetyków.
Dzisiaj mam ostatnie prenatalne. Już się nie mogę doczekać, żeby podejrzeć Igusię 😍 może tym razem uda się zrobić zdjęcie, bo niestety nie chce pozować przy żadnym usg, dosłownie mam trzy zdjęcia od początku ciąży i to jeszcze takie niewyraźne. -
Sara30 wrote:https://www.onet.pl/informacje/narenciepl/rozmowa-z-paula-sarara-mama-toli-z-coffin-siris/q6vgf4e,30bc1058?fbclid=IwAR0_qhnYJgek5ZvmTQNWgqCBgxc0rB-QAuBcQuSS5kNtge_iHSl-AAJEcfE
Bardzo proszę
Przeczytałam. Wzruszający i na pewno te kilka słów pomoże choć odrobinę innym rodzicom. Swoją drogą mam koleżankę z pracy u której córki również po WES wykryto wreszcie co jej dolega. Wydaje mi się, że jesteście podobne - zamiast się poddać to przecie do przodu nie oglądając się za siebie. Monika również działa bardzo aktywnie - jest dziennikarką medyczną. Może kiedyś wasze drogi się skrzyżują np. przy okazji konferencji albo obchodów dnia chorób rzadkich. Ostatnio zaczęła też swój podcast więc może jak już wytyczne dla lekarzy pod CSS się pojawią to byłby pomysł na odcinek..? Tak tylko głośno myślę bo Wasza kooperacja nie byłaby bezzasadna -
Eskalopka wrote:Przeczytałam. Wzruszający i na pewno te kilka słów pomoże choć odrobinę innym rodzicom. Swoją drogą mam koleżankę z pracy u której córki również po WES wykryto wreszcie co jej dolega. Wydaje mi się, że jesteście podobne - zamiast się poddać to przecie do przodu nie oglądając się za siebie. Monika również działa bardzo aktywnie - jest dziennikarką medyczną. Może kiedyś wasze drogi się skrzyżują np. przy okazji konferencji albo obchodów dnia chorób rzadkich. Ostatnio zaczęła też swój podcast więc może jak już wytyczne dla lekarzy pod CSS się pojawią to byłby pomysł na odcinek..? Tak tylko głośno myślę bo Wasza kooperacja nie byłaby bezzasadna
No pewnie!
Jest spory odsetek rodzin CSS, które wciąż się gdzieś odnajdują bo np dostali od swojego lekarza info, że są jedyni w Pl 😱 (nie wiem czemu sami nie próbują znaleźć innych) i już kilka takich rodzin się do mnie zgłosiło dzięki jakiejś informacji w mediach albo np dostali ulotkę informacyjną Stowarzyszenia od innego lekarza. To bardzo ważne, aby tych ludzi zebrać.
Freya powodzenia na wizycieoby udało sie złapać fotkę 😁
Ja miałam tak intensywne ostatnie 3 tygodnie, że dziś chyba wejdzie "dzień lenia" 🙈 oczywiście, na ile przy 3 dzieci jest on możliwy 🙈 -
Sara30 wrote:No pewnie!
Jest spory odsetek rodzin CSS, które wciąż się gdzieś odnajdują bo np dostali od swojego lekarza info, że są jedyni w Pl 😱 (nie wiem czemu sami nie próbują znaleźć innych) i już kilka takich rodzin się do mnie zgłosiło dzięki jakiejś informacji w mediach albo np dostali ulotkę informacyjną Stowarzyszenia od innego lekarza. To bardzo ważne, aby tych ludzi zebrać.
Freya powodzenia na wizycieoby udało sie złapać fotkę 😁
Ja miałam tak intensywne ostatnie 3 tygodnie, że dziś chyba wejdzie "dzień lenia" 🙈 oczywiście, na ile przy 3 dzieci jest on możliwy 🙈
U córki Moniki jest akurat zespół PTHS, ale też ze wszystkim zostali sami. Zanim doszli do konkretnej diagnozy i testu WES trwało to dość długo. W ogóle zanim ktoś odkrył, że dziecko nie jest zdrowe minęły miesiące. Teraz ich córka ma 6 lat i dają radę, a M. niesamowicie się realizuje zawodowo. Tak więc jeśli chcesz to zagadnę ją o kontakt. Może coś z tego będzie 😊 -
Eskalopka wrote:U córki Moniki jest akurat zespół PTHS, ale też ze wszystkim zostali sami. Zanim doszli do konkretnej diagnozy i testu WES trwało to dość długo. W ogóle zanim ktoś odkrył, że dziecko nie jest zdrowe minęły miesiące. Teraz ich córka ma 6 lat i dają radę, a M. niesamowicie się realizuje zawodowo. Tak więc jeśli chcesz to zagadnę ją o kontakt. Może coś z tego będzie 😊
Pewnie.
U nas gdyby nie WES, prawdopodobnie nadal nie mielibyśmy diagnozy.
W ogóle pisałam wam kilka dni temu, że czekam na termin operacji migdałków u Syna. A więc dziś o 6 rano doktor napisał mi maila, że proponuje 31.07 🤦🏻♀️ Serio? Akurat w tym terminie jedyna osoba, która jest w stanie zostać ten 1 dzień z młodą będzie nad morzem na wakacjach 🤦🏻♀️
Kolejny możliwy termin to prawdopodobnie końcówka sierpnia... Mam nadzieję, że uda nam się to ogarnąć przed porodem 😏 -
Ja nie kupuje do karmienia tym razem. Nigdy nie trafiłam z rozmiarem, bo szybko gubilam masę po ciąży i robiły się za luźne. Poza tym mój cyc przy KP tak zmienia rozmiar,że się waha między D, a F. Kupiłam materiałowe 'topy' z cienkimi wkładkami, łatwo będzie wyciągnąć piers, nic nie powinno uciskać. Ale zobaczymy jak się sprawdzi. No i ja mam łatwe piersi, bo są dość jędrne i niezbyt duże.
-
MinnieMe wrote:Hej! ja sie witam rowniez po dlugim urlopie, tyle tematow sie przeiwnelo, ze ciezko nadrobic
Czuje ze jestem mocno w tyle tutaj przez to ze dzis dopiero dobilam do 26 tyg. Dzisiaj bylam rano na krzywje cukrowej, czekam niecierpliwie na wyniki.
W czwartek mam wizyte kontrolna ciekawa jestem jak sie sprawy maja bo na wakacjach sie nie oszczedzalam a i emocji bylo sporo niespodziewanych (m.in. nocna ewakuacja z namiotow z dziecmi bo spadl taki grad ze stracilismy dach nad glowa, jak pol kempingu).
USG III trymestru mam za dwa tygodnie chyba i teraz sie zastanawiam czy to nie za wczesnie.
Z innych tematow - czy ktorejs z Was wyszly moze zylaki w ciazy? ja w pierwszej nie mialam tego problemu a teraz mam takie paskudztwo na nodze ktore mam wrazenie ze rosnie w oczach i jestem zalamana...
Ja tez mam żylaki i takie pajączki wcześniej tego nie miałam mi lekarz przepisał maść lioton 1000 i tabletki cyclo fort . Brzydko to wygląda ale jakoś się tym nie przejmuje. -
3 ciążą wrote:Nie wiem czy już pisaliście o stanikach
Gdzie kupujecie staniki takie do karmienia? Możecie coś polecić?
Kupiłam na vinted z bonprix. Teraz używam z bonprix bo musiałam zmienić już na początku ciąży na większe miseczki bez fiszbin. Totalnie babciowe ale wygodne. Znając aktualny rozmiar i że model mi z grubsza pasuje wzięłam podobane do karmienia, ale trafiłam ładniejsze. Dodam, że mój bufet akurat łatwy nie jest - wielkie miseczki i mały obwód pod więc topy odpadają. Nic by mi się w nich nie trzymało i albo wylazło dołem albo górą 😅 -
3 ciążą wrote:Ja tez mam żylaki i takie pajączki wcześniej tego nie miałam mi lekarz przepisał maść lioton 1000 i tabletki cyclo fort . Brzydko to wygląda ale jakoś się tym nie przejmuje.
Moj lekarz wczoraj popatrzyl na moje i stwierdzil ze to jeszcze nic takiego i ze poki co nic z tym nie robimy... -
Eskalopka wrote:Kupiłam na vinted z bonprix. Teraz używam z bonprix bo musiałam zmienić już na początku ciąży na większe miseczki bez fiszbin. Totalnie babciowe ale wygodne. Znając aktualny rozmiar i że model mi z grubsza pasuje wzięłam podobane do karmienia, ale trafiłam ładniejsze. Dodam, że mój bufet akurat łatwy nie jest - wielkie miseczki i mały obwód pod więc topy odpadają. Nic by mi się w nich nie trzymało i albo wylazło dołem albo górą 😅
Znam ten ból 🤦 a jak kręgosłup od nich boliehhh
Pochwale się zrobiłam pierwsze dwa prania ubranek bo wczoraj była ładna pogoda(ahhh ten zapach ciuszków - obłędny dano go nie czułam). Dziś zostanie mi prasowanie ich bo reszta musi poczekaćzaś pogoda się skichała
a zależało mi suszyć na polu:(
[url=https://www.tickerfactory.com[/url]
2010 🩷 Alicja
2012 🩷 Julia
2023 🩵 Aleksander -
3 ciążą wrote:Nie wiem czy już pisaliście o stanikach
Gdzie kupujecie staniki takie do karmienia? Możecie coś polecić?
W poprzedniej ciazy kupilam w H&Mie ale nie jestem przekonana ze to byl dobry wybor, przy czym ja mam bardzo male piersi i ciezko cos sensownego do kamrienia znalezc bo wszystko jest robione na wieksze miseczki niestety. Te ponad 5 lat temu stacjonarnie znalazlam tylko wlasnie w H&M. -
Jeśli chodzi o staniki do karmienia to ja zamówiłam takie miękkie a'la sportowe, tak żeby przydały się też w czasie porodu.
Dopiero po porodzie jak się laktacja ustabilizuje to zamówię coś sensownego.
Ja mam duży biust i muszę mieć porządny stanik a w tej chwili nie chce inwestować bo jestem pewna, że nie trafię z rozmiarem bo sporo schudłam 🤷🏻♀️ -
Ja w pierwszej ciąży staniki do karmienia kupiłam z H&M i z Canpola, okropnie niewygodne. Teraz pokusiłam się na te z sinsay, ponosiłam jeden dzień na próbę i muszę powiedzieć, że są naprawdę spoko. I dość tanie.
Wczoraj miałam wizytę. Mały wcześniej ułożony główkowo, postanowił się jednak przekręcić i jest miednicowo. Mam nadzieję, że postanowi jednak się odwrócić. Waży 1203 g, także póki co przybiera książkowo. Szyjka 36 mm, zamknięta i twarda🙏 byle do przodu!
Powoli składam zamówienia wyprawkowe. Szukam aktualnie śpiworka do spania, otulacza do fotelika, rożka, kocyków... Macie może jakieś strony do polecenia? mam wrażenie, że z córką jakoś sprawniej mi to szło🙈 w połowie sierpnia chcę już spakować walizkę. Czekam aż szwagierka przygotuje mi po swoim synku ubranka i biorę się za pranie, prasowanie, układanie... Oczywiście z kazdej strony słyszę, co mi się tak spieszy, że to jeszcze dużo czasu🤦♀️ wolę teraz, póki mam na to siłę, bo później nikt mi w tym nie pomoże. -
Asiek ja otulacz do fotelika zamawiałam ze sklepu "Beszka" a wszelkie tekstylia do łóżeczka ze sklepu "Cyminka".
Jeśli chodzi o kocyki to ja polecam bambusowe LullaloveAsiek94 lubi tę wiadomość
-
Ja zrobiłam wyprawke w sklepie internetowym www.bibimall.pl mają bardzo ładne rzeczy i ceny nawet spoko często są promocje.
Asiek94 lubi tę wiadomość