PAŹDZIERNIK 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej dziewczyny☺️ co prawda ja z listopada ale Wy już widzę w większości gotowe 😅 więc zapytam też tu: kompletuje właśnie pierwsza wyprawkę: ile kupujecie rzeczy na rozmiar 56? Chce kupić body z długim, pajace, polspiochy i kaftaniki. Czy body z krótkim również się nam przydadzą? Każda lista wyprawkowa to różne ilość 🤣 chce zacząć od 56 i 62 i nie wiem w jaka ilość iść 😬 pozdrawiam 🫠⚫️poronienie zatrzymane 6t/8t listopad 2022
18/03 ⏸️ 🙈 bHCG 39
20/03 bHCG 103, prog 10,7
27/03 bHCG 3859 (180%), prog 26,4
06/04 0,38mm👶 6w0d z usg (7w3d)
17/04 1,62cm 👶 8w0d z usg (9w1d)
27/04 2,57cm 👶 9w02d, (10w3d), 160❤️
08/05 4,25 cm👶 11w0d, 158❤️
16/05 5,62 cm👶 12w2d usg I trym 🚀
17/05 NIFTY pro🚀👶 baby girl ❤️
25/05 13w3d 80g 🥰
22/06 17w3d 190g🥰
10/07 20w0d połówkowe 🚀 373g!
20/07 21w3d 522g🥰
10/08 24w3d 766g🫠
07/09 28w3d 1263g🫶🏻 usg III trymestru
05/10 32w3d 2181g😍
20/11 39w0d baby on board🩷 -
Dwa dni nie czytałam forum, bo wicie gniazda weszło ostro, a tu tyle tematów poszło 😱. Pucuje dom i pogadniam niedokończone pracę budowlane. Wstawiłam też pierwsze pranie. Prasować będę w nieskończoność tyle jest tych ubranek!
Ale najważniejsze... Ania, dawaj znać jak sytuacja. Trzymam mocno kciuki!
Mnie już przeraża, że tak blisko terminu jesteśmy. Zaczęła mi się lekko siara sączyć co totalnie postawiło mnie na nogi, że za niedługo już pora rozpakowania. Swoją drogą czuję zmianę hormonalną. Nastrój mi lekko siadł, brzuch twardnieje... Niewątpliwie coś się w organizmie pozmieniało. Wizyta za tydzień, więc skontroluję. -
Mala_syrenka wrote:Jak widzę,że niektóre tu mają prawie 32 tc skończone, to już też mnie jakiś stresik dopada;D czekam na wypłatę i zaczynam się powoli zaopatrzac;D
No ja jedna z pierwszych z Sara, Praskovia, Fiolka i właśnie jutro robie zamowienie w Gemini i pakowanie torby, tylko czekam na ubranka od kolezanki w sensie pajace i czapeczki noworodkwoe bo żadnych nie mam, a w moim szpitalu wymagają. Chociaż co prawda, tam taki ukrop i po porodzie ubierają w szpitalne, ale później to jakis terror ubraniowy 🤦🏻♀️ więc czekam tylko na te pajace.
No mnie codziennie stresik bierze, że to zaraz i jak pomyślę, że rodziłam w 37 tygodniu. To mi został miesiąc z haczykiem prawie, bo wypada wtedy 11 września 😛 i że jeszcze w sierpniu musze GBS zrobić. I wszystkie badania do porodu. I czy wybrać mój szpital gdzie jest I stopien referencyjnosci. Czy Warszawa, w związku cukrzycą.. i bije sie z myślami. Lekarz mowi, że cukrzyca z dietą to u nas sobie radzą. Ale zawsze jakies Ale jest.. a jak jednak zle zjem i będzie mała niedocukrzona albo coś 🙀 -
Jh wrote:Hej dziewczyny☺️ co prawda ja z listopada ale Wy już widzę w większości gotowe 😅 więc zapytam też tu: kompletuje właśnie pierwsza wyprawkę: ile kupujecie rzeczy na rozmiar 56? Chce kupić body z długim, pajace, polspiochy i kaftaniki. Czy body z krótkim również się nam przydadzą? Każda lista wyprawkowa to różne ilość 🤣 chce zacząć od 56 i 62 i nie wiem w jaka ilość iść 😬 pozdrawiam 🫠
Zawsze się przydadzą z krótkim, bo myślę że w domu będziesz mieć jakies ponad 20 stopni, bo zacznie sie sezon grzewczy. Tzn u mnie w domu jest chłodno, ale na czas remontu który bedzie zaraz przed porodem, wyporwadzam sie do bloku i tam pomimo zamknietych kaloryferów jest takie 26 stopni, to na pewno krótki rękawek sie przyda. Po xa tym czasem lepiej ubrać krótki rekaw body i na to pajac.
Body jedne i drugie mam przynajmniej po 10 sztuk. 3 spiochy. Polspiochow mam niezaliczona ilość. Pajacyków jeszcze nie mam. Ale też okolo 10 sztuk będzie.Jh lubi tę wiadomość
-
Aniu trzymam kciuki za Was! Dużo sił 🩷
U nas remont pokoju trwa… mam pierwsze rzeczy dla małej, meble, fotelik, bujaczek w koszyku i swoje rzeczy na wyprawkę tez… do 20.08 chce skończyć zamawiać rzeczy i robić pokój aby tylko zostało pranie i prasowanie, a od września chill 😀
Mi od kilku dni jest ciężko - pomimo, że mało przytyłam to brzuch mi się wydaje taki ciężki 🤷🏼♀️ a ja się czuje jak
Słonica 🤣 -
Ja już zakończyłam operacje "Wicie gniazda" i wyprawkę mam ogarniętą w 99%.
Został mi tylko wózek do wyprania. Wszystko już mam wyprasowane, poskładane (do rozmiaru 68).
W przyszłym tygodniu zamierzam wyprać moje rzeczy do szpitala i powoli pakować torbę 😁
Jutro zaczynam 33 TC 😳
Także najbliższe 2-3 tygodnie poświęcę na pakowanie toreb (do porodu, do szpitala+ osobna torba na rzeczy młodej gdybyśmy musieli pilnie odwozić ją do opiekunki, żeby potem w panice nie biegać za pampersami), chce zrobić sobie playlistę na porodówkę, napisać plan porodu.
Kończę już powoli wszelkie przetwory i prace ogrodnicze i chyba wezmę się za przygotowanie jakichś obiadów na czarną godzinę 🫣 coś co można zamrozić albo zawekować. -
Jh wrote:Hej dziewczyny☺️ co prawda ja z listopada ale Wy już widzę w większości gotowe 😅 więc zapytam też tu: kompletuje właśnie pierwsza wyprawkę: ile kupujecie rzeczy na rozmiar 56? Chce kupić body z długim, pajace, polspiochy i kaftaniki. Czy body z krótkim również się nam przydadzą? Każda lista wyprawkowa to różne ilość 🤣 chce zacząć od 56 i 62 i nie wiem w jaka ilość iść 😬 pozdrawiam 🫠
Ja mam od rozmiaru 50 po 10-15 bodziakow na długi rękaw + dosłownie kilka na krótki, 10-15 legginsów / spodenek + 10-15 pajacyków. Do tego na każdy rozmiar (od 56) po 1 sweterku/bluzie, kombinezonie dresowym i kombinezonie merino.
I to wszystkoJh lubi tę wiadomość
-
W końcu mam chwilę spokoju.
Moja ręka wygląda jakby świnię zażynali 🫣
Jestem już po ktg.
Teraz mam 2h kroplówki z magnezem.
Przyjęcie było spoko. Przywiozłam aurę i wszystko się psuło 🤣
Niestety zrobiło się rozwarcie wewnętrzne. Szyjka niby tyle samo ma co od
momentu leżenia. No ale jest rozwarcie i to spore.
Młody na dole pośladkowo, ona na górze poprzecznie.
Na pewno dwa dni będę ale przypuszczam że dłużej.
Magnez na razie nie pomaga ale ponoć syn jeszcze nie uciska na szyjkę bo ma miejsce.
Bóle mam dalej. Na ktg się nie pisały skurcze.
Do rana i obchodu i tak muszę czekać.
Staram się trzymać psychicznie ale ciężko się było rozstać ze starszakiem... -
Dzięki dziewczyny! Wszystkiego dobrego 😘⚫️poronienie zatrzymane 6t/8t listopad 2022
18/03 ⏸️ 🙈 bHCG 39
20/03 bHCG 103, prog 10,7
27/03 bHCG 3859 (180%), prog 26,4
06/04 0,38mm👶 6w0d z usg (7w3d)
17/04 1,62cm 👶 8w0d z usg (9w1d)
27/04 2,57cm 👶 9w02d, (10w3d), 160❤️
08/05 4,25 cm👶 11w0d, 158❤️
16/05 5,62 cm👶 12w2d usg I trym 🚀
17/05 NIFTY pro🚀👶 baby girl ❤️
25/05 13w3d 80g 🥰
22/06 17w3d 190g🥰
10/07 20w0d połówkowe 🚀 373g!
20/07 21w3d 522g🥰
10/08 24w3d 766g🫠
07/09 28w3d 1263g🫶🏻 usg III trymestru
05/10 32w3d 2181g😍
20/11 39w0d baby on board🩷 -
zazdroszczę wypranych i wyprasowanych ubranek
ja się za ubranka i pakowanie torby zabiorę we wrześniu bo nawet nie wiem co nam spakować .
dziś miałam wizytę wszystko jest dobrzesynek waży 1300 g
też mam takie dziwne bóle podwozia
-
3 ciążą wrote:zazdroszczę wypranych i wyprasowanych ubranek
ja się za ubranka i pakowanie torby zabiorę we wrześniu bo nawet nie wiem co nam spakować .
dziś miałam wizytę wszystko jest dobrzesynek waży 1300 g
też mam takie dziwne bóle podwozia
Ja też zazdraszczam. Wiedziałam że tak będzie a jednak i tak nie zdążyłam 🤣 Wczoraj jeszcze na szybko szukałam na Vinted mini rozmiarów. Przecież M potem nie ogarnie.
I tak ma kupić mi te wszystkie higieniczne rzeczy 'po porodzie'. Całe szczęście zdążyłam zrobić chociaż plik z listą gdzie ma linki. -
Ania czekamy na dalsze wieści! Ale mam nadzieję, że jeszcze wytrzymasz ze 2 tygodnie. Ogólnie wiem że sa przypadki dziewczyn z rozwarciem, które wytrzymują jeszcze jakis czas. A bóle może ze stresu.
Praskovia, kupiłam dziś bambiboo jedną paczkę newbornow 🙀 i poczułam dreszczyk emocji, że ojej to sie dzieje na prawdę, kupuje najmniejsze pieluszki. -
Kropka6 wrote:
Praskovia, kupiłam dziś bambiboo jedną paczkę newbornow 🙀 i poczułam dreszczyk emocji, że ojej to sie dzieje na prawdę, kupuje najmniejsze pieluszki.
Widzę, że na bambusowe akurat jest promocja w rossmanie. Też kupię 🤭 Chyba już pora. -
W gemini też już zrobione zamowienie więc zostało mi pranie ubranek 🙀 ale to w przyszłym tygodniu jak córka wróci do żłobka, bo wszystkie małe ubranka uważa, że to jej i zabiera je z suszarki i po kątach chowa 🤦🏻♀️
No ja się skusiłam na te bambusowe, zobaczę czy spoko, bo jednak na starszej wypróbowaliśmy i lidle, i rosmany zwykłe, happy, dady i tylko Pampers premium care przeszło.. więc może te bambusowe beda tez spoko a cenowo podobnie wychodzi.
Ania i jak dziś? Był obchód? -
Kropka u nas miałam Premium Care do szpitala i wszystko wylatywało. Z tych najmniejszych.
M kupił właśnie te Bambiboo i one były mniejsze niż Pampersy. Trochę ich na początku zużyliśmy i dopiero jak było więcej ciała, to weszły znowu Pampersy.
Obchód był. Musiałam wyszczekać Clexane... Jak wszędzie problem bo po co i dlaczego. A to nie jest wskazanie, jakieś badania bla bla bla 😮💨 No ale z łaski dali bo się wkurzyłam tymi tłumaczeniami i powiedziałam że mam zespół antyfosfolipidowy.
Zrobili znowu wymaz. Do tego posiew i mocz. Na bank wyjdzie coś bo nie da się tutaj zrobić tego higienicznie jak trzeba 🫣 ratowałam się WaterWipes także...
Pewnie przyszły wtorek będą wyniki i tyle mnie będą trzymać. A że na bank coś wyjdzie to kolejny tydzień z antybiotykiem od wtorku przypuszczam.
Miało być ktg co 3h. Jak będzie 2x w ciągu dnia to chyba max z tego co widzę.
Ogólnie jest ok. Leżę sama na ogromnej sali.
Czekałam godzinę na wymaz pod zabiegowym. Wyskoczyła położna i mówi że ma szczęście. Przy badaniu odeszły pani wody. I chciałam uciec bo już się bałam, że mi też zaraz wygrzebią za dużo.
Na fotelu mało przyjemnie. Sama młodzież. Chyba młodsza ode mnie (mam 31l).
Powiedziała że mam rozwarcie punktowe 🙄 czyli zewnętrzne też. Wczoraj była tylko gadka o tym wewnątrz. Szyjka 'utrzymana'.
Myślałam że będą we mnie wlewać więcej magnezu ale chyba raz dziennie tylko będzie...
Jak się ruszę, siądę to czuję spinania. A że leżę na samym końcu korytarza, to wszędzie muszę łazić i nie pomaga to. Na szczęście mam WC w sali. Tylko przechodnie z korytarza i zamek nie działa. 🫣 Zawsze jest stresuje czy ktoś nie będzie chciał przejść do pokoju- bo pielęgniarki czasem wpadają od strony kibelka do mnie. -
A jakby wyszedł wymaz czysto to można coś na tą szyjkę założyć? Fajnie by było jakby maluchy jeszcze poczekały, ale na szczęście nie pchają się aż tak bardzo.
My używaliśmy lidlowych. Po dada dziewczyny miały alergie, a pampersów do tego nie lubię, bo są bardzo sztywne i mam wrażenie,że dziecku wiszą do kolan.
Teraz też spróbujemy lupilu i zobaczymy jak się sprawdza. -
Syrenka ja tylko wiem, że przy nieprawidłowych posiewach i wymazach nic nie mogą. Chodzi o zakażenie wewnątrmaciczne. Musi być 'czysto'.
Nie wiem które, ale pessar albo szew zakłada się do jakiegoś tygodnia. Potem nie ma sensu i może wyrządzić więcej szkody niż pożytku. Gdzieś to mi umknęło na forum tutaj.
A po trzecie, przy bliźniakach też się nie wszystko robi, ze względu na ciążę podwyższonego ryzyka.
Myślę że poczekają na wyniki. Potem antybiotyk. Raz dziennie magnez w kroplówce i powiedzą do następnego razu. I wrócę po kolejnym tygodniu z tym samym już w gorszym stanie skoro rozwarcia są teraz.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia 2023, 11:59
-
Ale jeszcze w temacie pieluch Bambiboo, żeby potem nie było na mnie 🙈- ja tak bardzo polecam te stricte bambusowe, z bobasami na opakowaniach. Bo te cottonwear są dziwne. Skusiliśmy się kiedyś na nie bo są tańsze, ale po jednym opakowaniu zrezygnowaliśmy. O ile nie mogę nic złego powiedzieć o jakości i samopoczuciu pupki, to zdają się być jakieś sztywne, niewygodne i coś jest nie tak z rozmiarówką.
Dzięki za info o promocji na najmniejsze rozmiary! Jezu, jak sobie przypomnę jakie to jest malutkie… I niby piszę o pieluszkach „jedynkach”, ale w sumie o noworodkach trochę też! 😳
Ania, a myślisz, że jest szansa, że nic nie wyjdzie jednak? To znaczy, wiadomo, że próbka pewnie będzie zanieczyszczona, ale oni chyba to biorą pod uwagę i patrzą też na inne parametry? -
Praskovia ciężko stwierdzić. Lekarka na obchodzie trochę oschła (już jej nie lubię) i potem się nie pokazała. Zapytałam tylko tej dziewczyny która robiła mi wymaz, co gdyby wyszło.
Także antybiotyk standardowo włączają. Może się uda nawet w kroplówce.
Będzie wtedy szybciej niż doustny.
Ale każda mówi że na wyniki posiewów i wymazów czeka się tyle i tyle i nie ma co liczyć na wyjście do wtorku.
Zapomniałam zapytać o L4, mam do soboty... Moja ginka po smsie standardowo cisza...
Zapomniałam zapytać o sterydy...
Ile razy magnez będę dostawać bo na razie tylko raz był od wczoraj...
Dzisiaj mija pełny dzień i na razie się rozeznaję co i kiedy jest. Leki sobie sama mam brać 🫣 Tylko luteinę mi przynoszą gdzie lekarka wczoraj mówiła żeby nie brać...
Wiem że muszę włączyć tryb koczownika i nie można liczyć na dużo informacji w takiej sytuacji czy że ciągle będzie się coś działo wkoło mnie.
Ale rano mnie tak podkurzyła ta doktorka z tym Clexane, że już wszystko inne wyleciało z głowy. Może jutro będzie ktoś lepiej nastawiony. To zapytam jakie mam rokowania i na co można liczyć z ich strony przy takich rozwarciach.
Za to co jakiś czas słyszę maluchy, bo leżę pod drzwiami na neonatologię 🥰
Sugestia chyba żeby się przyzwyczajać do takich dźwięków 🤣
Pogadałam z psychologiem, akurat miałam załamkę jak weszła.
Byle do jutra...