PAŹDZIERNIK 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny, walczyłyście o wyznaczenie wizyty do specjalisty w ciąży? Któraś z Was miała może wątpliwą przyjemność upominać się o ustawowe prawo przyjęcia na wizytę w ciągu 7 dni?
Mam zgłosić się do endokrynologa, a wszędzie z łaską proponują mi termin pod koniec kwietnia. Lekko mnie trafia, bo TSH mam kosmiczne i trzeba je szybko unormować. Jak pytam o wizytę w ciągu 7 dni to mi mówią, że NIE MA TERMINU i koniec. W necie znalazłam bardzo uprzejmy wzór pisma o wyznaczenie wizyty w terminie ustawowym do dyrektora placówki. Któraś z Was próbowała w ten sposób?Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2023, 08:58
-
Hej!
Dolaczam i ja, z terminem na 31.10. W srode bylam na USG, jest serduszko wiec odetchnelam z ulga.
Teraz odliczam czas do pierwszych genetycznych (zapewno po 20 kwietnia) - jadna ciaza obumarla w okolicach 9 tyg o czym dowiedzialam sie dopiero wlasnie kolo 13 tyg na prenatalnych badaniach wiec nie ukrywam ze stres jest.
Poza tym mam wspaniala 5 letnia coreczke, ktora jeszcze nie wie o ciazy i chyba powiem jej dopiero jak zacznie sie drugi trymestr i wszystko bedzie OK choc nie ukrywam ze juz nie moge sie doczekac jej reakcji
Trzymam za Was kciuki Dziewczyny!
Dobrego dnia!
Clausix, Butterfly23, Evelina93, Praskovia, DorotaAnna lubią tę wiadomość
-
Eskalopka- ja co prawda nie korzystałam nigdy, ale z tego co wiem, to warto prosić o odmowę na piśmie. Ponoć dobrze działa.
Nie wiem jak z odmową przez telefon, ale ja bym poprosiła o przysłanie pisma pocztą jeżeli nie możesz jechać osobiście.
I sprawdź na znanym lekarzu kogoś online. Jeśli chodzi o wypisanie leku i dobranie dawki do wyniku, to ja bym nie chciała czekać. Już bym podziałała online a w międzyczasie użerała się z 'miejscowymi'.
Szkoda czasu i nerwów.
* Mówi to osoba bez tarczycy 😉 Moje TSH teraz to było prawie 8. Miałam w życiu i wyniki w granicach 25-40 🙈Eskalopka, Praskovia, Umka lubią tę wiadomość
-
Evelina93 wrote:Hej Dziewczyny
jak dziś samopoczucie?
Mi trochę mdlosci minęły bo biorę te tabletki xonvea..
Na razie całkiem spokojnieodliczam oczywiście dni do kolejnego USG, ale staram się myśleć pozytywnie
Szef mnie w pracy wkurza, ale co zrobić... tak już jest czasami z szefamicieszę się na wolny weekend, pierwszy od dawna kiedy nie mam nic zaplanowane, umówione, ani nigdzie nie wyjeżdżam
33 lata, starania od 10.2019
03.2020 - 💔6 tc 02.2021 - 💔 cp 03.2023 - 💔9 tc
02.2025 - start IVF - 10 pęcherzyków, 8 dojrzałych komórek, 5❄️(5.1.1, 5.1.1., 6.2.2., 6.2.3., 4.2.2.)
"Na końcu wszystko będzie dobrze. Jeśli nie jest dobrze, to znaczy, że to jeszcze nie koniec." -
U mnie w miarę ok. Senność mnie męczy czasami no i zadyszka ale to różnie:)
Ja mam wizytę w poniedziałek, Nareszcie ! i za tydzień robimy Sanco prawdopodobnie
A w pracy to i ja mam dość czasami. Poleżałabym w domu🙈
DorotaAnna lubi tę wiadomość
-
Eskalopka, myślę podobnie jak Ania. Oczywiście kobiecie w ciąży należy się wizyta w ciągu tygodnia i warto o to walczyć, ale dla własnego spokoju poszukałabym na znanym lekarzu. Wizytę online na pewno udało by się znaleźć nawet na dziś, a ja w pierwszej ciąży za endokrynologa (w identycznej sprawie jak Twoja) płaciłam około 70zł. A pismo do przychodni swoją drogą, bo to jest skandal i nie sądzę tak naprawdę żeby takie zachowanie było normą.
Eskalopka lubi tę wiadomość
-
Praskovia wrote:Eskalopka, myślę podobnie jak Ania. Oczywiście kobiecie w ciąży należy się wizyta w ciągu tygodnia i warto o to walczyć, ale dla własnego spokoju poszukałabym na znanym lekarzu. Wizytę online na pewno udało by się znaleźć nawet na dziś, a ja w pierwszej ciąży za endokrynologa (w identycznej sprawie jak Twoja) płaciłam około 70zł. A pismo do przychodni swoją drogą, bo to jest skandal i nie sądzę tak naprawdę żeby takie zachowanie było normą.
Euthyrox załatwiłam sobie już we wtorek, ale teraz ktoś musi jeszcze spojrzeć bardziej kompleksowo na moje wyniki, zlecić mi USG tarczycy itd. Niestety teleporadą tego nie załatwię. Jeszcze się okazało, że lekarz źle mi wystawił skierowanie do endokrynologa i nie ma go w systemie, więc muszę dodatkowo i to ogarnąć. W najgorszym wypadku pójdę prywatnie (350 zł Konsultacja z USG). System ochrony zdrowia mnie rozwala. Niby coś ma działać, są jakieś tam przepisy, ale jak nie zrobisz awantury i nie zaczniesz straszyć, to po prośbie ciężko coś wyegzekwować. Ciekawa jestem czy i u Was tak jest czy tylko u nasMieszkam w bardzo dużym mieście i to nie jest kwestia 1 placówki tylko WSZYSTKICH.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2023, 11:49
-
Eskalopka wrote:Euthyrox załatwiłam sobie już we wtorek, ale teraz ktoś musi jeszcze spojrzeć bardziej kompleksowo na moje wyniki, zlecić mi USG tarczycy itd. Niestety teleporadą tego nie załatwię. Jeszcze się okazało, że lekarz źle mi wystawił skierowanie do endokrynologa i nie ma go w systemie, więc muszę dodatkowo i to ogarnąć. W najgorszym wypadku pójdę prywatnie (350 zł Konsultacja z USG). System ochrony zdrowia mnie rozwala. Niby coś ma działać, są jakieś tam przepisy, ale jak nie zrobisz awantury i nie zaczniesz straszyć, to po prośbie ciężko coś wyegzekwować. Ciekawa jestem czy i u Was tak jest czy tylko u nas
Mieszkam w bardzo dużym mieście i to nie jest kwestia 1 placówki tylko WSZYSTKICH.
Jak masz luxmed w swoim mieście czy coś podobnego to ja w takich przypadkach siedzę na stronce i odświeżam. Na usg tarczycy na nfz zapisalam się na ten sam dzien po pracy. Ktoś musiał zrezygnować. A skierowanie może też dać lekarz rodzinny jeśli są wskazania:)Eskalopka lubi tę wiadomość
-
Laura321 wrote:Jak masz luxmed w swoim mieście czy coś podobnego to ja w takich przypadkach siedzę na stronce i odświeżam. Na usg tarczycy na nfz zapisalam się na ten sam dzien po pracy. Ktoś musiał zrezygnować. A skierowanie może też dać lekarz rodzinny jeśli są wskazania:)
Tylko żeby mieć skierowanie na USG też trzeba najpierw lekarza dopaść. Dostałam info co powinnam mieć zlecone, tylko póki co nie ma kto tego zlecić bo musi endokrynolog. Skierowanie od rodzinnego wycisnę jeszcze dziś (umówiona teleporada), bo jakbym miała czekać na swojego gina aż poprawi to znów tydzień by minął.
Generalnie najłatwiej jest wszystko załatwić prywatnie, ale jeśli ktoś chce na NFZ to musi być bardzo wredny i upartyJa jeszcze próbuję. Jak nie uda się do wtorku, to pójdę prywatnie. Frustruje mnie jednak wysokość składek vs jakość "obsługi".
Umka lubi tę wiadomość
-
Eskalopka wrote:Dziewczyny, walczyłyście o wyznaczenie wizyty do specjalisty w ciąży? Któraś z Was miała może wątpliwą przyjemność upominać się o ustawowe prawo przyjęcia na wizytę w ciągu 7 dni?
Mam zgłosić się do endokrynologa, a wszędzie z łaską proponują mi termin pod koniec kwietnia. Lekko mnie trafia, bo TSH mam kosmiczne i trzeba je szybko unormować. Jak pytam o wizytę w ciągu 7 dni to mi mówią, że NIE MA TERMINU i koniec. W necie znalazłam bardzo uprzejmy wzór pisma o wyznaczenie wizyty w terminie ustawowym do dyrektora placówki. Któraś z Was próbowała w ten sposób?
Ja w poprzedniej ciąży umawiałam się do stomatologa kilka placówek mi odmówiło ale jedna bez problemu umówiła termin.
A próbowałaś może lekarz poz by jakoś pomógł ? Teraz coraz więcej placówek jest objętych tą opieką koordynowaną, może w ten sposób?
Ale tak swoją droga po prostu pisma według wzoru i niech się tłumacza - i skargi do NFZ
Doczytałam ze masz lek- chociaż coś…
Czasem tez łatwiej się dostać w takich obrzeżnych gminach stykających się z tym naszym dużej miastem - trzeba dojechać ale może będzie bez kłótni?Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2023, 12:04
Eskalopka, Praskovia lubią tę wiadomość
👱🏻♀️30 🧔🏻♂️32
05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
04.2019 👶🏼
Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
13.02 ⏸️
15.02 beta 81,5
17.02 beta 158,4
01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
15.03 CRL 1,24 cm ❤️ -
Eskalopka wrote:Tylko żeby mieć skierowanie na USG też trzeba najpierw lekarza dopaść. Dostałam info co powinnam mieć zlecone, tylko póki co nie ma kto tego zlecić bo musi endokrynolog. Skierowanie od rodzinnego wycisnę jeszcze dziś (umówiona teleporada), bo jakbym miała czekać na swojego gina aż poprawi to znów tydzień by minął.
Generalnie najłatwiej jest wszystko załatwić prywatnie, ale jeśli ktoś chce na NFZ to musi być bardzo wredny i upartyJa jeszcze próbuję. Jak nie uda się do wtorku, to pójdę prywatnie. Frustruje mnie jednak wysokość składek vs jakość "obsługi".
To oby rodzinny pomógłtrzymam kciuki
Eskalopka lubi tę wiadomość
-
Eskalopka wrote:Tylko żeby mieć skierowanie na USG też trzeba najpierw lekarza dopaść. Dostałam info co powinnam mieć zlecone, tylko póki co nie ma kto tego zlecić bo musi endokrynolog. Skierowanie od rodzinnego wycisnę jeszcze dziś (umówiona teleporada), bo jakbym miała czekać na swojego gina aż poprawi to znów tydzień by minął.
DorotaAnna lubi tę wiadomość
"Szczęście to nie tylko to, co los daje, ale i to, czego nie zabiera"
3 ivf, 4 transfer: ❤️wymarzona córeczka 27.01.2021r.
Starania o rodzeństwo od 07.2021 kolejne 4 procedury ivf , kolejne 7 nieudanych transferów
03.05.2022r 💔 10t.c.
2 miesiące odpoczynku i :
04.02.2023 - || naturalny cud
11+0 Nifty pro - niskie ryzyka, chłopiec 🩵
12+6 mały człowiek ma juz 6.1cm 🥰
18+0 225g akrobaty 🥹
23+0 559g połówkowe 🤩
28+6 1330g bobaska,
31+0 1620g 🥰 III prenatalne,miednicowo położony
33+6 2550g fiknął głową w dół 🫣
36+1 3060g małego gigantka🥹
37+0 3300g
39+1 cc- 3780g, 58cm pięknego chłopca 🩵 -
Praskovia wrote:Aha, Nadzieja, Mala_syrenka, Karolinaklaudia, Evelina- nadrobiłam zaległości i wpisałam Was na pierwszej stronie. ☺️ Czy o kimś zapomniałam? Dziewczyny, jeśli macie już termin, a nie ma Was na liście odzywajcie się koniecznie!
Praskovia, ja mam termin na 10.10.
Dziękuję.10.2020 6tc 💔
F. ur. wrzesień 2021 ❤️
11.2022 10 tc 💔
A. ur. październik 2023 ❤️ -
Hej, ja dziś czuje się średnio. Cały czas bym spała. Też odliczam dni do wizyty, która już za tydzień.
Laura powiesz dlaczego wybraliście sanco a nie nifty? Pytam z ciekawości, bo ja się jeszcze nie zagłębiałam w temat i nie wiem czym te badania się różnią03.2023💔 8tc 👼
01/25- start IVF
25.01 ET 5.1.2 (+EG) 💔 03/25
💊 encorton, acard, utrogestan, clexane, avamina
Mamy ❄️❄️ (3.1.1 i 3.1.2) -
Dzięki dziewczyny za podpowiedzi. Udało się zapisać do specjalisty na wtorek, ale NFZ to jest ścieżka dla cierpliwych. W tyle miejsc ile musiałam zadzwonić żeby dostać skierowanie i znaleźć szybki termin to masakra.
Co do lekarzy POZ, to bardzo różnie bywa. Z reguły ich poziom zainteresowania pacjentem nie jest przesadny, a szczególnie jak widzą/słyszą Cię po raz pierwszy. No i niewiele pomogą gdy potrzebna jest porada specjalisty i sensowne dłuższe prowadzenie pacjenta. Oby żadnych specjalistów więcej i żeby ciąża szła bez komplikacji 🤞 bo lepiej energię inwestować gdzieś indziej😁DorotaAnna, Praskovia lubią tę wiadomość
-
Ale mam doła. Miałam dziś wizytę na NFZ. Dla przypomnienia, tydzień temu w czwartek (wizyta prywatna!) zarodek miał 0.26 cm i bijące serduszko. Dziś na usg (na nfz!) ledwo widoczny zarodek. Jakość usg tak tragiczna, że nie da się opisać. Plusem jest jedynie lekarka, która założyła kartę ciąży, dala skierowania na badania, powiedziała jaki ma plan na prowadzenie mojej ciąży. Sama przyznała, że sprzęt mają tragiczny. I tera ciekawostka - gabinet jest w poradni przyszpitalnej, a szpital jest w programie koordynowania opieką nad kobietami w ciąży. No to byłam przekonana, że w takiej sytuacji sprzęt powinien być na mega wysokim poziomie. W efekcie wyszłam zestresowana i miałam ochotę się rozryczeć. Kolejna wizyta za tydzień w piątek. Szczerze mówiąc nie wiem co robić. Myślę o tym, by na nfz chodzić po to by mieć badania za darmo, ale żeby spać spokojnie i wiedzieć że z maluszkiem jest ok, to prywatnie. Tylko boję się, by lekarz prywatny nie miał pretensji, że wyniki badań są nie z jego laboratorium.17.09.2009 ❤ córka, 27 tc
03.2023 💔
09.2024 💔
11.2023 AMH 2,27
KIR - AA, brak implantacyjnych
02.2025 kwalifikacja do ivf
AMH 1,05
Nasienie ✖️
Kariotypy ❓️
03.2025 rozpisanie stymulacji -
S.Roszpunka wrote:Ale mam doła. Miałam dziś wizytę na NFZ. Dla przypomnienia, tydzień temu w czwartek (wizyta prywatna!) zarodek miał 0.26 cm i bijące serduszko. Dziś na usg (na nfz!) ledwo widoczny zarodek. Jakość usg tak tragiczna, że nie da się opisać. Plusem jest jedynie lekarka, która założyła kartę ciąży, dala skierowania na badania, powiedziała jaki ma plan na prowadzenie mojej ciąży. Sama przyznała, że sprzęt mają tragiczny. I tera ciekawostka - gabinet jest w poradni przyszpitalnej, a szpital jest w programie koordynowania opieką nad kobietami w ciąży. No to byłam przekonana, że w takiej sytuacji sprzęt powinien być na mega wysokim poziomie. W efekcie wyszłam zestresowana i miałam ochotę się rozryczeć. Kolejna wizyta za tydzień w piątek. Szczerze mówiąc nie wiem co robić. Myślę o tym, by na nfz chodzić po to by mieć badania za darmo, ale żeby spać spokojnie i wiedzieć że z maluszkiem jest ok, to prywatnie. Tylko boję się, by lekarz prywatny nie miał pretensji, że wyniki badań są nie z jego laboratorium.
Wiem co czujesz. Powiedz lekarzowi prawdę, nie ukrywaj, że chcesz chodzić na NFZ. Te badania nie są tanie. Jak lekarz jest w porządku to powinien to zrozumieć.S.Roszpunka lubi tę wiadomość
03.2023💔 8tc 👼
01/25- start IVF
Laura321 wrote:Mamy znajomych lekarzy. Jednoznacznie pokierowali na Sanco:) takze ja im ufam
Ok dziękuje za odpowiedź i teraz mocno się doedukuje w tym temacie
A Wy dziewczyny jeżeli będziecie robiły te badania, to co wybierzecie? Sanco czy nifty?Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2023, 17:04
03.2023💔 8tc 👼
01/25- start IVF
Roszpunka ja myślę, że lekarz prywatny nie będzie miał żadnych obiekcji. Badania to badania
myślę, że wiele dziewczyn tak prowadzi ciąże. Zwłaszcza, że później, w 2 trymestrze lekarze zapraszają na wizyty co miesiąc a my będziemy czuć ruchy więc obawy też będą mniejsze
wtedy wizyty na NFZ będą jak znalazł w "międzyczasie"
S.Roszpunka lubi tę wiadomość