X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne PAŹDZIERNIK 2023
Odpowiedz

PAŹDZIERNIK 2023

Oceń ten wątek:
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2024, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elforia ja miałam przy starszej taki plan z bajkami... 🙈 Niestety wymieklam jak rok temu lecieliśmy do Hiszpanii. I wtedy jak oszalała chciała oglądać. I zrobiliśmy jej detoks od kwietania i tak do sierpnia ani razu nie oglądała nawet nie wołała. A w sierpniu jak sie tutaj wprowadziliśmy i nie było juz wychodzenia na dwór i biegac po domu nagls pierwszego dnia powiedział że chce bajke ! Jaki to był dla nas szok.. że ona chce i pamięta. No i teraz ma jedna dzienne taka 24 minuty. No czasem dwie jak była chora i trzeba było ten ohydny antybiotyk dać.. i chyba juz ta bajka znami zostanie.. ale konczy sie odcinke i sama prosi o wyłączenie. I że jutro następna. A z tymi bajkami że jej się przypomniało. To nie było takie przypadkowoe po czasie się dowiedziałam, że w żłobku ogladali. Bo był remont budynku szkoły w którym mieści sie zlobek i przedszkole. I musieli grupy łączyć maluchow z przedszkolakami i jakies braki kadrowe tez wynikły wtedy i dzieci hałasu się baly i ciocie bajki puszczaly...

Co do pieca. To piec wymienili juz 3 lata temu. Na zwykły na drewno (bo czymże leśnik ma palić jak nie drewnem ze swego lasu z deputatu) 😛 choć wolałabym gazowe, a nie co 3 godziny biegać i dokładać do pieca..
    Ogólnie jak mąż dostał awans i przydział. To nie byliśmy zadowoleni. Po pierwsze on przerażony, że nic nie umie. Bo tylko był podleśniczym a jego leśniczy do niczego go nie dopuszczał (teraz wiadomo że niedopuszczal. Bo cos na lewo kręcił i dlatego go zdegradowali i mąż został na jego miejsce). A po drugie zdążyliśmy miesiąc wcześniej skończyc remont naszego mieszaknia i miec wszystko cudenko a tutaj kazali nam sie do starego budynku z wnetrzami z lat 80/90 wprowadzić.. plus oczywiście meble do kuchni po naszej stronie.. wiec znowu kasę wydawać. No ale obiecali że wyremontują. I tak od stycznia 2022 czekaliśmy na ten remont. Meble z naszego mieszkania przewiwzlismy kuchnia to było zlepianie z jakis komod witrynek i starych szafek. Dopiero teraz kuchnie zrobiliśmy z prawdziwego zdarzenia.

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    13.09.2023 2760 g, 52cm 💣
    age.png
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2024, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eskalopka widziałam te wasze schody! No aale powiem Ci u nas stare nie były lepsze.. i dlatego tez chcieli wymienić. I moja córka nauczyła lepiej sie na nich schodzić i wchodzic niz nie jeden dorosły.
    A teraz powiem Wam najlepszy myk. Ten remont tez nie był bez przyczyny. Bo jak weszli do tej lesniczowki po 20 lata i zobaczyli te schody że one żadnych norm bezpieczeństwa nie spełniają. To od razu do wymiany i przeróbki. I tak projektowali, że zapomnieli o balustradzie 🤣

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • Praskovia Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2024, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mąż wbrew pozorom jest ogarnięty, ale bardziej tak społecznie, wszystko jest w stanie załatwić. Jakbyśmy żyli w innych czasach lub innym kraju to momentalnie stałby się jakimś kierownikiem łapówkarzem. 🙃 A do dzieci… no cóż. Najchętniej to by się z dzieckiem tylko bawił. Chciałby, żeby dziecko miało zawsze dobry humor, a w chwilach kiedy stary nie ma czasu na zabawę powinno siedzieć grzecznie z łapkami na kolankach i czekać ile trzeba. On uważa, że nasz starszy synek jest niegrzeczny, podczas gdy feedback jaki dostajemy z otoczenia jest taki, że to najlepiej wychowane dziecko jakie istnieje. No ale bywa marudny, jak to dziecko, więc w oczach męża jest niegrzeczny. Tak naprawdę jemu pomogłaby tylko terapia szokowa- jakby się musiał ze dwa dni poopiekować swoją siostrzenicą albo moimi bratankowi, którzy są dużo bardziej swawolni niż nasz, to by szybciutko zrozumiał jakie mamy bezproblemowe dziecko.

Mnie też rozwalają te podwójne standardy rodzicielskie- jak tata to robi to heroizm, a jak mama to normalka. Mój jeszcze nie został sam z dwójką dzieci nawet na pół godziny, mówi, że się boi i z rozbrajającą szczerością pyta: „jak ja niby miałbym to ogarnąć?”. A jak wyjeżdżał do rodziców i ja miałam zostać sama z dziećmi to padł tekst: „przecież to tylko tydzień”. Trochę śmieszne, trochę straszne. 🤦🏼‍♀️ Albo on dużo Mietka nosi w chuście i dobrze, i bardzo fajnie, ale zachowuje się wtedy jakby miał obie ręce zajęte i sparaliżowane nogi. Bo UWAGA NOSZĘ DZIECKO!!!! Potrafi mnie zawołać z drugiego pokoju, żebym przyszła podać dziecku smoczek, który jest na stole dwa metry od niego. A jak ja kiedyś miałam małego w chuście, starszego płaczącego na biodrze i jeszcze stopą zbierałam klocki, spytałam: „widzisz?”, a on na to: „ale w czym problem?”.

No dla mnie żaden. 😂 A dla ciebie?

👦🏻 26.10.2021

👶🏻 02.10.2023

preg.png
  • agentka93 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2024, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na vinted miałam żniwa między Świetami a Nowym Rokiem. 2 stycznia chyba z 6 paczek nadawałam, w tym z rzeczami, które wystawiłam bardzo dawno temu. Teraz przestój, ale muszę powystawiac troszkę rzeczy, bo się zakopiemy niedługo. Mimo że np bodziaki z HM na 56 są nadal dobre, to już aż za dużo tych rzeczy, a trudno będzie sprzedać je później hurtem.

Kropka dzięki za polecajke na Netflixie, muszę zerknąć. Ale ostatnio bardzo się polubiłam z „Królowa Przetrwania” 🤣 Uwielbiam takie programy reality, gdzie są dramy. Co mnie zadziwia, bo życiowo mega nie lubię się kłócić, ale obserwować czemu nie.

My za chwile tez na spacer, nawet ładnie śnieg wyglada mimo miasta. Nie wiem co prawda, jak dziś powietrze, ale no już musimy do Rossmana, bo się podstawowe rzeczy kończą.

Z bajkami się nie zarzekam, bo mogę czasami wymięknąć w desperacji😬
    Ale ogólnie raczej nie pozwalam aktualnie w ekrany patrzeć mimo że się bobin wygina, aby sobie Dzień dobry TVN obejrzeć.

Hashimoto, z.Sjögrena
    ANA3 dodatnie
    Pai homo 4G

10.2022- puste jajo 8tc.
    25.01- beta:80, prog: 31
    03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
    11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
    17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
    28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
    18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
    21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
    11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
    09.05- 284 gramy małej damy
    22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
    23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
    04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
    21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
    04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
    29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
    18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀

28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝
  • Praskovia Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2024, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale szybko produkujecie posty, nie nadążam! 😅

Bolo jeszcze nie widział ani jednej bajki w swoim życiu, na razie się twardo trzymam. Ale wpadłam na inny super patent, żeby go zająć bez przebodźcowywania- rzutnik Ania i bajki na rolkach. W sumie to bardziej jak książka, tyle, że z tą wspaniałą otoczką- trzeba poczekać na wieczór, ustawić krzesło jak w kinie, wyłączyć światła. Bardzo fajnie nam się to sprawdza przed spaniem, bo zamiast go nakręcać to fantastycznie wycisza. Bardzo polecam!

Eskalopka, elforia, Asiek94 lubią tę wiadomość

👦🏻 26.10.2021

👶🏻 02.10.2023

preg.png
  • Mju Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2024, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elforia, dlatego szukałam mesha, chyba Ty o nim wspomniałaś tutaj i wtedy mi w głowie utknęło, żeby go brać. Z utrzymaniem czystości rzeczywiście złoto.

Muszę się przyznać, że ja chyba za leniwa jestem i jak na razie ubranka u mnie trafiają na dwie kupki - do oddania i dla koleżanki, która rodzi w kwietniu. Już jedną paczkę jej wysłałam, teraz kolejną zbieram, ale w sumie jej daję te ładniejsze albo to, co się u nas sprawdziło. Resztę wystawię na śmieciarce, niech ktoś sobie zabierze i przegląda. Ale my też te małe ubranka w dużym stopniu mieliśmy od znajomych, więc wkład finansowy nasz żaden. Dopiero od 68 kupowałam coś i je pewnie powystawiam.
    Trochę też odkładam dla nas, ale to w worek próżniowy i pewnie zanim go zapełnię jeszcze trochę minie.
    Poki co dziś w czasie drzemki trochę naszych bluz i swetrów powystawiałam, bo odkąd pracujemy obydwoje zdalnie mało takich rzeczy nosimy, a jak już to każde z nas ma swoje ulubione. Zresztą w ogóle przez pracę zdalną i chodzenie w dresach dużo ubrań dawno nienoszonych nam zalega, więc mam nadzieję, że pomalutku się pozbędę. Albo powisi kilka miesięcy na vinted i też oddam gdzieś, bo szkoda miejsca.

Też się zbieramy na spacer, śniegu popadało i jest super 😍 my niby mieszkamy 15min. samochodem od centrum, a zdecydowanie jest gdzie pochodzić - tu zdjęcia z wczorajszego i niedzielnego dreptania.
    IMG-5160.jpg
    IMG-5123.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2024, 12:04

agentka93, elforia, Praskovia lubią tę wiadomość

age.png
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2024, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mju gdzis Ty taka rzeczke fajna w Warszawie znalazłaś?
    Jejku marzy mi sie spacer po Warszawie 😛 jak mieszkałam to czasami zamiast wracać trmawajem. To pieszo potrafiłam iść. Ale to mieszkałam wtedy na Woli. To wszędzie było blisko 😉

Praskovia udusiłbym Twojego męża, masz pokłady cierpliwości do niego :) ale powiem Ci, ze jak opisujesz, że on taki 'niezdarny' do dzieci, to mniej rażą takie teksty niz od mojego męża ktory super sie zajmuje dziewczynkami. I jak walnie taki tekst to ręce opadają 😛 no ale to inny gatunek 🤣

Dlatego chodzę na fitness. Nawet nie dla figury 🙈
    Zazdraszczam wytrwałości z nieogladaniem bajek. Ale u nas to nawet jak do teściów pojedziemy, to tam telewizor non stop leci. A powiedz teściowi żeby wyłączył. To obraza majestatu, że nikt mu nie będzie rządził w jego domu.. z jednej strony racja, ale z drugiej strony jak do mnie goście przyjezdzaja, to przyjeżdżają do mnie a nie w telewizor się gapić. I sie zajmuje goscimi a nie siedze w telewizorze. Bo dla mnie to brak szacunku.. ale dobra. Każdy ma jakies swoje standardy.

Dobra ubieram mojego Bobika i jazda na spacer po bułeczki 😉

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • Eskalopka Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2024, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    20240111-121011-01.jpg

Meldujemy się że spaceru. Jest opcja full maruda więc będzie szybko, ale i tak miło że pogoda się poprawiła 😄
    Btw to pierwsza fota Ptysia tutaj

agentka93, Kropka6, Mju, elforia, Praskovia, MinnieMe lubią tę wiadomość

• Kropka6 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2024, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super Ptyś 🥰

My wróciliśmy ze spaceru. Walnęła dwie kupy malutkie w sumie i teraz gada jak najęta. A myślałam że pójdzie spać 🙈 szkod, że dźwięku nie mozna wysyłać 😛

Jeju Eskalopka tak patrze na Tytusa i myślę, że ja jednak swirnieta jestem. Że za lekko ubieram Misiaka 🤔

Praskovia a jak nie wielopielo to Bambiboo uzywasz? Bo ja jestem zachwycona tym odkryciem pieluszek. A w ogóle to jak sie pizamka kombinezonik sprawuje? Bo u nas mąż ma allegro i dopiero dzis zamówił 🫣

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • Eskalopka Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2024, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka, to ja ubieram jak szurnięta w 2 czapki 😆 Ale to dlatego, że mi się ta druciana zsuwa na oczy, i na dodatek ma furę dziur bo jest taka luźniejsza. Więc dla lepszej przyczepności i szczelności pod spodem jest bawełniana. A kombinezonośpiwór jest zwyczajnie wygodny i śliczny 😄 Pod spodem miał bodziaka i pajaca (leniwa jestem a portki i bluza naciągają się trudniej). Po prostu pakuję młodego do śpiwora, dwie czapy i nara!

• Kropka6 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2024, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A widzisz. To moja ma na sobie body z długim rekawem bluza. Spodenki i ta czape bawełniana zawiązywaną i taka pakuje w ten spiworek. Na łapki zakaldam niedrapki. Bo ona lubi sobie wystawić po za śpiwór. No i jak dziś padał śnieg to ta osłonkę od wózka nakładam. I w sumie jak wyjmuje ja to jest ciepła wiec chyba nie marzenie mi ;)

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • agentka93 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2024, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka mysle, że spoko z tym ubieraniem :) w mrozy ubieram to co ma w domu, czyli zwykle bodziak+leginsy, czapa, kombinezon zimowy i w śpiwór. A jak nie ma mrozu to rezygnuje z zimowego kombinezonu na rzecz polarowego/dresowego lub biorę kocyk zamiast spiworka tak na czuja. Nigdy jeszcze nie wyciągnęłam zimnego dziecka ;)

Hashimoto, z.Sjögrena
    ANA3 dodatnie
    Pai homo 4G

10.2022- puste jajo 8tc.
    04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈

• Mju Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2024, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To na pocieszenie powiem, że gdzie nie czytam jak ludzie ubierają dzieci na spacer to moje prawie gole chodzi ;) u nas body na długi, spodnie, i tak do śpiworka z rękawami. Do tego czapka z polarem od środka i śliniak z tych h&mowych 19x19, żeby suwaki nie drapały. Poza tym często karmię przed spacerem, więc jak coś jej poleci to łatwiej mi śliniak podmienić niż przebierać. Pokrywa od wózka to raczej jak mrozy są i się po drodze napatrzę na inne dzieci i mi głupio. No ale jak swoją sprawdzam to zawsze gorąca.
    Jak reagują babcie jak przyjdziemy na piechotę i wyciągamy dziecko bez skarpetek same sobie dopowiedzcie.

Pojechaliśmy do neurologopedy, a w samochodzie na kominiarkę mi ulała Bambina. Jednak czapka to nie jest coś, co się normalnie bierze w zapasie na zaś. 🫣

Eskalopka, piękny ten kombinezon macie! I w ogóle fajne kolory wózka.

Kropka, w dzisiejszych czasach u wielu ludzi tv włączone non stop. W sumie ja tylko 3/4 nowego sezonu The crown i ze 2 filmy obejrzałam odkąd jesteśmy we trójkę, a tak to nie włączamy tv. Na black friday się śmialiśmy, że może nowy zamówimy, a potem przychodziła konsternacja „po co”.
    A ta rzeczka smródka to koło nas, odchodzi od jeziorka czerniakowskiego. Ja tak sobie chodzę i zwiedzam, a to znajdę rezydencję ambasadora Kanady, a to Izraela, a to jakieś dawne osiedle oficerskie. Tyle lat tu mieszkam, a nigdy nie miałam powodu tak dreptać w koło.
    No i my teraz przy akcjach z różnymi wykwitami wróciliśmy do bambiboo, bo to były nasze pierwsze pieluchy po urodzeniu. Zdecydowanie inaczej się zachowują z kupą niż dady czy pampersy. W naturze są też te drugie bambusowe jakieś, muszę się wybrać i kupić na testy jak już pupa wróci do normy. Jeszcze mamy 1 paczkę dad soft i 1,5 paczki pampersów pampersa do wykończenia. Mam wrażenie, że to jednak nie w pieluchach problem leżał, więc pewnie je zużyjemy.

Praskovia, fajny patent z projektorem! Zapisuję pomysł. 🤗

age.png
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2024, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia ewidentnie ma skok bo albo śpi na mnie. Albo piski cwiczy. Albo obroty. Tak sis wygina wyciaga, że jeszcze trochę a złapie to i bęc będzie obrót. Ale też nadal dużo się uśmiecha. Tylko że trudniej jej usnąć bez cyca.

To my po 3 latach nie posiadania telewizora. Kupiliśmy na 'nowe' 🤣 bo córka oglada na tablecie na Netflix.
    Ale powiem Wam, że reklamy to zło.. dlatego u nas jak bajka to netflix. Byliśmy ostatnio właśnie u dziadków i jakas reklama była jakiejs zabawki i moja tak to zobaczyła i mówi, że ona chce to ..

Ah juz widze ten wzork za skarpetki 😛 to u nas babcia na zawał padnie jak sie dowie, że nowe schody nie maja balustrady 🙈🤣

Mju a co neurololopeda powiedział?.no spacery z dziecmj inspirują. A to Twoje tereny Warszawy sa dla mnie obce 🙈

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • Mju Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2024, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruchomość języka na prawą stronę słabiej, więc trochę bardziej na tej stronie mamy się skupić na ćwiczeniach. Przy okazji też pracować nad domykaniem buzi nadal. Nie jest w stanie jednoznacznie określić czy tniemy, czy nie, ale w środku zdecydowanie sytuacja inaczej wygląda niż ostatnio (na plus). Ja jestem zdania, że nawet jeśli za jakiś czas podetniemy to wszyscy tymi ćwiczeniami straszą, a my jesteśmy na etapie, gdzie to część zabawy i nic strasznego, więc spoko. A jeśli się uda podcięcia uniknąć to też fajnie.
    Ta praca języka też się może wiązać z naszą asymetrią. W poniedziałek mamy fizjo, zobaczymy, co powie.

My mamy telewizor, ale nie mamy kablówki - bazujemy na netflixie, HBO czy Disney+. W zasadzie z netflixa niedawno zrezygnowałam odkąd namotali ze współdzieleniem kont. Mnie samą potrafiły reklamy wciągnąć jak u kogoś widziałam tak rzadką mamy z nimi styczność 🙈

Stwierdziłam, że spróbuję nabiał odstawić w związku z tymi zmianami u bambiny. Dziś trzeci dzień, a ja marzę o pizzy.
    Swoją drogą mam pytanie do mam ze starszymi dziećmi - czy to głupie, że te zmiany skórne chce pokazać pediatrze przy okazji szczepień i powinnam pójść wcześniej na dzieci chore? Czy jak pokażę przy szczepieniach to będzie ok? Jak dla mnie to uczulenie albo któreś zapalenie skóry.

age.png
  • agentka93 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2024, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka u nas dziś to samo- ćwiczyła obroty na boczki na macie, a później zaczęła tak okropnie płakać, że w łóżeczku się wręcz zanosiła. Zwykle pomaga moje głaskanie po głowie, paluszki w buzi lub ewentualnie smok, a tu nic. Uspokajała się na rękach tylko i ostatecznie musiałam dać jej cyca w trakcie obiadu, bo by do mnie opiekę społeczna ktoś nasłał 🙈
    A już sama byłam zmęczona tym hałasem.
    Także skok na pełnej…

Hashimoto, z.Sjögrena
    ANA3 dodatnie
    Pai homo 4G

10.2022- puste jajo 8tc.
    04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈

• elforia Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2024, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka u znajomych wszystkie piece na pelet zrobili, a deputaty drewna zostały 🤷🏼‍♀️ ale mnie to cieszy, bo jest dojście do drewna 🤭 a ze my kominkowi bardzo to korzystamy.
    Z bajkami i elektroniką jest taki plan… jak najdłużej, a jak już wejdą to jedna dziennie 30 minut. Jako doświadczona mama chce uniknąć błędów młodości 🤦🏼‍♀️

Mju ale cudne widoki! Co do odstawiania to mi położna kazała ograniczyć, ale całkowicie nie odstawiać. Dopiero po tygodniu jeśli nie będzie poprawy to wykluczyć, bo czasami lekka zmiana już pomaga ☺️ Ograniczyłam i jest Ok. Ostatnio pierwszy raz od długiego czasu zjadłam białkowy baton i nie było nic… mam nadzieję, że z wiekiem jej to mija 😬 tylko ja jadłam proteinowe produkty na potęgę 🫣

Za to od tygodnia wracam małymi krokami na wegetariańską dietę i już się czuje lepiej… mam nadzieje, że małej też przypasuje ☺️

Co do ubierania u nas body, spodenki, kombinezon merino, przy mrozie zimowa czapka i zimowy rollers, przy +10 jak ostatnio było cienka czapka i cienki rollers.

Nakładki na gondole czestonuzywam, bo u nas same pola i wieje dość mocno. Dziś był tak mroźny wiatr, że po 40 min miałam dość 🫣 jutro jak po szczepieniu będzie Ok to pójdziemy pobiegac w przyczepce - wtedy ona jakoś lepiej śpi w tym hamaku 😃

Jutro mamy pneumo i Rota… u nas norma to 3-4 kupy dziennie, wiec znów zacznie się meksyk 😂

Jak Wasze dzieci zniosły szczepienia na pneumo?

age.png
    2011 👦🏼❤️
    2013 👧🏼❤️
  • Eskalopka Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2024, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zastanawia mnie czy dieta eliminacyjna nie wzmocni jakichś przyszłych alergii u naszych maluchów. Tak na logikę to biorę. Zwłaszcza, że odczulanie polega na wystawianiu na kontakt z niewielkimi ilościami tego co uczula 🤷‍♀️ I w ogóle dlaczego tyle alergii się zrobiło w ciągu ostatnich 20 lat? Dziwne to bardzo. Ciekawe co jest przyczyną.

My też reklam nie oglądamy. Mamy tv i tylko netflix, prime, hbo i player. Dlatego YT mnie wnerwia na potęgę! Nie da się oglądać przez to że co chwila wrzucają coś. Chyba że sejm live - tam nie ma reklam 🤪

Gauss lubi tę wiadomość

• elforia Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2024, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eskalopka wrote:
    Zastanawia mnie czy dieta eliminacyjna nie wzmocni jakichś przyszłych alergii u naszych maluchów. Tak na logikę to biorę. Zwłaszcza, że odczulanie polega na wystawianiu na kontakt z niewielkimi ilościami tego co uczula 🤷‍♀️ I w ogóle dlaczego tyle alergii się zrobiło w ciągu ostatnich 20 lat? Dziwne to bardzo. Ciekawe co jest przyczyną.

My też reklam nie oglądamy. Mamy tv i tylko netflix, prime, hbo i player. Dlatego YT mnie wnerwia na potęgę! Nie da się oglądać przez to że co chwila wrzucają coś. Chyba że sejm live - tam nie ma reklam 🤪

Dokładnie tak może być, ale jak widać bólowe objawy lub ewidentnie bardzo dużą wysypkę połączoną z drapaniem itd. To wtedy należy eliminować. Co prawda ja ograniczyłam nabiał, bo jak zjadłam za dużo (a jadłam te proteinowe batony, jogurty i dużo żółtego sera) to młoda miała okropne kolki, zielone kupy ze śluzem… ja miałam napady głodu na te proteinowe batony i 3 dziennie potrafiłam zjeść, a do tego normalnie nabiał… odchorowała mój taki napad jedzenia dokładnie 8 dni 😬🤦🏼‍♀️
    Teraz jem żółty ser na kanapce lub mozzarellę w sałatce, mleko do płatków owsianych i do kawy i jest Ok. Sernik na święta tez nic nie zrobił.

U nas tylko netflix, amazon i Disney :) anteny brak, wiec i tv nie ma, a internet tylko radiowy, wiec i netflix nie zawsze działa

age.png
    2011 👦🏼❤️
    2013 👧🏼❤️
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2024, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas problem w lesie w ogóle z tv i internetem. Bo światłowodu nie mogą podłączyć. Bo przez teren leśnh trzeba się przekopać, a to już podanie do dyrekcji regionalnej. A na to oni nie muszą wydać zgody, bo to las ochrona środowiska itp.. więc zostaje internet mobilny. Tv to jakas satelita. Od takie życie w lesie. Ale mobilny internet daje radę ;)
    U nas starsza miała uczulenie na białko mleka krowiego po odstawieniu piersi. I miała na 3 miesiące eliminacje a późnej po woli zgodnie z drabiną wdrażany i wsyzstko ok. Właśnie alergolog powiedziała, że nie zawsze trzeba całkowicie alergeny odstawiać.

Aa to ubieram normalnie, tyloo z czapką przesadziłam, bo u nas bawełniana cienka..

A Marcelina się nachodziła do żłobka.. raptem 4 dni i gil. Ale na szczęście widać po niej, że to takie zwykły gil. Wiec pezez weekend powinna wydobrzeć.

Uwaga, podobno ostatni weekend w mieszkaniu, na tyg bedzie przeprowadzka!
    Mju fajnie że poprawe widać może unikniecie ciecia. Chociaż ciecie niw takie złe jest. Chyba ;)

Eskalopka lubi tę wiadomość

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
‹‹ 371 372 373 374 375 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ