PAŹDZIERNIK 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Gauss, chyba nic nie jest tak pyszne jak paluchy 😆 Daj znać czy gryzaki się przyjmą. U nas póki co tylko łapki.
Agentka, na którym centyl jest Iga? Ja wiem, że nie była za duża na początku, ale teraz też chyba droba jest. Nasz był chudym i długim szczurem na początku a teraz już typowy bulinek. Ważenie wieczorem, ale w zeszłym tyg było 6.2kg
Z newsów medycznych to nadal nie mamy szans na szczepienie. Zrobiliśmy nową morfologię i jest chyba lepsza niż ostatnia, ale gorsza niż pierwsza. Do normy jeszcze daleko. Cieszę się, że mamy hematologa umówionego Do neutropenii doszła nam za to nadpłytkowość. Zobaczymy co na to pediatra.Gauss, Mju lubią tę wiadomość
-
Eskalopka, nie mam pojęcia, który to centyl tak po prawdzie, bo nie podała konkretnie, a w książeczce wyglada to inaczej niż np w kalkulatorach internetowych. Te mi mówią, że Iga ma niedowagę, bo wzrost w 75 centylu, a waga w 10 Ja całe dzieciństwo miałam według siatek centylowych niedowagę, mój mąż tak samo, wiec no 😅 Iga jest raczej z drobniejszych dzieci i przypuszczam, że tak zostanie.
Ale dla chłopców tez to chyba inaczej wyglada, bo są chyba na tym etapie więksi w większości.Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
25.01- beta:80, prog: 31
03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
09.05- 284 gramy małej damy
22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀
28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝 -
Eskalopka, przyznam, że ciekawa jestem co Wam hematolog powie. Cieszę się, że morfologia się poprawiła.
Swoją drogą może dla taty Ci się przyda: https://serwisy.gazetaprawna.pl/emerytury-i-renty/artykuly/9390980,swiadczenie-wspierajace-2024-procedura-od-czego-zaczac-ile-na-reke-wnioski-kwoty.html
Agentka, ja w Child Growth trackerze sobie centyle sprawdzam, tam są normy od WHO. W książeczce nasza pediatra nie zaznacza na pewno, a wiem, że z kolei u znajomych ich lekarz to robi, aż zdziwiona byłam, że taki rzetelny im się trafił.
My jutro na drugie dawki wszystkiego idziemy, podpytam i o te meningokoki. Z jednymi czekamy na miejsce w programie wojewódzkim, ale drugie bym zrobiła też jakoś jak wypadnie.
Wagowo ciekawa jestem czy już do 7kg dobiłyśmy, czy jeszcze groszy nam brakuje do tego. Po rękach czuję, że już ciężka jest strasznie 🙈 niedługo chyba już nie dam rady na jednej nosić naprawdę, chociaż 2kg temu też tak myślałam, a tu nadal działa.
Kropka, Twoja teściowa mnie przeraża. Współczuję, że tak blisko nich jesteście, bo jednak łatwiej się uwolnić jak się jest dalej.
Jak samopoczucie dzisiaj?
Wyszło nam, że obydwoje musimy schudnąć, więc odkopałam jadłospisy od dietetyczki tylko proporcje pozmienialiśmy. Stary wczoraj pojechał na zakupy, wrócił nimi tak zmęczony, że chyba będzie zły jak do poniedziałku nie ubędzie mu 5kg 🤣 a tak poważnie to trochę przerażona jestem, bo 530zł za zakupy na tydzień. Wiem, że warzywa teraz droższe, ale mimo wszystko jakoś mnie to przeraziło… Ale chcemy iść zgodnie z tymi jadłospisami kilka najbliższych tygodni, żeby w głowie sobie przestawić nawyki żywieniowe i zobaczyć, ile warzyw i owoców powinniśmy jeść w ciągu dnia, bo jedliśmy z 80-90% mniej.
Eskalopka lubi tę wiadomość
-
Mju, dzięki, mam te apke, ale jakoś mało korzystam. No to wychodzi z niej, że waga między 10 a 25, a wzrost rzeczywiście 75, ale jakieś nieadekwatne mi się te wzrostowe siatki wydają, bo 63 cm to nie jest jakiś długi bobas w tym wieku.Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
Mju wrote:Gauss, na podgorączkowy się coś daje? My przy covidzie nic nie dawaliśmy i mieliśmy instrukcje, że dopiero powyżej 38, może po szczepieniach inaczej, ale zaciekawiło mnie to.
-
Hmm co do paracetamolu, to moi znajomi jak szczepili córkę ktora obecnje ma 3.5 roku, to lekarz w ich przychodni kazal brać prewencyjnie (tez ze względu na ból, bo pneumokoki o meningokoki są bolesnymi szczepionkami). A u mnie jak powiedziałam, że juz zakupiłam paracetamol, to a po co..? Tak sie nie robi, jak tylko bedzie powyzej 38. No chyba że bedzie cos widać, że boli i dziecko się męczy. Także tez co przychodnia, to inne głosy.
U nas w ogóle wzrostu nie sprawdzają, bo teraz sie nie mierzy, bo nie miarodajne. Nikt na siatkach w ksiazeczce nie zaznacza 🤷🏻♀️ wiec nie wiem jak to sie ma. Ja szczerze ani ze starsza ani teraz nie patrzyłam na żadne siatki 🙈 kluseczki na oko widać. W Sylwestra miała 6300g. A jednak jedna z najmniejszych byla tutaj.
My mamy grzyba mombello. I raz jest chetna. A raz nie. Ogólnie leży w jej łóżeczku. Jak siegniw reka to sie bawi. Jak nje to leży. Bo ogóle ma juz faze znierania wszystkiego do okoła.
Eskalopka a jeszcze chyba 3 tygodnie macie do wizyty do hematologa? Kurcze ile to czlowiek musi czekac.. dobrze że jedne parametry sie poprawiły.
Gauss ja z mazowieckiego i znam takie słownictwo. Obrzympałek, obrzympolić.
Mju jak ja byłam na diecie cukrzycowej. To tez powiem Ci dużo wiecej pieniędzy szło na produkty. Niestety teraz nic nie jest tanie...
No teściowie za blisko stanowczo mieszkają.. w dodatku z rodzeństwa męża najbliżej my mieszkamy.. wiec nam się obrywa. Ale co zrobić. Choć teściowa jaka jest taka jest. Ale za wnukczki i swoje dzieci, to by w ogień skoczyła (xa mną już myślę nie 🤪) wiec o coś sie wyklucic czy stanąć w kolejce do lekarza, to piersza pobiegnie.
Uwaga uwaga, skończyli schody w sobote sie przeprowadzamyEskalopka, elforia lubią tę wiadomość
-
My się meldujemy po szczepieniach - 6900g 62,5cm, głowa 42cm.
Na te suche plamy musimy po prostu znaleźć preparat, który pomoże to załagodzić, ale nic konkretnego nie poleciła. Dodatkowo dostaliśmy skierowanie na rehabilitację, bo jej zdaniem Marcelina jest pospinana. Niby chodzimy do fizjo, ale w sumie jak za darmo ktoś inny może na nią spojrzeć to czemu nie 🤷🏻♀️ jeszcze dostaliśmy skierowanie na badanie moczu, bo noce przesypia, a rano pielucha sucha i dopiero tak po 20-30min. sika. Czuję, że czeka nas przednia zabawa z łapaniem.
Z meningokokami powiedziała, że ona raczej rekomenduje po 6 mies, bo wcześniej sporo jest tych szczepień obowiązkowych i wtedy tych meningokoków jest o dawkę mniej.
Kropka, gratulacje! Oby sprawnie przeprowadzka Wam poszła. 🤞🏻 a już dobrze się czujesz? -
Kropka super! To już lada moment 🤗
Mju to rzeczywiście z Marceliny Kluseczka 🥰 ale ona się już urodziła duża dziewczynka, jak tak patrzę.
Ostatnio mi się gdzieś pojawiła fotka dwóch dzieciaczków w wieku 3 miesięcy i jakie były różne gabarytowo z podpisem, ze i tak i tak może wyglądać absolutnie zdrowy niemowlakHashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
Kropka, ekstra że wreszcie możecie się przeprowadzić. Może infekcje się wreszcie skończą. I miejsca będziecie mieć o wiele więcej co przy maluchu jest baaaardzo wygodne.
Hematolog aż za miesiąc mamy - w walentynki Będę namawiać pediatrę żeby nam jeszcze jedną morfologię zleciła w międzyczasie. Pobieranie krwi jest traumatyczne, ale przynajmniej są jakieś dane i wiem na czym stoimy. Czuję się spokojniejsza.
Mju, fju fju... 6900 😁 Odżywiona kruszynka.
Nie wiem jak u dziewczynki mocz złapiecie. My się namęczyliśmy a z chłopcem łatwiej. -
Mju to kawał kobietki się robi 😛 i jak ktoś Cie zapyta karmisz? Mozesz śmiało powiedzieć, że nie glodzisz 🤪
Ja tez gdzieś słyszałam, że jak nie ma potrzeby, to menigokoki lepiej po 6 msc. Jak mniej tych wszystkich szczepień jest. My nadal na drugie szczepiania nie zapisani 🫣 teraz kaszle Misia, ale ewidentkie to od sciekania z noska. Wiec nie panikuje. Tylko z tydzień odczekam.
Pytacie jak sie czuje. I pol dnia zastnawiam sie co odpisać. Bo fizycznie lepiej (choć katar dobija, ale inne objawy minęły). Ale psychicznie jakoś słabo nawet zastnawiam sie czh jakas depresja czy brak radzenia sobie z emocjami.. sama nie wiem. Czy po prostu wszystko mnie przytłoczyło. Te choroby remont. Marcelina Michalin i ja wiecznie chore i tylko gluty, inhalacje syropki i płacze.
Dziś rano się popłakałam z bezsilności.. jak rano mi obydwie zaczęły płakać i to az spazmy były.. w ogóle częściej podnoszę głos na Marcelinke. Bo zrobiła sie z mojej grzecznej Dziewczynki mały diabełek.. i jakaś beksa o wszystko płacz.. domyślam sie że to wynika z tego, że jest sisotra i ona zwraca uwagę na siebie tez przzywa przeprowadzkę. Plus wiczny katar i kaszel i te syropy. I chodzę taka nabuzowana, bo tylko słyszę płacz.. mama to mama tamto.. i tak siedzę w tych 4 ścianach w sumie sama.. mąż wraca po1 6. Od 19 trwa zasypianie dziewczyn. A w nocy od łóżka do łóżka wędruje.
Praskovia uzywacie love to dream piżamki? Bo u nas za późno kupiliśmy i te 'motylki' muszę odpiąć już 🙈
Ale żeby nie było że narzekam tylko, to zaraz jakies fajne zdjecie Misiaka wstawie, bo robi sie taki kumaty człowiek 😍 z reszta Marcelinka też jest super dziewczynka -
Agentka, tak, ona zdecydowanie na razie tatowa bardziej jest z twarzy i wagi 🙈 mam nadzieję, że się to potem zmieni albo na środku jakoś będzie, bo stary chłop jak dzwon.
Eskalopka, są jakieś te woreczki to spróbujemy. A jak się nie uda to dupa na brzeg przewijaka i będziemy polować. Kilka razy dziennie przy przewijaniu robimy wietrzenie dupki i często jej się zdarza nam zrobić psikusa, więc w ostateczności powinno się to udać.
Kropka, dużo się dzieje w jednym czasie, jeszcze święta były, do tego jeździliście jakieś rzeczy wybierać i masz prawo zmęczona czy przebodźcowana być. Mam nadzieję, że się uspokoi po przeprowadzce i może te gluty się od Was odczepią już.
A Misia cudna 🥰
Za 20min. się okaże czy sprzedałam babybjorna.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2024, 15:25
-
A to jakby ktoś pytał dzisiejszy wieloryb w wodzie;)
Mju bardzo możliwe, bo ogólnie tryskam zawsze energia i pozytywnym nastawieniem. A widze po sobie że od kilku dni. W sumie od nowego roku nawet, to jak tutaj zagladam to smety jakies rzucam i o sobie tylko piszę..
Ja zawsze woreczkiem łapałam . Goła dupka trochę nawet chłodniej zrobić w pokoju i zaraz leci
To trzymam kciuki, bo ja w weekend sprzedalam spiochy i spiworek sleepee 😛Eskalopka, elforia lubią tę wiadomość
-
Hej Dziewczyny, jak czytam o wadze Waszych dzieci, to nie wiem czy się nie powinnam zacząć martwić, bo Anielka ma 4700 g... No ale jesteśmy pod opieką pediatry, osteopaty, neurologopedki, byliśmy też na USG brzuszka, badaliśmy mocz (polecam łapanie do woreczka) i wygląda na to, że taki jest jej urok, że przybiera dolną granicą normy (no ale przybiera cały czas).
Kropka, utożsamiam się z tym co piszesz. Ja też jestem zmęczona chorobami, zimą, ciągłym dzieleniem uwagi między Franiem a Nelą. Franio od końca listopada był w żłobku trzy dni - to było na początku stycznia i od tej pory znów gil po pas i trochę kaszlu. Od niego oczywiście Nela, ale przeszło jej tym razem szybciej niż jemu. No i też dużo trudniejszych zachowań Frania. Nie wiem na ile to kwestia młodszej siostry, a na ile wieku. W każdym razie lekko nie jest. Złapałam się na tym, że rano na myśl o intensywności kolejnego dnia nie mam ochoty wstać z łóżka. Nigdy chyba tak nie miałam.
Jeśli chodzi o paracetamol przed szczepieniem na meningokoki, to jestem na grupie "Szczepienia -rozwiewamy wątpliwości" na FB i tam specjaliści jednogłośnie zalecają.
Kropka, kciuki za przeprowadzkę. Eskalopka u Was kciuki za wyniki małego.
Wybaczcie, nie dam rady się odnieść do innych wątków, bo mam za duże zaległości.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2024, 17:47
Eskalopka, Gauss, Kropka6 lubią tę wiadomość
10.2020 6tc 💔
F. ur. wrzesień 2021 ❤️
11.2022 10 tc 💔
A. ur. październik 2023 ❤️ -
Hej! I ja się witam po kilku dniach nieobecności
Kropka zdrówka - mnie też odcięło i straciłam głos, mam suchy kaszel, gardło boli jak szalone 😖
Super, że się przeprowadzacie 😃 zobaczysz odetchniesz u siebie 😍
Mju kawał dzidziusia 😍 trzymam kciuki za sprzedaż i dietkę 😍 ja już od grudnia mam jadłospisy i bardzo mi to pomaga się zorganizować
Gauss super, że jednak nie musicie zmieniać przychodni
Agentka, ale kruszynka z Igi
My w piątek byliśmy na szczepieniu pneumo + Rota / młoda wazy 6050kg, 62cm i 42cm obwód głowy. U nas prewencyjnie tez paracetamol dajemy. Mieliśmy odczyn na nóżce i zdecydowanie ją bolał. Weekend upłyną z kupami po Rota i ja oczywiście znów od niej złapałam lekkie mdłości i gorsze samopoczucie, a wieczorem w poniedziałek mnie rozłożyło 🤷🏼♀️
Eskalopka super, że trochę lepsze wyniki! Oby do lutego się unormowalo!Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2024, 17:53
-
Kropka, Menina, to pewnie zmęczenie i kiedyś minie, chociaż to nie do końca pocieszające. Wy z 2 dzieciaków lekko nie macie. Ja przy jednym padam na twarz, a większej ilości nie mogę sobie wyobrazić. Mam nadzieję, że jak wiosna przyjdzie to wszystkim nam się poprawi. Będą dłuższe spacery, można będzie na słonku posiedzieć, warzywa będą już wiosenne... rozszerzanie diety. Czekam...
Jesteśmy po lekarzu. Jest dobrej myśli. Mówi, że żółtaczka już dużo lepiej i może bez hepatologa się obejdzie. Natomiast przed hematologiem zrobimy jeszcze jedna morfologię żeby na świeżo były wyniki. Za każdym razem mam nadzieję, że już będzie idealnie, ale się nie nastrajam że w lutym zaszczepimy, chociaż pediatra nie wyklucza takiej opcji. W zależności co tam nam wyjdzie.
Pytanko, czy wasze dzieci też się tak potwornie na brzuchu ślinią? 🙈