X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne PAŹDZIERNIK 2023
Odpowiedz

PAŹDZIERNIK 2023

Oceń ten wątek:
  • Eskalopka Autorytet

Wysłany: 15 maja 2024, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, dzięki za ściski. Pogrzeb w piątek... Może jakoś minie. Ten tydzień generalnie jest z D... I taki na przetrwanie, byleby do końca.

Może faktycznie to są skoki tylko dłuższe niż poprzednie bo widzę, że sporo dzieciaków marudnych i jęczących z naszym włącznie. Super czuły się zrobił na każdą duperele i zaraz są ryki. W nocy z resztą też - budzi się i płacze. Przystawiam i momentalnie zasypia. Tak więc byleby do przodu.

Wychodzę od hematologa. Na ten moment wyniki mamy dobre. Po prostu w normach 🥳 Mogą się wahać pod 2 roku życia ale powinno być dobrze. Co jest super wiadomością jak na ten przewalony tydzień.

Gauss, elforia, Praskovia lubią tę wiadomość

• Gauss Ekspertka

Wysłany: 15 maja 2024, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super Eskalopka, mega ciekawe, że taka neutropenia to po prostu zmienność osobnicza u takich maluchów. Dobrze, że wszystko ok, ale co człowiek nastresuje to jego 😅

U nas dni ok, ale za to w nocy to codziennie ok. 5 rano prowadzę dyskusje z Lilą, że może warto jeszcze spać 🙄...

age.png
  • elforia Autorytet

Wysłany: 15 maja 2024, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej hej!

Eskalopka dużo sił! Super info z wynikami młodego 🤗 Macie zielone światło na szczepienia?

Gauss u nas 5:30 codziennie pobudka, ale mi to pasuje xD tylko padam spać o 21:30…

Kropka zdrówka dla Was!

Mju to wożenie na zajęcia potrafi wykończyć… kiedyś woziłam dzieciaki co chwilkę gdzieś…, ale teraz już mam awersję 🤣 a tutaj znów od początku zaczynamy zabawę ♥️

U nas również nocny płacz przez sen się pojawił. 3 dni miała takie, że popłakiwała całą noc 🤷🏼‍♀️ teraz już o niebo lepiej, ale nad ranem jej się zdarza. Jedynki na dole widać, ale się nie przebijają. Za to przemieszczanie się, siadania i podciąganie do klęku idzie z dnia na dzień coraz lepiej 🫣

Agentka mamy ten sam zestaw zabawek i u nas prym wiedzie autko od Clementoni. Za jakiś czas kupię jej traktor z Dumla - uwielbiam ich zabawki. Moje starszaki też je miały. Jak młoda miała 3-4lata to miała taką fajną mapę na ścianę. Ogólnie uciekam od interaktywnych zabawek - szczeniaczek jest taki sobie… za to odkurzacz samojezdny to jej ulubiona zabawka - goni go po całym domu 😂

A ja na zmianę piszę pracę mgr i pracuje - tydzień w tydzień jeżdżę do Wrocławia… znikam na 8-9h i nie wiem jak mój mąż to robi, ale dziś wyjechałam o 7:00, a mała spała mu od 8-12… zjadła kaszkę, pobawiła się, pospacerowała, wypiła mleczko i co… spała od 13:50-15:00
    Wróciłam i wstała XD na obiad i cycucha…
    Dzis pierwszy raz mój ma będzie ją usypiał butlą, bo ja mam dentystę 😬 jestem ciekawa jak im pójdzie

age.png
    2011 👦🏼❤️
    2013 👧🏼❤️
  • Gauss Ekspertka

Wysłany: 15 maja 2024, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a podesłałybyście linki do tego autka i traktora? Zaczęłam wyszukiwać i jest tego tyle, że się gubię ;D

age.png
  • Eskalopka Autorytet

Wysłany: 15 maja 2024, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze co do kraba. My mamy z pepco, ale to jest wszędzie ten sam ziomek, czy to pepco, smyk czy sinsay... Może się różnić tylko czy jest na baterie czy z akumulatorem. Nasz młody jest nim zafascynowany szczerze i wielce. Jeszcze go nie ściga po podłodze, ale kwestia czasu. Druga ulubiona zabawka albo i pierwsza to butelka z wodą. Mamy też rolkę po srajce i metkę w pudełku z zabawkami... top of the top zabawek syna 🙈

Praskovia lubi tę wiadomość

• agentka93 Autorytet

Wysłany: 15 maja 2024, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eskalopka wyrazy współczucia 🍀
    Z pewnością dzień pogrzebu będzie najtrudniejszy.

W trakcie ciąży straciłam moją najukochańszą babcię i dziś są jej pierwsze imieniny bez niej, a rok temu już ciężko chora leżała w szpitalu i doskonale to pamiętam, bo musiałam oddzwaniać do osób chcących złożyć jej życzenia, że to jest niemożliwe. Bardzo mi się dziś nostalgicznie zrobiło.

Gauss tu link do autka: https://m.ceneo.pl/94291722

Syrenka bardzo współczuje tego zmęczenia 😢
    Może rzeczywiście za chwilę przejdzie chociaż mam wrażenie, że od dłuższego czasu piszesz, że Olaf głośny także trudno stwierdzić.

Iga ma chyba lęk separacyjny, jak znikam jej z oczu i to zauważy to wpada w mega histerię. A w weekend wyjeżdżam pierwszy raz od porodu sama🫣 Także mam nadzieję, że będzie ok, bo dotąd usypianie z tatusiem szło naprawdę bardzo fajnie.

Gauss lubi tę wiadomość

Hashimoto, z.Sjögrena
    ANA3 dodatnie
    Pai homo 4G

10.2022- puste jajo 8tc.
    25.01- beta:80, prog: 31
    03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
    11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
    17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
    28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
    18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
    21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
    11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
    09.05- 284 gramy małej damy
    22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
    23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
    04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
    21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
    04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
    29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
    18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀

28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝
  • elforia Autorytet

Wysłany: 16 maja 2024, 07:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gauss tutaj masz traktorek :) Fajna jest też Arka (te dwie zabawki znam na żywo)

https://www.dumeldiscovery.pl/zabawki/seria-jezykowa-dla-najmlodszych/traktor-farmer/

Agentka trzymam kciuki za Igę. U nas lek jest jak jestem w domu, ale jak znikam do pracy to jest luz, bo jej się nie pokazuje co chwilkę, więc zapomina chyba o mamie na jakiś czas ☺️

Eskalopka a ten krab jest na ofercie cały czas w pepco?

age.png
    2011 👦🏼❤️
    2013 👧🏼❤️
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2024, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do kraba. My mamy z pepco i jest głośny, ale chyba z dumela ma przelacznik, że można wyłączyć melodyjkę.

Misia ma 37.5 czyli w sumie żadna temperatura ale płacz ciągły 🫣 i na ręku.. Marcelina tez jęczybuła. Oszaleje 🫣😱
    U Michaliny mam nadzieję, że to zęby...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2024, 07:41

Praskovia, elforia lubią tę wiadomość

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    13.09.2023 2760 g, 52cm 💣
    age.png
  • Eskalopka Autorytet

Wysłany: 16 maja 2024, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krab cichy nie jest ale bardzo głośny też nie. Faktycznie nie ma wyłącznika dźwięku, ale też nie spotkałam wersji z wyłącznikiem. Nie wiem czy zawsze jest w pepco. Jak ja byłam to zawsze był, ale też nie wpadam tam za często. Teraz sinsay też ma.

Kropka, życzę siły. Jęczęnie jest ciężkie i też już mam dość. Tego tygodnia w szczególności. Już by się mógł skończyć.

• Praskovia Autorytet

Wysłany: 16 maja 2024, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O, Kropka, dzięki za wiadomość, że krab Dumel ma przełącznik! Bardzo przydatne info!

Ogólnie ja też polecam zabawki Dumel. I to polecam jako osoba, która nie cierpi takich zabawek. 🥴 Mój starszak dostał traktor safari od rodziny męża tuż po roczku i na początku byłam wściekła, ta muzyczka mnie prześladowała (chociaż można wyłączyć, ale młody szybko rozkminił jak). Ale muszę przyznać, że ta zabawka jest niezniszczalna, synek siada na przyczepę i normalnie na niej jeździ jak na jeździku. Na włączonym silniku odpycha się w przód i tył, a traktor wciąż działa, chociaż jest katowany półtora roku, a młody ma 15 kg. 😅

👦🏻 26.10.2021

👶🏻 02.10.2023

preg.png
  • Mju Autorytet

Wysłany: 16 maja 2024, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy podobny zestaw zabawek. Zamiast autka z clementoni mamy piłkę sensoryczna, w środku są te same klocki.
    Marcelina jeszcze lubi tę mini tablicę: https://allegro.pl/oferta/adam-toys-edukacyjna-tablica-aktywnosci-malucha-stolik-edukacyjny-15408895591

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2024, 11:57

age.png
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2024, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejku mała syrenka rozumiem o czym mówisz, że Olaf wyjec i mózg Ci siada.. no ja dziś to też myślałam, ze zaraz oszaleje jak wyły dwie.. o matko co sie z moją radosną 3 latka stało.. cxy to taki etap? 🤔🫣 Jaka jęczybuła.. a Michalina od rana też płacz i na ręku. Tamta tez mama na ręce..

Ale trzeba dobrze poczytać. Na pewno któryś krab ma przełącznik, bo byłam mega najarana na kraba, że nie bedxie melodyjek, a dostaliśmy od Mikołaja x pepco i byłam zawiedziona 🫣
    Misia ma dostać pieska od B.toys od mojej siostry. Ciekawe jaki on będzie.

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • Gauss Ekspertka

Wysłany: 16 maja 2024, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej,

Ja właśnie zaczynam kombinować - ja najbardziej lubię rzeczy z little dutch czy done by deer i nie przepadam tak jak Wy za grającymi zabawkami, ale widzę, że Lila właśnie te grające jak np. leniwca i go uwielbia:

https://www.ceneo.pl/135543962

Eskalopka lubi tę wiadomość

age.png
  • Eskalopka Autorytet

Wysłany: 16 maja 2024, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak szczerze powiedziawszy to u nas jest już lekki potop zabawkowy. Sporo dostaliśmy i z pierwszej i z drugiej ręki. Dużo zabawek mamy na wyrost np. pchacz/tablica manipulacyjna, ale już teraz się młody nią bawi tam gdzie sięga. To trochę taka jak Mju, ale stojąca. Niestety grające plastikowe paskudy też wchodzą. I takie kule plastikowe manipulacyjne. Z książeczek Miś Pracuś się spodobał bardzo bo rzeczy się ruszają i dużo się dzieje na rysunkach. Te które mnie się podobają Tytusowi niekoniecznie, ale myślę że później do nich wrócimy. Wierszyki z twardymi stronami są fajne na wyciszenie i często je przeglądamy i czytamy.

Gauss, Praskovia, elforia lubią tę wiadomość

• Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 16 maja 2024, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka, mi się wydaje, że może dopiero u Was wjechał bunt dwulatka. Wiem, że nie lubisz jak Cię ktoś straszy, ale moja iskierkę zamienił w potwora. Nawet nie wiem kiedy i nie na 2 lata, a nieco pozniej. I tak trwa sobie, a ja mam chęć ja spakować i oddać gdzieś na rok albo dwa. Ona całymi dniami tylko się śmiała, dało się negocjować, a teraz wszystko inaczej niż ja chce, nawet jeśli ona też tak by chciała. Pokazuje swoje zdanie, testuje granice. No paskudny etap, trudny. Wygląda jakby ciągle była niezadowolona, nieszczęśliwa, a wcześniej uśmiech jej z buzi nie schodził. I końca nie widać, a ja chcę moją perełkę z powrotem!
    Przynajmniej Olaf się trochę uspokoił z jekami;)
    My też zakopani w zabawkach, ale jak tak czytam o tym krabie, to może wejdę do Pepco;D mamy taką kaczke, co gra i jeździ. To jest szal. A mamy ja od najstarszej córki. 5 lat. Ona jest niezniszczalna, a przeżyła sporo;D Olaf pewnie też jej nie wykończy, puścimy w świat dalej;D

Praskovia, elforia lubią tę wiadomość

• Praskovia Autorytet

Wysłany: 16 maja 2024, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już zamówiłam kraba Dumla! 😅 Fajnie, że sobie tak polecamy! ♥️

Mitka po pierwszym szczepieniu! I trochę zaczął więcej przybierać — z 11g dziennie zrobiło się 19g. Pewnie rozszerzanie diety plus żelazo pomogło, ale z piersi też je ciut lepiej. I starszy też dostał pneumo, więc dzień udany! 😁

elforia, Gauss lubią tę wiadomość

👦🏻 26.10.2021

👶🏻 02.10.2023

preg.png
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2024, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No u nas buntu w ogóle nie było na 2 latka. Iskierka, biega śmieje się kreatywna. A od kilku dni no jęczybuła. I nawet nie chodzi że jakas nieznosna. Że granice sprawdza ma być tak jak ona, tylko że wyje.. beee. Chce to ! Dajesz jej bo np wybrała na sniadanie bo mogla, a ona dalej wyje.. i powtarza kakao kakao. Mpwie robię. A ta dalej wyje kakaoo i to taki ze łzami. Podajesz to kakao a ona dalej jedząc wyje 🤦🏻‍♀️ i jest na rąćki ( a mowi normalnie i nagle spieszcza słowa co mnie do szału doprowadza. Bo nie lubię spieszczac i w domu nie spieszczamy.. ale raczej myślę że to jest coś związane z wiekszym zaangażowaniem do Michaliny i zwróceni uwagi na siebie. Choć daje jej 100% siebie jak Misia śpi. W domu staram sie nic nie robić wtedy tylko z nią bawić. Jak chodzila do żłobka tak nie było. Cudowne dziecko. A jak pozbyliśmy teraz we 3 w donu, to taki wyjec.

A Misia właśnie nie chce sie odłożyć. Ma 37.2.. płacze też. I Kurde nie wiem chyba jutro jedziemy do lekarza.. z jednej strony wmawiam sobie te zęby ale z drugiej strony kaszlacs i smarkajaca Marcelina.. a jak coś złapała.. 🤷🏻‍♀️ ah dziś mi mózg paruje od tego wycia.. jeszcze oczywiście od 3 w nocy prawie nie spałam. Z godzinna drzemka miedzy 4:30 a 5'30.. 🤦🏻‍♀️
    teraz myślę co zrobić odłożyć sie nie chce. Oczy w 5 złotych i płacz.. ale chyba spróbuję odłożyć najwyższej ibum wejdzie...

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • Mju Autorytet

Wysłany: 16 maja 2024, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z grających zabawek mamy pianinko od szczeniaczka uczniaka i w half price kupiłam jakąś kierownicę, bo tata mechanik samouk to niech się cieszy i z nią tym bawi. Na fizjo zauważyliśmy, że grające świecące zabawki ułatwiają trenowanie poszczególnych pozycji niestety, ale staram się unikać zabawy nimi. Myślałam nad tym krabem, ale u nas króluje pełzanie za psem 😅
    Też mamy pchacza z tablicą manipulacyjną, bo dostaliśmy, ale średnio zainteresowanie nim jest, bo to, do czego sięga ma w innych zabawkach.

Eskalopka, miś pracuś ma elementy przesuwane tylko z boku na bok? Tytus to ogarnia? Bo oglądałam coś podobnego w empiku o zwierzątkach i się zastanawiałam, czy nie wziąć.

Zapomniałam jeszcze o książeczkach sensorycznych z aksjomatu. Na razie włochate wygrywają nad gumowymi fakturami.

Kropka, niby zawsze lepiej iść osłuchać, chociaż ja mam w sobie taki lęk, że nawet na dzieciach zdrowych różne egzemplarze się trafiają.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2024, 20:01

age.png
  • Mju Autorytet

Wysłany: 16 maja 2024, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akurat majdan zbierałam po dzisiejszym - u nas też już tak że 2 miesiące jest szał na te grzechotki? Deszczownice? Jak zwał tak zwał, ale wydaje mi się, że chodzi o te szkaradne twarze i one są źródłem fascynacji 🙈

IMG-7397.jpg

Praskovia, Gauss, elforia lubią tę wiadomość

age.png
  • Eskalopka Autorytet

Wysłany: 16 maja 2024, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mju, Miś Pracuś ma różne te elementy ruchome. I z boku i na środku też np. Misia na zjeżdżalni przesuwa się w centralnej części strony. Tytus gmera i kombinuje. Sam jeszcze nie potrafi przesunąć, ale schować już coś wysuwanego się udaje. Za to jara go bardzo jak się np. wieżyczka z zegarem wysuwa a ja robię "ku ku" jak kukułka. Są strony które lubi bardziej i mniej. O zwierzatach mamy kilka książeczek z Akademii Mądrego Dziecka, ale jak na razie mniejsza fascynacja. Może z czasem się to zmieni. Książeczki z gumowymi wstawkami do macania też są ciekawe, chociaż nie od początku się podobały.
    Ogony są ok, ale głównie dlatego, że szeleszczą a ogony super się do buzi wpycha.

‹‹ 426 427 428 429 430 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ