PAŹDZIERNIK 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Chantel1 wrote:Dziewczyny a jak u was z objawami? Kiedy zaczęły ustępować? Ja chyba pomalutku wychodzę z tym na prosta bo mdłości coraz mniejsze. Także oby do przodu
U mnie niestety mdłości cały czas, ale jestem na Xonvei i lek pomaga przynajmniej o tyle, że wymiotuję tylko rano, bo wcześniej zdarzało się i przez calutki dzień.
Do tego zauważyłam u siebie dziwną zależność, że kiedy zaczynam mieć pusty żołądek i nasilają się mdłości, zaczynają mi też drżeć ręce. Czy któraś z Was ma podobnie? To tylko efekt spadku poziomu cukru, czy powinnam się tym martwić?
W czwartek mam USG prenatalne i zastanawiam się, będzie przez brzuch czy dopochwowo?
I jeszcze jedno pytanie do Was, dajecie radę wypijać te zalecane 2 l wody dziennie? U mnie z tym mega trudno,nie dość że woda wzmaga mdłości, to jeszcze co chwila biegam do toalety. Może mogłabym sobie coś dodawać do tej wody, żeby jej smak nie był tak odrzucający, tylko co? -
Praskovia wrote:Eskalopka, gratulacje! 🥰 I GrubAsia, Tobie też, cieszę się, że wszystko w porządku! Czekamy na wieści od Mju oraz Benity, Agnuki i Ani! Kciuki z całych sił zaciśnięte dziewczyny! 🤞🏻
modlę się żeby mi nie odwolali bo to prenatalne badania a nie mam nigdzie indziej umówione.
Jeszcze wczoraj robilam pobór krwi do testu pappa, ciekawa jestem czy do jutra przyjdzie wynik ;( -
Chantel1 wrote:Dziewczyny a jak u was z objawami? Kiedy zaczęły ustępować? Ja chyba pomalutku wychodzę z tym na prosta bo mdłości coraz mniejsze. Także oby do przodu
Teraz dokucza mi glownie uczucie glodu - niemal ciagle nawet po obfitym posilku. Mam nadzieje ze to tez minie niebawem chociaz o ile dobrze pamietam w poprzedniej ciazy byla regularnie glodna do samego konca (ale nie tak jak teraz).
Dzisiaj natomiast bylam na USG i jest 3.1 cm machajacego raczka podczas badania Malenstwa
Prenatalne 18 i 19 kwietnia, ale przyznam ze juz po dzisiaj jestem nieco spokojniejsza bo do tej pory bardzo sie martwilam a wyglada na to ze rozwija sie pieknie, dokladnie co do dnia zgodnie z terminem.Agnuka, Praskovia lubią tę wiadomość
-
galadriela wrote:W czwartek mam USG prenatalne i zastanawiam się, będzie przez brzuch czy dopochwowo?
I jeszcze jedno pytanie do Was, dajecie radę wypijać te zalecane 2 l wody dziennie? U mnie z tym mega trudno,nie dość że woda wzmaga mdłości, to jeszcze co chwila biegam do toalety. Może mogłabym sobie coś dodawać do tej wody, żeby jej smak nie był tak odrzucający, tylko co?
Prenatalne USG sa robione przez brzuch (nie sluszalam od nikogo do tej pory zeby mial dopochwowo robione).
Co do wody - to ja glownie tloczone soki jablkowe rozcienczone woda pije bo w taka pogode nie wchodzi mi za bardzo tez sama woda. Proporcje robie w sumie bardziej woda z sokiem niz sok z woda, wiec moze tak sprobujesz? Te tloczone soki sa zazwyczaj dosc slodkie wiec niewiele ich potrzeba zeby woda lepiej smakowala -
galadriela wrote:U mnie niestety mdłości cały czas, ale jestem na Xonvei i lek pomaga przynajmniej o tyle, że wymiotuję tylko rano, bo wcześniej zdarzało się i przez calutki dzień.
Do tego zauważyłam u siebie dziwną zależność, że kiedy zaczynam mieć pusty żołądek i nasilają się mdłości, zaczynają mi też drżeć ręce. Czy któraś z Was ma podobnie? To tylko efekt spadku poziomu cukru, czy powinnam się tym martwić?
W czwartek mam USG prenatalne i zastanawiam się, będzie przez brzuch czy dopochwowo?
I jeszcze jedno pytanie do Was, dajecie radę wypijać te zalecane 2 l wody dziennie? U mnie z tym mega trudno,nie dość że woda wzmaga mdłości, to jeszcze co chwila biegam do toalety. Może mogłabym sobie coś dodawać do tej wody, żeby jej smak nie był tak odrzucający, tylko co?
To drzanie rak to raczej jednak tylko spadek cukru, tez tak mialam. Mozesz zbadac glukoze na wszelki, i insuline. Nie masz IO?
Czasem jak lekarz nie moze dobrze zobaczyc to moze i dopochwowo.
Ja mam problem z woda, czasem nie wypijam nawet 1,5l, ratuje sie albo woda z miodem i cytryna (bardzo zalecany zestaw: miod to naturalny antybiotyk, a cytryna pomaga na problemy z zapaleniami drog moczowych), albo robie sobie kompot z suszonych owocow bez dodawania cukru - morele, sliwki, jablka, zorawina etc., wszystko do garnka i gotuje pare godzin. I udaje sie wypic nawet i 3 litry dziennieMoze sprobuj?
👩'76+👨'73
👩IO,niedoczynnosc tarczycy
👨02'20 Cukrzyca I,Asthenoteratozoospermia,Morfo0%
*Invimed Wroclaw
III IVF 14.05.21szpital-Cytotec
*Gyncentrum Katowice
IV-VIII IVF 10.21-11.22, ❄6x5.1.1
11.01.23 FET 1x5.1.1;2dpt 6.96;7dpt 64.87;9dpt 126.3;12dpt 428.9;16dpt 2172;23dpt 11801;27dpt 27835 i ❤️;34dpt 1,09cm;47dpt 9+3 2.64,❤️174;10+6 4.47;
15.03 I prenatalne👍,5,6cm❤️164,corka?;20.03 NiftyPro-zdrowa corka;;20+5 polowkowe 390g❤️152,👍;;30+4 USG3 trym 1560g❤️150;35+3 2663g👍🙏;
39+3 10:34 3510, 55cm 10pkt ❤️❤️❤️❤️❤️ -
Jestem po prenatalnych 🙂 wszystko dobrze, lekarz powiedział, że Dzidziuś wzór 🤭 6,8 cm 🥰 kość nosowa widoczna, przezierność 1,7 serduszko 157
Czy jesteście w stanie odszyfrować płeć po tych zdjęciach? Chciałam dopatrzeć się tak jak lekarz, ale jednak dla mnie to czarna magia 🙈😀
Na jednym zdjęciu Bąbelek machał rączką 🥺🥰
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2023, 17:47
Evelina93, Praskovia, MinnieMe, gabryśka, Kropka6, elforia, Umka lubią tę wiadomość
-
Agnuka, gratulacje! 🥰 Ja w nub theory jestem żółtodziobem, bo dopiero w sobotę dowiedziałam się o jej istnieniu. 🤪 Ale na pierwszym zdjęciu jakby… dziewczynka? Bardziej doświadczone dziewczyny pewnie lepiej wypatrzą, bo zdjęcie chyba dobre.
Agnuka lubi tę wiadomość
-
Agnulka gratulacje!
Ja osobiście pije wodę, wodę z cytryna i miodem lub samą cytryną lub litorsal 🤷🏼♀️
Z objawów to mega zmęczenie (zasługa anemii), mdłości wieczorem i wiecznie takie uczucie jak na kacu, bol piersi - mniejszy, ale nadal jest
Jutro o 11:00 mam wizytę i już się doczekać nie mogę 😍
Chciałabym dopytać lekarza o płeć. Jak na razie wg zeszłotygodniowego badania 90% dziewczynkaAgnuka lubi tę wiadomość
-
MinnieMe wrote:Prenatalne USG sa robione przez brzuch (nie sluszalam od nikogo do tej pory zeby mial dopochwowo robione).
Ja miałam
-
Agnuka wrote:Jestem po prenatalnych 🙂 wszystko dobrze, lekarz powiedział, że Dzidziuś wzór 🤭 6,8 cm 🥰 kość nosowa widoczna, przezierność 1,7 serduszko 157
Czy jesteście w stanie odszyfrować płeć po tych zdjęciach? Chciałam dopatrzeć się tak jak lekarz, ale jednak dla mnie to czarna magia 🙈😀
Jak dla mnie na pierwszym zdjęciu jakby dziewczynkaAgnuka lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny tak mi mówcie 😆 potwierdza się 🤭🥰 po cichu liczyłam na drugą córę 🤫
Dr na koniec wizyty powiedział, że jak dla niego to chłopca z tego nie będzie i że może się z mężem założyć 😀 bo on to jednak liczył na przetrwanie nazwiska 🙈
Jeżeli chodzi o prenatalne, to mogą być przez brzuch, jak i dopochwowo. W poprzedniej ciąży tak miałam, bo lekarz nie mógł czegoś zmierzyć i próbował tak i tak.. -
Agnuka wrote:Jestem po prenatalnych 🙂 wszystko dobrze, lekarz powiedział, że Dzidziuś wzór 🤭 6,8 cm 🥰 kość nosowa widoczna, przezierność 1,7 serduszko 157
Na pierwszym zdjęciu widać i dziewuszka wg. mnie na 90%Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2023, 19:18
Agnuka lubi tę wiadomość
-
Ja miałam prenatalne najpierw przez brzuch żeby zmierzyć malucha ale potem już transwaginalnie (Pani dr mówiła, że głowica dopochwowa daje lepszą jakość obrazu aby dokładniej posprawdzac wszystko).
-
My po badaniach, 6.05cm dziecia, wstępnie dziewczynka. Wszystko elegancko, chociaż powiedział, że większe mam ryzyko zespołu Digeorga niż trisomii 21 (tu 1:11300) i jakbym się upierała na badanie cffDNA to właśnie z tym zespołem.
Teraz mam dylemat, czy robić nifty pro, czy już sobie odpuścić.
No i preeklampsja 1:151, więc trochę mnie to martwi, choć ryzyko nadal podał jako niskie.
Generalnie dzieć pacjent idealny, grzecznie leżałelforia, Umka lubią tę wiadomość
-
My też mamy tą koszulkę 🤣
Już po prenatalnych.
Byliśmy pierwszy raz wszyscy. M pierwszy raz widział na żywo. Moja ginka nie wpuszcza we dwójkę. Synu też był z nami.
Wszystko na swoim miejscu. Kości widoczne. Ryzyka wyszły niskie.
Ja od razu wypaliłam przy pierwszym wyrostku: dziewczyna. Pytał mnie czy mam jakieś medyczne wykształcenie 😂 Skąd widzę że dziewczyna. Powiedziałam że USG raczej nie ma dla mnie tajemnic🤣
No i potwierdza się moja analiza wyrostków. Na 80% dla niego dwie dziewczyny. Ja myślę że się już nic nie zmieni, bo jak dla mnie wyrostki były idealne i typowo babskie- mega poziome. Zdjęcia niestety słabe i brzydkie. Nic ciekawego na nich nie widać.
Na wyniki posiewu spojrzał i mam iść do rodzinnej po Duomox. Jutro mam nadzieję że się uda dostać do przychodni.
Agnuka, Kropka6, elforia, gabryśka, Umka lubią tę wiadomość
-
O, widzę, że zagrałyśmy się czasowo z wiadomościami 😀 super, że wszystko dobrze! trzymam kciuki, żeby jutro udało się załatwić antybiotyk..
Kurcze, masz to oko do płci 😁
Czyli zaczynają pojawiać się dziewczynki na wątku 🙃 dzisiaj to już chyba 4 🤭
Mju niestety nie pomogę, pierwszy raz słyszę w ogóle o takim zespole, googlowalam, żeby doczytać... Nie kojarzę, żebym miała to zawarte w prenatalnych przy 1 ciąży 🤔 teraz czekam na wyniki, bo dzisiaj miałam pobieraną krew. Co do dalszych badań myślę, że wszystko zależy od tego czy uspokoiły Cię te badania prenatalne, bo ryzyka niskie, czy jednak nie bardzo. No i od możliwości finansowych, niestety 🤦🏻♀️Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2023, 21:18
-
Mju a na jakiej podstawie oszacowano ci ryzyko diGeorga? Bo Pappa sprawdza zespół Downa, Edwardsa i Patau 🤔
U mnie ryzyko stanu przedrzucawkowego wyszło coś ok 1:120 i też doktor mówił, że to niskie 😱 a ja byłam pewna, że to analogicznie do trisomii - duże już