X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne PAŹDZIERNIK 2023
Odpowiedz

PAŹDZIERNIK 2023

Oceń ten wątek:
  • Chantel1 Ekspertka

Wysłany: 20 kwietnia 2023, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystko dobrze na szczęście. Wyglada na chłopca. Jutro mówię w pracy żeby przestać pracowac na dyżurach.

MinnieMe, elforia, Praskovia lubią tę wiadomość

• Ania_1003 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2023, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy miała ktoraś styczność z lekiem Metocard ZK?

[age.png
  • elforia Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2023, 06:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania_1003 wrote:
    Dziewczyny czy miała ktoraś styczność z lekiem Metocard ZK?

Ania ja w szpitalu u pacjentów często - to zwykły beta bloker. Ale nie wiem jak ze stosowaniem w ciąży w realu 🤷🏼‍♀️ w ulotce pewnie nic nie napiszą, bo nie badają go na ciężarnych.
    Dostałaś go po konsultacji z kardiologiem?

Nie wiem dlaczego po nocy zawsze mocno plamie na ciemnobrązowy kolor. W dziś jak leżę jest Ok, a po nocy plamie. Martwi mnie, ze ten polip się tak uaktywnił… i teraz nie chce się wyciszyć.

Sara nie potrafię dodać zdjęć 😅🤷🏼‍♀️🤦🏼‍♀️

age.png
    2011 👦🏼❤️
    2013 👧🏼❤️
  • Praskovia Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2023, 06:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elforia, w pierwszym poście masz instrukcję dodawania zdjęć. 🙃 Współczuję, że musisz się tak stresować co rano. 😔

Chantel, gratulacje! 🥰 Wpisać Cię na listę terminów?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2023, 06:54

🧒🏼 26.10.2021

👦🏼 02.10.2023

👶🏻 14.07.2025
  • Ania_1003 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2023, 07:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    elforia
    Dostałam wczoraj po konsultacji. Jednak powiedziałam, że się wstrzymam do wizyty u gina i jeszcze to skonsultuję.
    Ogólnie to ponoć biorą w ciąży, jeden z bezpieczniejszych. I pewnie bym nie miała wątpliwości, ale...

Jest wypisywany właśnie żeby obniżyć ciśnienie i powoduje szybszy puls. Ja niestety mam bardzo niskie a puls w kosmos. Dlatego tutaj tak nie bardzo powinnam brać, bo skutek może być odwrotny.
    Druga sprawa, bardzo często powoduje w ciąży hipotrofię. Ja w pierwszej ciąży miałam a teraz różnica w wielkości już jest. Także mam obawy z zahamowaniem wzrostu.

Jedyna przesłanka dlaczego mogę spróbować to brać, to cała tachykardia przeszkadza w normalnym funkcjonowaniu i z tego względu lekarz mówi, że można spróbować trochę to uspokoić lekami. Natomiast w moim przypadku nie ma gwarancji, że pójdzie to w dobrą stronę.
    Patrząc po skutkach ubocznych... sama mam wątpliwości.

[age.png
  • elforia Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2023, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniu trudna decyzja. Warto skonsultować z innym lekarzem jeszcze 😘

Praskovia dzięki ☺️ sprawdzę 😃

age.png
    2011 👦🏼❤️
    2013 👧🏼❤️
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2023, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobiega koniec tygodnia więc melduję, że mam wizytę w przyszły wtorek 25.04 😉

Praskovia lubi tę wiadomość

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    13.09.2023 2760 g, 52cm 💣
    age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2023, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chantel super wiadomości :)

Ania ale u ciebie jest tylko wysoki puls czy ciśnienie też? Ja dostałam na nadciśnienie dopegyt. Też się bardzo obawiam ale jednak nadciśnienie jest szalenie niebezpieczne w ciąży więc jakby korzyść przewyższa ryzyko...
    Jeśli masz wątpliwości to koniecznie skonsultuj to jeszcze.

U nas dziś przepiękna pogoda więc zamierzam wykorzystać czas do 13 póki nie ma młodej i lecę ryć w ziemi 😅 czyli dzień jak co dzień 😅

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    👩🏻🩷9 E 👦🏻🩵8 E 👧🏻🩷6 T 👶🏻 L:
    age.png

Szalona rodzina z 4 szalonych dzieci 🤪
    Szalona matka córki z niepełnosprawnościami 👻
  • Chantel1 Ekspertka

Wysłany: 21 kwietnia 2023, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez wizyta u mojej gin wtorek 25.04!

Praskovia lubi tę wiadomość

• Ania_1003 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2023, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara moje ciśnienie to średnio 85/60. I wg tego kryterium nie powinno się brać tabletek bo jeszcze bardziej go obniży. A to z kolei doprowadzi do podwyższenia pulsu... Takie błędne koło...
    Za tydzień mam wizytę, to się skonsultuję. Na razie i tak się wstrzymuję z braniem.
    Martwi mnie kwestia różnicy wielkości. Na razie teoretycznie niewielka, ale z synem hipo było -3tyg. do tyłu.

[age.png
  • Ania_1003 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2023, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlatego byłam ciekawa czy ktoś brał i rzeczywiście dało się odczuć szybszy puls.
    Babka która robiła mi EKG opowiadała, że też w ciąży dostała na zbicie ciśnienia a potem nie mogli zapanować nad pulsem.

[age.png
  • GrubAsia Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2023, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara30 wrote:
    U nas największe przeboje ze spaniem były z najstarsza 🤯 ogólnie to pobudki w liczbie 10-20 noc w noc, noce zaczęła przesypiać gruuubo po 4 urodzinach. Syn z kolei totalnie bezproblemowy w tym temacie. Jednak u każdego z trójki w wieku właśnie ok 2 lat wystąpił wspomniany regres. Jest też taki etap u dzieci, które mają jeszcze drzemkę w dzień i przychodzi moment gdy ta drzemka to za dużo, jednak jej brak to za mało snu. Jesli nie masz możliwości skrócenia jej drzemki gdy jest w żłobku, to spróbuj to zrobić w weekend. Zobaczysz czy pomoże.
    I tak jak pisała Praskovia, u dzieciaków to wręcz absurdalne ale przemęczenie działa z odwrotnym skutkiem i zamiast usnąć z łatwością, jest jeszcze większy problem.
    Dzieciaki też w pewnym wieku mają taki idiotyczny etap pt "sto pomysłów aby nie spać". Nagle chce im się jeść, pić, gadać, sikać, znów pić, znów jeść i tak w kółko 😅
    Musisz popróbować metodą prób i błędów ale jeśli od początku macie rytuał to ja bym obstawiała albo chwilowy regres albo właśnie ten etap gdy drzemka w przedszkolu jest już za długa. Pomysł aby położyć ją ciut wcześniej też jest dobry 👍

My z Emmą przerabialiśmy chyba wszystko i koniec końców najlepiej sprawdziło się wręcz obsesyjne pilnowanie czasu snu i czuwania. Wystarczyło 15 min obsuwy i przemęczenie dziecka a usypianie trwało godzinami 🙄

Najmłodsza (4 latka) przeważnie zasypia ładnie (pod warunkiem, że dzień jest nudny i stabilny jak flaki z olejem) ale przebieg nocy to już jest cyrk na kółkach 🙄 wystarczy, że obudzi ją cokolwiek i zaczyna się impreza do białego rana 🙄

Ale powiem Wam szczerze, że ja tu widzę pozytyw. Zdecydowanie łatwiej jest wstawać do noworodka gdy już jesteśmy przyzwyczajone do pobudek :)

Mi po 3 latach już było wszystko jedno czy wstaje do 1 czy 2 dzieci. W tej chwili minęło 7 lat nieprzesypiania nocy i mój organizm już to traktuje zupełnie normalnie :) dużo lżej niż na początku:)
    Mimo Twoich trudnych przeżyć , jest dla mnie dużo pozytywów w tym co napisałaś 😉
    Moja córka ma nieco ponad 2 latka i spanie w nocy to do 1.5 roku bobudki co min 2h , od tamtej pory zdarzają się noce z dwoma , jedna czy nawet całkowicie przespane -dla mnie to luksus , bo bardzo nie lubię siebie w nocy z tego pierwszego 1.5 jej życia : ( deprywacja snu doprowadzała mnie do szaleństwa 😵‍💫

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2023, 10:19

age.png

"Szczęście to nie tylko to, co los daje, ale i to, czego nie zabiera"

3 ivf, 4 transfer: ❤️wymarzona córeczka 27.01.2021r.
    Starania o rodzeństwo od 07.2021 kolejne 4 procedury ivf , kolejne 7 nieudanych transferów
    03.05.2022r 💔 10t.c.
    2 miesiące odpoczynku i :
    04.02.2023 - || naturalny cud
    11+0 Nifty pro - niskie ryzyka, chłopiec 🩵
    12+6 mały człowiek ma juz 6.1cm 🥰
    18+0 225g akrobaty 🥹
    23+0 559g połówkowe 🤩
    28+6 1330g bobaska,
    31+0 1620g 🥰 III prenatalne,miednicowo położony
    33+6 2550g fiknął głową w dół 🫣
    36+1 3060g małego gigantka🥹
    37+0 3300g
    39+1 cc- 3780g, 58cm pięknego chłopca 🩵
  • GrubAsia Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2023, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przyszly do mnie pocztą wyniki prenatalnych (mimo ,że usg miałam już ponad 2 tyg temu ) na szczęście ryzyka niskie , skorygowane miejsze niż podstawowe także znowu trochę odetchnęłam, bo mimo nifty stresik był 😉
    Naseltepnq wizyta dopiero 9.05 przez majówkę bedzie trochę więcej niż miesiąc , ale powoli czas zaczyna przyspieszać i dni mijają trochę szybciej niż na początku 😄

Chantel1, Sara30, Praskovia, MinnieMe lubią tę wiadomość

age.png

"Szczęście to nie tylko to, co los daje, ale i to, czego nie zabiera"

3 ivf, 4 transfer: ❤️wymarzona córeczka 27.01.2021r.
    Starania o rodzeństwo od 07.2021 kolejne 4 procedury ivf , kolejne 7 nieudanych transferów
    03.05.2022r 💔 10t.c.
    2 miesiące odpoczynku i :
    04.02.2023 - || naturalny cud
    11+0 Nifty pro - niskie ryzyka, chłopiec 🩵
    12+6 mały człowiek ma juz 6.1cm 🥰
    18+0 225g akrobaty 🥹
    23+0 559g połówkowe 🤩
    28+6 1330g bobaska,
    31+0 1620g 🥰 III prenatalne,miednicowo położony
    33+6 2550g fiknął głową w dół 🫣
    36+1 3060g małego gigantka🥹
    37+0 3300g
    39+1 cc- 3780g, 58cm pięknego chłopca 🩵
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2023, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania_1003 wrote:
    Dlatego byłam ciekawa czy ktoś brał i rzeczywiście dało się odczuć szybszy puls.
    Babka która robiła mi EKG opowiadała, że też w ciąży dostała na zbicie ciśnienia a potem nie mogli zapanować nad pulsem.

A może trzeba zbadać poziom magnezu i potasu? 🤔 Wiesz Twój organizm to teraz wielka fabryka dla dwóch istot.

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • Ania_1003 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2023, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka6 wrote:
    A może trzeba zbadać poziom magnezu i potasu? 🤔 Wiesz Twój organizm to teraz wielka fabryka dla dwóch istot.

Potas, sód, magnez, żelazo, wapń, fosfor, hemoglobina, żelazo - właśnie wszystko ok.
    Trzeba będzie się chyba przyzwyczaić i dalej zalegać leżąc, bo wtedy nie ma problemu zbytniego.

'Wiesz Twój organizm to teraz wielka fabryka dla dwóch istot.'
    - w sumie dla trzech, chociaż mam wrażenie że mój organizm o mnie zapomniał w tych obliczeniach 😂

Umka lubi tę wiadomość

[age.png
  • Praskovia Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2023, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka, Chantel, wpisane! Kalendarz na przyszły tydzień już jest, więc kto ma wizyty- zgłaszać się! 😊

Kropka6 lubi tę wiadomość

🧒🏼 26.10.2021

👦🏼 02.10.2023

👶🏻 14.07.2025
  • gabryśka Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2023, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ✋ ja mam w poniedziałek (24-go) ☺

❤ 2008r. - 👧
    ❤2016r.- 👧
    ❤2023r. -👧
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2023, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania_1003 wrote:
    Potas, sód, magnez, żelazo, wapń, fosfor, hemoglobina, żelazo - właśnie wszystko ok.
    Trzeba będzie się chyba przyzwyczaić i dalej zalegać leżąc, bo wtedy nie ma problemu zbytniego.

'Wiesz Twój organizm to teraz wielka fabryka dla dwóch istot.'
    - w sumie dla trzech, chociaż mam wrażenie że mój organizm o mnie zapomniał w tych obliczeniach 😂

Ewidentnie 😛 a to podobno taki Błogosławiony stan 🤣

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2023, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GrubAsia wrote:
    Mimo Twoich trudnych przeżyć , jest dla mnie dużo pozytywów w tym co napisałaś 😉
    Moja córka ma nieco ponad 2 latka i spanie w nocy to do 1.5 roku bobudki co min 2h , od tamtej pory zdarzają się noce z dwoma , jedna czy nawet całkowicie przespane -dla mnie to luksus , bo bardzo nie lubię siebie w nocy z tego pierwszego 1.5 jej życia : ( deprywacja snu doprowadzała mnie do szaleństwa 😵‍💫

O matko moja tak miała do stycznia dopóki nie zamieszkała w swoim pokoiku.. po 10 razy w nocy potrafiła sie budzić. Ale nie było problemu z zasypianiem. Wczoraj padła o 22 ale do samego rana spała. I o 7 do mnie przydreptała z dinusiem 😉 zdążają się jej i czasem po dwa razy pobudki. Albo jedno i ona że jeść chce i 2 godziny wyjęte wtedy 🤦🏻‍♀️ no ale to i tak chyba lepiej niż jak wstawała co godzine co dwie. Albo nawet i co pół...
    A teraz z mężem się śmiejemy, bo ja odpieluchujemy,bo zaczęła nam wołać i że ledwo ją odpieluchujemy, to się nowy 'gówniak' pojawi 😛

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2023, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka6 wrote:
    O matko moja tak miała do stycznia dopóki nie zamieszkała w swoim pokoiku.. po 10 razy w nocy potrafiła sie budzić. Ale nie było problemu z zasypianiem. Wczoraj padła o 22 ale do samego rana spała. I o 7 do mnie przydreptała z dinusiem 😉 zdążają się jej i czasem po dwa razy pobudki. Albo jedno i ona że jeść chce i 2 godziny wyjęte wtedy 🤦🏻‍♀️ no ale to i tak chyba lepiej niż jak wstawała co godzine co dwie. Albo nawet i co pół...
    A teraz z mężem się śmiejemy, bo ja odpieluchujemy,bo zaczęła nam wołać i że ledwo ją odpieluchujemy, to się nowy 'gówniak' pojawi 😛

Ja dokładnie od 7 lat i 2 miesięcy zmieniam pampersy, bez ani jednego dnia przerwy 🤣
    Już nawet zapomniałam jak to jest nie robić tego 🤣

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    👩🏻🩷9 E 👦🏻🩵8 E 👧🏻🩷6 T 👶🏻 L:
    age.png

Szalona rodzina z 4 szalonych dzieci 🤪
    Szalona matka córki z niepełnosprawnościami 👻
‹‹ 78 79 80 81 82 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ