Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne PAŹDZIERNIK 2026 🍃💚
Odpowiedz

PAŹDZIERNIK 2026 🍃💚

Oceń ten wątek:
  • Kasia0504 Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chodzę prywatnie, ale mam to szczęście, że w moim pakiecie w pracy mogłam wybrać przychodnię i lekarza do którego chodzę od lat. Także, wychodzi mi za darmo a lekarza mam tego co zawsze :) szczerze mówiąc, to nawet nie chce mi się szukać na NFZ, skoro na prenatalne i szczepienia i L4 prywatny lekarz może da skierowanie.

Co do płci, to w pierwszej ciąży miałam ciśnienie na dziewczynkę. Chyba trochę się bałam chłopca i pamiętam, że jak się dowiedziałam o płci, to może nie byłam jakoś mocno rozczarowana (raczej się na to nastawiłam, bo w rodzinie większość chłopców), ale żartowałam do męża, że dam mu jeszcze jedną szansę i może wtedy będzie dziewczynka. Natomiast teraz, to się waham :D w sumie to mi obojętnie, ale z imieniem pewnie mniejszy problem byłby przy dziewczynce.

Gratuluję wszystkim pozytywnych wizyt :)

• babajagapatrzy Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Umówiłam badania prenatalne, udało mi się dostać do poleconej przez moja ginekolog pani docent, co prawda ma do niej 120km, ale zrobimy sobie przy okazji wycieczkę do IKEI 😁 prenatalne mam 23.03. Powiedzcie mi czy PAPPA jest w standardzie przy pierwszych prenatalnych?

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 08:19

• kleopatr4 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie prenatalne to po prostu dokładne usg, a pappa jest pobierana z krwi dodatkowo osobno.

#1 2024 – PCO i 2cs z inozytolem (+9cs bezowulacyjnych)

💔cb 01/26
    ⏸️ 30/01/26 1cs

#2 ptp 12/10/2026

preg.png

Wysłany: Dzisiaj, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, to wiem, że to dokładne USG, ale czy ta PAPPA jest zawsze wykonywana czy trzeba się upominać:
    /dodatkowo płacić?

Udało mi się jeszcze telewizytę u endokrynologa umówić na poniedziałek, ale roboty z tą ciążą! 😁

• kleopatr4 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lubię sobie podglądać jak moze wyglądać bobik danego dnia według embriologii carnegie stage. Dziś wygląda tak:
    IMG-2965.jpg
    Zacnie😂

Mimblanee lubi tę wiadomość

💔cb 01/26
    ⏸️ 30/01/26 1cs

#2 ptp 12/10/2026

preg.png
  • kleopatr4 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    babajagapatrzy wrote:
    Tak, to wiem, że to dokładne USG, ale czy ta PAPPA jest zawsze wykonywana czy trzeba się upominać:
    /dodatkowo płacić?

Udało mi się jeszcze telewizytę u endokrynologa umówić na poniedziałek, ale roboty z tą ciążą! 😁
    W lx musiałam wykupić osobno, to się nazywało jakoś badanie DNA płodowego pappa. I mieli współpracującą placówkę femi jakoś.
    Tylko to są w dalszym ciągu statystyki ta pappa.
    Teraz widzę że dostałam skierowanie na sanco, ale nie mam w planach i tak wykonywać. Duzo jest do wyboru tych badań, mam wrażenie że to chwyt marketingowy. Co uważacie? Idzie się pogubić, tym bardziej jak to jest pierwsza ciąża.

💔cb 01/26
    ⏸️ 30/01/26 1cs

#2 ptp 12/10/2026

preg.png
  • Ninia Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja wczoraj wzięłam na noc Bonjeste i dzisiaj zupełnie inny dzień. Po pierwsze poza wstawaniem na siusiu przespałam cała noc, wstałam normalnie, latam po domu, sprzątam… jednym słowem mam energię. Mdłości minimalne, apetytu wciąż brak i odrzut na myśl o niektórych rzeczach…. Ale mogę funkcjonować. Myślę, że w poniedziałek wrócę do biura.

Talto109_, babajagapatrzy, Mimblanee lubią tę wiadomość

👱🏻‍♀️ 91
    Kariotyp ✅
    👦🏻74
    Kariotyp ✅
    7.2025⏸️ 5 cs
    17.10.2025 💔🩷👼 Rita 16tc, triploidia matczyna
    12.2025 start starań o drugą ciążę 🥹
    1.2026⏸️ 2 cs

preg.png
  • Kasia0504 Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    babajagapatrzy wrote:
    /dodatkowo płacić?

Ja się umawiałam w Invicie na badanie (też 23.03 :D), to od razu mnie zapisała na Pappe 20.03

babajagapatrzy lubi tę wiadomość

• Talto109_ Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    babajagapatrzy wrote:
    /dodatkowo płacić?

Ja się pytałam siostry jak wygląda to w klinice gdzie chce prowadzić ciążę to przy permanentnym pani doktor się spytała czy też chce Pappa i wtedy kazała iść przed badaniem na pobranie krwi w tej samej placówce i wrócić z potwierdzeniem. Spisała sobie parametry z USG i później porównała z wynikami i dostała od niej sms z już przeanalizowanymi wynikami. Tego samego dnia wieczorem
    Badanie było dodatkowo płatne ona 2 lata temu 450 zł

Przy pierwszej ciąży to czarna magia XD

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 10:11

🧑32
    🧒26
    🐶5

06.2024 start starań

03.2025 Torbiel endometrialna
    08.2025
    Zmiana lekarza i kliniki na klinikę Bocian
    stwierdzona endometrioza IV stopnia
    AMH 3,7

09.2025 Ciężka laparoskopia Usunięcie torbieli oraz zrostów na jajnikach, zrostów w jajowodach, jelitach, splocie pochwowo odbytniczym, uwolnienie z zrostów mięśni miednicy i krzyża

15.01.2026
    AMH 1,3
    USG pęcherzy widoczny
    pierwszy cykl stymulowany zastrzykiem ovitrelle
    Duphaston 2x10
    27.01.2026 beta 34,9 progesteron 28 ❤️
    29.01.2026 beta 115
    01.02.2026 beta 415
    03.02.2026 beta 975 progesteron 22,73 TSH 1,677

preg.png

Wysłany: Dzisiaj, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie doczytałam na stronie, że PAPPA jest oddzielnie. Myślicie, że warto? Jak oni bez tego oceniają ryzyko rozwinięcia wad?

Właśnie u mnie to pierwsza ciąża i jestem zielona 🫣

• Mimblanee Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robiłam ostatnio prenatalne w gyncentrum we Wrocławiu to było za darmo 1 i 2 trym (skierowanie miałam od mojego lekarza prywatnego takie zwykłe na kartce) i przy 1 badaniach było pobranie krwi tydzień wcześniej i po USG już dostałam od razu wyniki i wyliczone wszystkie ryzyka więc spoko

🩵 D 1.05.2025

preg.png
  • Mimblanee Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    babajagapatrzy wrote:
    Właśnie doczytałam na stronie, że PAPPA jest oddzielnie. Myślicie, że warto? Jak oni bez tego oceniają ryzyko rozwinięcia wad?

A ja myślałam, że to standard że pobierają krew w ramach skierowania, no bo jak inaczej wtedy mają obliczyć te ryzyka? Jak pisałam wyżej, ja to miałam wszystko za darmo i się nawet nie zastanawiałam nad tym

🩵 D 1.05.2025

preg.png
  • Kasia0504 Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    babajagapatrzy wrote:

Ja w pierwszej ciazy robiłam prywatnie i mimo, że wyniki wyszły mi trochę dziwne i się przestraszyłam, to raczej polecam, bo dzięki temu zalecono mi brać acard.

Szczerze to się nie zastanawiałam nad tym. Lekarz zalecił, to zrobiłam. Teraz też robię

babajagapatrzy lubi tę wiadomość

• Aeternum Koleżanka

Wysłany: Dzisiaj, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja dziś pierwsza przerwę dobre wieści.
    USG w 7+0. Pęcherzyk jak na 7+0. Zarodek jest ale wielkość jak na 6+1. Serce jest. Ale nieprawidlowa akcja serca. Widoczne przerwy w biciu. Kontrola za tydzień. Myślałam że tym razem będzie już dobrze 😑

03/2025- poronienie chybione

28.01 - beta 162,00
    30.01 - beta 532,00
  • Mimblanee Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aeternum wrote:
    USG w 7+0. Pęcherzyk jak na 7+0. Zarodek jest ale wielkość jak na 6+1. Serce jest. Ale nieprawidlowa akcja serca. Widoczne przerwy w biciu. Kontrola za tydzień. Myślałam że tym razem będzie już dobrze 😑
    Onieeee 😓😓😓 czy lekarz dał jakąś nadzieję, że może tak być i jeszcze nadgoni czy raczej nastawiać się na najgorsze? Ja mimo wszystko trzymam mocno kciuki, że będzie dobrze 🙏🏻 trzymaj się 🫂 bardzo bardzo współczuję

Aeternum, Karos31 lubią tę wiadomość

🩵 D 1.05.2025

preg.png
  • Aeternum Koleżanka

Wysłany: Dzisiaj, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimblanee wrote:
    Onieeee 😓😓😓 czy lekarz dał jakąś nadzieję, że może tak być i jeszcze nadgoni czy raczej nastawiać się na najgorsze? Ja mimo wszystko trzymam mocno kciuki, że będzie dobrze 🙏🏻 trzymaj się 🫂 bardzo bardzo współczuję

Powiedział że nie takie rzeczy widział. Ale nadzieji dać nie może.

03/2025- poronienie chybione

28.01 - beta 162,00
    30.01 - beta 532,00

Wysłany: Dzisiaj, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aeternum, mocno ściskam za Was kciuki! 🤞🏻

Oby szybko zleciał ten tydzień, bo będzie Cię pewnie kosztował dużo stresu 🫂

Aeternum lubi tę wiadomość

• kleopatr4 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aeternum wrote:
    Na moje jeśli serduszko zaczyna bić od 6+0 zazwyczaj to nie możemy stwierdzić czy to nieprawidłowa akcja czy dopiero zaczyna bić. Za szybko te wizyty.
    Ja się karcę ze wczoraj poszłam bo myślę teraz czy nie ma pustego jaja. Jakbym poszła w 9tc to ani nic bym nie zmieniła w razie złego ani bym się nie stresowała że muszę iść dodatkowo. Trzymam kciuki za kropka!

Aeternum lubi tę wiadomość

💔cb 01/26
    ⏸️ 30/01/26 1cs

#2 ptp 12/10/2026

preg.png
  • Mimblanee Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masz rację Kleopatr4, za wczesne wizyty dokładają nam mnóstwo stresu, często zupełnie niepotrzebnego. Tak samo zbyt częste robienie bety, kiedy potem ona może zwalniać. Ale rozumiem wszystkie dziewczyny po stratach, że potrzebują kontrolować sytuację chociaż tak naprawdę niewiele możemy zrobić oprócz sprawdzania:(
    Ja też myślę, że idę za szybko na wizytę, to będzie 6+1 chociaż w teorii niby ciąża starsza, ale może jeszcze nie być nic widać i będę chodzić w stresie, ale akurat taki termin mi pasował. Tak samo było poprzednio, że poszłam w 7 tyg a lekarz powiedział, że jemu to wygląda na 5. Jak ja się potem do kolejnej wizyty bałam a się okazało, że tak po prostu palnął bez pomiarów, bo wszystko było ok i zgodnie z tc.

🩵 D 1.05.2025

preg.png
  • BlackAmericano Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babajagapatrzy, gratulacje!

Aeternum, bardzo mi przykro, że wiadomość z dzisiejszej wizyty nie przyniosła Ci ulgi, ale jestem przekonana, że ostatecznie pomiary będą już prawidłowe i wszystko ułoży się szczęśliwie.

Ja też już po swojej wizycie, ale dzień miałam szalony.
    Dzieciątko się pojawiło na szczęście i mierzy już 9,2 mm. Według tego, co lekarz mówi mamy 7 tydzień, a poród jednak 07.10. (Urodziny mojego męża😅).
    Serduszko bije, ale nie było podane mi tętno, tylko, że miarowo.

Prenatalne umówiłam na 27.03.

A dzień miałam szalony, bo lekarz nie wiem, czy źle nie spojrzał, ale powiedział mi, że moje przeciwciała IgM są wysokie, co obiektywnie nie jest prawda 😅
    Są dodatnie, ale dość graniczne.
    Wysłał mnie do szpitala zakaźnego, skąd mnie wszędzie odsyłali, ale udało mi się na izbie przyjęć dostać do lekarza, który wystawił mi zaświadczenie że nie potrzebuje dalszych badań i diagnozy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 12:31

Karos31, Mimblanee, Blossomka, babajagapatrzy, Aeternum, seniorita, Talto109_, kleopatr4, Paulina1106 lubią tę wiadomość

05.02.26 r. - B-hcg: 3715, progesteron: 26,6
    07.02.26 r. - B-hcg: 7965,4, progesteron: 22,92

20.02. - CRL: 9,2 mm + ❤️ 🥹

preg.png
‹‹ 43 44 45 46 47
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ