X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2016, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jutysia wrote:
    Sylwia, ja podaję 2x10 kropli dziennie. I też zaważyłam, że po Espumisanie zdarza jej się czasem ulać :/
    U nas dalszy problem z krostkami na buzi... Jedne bledną, ale pojawiają się nowe czerwone i to zazwyczaj na policzku, na którym właśnie leży :( Dzisiaj idziemy do pediatry, zobaczymy co powie.

Wszystkiego naj dla Mikołajów :) Od nas córcia dostała taką sówkę przytulankę: http://www.littlesophie.pl/pl/glowna/1118-gustaw-wzor-kwiaty.html
    U mnie takie same krostki. Jedne jej nikna i inne się pojawiają. Daj znać co powie pediatra. Najpierw wyglądało mi to na potówki ale trochę dziwne bo raz się zgrzała, ale dbam żeby do tego nie doszło a krostki wychodzą nowe

qb3cjw4z459az3ou.pngklz99vvjlhtpt58w.pngx7g1xzdvar8apynv.png
  • kalika Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2016, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kai wrote:
    Ja nie bardzo mam pomysł na tę kwestię. Też jestem po cc, więc minimum rok przerwy musi być, a w moim przypadku ginka zaleca dwa lata. Nigdy nie stosowalam antykoncepcji, a nawet npr, bo nie było potrzeby. Teraz wszelkie hormony odpadają, raz że kp, a poza tym po cholestazie też się nie powinno. Dodatkowo ze względów swiatopogladowych powinnam wybrać metody naturalne, ale wiem, że one nie dadzą mi poczucia pewności, szczególnie teraz, gdy nie wiem, kiedy wróci płodność. Co robić? Brakuje mi przytulanek, ale boję się ruszyć temat.
    Ja od 6 lat stosuje tylko npr. Nie jakis tam kalendarzyki naszych babć, ale pełna obserwacje cyklu z pomiarem temperatury i obserwacja sluzu. Jedynie szyjki nie badalam. Pomimo tego, że prowadziłam bardzo nieregularny tryb życia (czeste dyżury, a więc praca 24 godziny na dobę), miałam długie i nieregularne cykle, to nie mam tuzina dzieci ;), a w ciążę zaszłam dopiero, gdy zaczęliśmy o nią starania. Na pewno nie jest to metoda tak wygodna, jak chemiczna antykoncepcja, ale po pierwsze nie godzi w moj światopogląd, a po drugie daje mi dużą wiedzę na temat funkcjonowania mojego organizmu i pozwala szybko wychwycić ewentualne anomalie. Kai, ja zachęcam :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 grudnia 2016, 12:53

Sylwia91, szynszyl lubią tę wiadomość

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png
    06.2015 - nasz aniołek:*

• Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2016, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justysia u nas to idealnie pasuje do definicji trądziku niemowlęcego. Myje wodą przegotowaną... Ale daj znać po wizycie!

qb3cjw4z459az3ou.pngklz99vvjlhtpt58w.pngx7g1xzdvar8apynv.png
  • kalika Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2016, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kai wrote:
    Z okazji mikolajek przesyłam pozdrowienia od mojego małego solenizanta! :-)
    Mój Mikolaj się dołącza :)

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png

• Jutysia Ekspertka

Wysłany: 6 grudnia 2016, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, czytałam o tym trądziku. W grę wchodzą jeszcze potówki i alergia kontaktowa. Wykąpaliśmy małą w krochmalu (rada położnej), przemywam jej buźkę wodą przegotowaną, ale wciąż mam wrażenie, że z dnia na dzień jest co raz gorzej, dlatego wolę żeby obejrzał to lekarz. Dam znać po wizycie :)

ijpbdf9h93cgicla.png
  • kalika Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2016, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia, ja podaje 5 kropli Espumisanu 100 do każdego posiłku czy ok. 9 x dziennie

Reni@, Sylwia91 lubią tę wiadomość

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png

• Ola_Ola Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2016, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sto lat dla Mikołajów :)

kalika, Kai lubią tę wiadomość

f2wl3e5evc7d67pj.png
    ex2bgu1rurd98nmh.png
  • Ola_Ola Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2016, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do antykoncepcji to ja będę brać jak Sarcia tabsy. Na razie nie chcę być w kolejnej ciąży ;) Ze względu na cc jak i na organizację życia domowego.
    Reni@ bardzo Ci współczuję tych nocy. U nas różnie to bywa. Potrafi budzić się dwa razy w nocy a potrafi też co 1,5-2h. Najlepiej mu się śpi ze 3-4h jak na noc dostanie mm.

f2wl3e5evc7d67pj.png
    ex2bgu1rurd98nmh.png
  • Kasik2 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2016, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My wyszliśmy wczoraj ze szpitala. W domku od razu lepiej.
    Kupki jeszcze nie są idealne ale wierzę że będzie lepiej. Odstawiłam ze swojej diety nabiał, jaja i gluten. W zaleceniach mamy nutramigen w razie problemów z kp.
    Na sali obok leżał chłopiec tydzień starszy od mojej córci. Nikogo z nim nie było :-( mama przychodziła na godzinę dziennie. Jak ten maluszek płakał to aż mi się serce kroilo. Pielęgniarki robiły co mogły ale nie miały dla niego za wiele czasu. Wyszła mu przepuklina od płaczu. Ehh szkoda gadać...
    Buziaki dla Mikołajów :-) będą mieć popularne imieniny, jak Andrzeje hehe
    Ja daję espumisan do każdego posiłku. Ale w szpitalu dawali tylko dwa razy dziennie.
    Córcia też miała takie krostki bardziej widoczne na rozgrzanej skórze. W szpitalu to zeszło jak dostała leki na alergie.

kalika, Kai lubią tę wiadomość

klz9zbmhugl0l61p.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2016, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola_Ola wrote:
    Co do antykoncepcji to ja będę brać jak Sarcia tabsy. Na razie nie chcę być w kolejnej ciąży ;) Ze względu na cc jak i na organizację życia domowego.
    Reni@ bardzo Ci współczuję tych nocy. U nas różnie to bywa. Potrafi budzić się dwa razy w nocy a potrafi też co 1,5-2h. Najlepiej mu się śpi ze 3-4h jak na noc dostanie mm.

Moj praktycznie juz tylko mm pije a i tak z tym spaniem średnio

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015
  • Kasik2 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2016, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Renia nie ściągasz już z piersi?

klz9zbmhugl0l61p.png
  • kalika Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2016, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni@ wrote:
    Moj praktycznie juz tylko mm pije a i tak z tym spaniem średnio
    Czemu przechodzicie na mm?

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png

• diewuszka86 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2016, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam zapalenie gardła. Na razie bez antybiotyku. Dostałam jakieś leki objawowe. Jak do czwartku się nie poprawi to w piątek mam się zgłosić po antybiotyk. Kupiłam sobie maseczki w aptece żeby nie kaszleć na małego, mam nadzieję, że go uchronię.

l54t4dr.png
  • diewuszka86 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2016, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamy miesiąc :) Także Kubuś dołącza do grona Waszych maluszków jako niemowlak :)

Reni@, szynszyl, Kasik2, Jutysia, NiecierpliwaKarolina, Sylwia91, Ola_Ola, Blu, Anoolka, Eryka lubią tę wiadomość

l54t4dr.png
  • diewuszka86 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2016, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sarcia123 wrote:
    Ja przy kp, biore tabsy, nie wierze w takie cos jak naturalna antykoncepja, wystarczy popatrzev na nasze babcie..co rok to prorok i po 12 dzieci. Ja dziekuje za takie cos :)

A jak stosować tabletki przy kp? Przecież okresu nie ma a tabsy się bierze od 1 dnia okresu. To jak bym chciała zacząć stosować to od kiedy?

l54t4dr.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2016, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kalika wrote:
    Czemu przechodzicie na mm?

Pokarmu mam coraz mniej i juz od jakiegos czasu dokarmiam. Wiadomo ze laktator nie sciaga tak jak dziecko. Poza tym przy 2 dzieci coraz mniej czasu. Ignas ostatnio potrzebuje bardzo duzo uwagi.
    No i kolejna kwestia to okropny bol lewego sutka. Mimo masci ciagle krwawi i bol pro.ieniuje do piersi. Jak tylko skonczy sie laktacja ide ma Usg. Mam kilka guzkow. Kiedyś mialam biopsje i byly nieszkodliwe ale musze to skontrolować bo dawno nie bylam

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
  • Kasik2 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2016, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To prawda że laktator tak nie sciaga jak dziecko. Ja ściągalam z jednej piersi 4 dni tez z powodu krwawiacego sutka. Codzień było mniej mleka. I nadal mam tą pierś słabszą. W szpitalu ważyli mi malutką przed i po karmieniu. W jednej piersi było ok 80 ml a w tej od laktatora 50. Taki spadek w 4 dni. A Ty wytrzymalas 2 miesiące.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 grudnia 2016, 17:18

klz9zbmhugl0l61p.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2016, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasik2 wrote:
    To prawda że laktator tak nie sciaga jak dziecko. Ja ściągalam z jednej piersi 4 dni tez z powodu krwawiacego sutka. Codzień było mniej mleka. I nadal mam tą pierś słabszą. W szpitalu ważyli mi malutką przed i po karmieniu. W jednej piersi było ok 80 ml a w tej od laktatora 50. Taki spadek w 4 dni. A Ty wytrzymalas 2 miesiące.
    Gdybym odciagala po kazdym karmieniu regularnie jak na poczatku to jeszcze bym karmila ale najzwyczajniej nie jestem w stanie tego zrobic. Odciaganie zajmuje coraz wiecej czasu. A czasu jest coraz mniej i kolo sie zamyka.

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2016, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasik2 wrote:
    Na sali obok leżał chłopiec tydzień starszy od mojej córci. Nikogo z nim nie było :-( mama przychodziła na godzinę dziennie. Jak ten maluszek płakał to aż mi się serce kroilo. Pielęgniarki robiły co mogły ale nie miały dla niego za wiele czasu. Wyszła mu przepuklina od płaczu. Ehh szkoda gadać...

Aż się poryczałam :-(

Super, że już w domku! Będzie dobrze!

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2016, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    diewuszka86 wrote:
    A jak stosować tabletki przy kp? Przecież okresu nie ma a tabsy się bierze od 1 dnia okresu. To jak bym chciała zacząć stosować to od kiedy?

Diewuszka nie do końca :-)
    Ja już stosuję, a okresu nie miałam.
    Możesz zacząć brać kiedy chcesz tylko w takiej sytuacji przez pierwsze 7 dni najlepiej jeszcze zabezpieczyc się dodatkowo prezerwatywą.

diewuszka86 lubi tę wiadomość

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
‹‹ 1080 1081 1082 1083 1084 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ