Październikowe Mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
A ja ciągle ptzed szczepieniami. Bilirubina przez ostatni tydzień soadla tylko o kilka jednostek. Obecnie jest 52 przy normie do 17. Ja już nie mam na to siły. Przez ostatniw trzy tygodnie dostawal 1-2 dziennie mm, żeby bilirubina spadla, ale nie wiem, czy to działa, bo się jakby zatrzymało to spadanie, a przez to cholerne mm to tylko problemy z kupą były i ryk nieziemski wieczorami. Odstawiłam mieszankę i w poniedziałek muszę skontaktować się z lekarka.
-
Kai, przy kp żółtaczke może utrzymywać się nawet przez 3 miesiące. Niemniej jednak lekarz musi ocenić, czy jest to żółtaczke związana z kp czy też dziecko wymaga dodatkowych badań.
Chwilka, przez 6 miesięcy chciałabym karmić wyłącznie piersią, a potem zacząć rozszerzać diete. Ważne, żeby zacząć to robić przed końcem 26 tygodnia,czyli około połowy 7 miesiąca.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2016, 11:59
Chwilka84 lubi tę wiadomość
06.2015 - nasz aniołek:*
-
nick nieaktualnyChwilka84 wrote:Dziewczyny, od którego miesiąca planujecie rozszerzać dietę?
U corki rozszerzalam po skonczonym 4 msc,ale teraz wg WHO powinno sie niby po skonczonym 6 msc,ja to wyposrodkuje i zaczne probowac w polowie 6 msc po skonczonym 5,wszakze to juz nie dlugo bo mojnIguniu za 10 dni konczy 3 miesiaceChwilka84 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKasik2 wrote:My mieliśmy takie objawy przy alergii. Jak jesteście na cycu to spróbuj jeden dzień bez nabiału, zobaczysz czy będzie poprawa.
-
nick nieaktualnysarcia123 wrote:U corki rozszerzalam po skonczonym 4 msc,ale teraz wg WHO powinno sie niby po skonczonym 6 msc,ja to wyposrodkuje i zaczne probowac w polowie 6 msc po skonczonym 5,wszakze to juz nie dlugo bo mojnIguniu za 10 dni konczy 3 miesiace
Ja jakoś po skończonym 5 miesiącu zaczęłam Filipkowi rozszerzać dietę i nigdy nie było problemów z jedzeniemWiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2016, 08:57
Chwilka84 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Ja planuje rozszerzac po 4tak jak u pierwszego synka. Jak bedzie zainteresowany to ok a jak nie to poczekam. Dla mnie te wytyczne to troche pic na wodę. Przezkilka lat jeden schemat jest ok i pediatrzy kaza siego trzymac. Potem z dnia na dzien zmieniają ijuz ten poprzedo schemat jest be
-
Sylwia91 wrote:Rzadkie kupki przy kp są ok, jesteście na cycu czy mm? U nas też przewaga rzadkich kupek.
Kasik2 wrote:My mieliśmy takie objawy przy alergii. Jak jesteście na cycu to spróbuj jeden dzień bez nabiału, zobaczysz czy będzie poprawa.Choć podobno może się ujawnić dopiero po 3 miesiącu. Spróbuję zrobić sobie nabiałowy detoks, chociaż będzie trudno, bo jajka i mleko są prawie wszędzie...
-
Istnieje coś takiego jak EBM czyli, po polsku, medycyna oparta na faktach. W oparciu o nią tworzone są zalecenia. Medycyna cały czas się rozwija, mamy coraz lepsze możliwości badania fizjologi człowieka oraz patofizjologi chorób. Stan wiedzy w momencie tworzenia zaleceń kilka lat temu był inny niż teraz. Skoro są one zmieniane, to znaczy, że na postawie obserwacji i badań, a także dzięki postępowi medycyny i lepszemu poznaniu fizjologi człowieka oraz patofizjologi chorób, wiemy więcej i pod tą wiedzę ustalane są rekomendacje.
Na ten moment rozszerzanie diety niemowląt zaleca się rozpocząć nie wcześniej niż po skończonym 17 tygodniu życia, jednak nie później niż w 26 tz, przy czym równocześnie rekomenduje się wyłączne karmienie piersią (czyli bez dopajania i pokarmów dodatkowych) przez 6 pierwszych miesięcy życia.kehlana_miyu, urocza, Sylwia91, NiecierpliwaKarolina, Eryka, Anoolka, Chwilka84, kkkaaarrr lubią tę wiadomość
-
dziewczyny aż się pochwalę, dzisiaj spanie od 23do 7
i od 8 do 12
a ja oczywiście głupia obudziłam się o 4 i czekam, aż maluszek zawoła
rozszerzaniu diety jeszcze nie myślałam nawet, ale z tego co piszecie to jeszcze dużo czasukehlana_miyu, Reni@, Blu, kalika, Sylwia91, NiecierpliwaKarolina, Eryka, diewuszka86, Chwilka84 lubią tę wiadomość
-
Anoolka wrote:Wysypka na twarzy niemowlaka do 3 miesiąca życia to trądzik niemowlęcy i łojotokowe zapalenie skóry. Po 3 miesiącu jak coś wyskoczy to można myśleć że to od nabialu. Najbardziej mnie dziwi że pediatrzy o tym nie wiedzą i każą biednym kobietom się głodzić
Nie zgodzę się. Mi pediatra zalecił dietę eliminacyjna. Po odstawieniu nabiału nie widziałam żadnej poprawy ale po odstawieniu glutenu w ciągu jednej doby unormowaly się kupy, zbladla wysypka na twarzy i zniknęła ciemieniucha z brwi. Mnie przekonuje argument ze to nie jest alergia mojego dziecka tylko moje nietolerancje i histamina przenika do mleka i wywołuje reakcje u dziecka. -
Huhu ciężkie tematy wytoczylyscie
ja tam już nie moge się doczekać rozszerzania diety synkowi
u córki ok 4 miesiąca zaczęłam wprowadzać warzywa bo ewidentnie było widać że chce spróbować czegoś nowego. No i jedno karmienie odpada
a teraz zobaczymy kiedy maluch będzie gotowy.
-
Też myślę, że po 4 miesiącu, na pewno nie wcześniej, ale nie wykluczam, że pózniej.
Ja się czasem martwię, bo niektóre kupy są dość wodniste, inne trochę bardziej papkowate, ale wszędzie czytam, że przy kp to norma, więc póki nie ma ich w dużej ilości to nie traktuję tego jako biegunkę.
I ja się pochwalę spanie od 20 do 1:30 i potem od 2:30 do po 5kalika, kehlana_miyu, Chwilka84 lubią tę wiadomość
-
a potem juz sie nie spieszylam jej polozyc spac, raczej chcialam zeby zasnela chwile przed moim wyjsciem z domu chociaz i tak przysnela o 7, ale wstała o 8 i mąż ją nosił, podobno zasnęła przed 9 tak na dobre
grzeczna była, dzisiaj gorzej, brzuch chyba dokucza bo spac nie moze w ogole...
-
Ignaś wczoraj spał od 21 - 1.40 bo go kupa obudziła. Zasnąl przed 3 a po 4 juz popłakiwał w łózeczku. Po 5 dałam mu mleko, pospał do 7 a potem go dałam do hustawki bbo byłam nieprzytomna. dzisiaj od rana do 14 spał 30 minut bo stwierdzilam ze nie bede go usypiać. Padł w końcu przed 14 i śpi dalej czyli juz prawie 3 godziny. Teraz jak wstanie to raczej bede starała sie go przeciągnąć do wieczora bez drzemki juz jak sie uda
-
Kasik2, diewuszka86, Reni@, Jutysia, kalika, Sylwia91, Sylwusia100, kehlana_miyu, Chwilka84, Eryka, Anoolka, szynszyl, Blu, kkkaaarrr, marlon, Sunshine89 lubią tę wiadomość
-
Niecierpliwa, ależ on pięknie trzyma główkę! Dużo leżał na brzuszku? Mój ledwie odrywa głowę na chwilę, leniuszek jeden. Widzę, że Twój synek bardzo szybko rozwija się ruchowo - ssie stopki, trzyma głowę. Mój dopiero zaczął wkładać dłonie do buzi
Renia, śliczny słodziak z Ignasia :*