Październikowe Mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
kalika wrote:Ola, co ćwiczycie? Mój Miki zaczął asymetryczne układać głowę z preferencja lewej strony i zaczęłam z nim ćwiczyć metoda Vojty. Mam wrażenie, że już częściej i chetniejobraca się w prawo.
-
Ola_Ola wrote:U nas od porodu mały trzyma mocno głowę aż za mocno, prze co spina kark-rehabilitantka mnie oświeciła czemu nie wszedł w kanał rodny i skończyło się na cc, głowę miał wygiętą do tyłu zamiast do przodu,pewnie od dłuższego czasu tak leżał w brzuchu. A ćwiczymy mięśnie brzucha(leżenie na brzuchu z rękami wyprostowanymi do tego ma rozprostowywać paluszki, leżenie jak przy wypadku pozycja boczna ustalona), nosimy go na siedząco tak też jemy,podnosimy główką do podłoża, symetrię też poprawiamy.
06.2015 - nasz aniołek:*
-
kalika wrote:Niestety, rehabilitacja na NFZ to fikcja, dlatego jak tylko zauważyłam co się dzieje, to od razu poszliśmy prywatnie. Jeśli dziecko wymaga rehabilitacji, to trzeba ją rozpocząć jak najszybciej, bo później nieprawidłowości się utrwalaja i jest coraz trudniej. Byliśmy na pierwszej wizycie u rehabilitantki, która pokazała nam jak ćwiczyć z małym w domu i teraz 4 X dziennie robię z nim ćwiczenia, a raz w tygodniu ona będzie do nas przyjeżdżala skontrolować postępy, czy ćwiczę poprawnie oraz będzie pokazywała nowe ćwiczenia.
-
Anieńka, jestem z małopolski. Pierwsza wizyta u rehabilitanta kosztowała 80 zł i trwała ponad 1,5 godziny. Kolejne nie wiem, bo dopiero będziemy mieli w piątek pierwsza wizytę w domu, ale myślę że też w okolicach tej kwoty (nie zapytałam ;p). Poprawa ma być widoczna po około 3 tyg regularnych ćwiczeń, choć ja już niewielka widzę. Ćwiczenia powinno się kontynuować minimum 3 miesiące.
Anieńka lubi tę wiadomość
06.2015 - nasz aniołek:*
-
Ja też byłam na wizycie u fizjoterapeuty tydzień temu, profilaktycznie. Ania ma małą asymetrię, babka pokazała nam jak ją nosić, podnosić żeby zniwelować jakiekolwiek nieprawidłowości, uniknąć efektu moro, etc. Polecam przejść się na taką wizytę nawet jak się z dzieckiem nic nie dzieje, u nas kosztowała 80 zł i trwała ok. godziny. Na kolejną mamy się zgłosić w okolicach 3. miesiąca.
Jest też w necie kilka pomocnych filmików fizjoterapeuty Pawła Zawitkowskiego (wydał też książkę). Nasze maluchy tak szybko się rozwijają, dlatego warto zadbać o dobrą postawę już teraz, a w przyszłości nie będzie problemówAnoolka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Sarcia, jeszcze nie teraz
konsultowałam się z ginami i obaj stwierdzili, że muszę przynajmniej rok poczekać z zajściem w kolejną ciążę.
Ale zastanawiamy się z mężem czy decydować się od razu (po roku najwcześniej) czy poczekać trochę.
Szczerze mówiąc jestem zwolenniczką małej różnicy wieku między rodzeństwem (mówię to z doświadczenia).
Reni@, Blu lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyTo fakt ze latwiej dwoje sie chowa w podobnym wieku. Ale ja ci powiem z doswiadczenia, ze po tych 2 latach od, operacji zaczelismy sie starac o 2 dziecko przez 2 lata nam sie nie udawalo. K teraz dzieki Bogu ze miedzy nimi jest 4 lata różnicy, bo corka juz duza do przedszkola cjodzi, jest samodzielna a ja moge poswiecic czas w pelni male, u i na codzien jestem z nim sama i tak szybko nie osiwieje od nadmiaru obowiazkow przy dwojce dzieci
wiec z czystym sumieniem mowie ze roznica 4 lata jest tez ok
NiecierpliwaKarolina lubi tę wiadomość
-
NiecierpliwaKarolina wrote:
Reni@, marlon z Waszych chłopców też przystojniacy jak się patrzy
Moja misia kończy jutro 10tygodniAj, jak ten czas pędzi! Za chwilę pierwsze wspólne święta - z jej uśmiechem i tym cudownym ciepełkiem w jej malutkich oczkach
Reni@, NiecierpliwaKarolina, marlon, Anoolka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMy dzis mielismy konteole stawow biodrowycj u ortopedy, no i ogolem odwodzenie ok, dysplazji zadnej nie ma, jedyne co zalecila wiecej klas malego na brzuchu bo ma pgraniczona ruchomosc przez to ze nie cwiczy, i nie kazala klasc na boku go jak najmiej, plecy i brzuch. W styczniu mamy jeszcze kontrolne usg i jesli biodr wyjda na 1 to juz do ortopedy zawitac niw muaimy, pieluchowac szeroko nie muaimy
za tydzien 19.12 mamy deuga dawke szczepionki 5w1 , mi badanie pediatry pod katem serduszka bo niby ostatnio wysluchala gdzies jakies szmery...dziwne ale zmartwilam sie , zobaczymy co powie za tydzień -
Ja też zauważyłam od jakiegoś czasu że mała układa główkę chętniej w lewą stronę... Zmartwiłam się tą całą asymetrią, chociaż ona często kręci główką, ale np. do spania woli na lewo... Umówimy się do pediatry chyba, albo poszukam od razu fizjoterapeuty prywatnie przynajmniej na jedną wizytę, żeby sprawdził czy to jest w granicach normy i nic się nie dzieje...