WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Ola_Ola Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2016, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kalika wrote:
    Ola, co ćwiczycie? Mój Miki zaczął asymetryczne układać głowę z preferencja lewej strony i zaczęłam z nim ćwiczyć metoda Vojty. Mam wrażenie, że już częściej i chetniejobraca się w prawo.
    U nas od porodu mały trzyma mocno głowę aż za mocno, prze co spina kark-rehabilitantka mnie oświeciła czemu nie wszedł w kanał rodny i skończyło się na cc, głowę miał wygiętą do tyłu zamiast do przodu,pewnie od dłuższego czasu tak leżał w brzuchu. A ćwiczymy mięśnie brzucha(leżenie na brzuchu z rękami wyprostowanymi do tego ma rozprostowywać paluszki, leżenie jak przy wypadku pozycja boczna ustalona), nosimy go na siedząco tak też jemy,podnosimy główką do podłoża, symetrię też poprawiamy.

f2wl3e5evc7d67pj.png
    ex2bgu1rurd98nmh.png
  • kalika Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2016, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola_Ola wrote:
    U nas od porodu mały trzyma mocno głowę aż za mocno, prze co spina kark-rehabilitantka mnie oświeciła czemu nie wszedł w kanał rodny i skończyło się na cc, głowę miał wygiętą do tyłu zamiast do przodu,pewnie od dłuższego czasu tak leżał w brzuchu. A ćwiczymy mięśnie brzucha(leżenie na brzuchu z rękami wyprostowanymi do tego ma rozprostowywać paluszki, leżenie jak przy wypadku pozycja boczna ustalona), nosimy go na siedząco tak też jemy,podnosimy główką do podłoża, symetrię też poprawiamy.
    Rozumiem. A wiesz jaka metoda ćwiczycie z powodu tego wzmożonego napięcia mięśniowego? Metoda Bobath, czy jakaś inna?

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png
    06.2015 - nasz aniołek:*

• Anieńka Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2016, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kalika wrote:
    Niestety, rehabilitacja na NFZ to fikcja, dlatego jak tylko zauważyłam co się dzieje, to od razu poszliśmy prywatnie. Jeśli dziecko wymaga rehabilitacji, to trzeba ją rozpocząć jak najszybciej, bo później nieprawidłowości się utrwalaja i jest coraz trudniej. Byliśmy na pierwszej wizycie u rehabilitantki, która pokazała nam jak ćwiczyć z małym w domu i teraz 4 X dziennie robię z nim ćwiczenia, a raz w tygodniu ona będzie do nas przyjeżdżala skontrolować postępy, czy ćwiczę poprawnie oraz będzie pokazywała nowe ćwiczenia.
    Kalika a skad jestes i ile taka rehabilitacja kosztuje?

bl9czbmhptcbgwug.pngatdci09krpu5v7i5.png
  • Sylwusia100 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2016, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My 20 grudnia mamy wizytę u neurologa ale też będziemy musieli rehabilitowac małego bo za bardzo się napina na lewą stronę.

Mój Aniołek kochany - 04.07.2015
    bfarxzdvpbfijpi5.png
    f2wlpx9ioedyej73.png
  • kalika Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2016, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anieńka, jestem z małopolski. Pierwsza wizyta u rehabilitanta kosztowała 80 zł i trwała ponad 1,5 godziny. Kolejne nie wiem, bo dopiero będziemy mieli w piątek pierwsza wizytę w domu, ale myślę że też w okolicach tej kwoty (nie zapytałam ;p). Poprawa ma być widoczna po około 3 tyg regularnych ćwiczeń, choć ja już niewielka widzę. Ćwiczenia powinno się kontynuować minimum 3 miesiące.

Anieńka lubi tę wiadomość

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png
    06.2015 - nasz aniołek:*

• NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2016, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blu wrote:
    Wiadomo czasem wieczorem jestem zmęczona, ale jakbym miała jeszcze raz się zastanawiać czy mieć dzieci rok po roku to bym nie zmieniła decyzji.

Blu, dziękuję za te słowa ;-)

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • Ola_Ola Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2016, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kalika wrote:
    Rozumiem. A wiesz jaka metoda ćwiczycie z powodu tego wzmożonego napięcia mięśniowego? Metoda Bobath, czy jakaś inna?

W sumie to nie zapytałam

f2wl3e5evc7d67pj.png
    ex2bgu1rurd98nmh.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2016, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NiecierpliwaKarolina wrote:
    Blu, dziękuję za te słowa ;-)

Czyżbyś planowala rodzenstwo ? ;)

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015
  • Jutysia Ekspertka

Wysłany: 13 grudnia 2016, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też byłam na wizycie u fizjoterapeuty tydzień temu, profilaktycznie. Ania ma małą asymetrię, babka pokazała nam jak ją nosić, podnosić żeby zniwelować jakiekolwiek nieprawidłowości, uniknąć efektu moro, etc. Polecam przejść się na taką wizytę nawet jak się z dzieckiem nic nie dzieje, u nas kosztowała 80 zł i trwała ok. godziny. Na kolejną mamy się zgłosić w okolicach 3. miesiąca.
    Jest też w necie kilka pomocnych filmików fizjoterapeuty Pawła Zawitkowskiego (wydał też książkę). Nasze maluchy tak szybko się rozwijają, dlatego warto zadbać o dobrą postawę już teraz, a w przyszłości nie będzie problemów :)

Anoolka lubi tę wiadomość

ijpbdf9h93cgicla.png

Wysłany: 13 grudnia 2016, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni@ wrote:
    Czyżbyś planowala rodzenstwo ? ;)

Planujemy, planujemy ;-)

Reni@, Blu lubią tę wiadomość

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2016, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina

ty jestes chyba po cc ? To radzila bym ci odczekac te 2 lata od operacji, dla bezpieczenstwa twojego i dziecka :)

Wysłany: 13 grudnia 2016, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarcia, jeszcze nie teraz :-) konsultowałam się z ginami i obaj stwierdzili, że muszę przynajmniej rok poczekać z zajściem w kolejną ciążę.
    Ale zastanawiamy się z mężem czy decydować się od razu (po roku najwcześniej) czy poczekać trochę.
    Szczerze mówiąc jestem zwolenniczką małej różnicy wieku między rodzeństwem (mówię to z doświadczenia).

Reni@, Blu lubią tę wiadomość

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2016, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To fakt ze latwiej dwoje sie chowa w podobnym wieku. Ale ja ci powiem z doswiadczenia, ze po tych 2 latach od, operacji zaczelismy sie starac o 2 dziecko przez 2 lata nam sie nie udawalo. K teraz dzieki Bogu ze miedzy nimi jest 4 lata różnicy, bo corka juz duza do przedszkola cjodzi, jest samodzielna a ja moge poswiecic czas w pelni male, u i na codzien jestem z nim sama i tak szybko nie osiwieje od nadmiaru obowiazkow przy dwojce dzieci :) wiec z czystym sumieniem mowie ze roznica 4 lata jest tez ok :)

NiecierpliwaKarolina lubi tę wiadomość

• Sunshine89 Przyjaciółka

Wysłany: 13 grudnia 2016, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NiecierpliwaKarolina wrote:
    A my, już po kąpieli, usypiamy przy cycku.
    Pozdrawiamy wszystkie forumowe ciocie i maluchy :-)

02705333cb92add8med.jpg
    Zakochałam się! Rzeczywiście, pięknie główkę trzyma. A oczka? Można w nich zatonąć <3

Reni@, marlon z Waszych chłopców też przystojniacy jak się patrzy :D

Moja misia kończy jutro 10tygodni <3 Aj, jak ten czas pędzi! Za chwilę pierwsze wspólne święta - z jej uśmiechem i tym cudownym ciepełkiem w jej malutkich oczkach <3

Reni@, NiecierpliwaKarolina, marlon, Anoolka lubią tę wiadomość

klz9upjyjtca1iud.png
  • Sunshine89 Przyjaciółka

Wysłany: 13 grudnia 2016, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oliwka całuje wszystkie ciocie <3

ba26e60485f5d0b7med.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2016, 17:40

NiecierpliwaKarolina, Reni@, szynszyl, Sylwusia100, Ola_Ola, kalika, Chwilka84, Kasik2, Eryka, Sylwia91, Jutysia, marlon, Anoolka, Blu lubią tę wiadomość

klz9upjyjtca1iud.png

Wysłany: 13 grudnia 2016, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunshine, piękna Oliwka :-)
    może jakieś forumowe randki się przydarzą w przyszłości :-D

Chwilka84 lubi tę wiadomość

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2016, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dzis mielismy konteole stawow biodrowycj u ortopedy, no i ogolem odwodzenie ok, dysplazji zadnej nie ma, jedyne co zalecila wiecej klas malego na brzuchu bo ma pgraniczona ruchomosc przez to ze nie cwiczy, i nie kazala klasc na boku go jak najmiej, plecy i brzuch. W styczniu mamy jeszcze kontrolne usg i jesli biodr wyjda na 1 to juz do ortopedy zawitac niw muaimy, pieluchowac szeroko nie muaimy :)

za tydzien 19.12 mamy deuga dawke szczepionki 5w1 , mi badanie pediatry pod katem serduszka bo niby ostatnio wysluchala gdzies jakies szmery...dziwne ale zmartwilam sie , zobaczymy co powie za tydzień

• Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2016, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunshine89 wrote:
    Oliwka całuje wszystkie ciocie <3

ba26e60485f5d0b7med.jpg
    Ślicznotka <3 też mamy ten kocyk :D

qb3cjw4z459az3ou.pngklz99vvjlhtpt58w.pngx7g1xzdvar8apynv.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2016, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarcia trzymam mocno kciuki żeby nie było to nic poważnego <3

sarcia123 lubi tę wiadomość

• Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2016, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też zauważyłam od jakiegoś czasu że mała układa główkę chętniej w lewą stronę... Zmartwiłam się tą całą asymetrią, chociaż ona często kręci główką, ale np. do spania woli na lewo... Umówimy się do pediatry chyba, albo poszukam od razu fizjoterapeuty prywatnie przynajmniej na jedną wizytę, żeby sprawdził czy to jest w granicach normy i nic się nie dzieje...

‹‹ 1094 1095 1096 1097 1098 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ