X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • EwelinaaKa Autorytet

Wysłany: 9 marca 2016, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Mid :-)

midnight lubi tę wiadomość

2da6343587.png
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2016, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wydaje mi się, że nie ma co panikować w związku z wielkością maleństw. Owszem, są pewne normy ale każdy rozwija się w swoim tempie. Kilka dniu w tył czy w przód - chyba nie robi wielkiej różnicy. W poprzedniej ciąży miałam tak samo, że dziecko było trochę większe niż wynikało z OM (owulacja monitorowana i nie było przesunięcia).
    Wtedy w 13 tc wiedziałam, że będzie syn. Może i tym razem dowiem się podczas usg genetycznego kto tam mieszka :) bo raczej nie mam przeczuć co do płci.
    Obecnie jestem na etapie radości z faktu, że maleństwo JEST i rośnie, NADAL bije serce :) Co za radość......

midnight, Limerikowo, Sunflower, Rutelka, Ibiza, marti_88, Dea28 lubią tę wiadomość

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • Jusstin Ekspertka

Wysłany: 9 marca 2016, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szynszyl wrote:
    nigdy nie musiałam pic glukozy, ale domyślam się, że mimo, że słodka jest obrzydliwa, powodzenia dziewczyny :)

pytałam lekarza o basen i powiedział, że nie poleca, bo pacjentki zawsze coś łapią na basenie ;/ ehh chyba posłucham ;/ wdrożę spacery i jakiś fitness dla ciężarnych.

Szynszyl racja, że w ciąży o zakazenie na basenie nietrudno. Moj gin pozwolil pod warunkiem zużycia dobę wcześniej Lactovaginal dopochwowo. Reguluje flore bakteryjna, bez przeszkód do stosowania w ciąży. Polecam w każdym razie :)

rfxggzu3xsdgcqg5.png
  • Visenna Autorytet

Wysłany: 9 marca 2016, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rutelka wrote:
    Visenna i Ola ja też chodzę na Inflancką :D
    Ja do doktora A.Bry... A wy?
    Mam 30.03. usg prenatalne na Inflanckiej.

Ja jeszcze do nikogo :) Jutro będę się zapisywać, bo... dziś wisiałam na automacie infolinii ponad godzinę i się nie dodzwoniłam, potem dopiero wpadłam na cudowny pomysł, żeby po prostu do przychodni dzwonić :)

Polecacie Inflancką :) ?

oar8vfxmctme5m5e.png
    PCOS + NT + IO + hiperinsulinemia + hiperprolaktynemia. I poronienie.
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2016, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A propos glukozy - faktycznie przy badaniu krzywej wzięłam pół cytryny i wcisnęłam do roztworu. Było znośnie :) Cytrynę polecam :)

Visenna, Sunflower, Asia_08 lubią tę wiadomość

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 marca 2016, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola_85 wrote:
    oo fajny pomysł a gdzie takie cos mozna kupic??
    EMPIK
    Pod hasłem robótki filcowe, są śliczne zobaczcie. Ja uwielbiam kreatywne prezenty.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2016, 20:46

• Ola_85 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2016, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Visenna wrote:
    Ja jeszcze do nikogo :) Jutro będę się zapisywać, bo... dziś wisiałam na automacie infolinii ponad godzinę i się nie dodzwoniłam, potem dopiero wpadłam na cudowny pomysł, żeby po prostu do przychodni dzwonić :)

ja prowadzilam i rodzilam wiec jest ok bardzo dobre jedzenie jest catering i nowoczesne sale i lozka na pilota :)

Visenna, Rutelka, Moko lubią tę wiadomość

km5s8ribs34fnes6.png
  • Ola_85 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2016, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MMM2016 wrote:
    A propos glukozy - faktycznie przy badaniu krzywej wzięłam pół cytryny i wcisnęłam do roztworu. Było znośnie :) Cytrynę polecam :)
    ja jeszcze nie pilam glukozy ale z cytryna to dobry pomysl zjem cala od razu :)

km5s8ribs34fnes6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 marca 2016, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anett96 wrote:
    Beattkie -ja z Bemowa dokładnie jelonki. A Ty? :)

Ursus niedzwiadek. To juz mamy sporą ekipą na spacery w ciepłe dni;-)

Ola_85, Visenna lubią tę wiadomość

• midnight Autorytet

Wysłany: 9 marca 2016, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    też słyszałam o cytrynie,ze daje radę :) choc sama nie próbowałam

Córcia-2012 <3
    J-6/11tc [*] 13.02.15,
    S -18tc [*] 30.09.15,
    F-16tc. [*] 12.05.16
    K-21tc. [*] 02.02.17
  • anett96 Ekspertka

Wysłany: 9 marca 2016, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola_85 wrote:
    ja chodze na inflancka
    Ola_85 może do dr falkowskiej chodzisz? :)

Fertimedica Warszawa
  • anett96 Ekspertka

Wysłany: 9 marca 2016, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MMM2016 wrote:
    anett96 - przypomnij mi skąd jesteś? Ja z Gdańska. Moja gin jest z INVICTA gdańsk.
    pochrzniło misię ze Ty zWawy. a to Ol z Wwy :) fajnie nad morzem duzo jodu...

Fertimedica Warszawa
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 marca 2016, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    elficzka wrote:
    Ja też wiedziałam, że mój to chłopak :) a teraz sama nie wiem.. czuje się gorzej niż w pierwszej ciąży, inaczej. Jakieś krosty na twarzy, włosy wypadają i łamią się, a z synkiem miałam mocne i grube.. Ale jestem też 8 lat starsza o sporl kilo cięższa...

Słyszałam, że jak uroda kobiety pogarsza się w ciąży to będzie dziewczynka, bo podobno zabiera ją mamie;-) hahah oby się sprawdziło, bo chcę mieć córeczkę. A mam problemy z cerą, skórą, łupieżem. Co przed ciążą się nie pojawiało. Ktoś ma jakieś doświadczenie z tym przesądem???

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2016, 21:05

• Blu Autorytet

Wysłany: 9 marca 2016, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Produkcja na całego!

Witam nowe Październikowe Mamuśki!

I gratuluję wizyt, duże dzieciaki juz macie w brzuchach ;)

Bardzo dużo spraw poruszacie, trudno się odnieść do wszystkiego. Co do basenu, mój gin tez zabronił, ale ja miałam tendencje do łapania infekcji w ciąży.

Na usg prenatalne idę tez w skończonym 13 tygodniu, tak mnie zapisała pani, nie miałam nic do gadania ;)

Spodnie ciążowe mam, jeszcze nie chodzę, ale dzisiaj przyszła mi przesyłka z bluzka letnia o taka
    http://allegro.pl/h-m-mama-bluzka-ciazowa-wygodna-bluzeczka-m-i5540987160.html
    Jakby któraś szukała, to polecam :)

A w ogóle mam dzisiaj słaby dzień, trochę mnie brzuch pobolewa, wiec raczej czytam, nie zamulam :)

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • Sunflower Przyjaciółka

Wysłany: 9 marca 2016, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NiecierpliwaKarolina wrote:
    Dziewczyny czy któraś z Was leciała samolotem w ciąży? Jakieś przeciwwskazania? Dolegliwości jakieś miałyście?
    Chyba uda mi się przekonać małżonka na spontaniczny wypad :-)
    Porozmawiaj z lekarzem:) Jak wszystko przebiega prawidłowo, to raczej nie ma przeciwwskazań- choć wielu lekarzy jest jednak przeciwnych. Ja leciałam gdy byłam w ciąży z Ami 2 razy- w 1 trymestrze do Barcelony, a w 2 do Tajlandii. Jest jednak wielu lekarzy, którzy nie polecają latania, ani długiej jazdy samochodem. Przyznam, że powrót z Tajlandii dał mi mocno w kość.
    Za tydzień w czwartek lecimy na tydzień niedaleko i w majówkę mamy zaplanowany lot- ostatni w tym roku. Tak w ogóle to moja aktualna ciąża "poczęła się" w cieplutkim miejscu;)

Byłam dziś z moją cytologią- 2 grupa, jakieś zapalenie się wdało dostałam Fluomizin. Miło było znów zobaczyć doktorka;)

Elficzka tydzień temu w 9 tygodniu mój kropek/kropka też miał/a CRL 22mm:) Anulka wydaje mi się ,że nie masz się o co martwić.

Ola85- mi się wydaje ,że 4latki ucieszą się z każdej zabawki jaką dostaną:)Moja 3,5 letnia córka uwielbia Pony, Elzę i księżniczkę Sophie:)Oprócz tego na szczęście przepada za puzzlami i lubi gdy czyta się jej bajki:)
    Tak w ogóle strasznie wkurzają mnie reklamy zabawek i słodyczy skierowane dla bezbronnych na manipulacje dzieci- wściekam się na to. My dorośli mamy problem aby sobie poradzić z "siłą" reklamy, a co dopiero takie małe dzieciaczki, które bajki i reklamy w tv traktują serio, oj temat rzeka:/

Aby USG genetyczne było miarodajne okruszek musi mieć CRL min 45mm. Ja mam badanie zaplanowane za tydzień w środę to będzie 11tydzień 1 dzień- być może się nie wstrzelę i wtedy powtórka będzie zaraz po powrocie za tydzień w czwartek przed Świętami. I wiecie o lot się nie boję, ale w Wielki Piątek jedziemy do mamy autem z Gdyni do Wrocka- tego się boję o wiele bardziej, tylu godzin w aucie.
    Witam nowe mamusie:)
    MMM- doczytałam - już ma 41mm - jej jakie dobre wieści:))))

(25.01-2016-beta hcg 28, 29.01-2016-beta hcg 402.6 2.02-2016- beta hcg 4519.0 :)5.02-2016- beta cg 14034 :)18.02-2016- beta hcg 44496.0 ????
    29.06.12 mój 1 cud <3
    16.09.2016 mój 2 cud <3
  • Blu Autorytet

Wysłany: 9 marca 2016, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beattkie wrote:
    Słyszałam, że jak uroda kobiety pogarsza się w ciąży to będzie dziewczynka, bo podobno zabiera ją mamie;-) hahah oby się sprawdziło, bo chcę mieć córeczkę. A mam problemy z cerą, skórą, łupieżem. Co przed ciążą się nie pojawiało. Ktoś ma jakieś doświadczenie z tym przesądem???

W ciąży z córką nie miałam żadnych mdłości, nie wymiotowalam. Cera, włosy paznokcie super, mocne, szybko rosły. Przytyłam 13 kg, najpierw odrzuciło mnie od słodkiego, a później nadrabiam, dzień bez prince polo orzechowe go był dniem straconym. Lody zjadlam frytkami ;)

Ciekawe jak przechodziły ciążę mamy chłopców? ;)

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 marca 2016, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blu wrote:
    W ciąży z córką nie miałam żadnych mdłości, nie wymiotowalam. Cera, włosy paznokcie super, mocne, szybko rosły. Przytyłam 13 kg, najpierw odrzuciło mnie od słodkiego, a później nadrabiam, dzień bez prince polo orzechowe go był dniem straconym. Lody zjadlam frytkami ;)

Ciekawe jak przechodziły ciążę mamy chłopców? ;)

A szybciej rosły Ci pośladki czy piersi?;-) podobno to tez wskazówka;-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 marca 2016, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Visenna wrote:

Ja jestem zadowolona, choć byłam dopiero pierwszy raz. Też wisiałam na infolinii chyba z 30 minut, ale nie odpuściłam. Zapisano mnie losowo do dr A. Bry... Opinie ma kiepskie w necie, tzn trochę złych, trochę dobrych. Ale na mnie zrobił bardzo dobre wrażenie i zlecił wszystkie badania I trymestru jakie są w rozporządzeniu w sprawie opieki okołoporodowej i nad ciężarnymi. Na razie na plus. Zobaczymy jak dalej.

Visenna, Moko lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 marca 2016, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madziuszka wcale się nie dziwię, że spanikowałaś. Ja też mam takie „ciągotki”, ale tłumaczę sobie, że muszę wytrzymać do 18 marca, bo i tak moja panika nic nie zmieni. Fajnie, że z dzidzią wszystko ok. :D Madziuszka brzuszek już lekko widać. :)

Co do badań usg i częstotliwości bicia serca zarodka w I trymestrze znalazłam dziś fajny artykuł naukowy:
    http://www.femmed.com.pl/wp-content/uploads/2012/10/ocena_rytmu_serca_zarodka_i_plodu.pdf
    Polecam, nie jest długi.

Co do wagi, to pisałam już chyba, że od 1.02. schudłam 4 kg (przez mdłości i nerwy), a od jakichś 2 tygodni waga stoi w miejscu, więc mam na liczniku -4kg na razie. Co cieszy, bo ja gruba jestem. ;)
    Ja usg prenatalne mam 30.03. w 12t3d (zgodnie z ostatnim usg) lub w 11t6d(zgodnie z terminem ostatniej miesiączki).

Zetzet współczuję wymiotów. Z bliźniakami objawy przeważnie są mocniej odczuwane, bo bHCG jest dużo wyższe. Trzymam kciuki, żeby wymioty szybko minęły. Ja się codziennie modlę, żebym z tych mdłości nie zaczęła wymiotować. Na razie tylko mnie mdli.

Kasiowa powrotu do zdrówka. Mnie gardło bolało miesiąc temu. Brałam tylko prenalen. I jakoś przeszło, ale 2 tygodnie mnie męczyło choróbsko.

Ibiza i jak szarlotka? :)

Jacqueline miło czytać od Ciebie wpisy. Kibicuję Ci kochana. Dobrze, że z nami jesteś.

MMM2016 i EwelinaaKaa też gratuluję wizyt. :)

EwelinaaKa, Sunflower, Jacqueline lubią tę wiadomość

• midnight Autorytet

Wysłany: 9 marca 2016, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunflower, nic nie mów o reklamach...choć moja na razie nie woła tak bardzo...ale już zaczyna coś przebąkiwać i czuje ze niedługo okaże się ze nagle wszystkie zabawki beda jej potrzebne :)

Z córka żarłam słodycze...na potęge, utyłam okropnie, cery nie pamiętam, ale czułam się świetnie :) z włosami i paznokciami to tak różnie było...zależało od trymestru, z ato brzuch był taki bardziej na boki rozlany jak gdyby.

Za to z synkiem, fasolka po bretońsku, bigos (raz na dwa tyg musiał być :) ), ogórasy kiszone słoikami jadłam, ogólnie ciężkie, pomidorowe, kiszonkowe jedzenie :), wyglądałam podobno dobrze, na cerę nie narzekałam, a brzuch był bardziej do góry, bardziej spiczasty

Sunflower lubi tę wiadomość

Córcia-2012 <3
    J-6/11tc [*] 13.02.15,
    S -18tc [*] 30.09.15,
    F-16tc. [*] 12.05.16
    K-21tc. [*] 02.02.17
‹‹ 108 109 110 111 112 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ