X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • EwelinaaKa Autorytet

Wysłany: 9 marca 2016, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Mid :-)

midnight lubi tę wiadomość

2da6343587.png
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2016, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wydaje mi się, że nie ma co panikować w związku z wielkością maleństw. Owszem, są pewne normy ale każdy rozwija się w swoim tempie. Kilka dniu w tył czy w przód - chyba nie robi wielkiej różnicy. W poprzedniej ciąży miałam tak samo, że dziecko było trochę większe niż wynikało z OM (owulacja monitorowana i nie było przesunięcia).
    Wtedy w 13 tc wiedziałam, że będzie syn. Może i tym razem dowiem się podczas usg genetycznego kto tam mieszka :) bo raczej nie mam przeczuć co do płci.
    Obecnie jestem na etapie radości z faktu, że maleństwo JEST i rośnie, NADAL bije serce :) Co za radość......

midnight, Limerikowo, Sunflower, Rutelka, Ibiza, marti_88, Dea28 lubią tę wiadomość

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • Jusstin Ekspertka

Wysłany: 9 marca 2016, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szynszyl wrote:
    nigdy nie musiałam pic glukozy, ale domyślam się, że mimo, że słodka jest obrzydliwa, powodzenia dziewczyny :)

pytałam lekarza o basen i powiedział, że nie poleca, bo pacjentki zawsze coś łapią na basenie ;/ ehh chyba posłucham ;/ wdrożę spacery i jakiś fitness dla ciężarnych.

Szynszyl racja, że w ciąży o zakazenie na basenie nietrudno. Moj gin pozwolil pod warunkiem zużycia dobę wcześniej Lactovaginal dopochwowo. Reguluje flore bakteryjna, bez przeszkód do stosowania w ciąży. Polecam w każdym razie :)

rfxggzu3xsdgcqg5.png
  • Visenna Autorytet

Wysłany: 9 marca 2016, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rutelka wrote:
    Visenna i Ola ja też chodzę na Inflancką :D
    Ja do doktora A.Bry... A wy?
    Mam 30.03. usg prenatalne na Inflanckiej.

Ja jeszcze do nikogo :) Jutro będę się zapisywać, bo... dziś wisiałam na automacie infolinii ponad godzinę i się nie dodzwoniłam, potem dopiero wpadłam na cudowny pomysł, żeby po prostu do przychodni dzwonić :)

Polecacie Inflancką :) ?

oar8vfxmctme5m5e.png
    PCOS + NT + IO + hiperinsulinemia + hiperprolaktynemia. I poronienie.
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2016, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A propos glukozy - faktycznie przy badaniu krzywej wzięłam pół cytryny i wcisnęłam do roztworu. Było znośnie :) Cytrynę polecam :)

Visenna, Sunflower, Asia_08 lubią tę wiadomość

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 marca 2016, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola_85 wrote:
    oo fajny pomysł a gdzie takie cos mozna kupic??
    EMPIK
    Pod hasłem robótki filcowe, są śliczne zobaczcie. Ja uwielbiam kreatywne prezenty.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2016, 20:46

• Ola_85 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2016, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Visenna wrote:
    Ja jeszcze do nikogo :) Jutro będę się zapisywać, bo... dziś wisiałam na automacie infolinii ponad godzinę i się nie dodzwoniłam, potem dopiero wpadłam na cudowny pomysł, żeby po prostu do przychodni dzwonić :)

ja prowadzilam i rodzilam wiec jest ok bardzo dobre jedzenie jest catering i nowoczesne sale i lozka na pilota :)

Visenna, Rutelka, Moko lubią tę wiadomość

km5s8ribs34fnes6.png
  • Ola_85 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2016, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MMM2016 wrote:
    A propos glukozy - faktycznie przy badaniu krzywej wzięłam pół cytryny i wcisnęłam do roztworu. Było znośnie :) Cytrynę polecam :)
    ja jeszcze nie pilam glukozy ale z cytryna to dobry pomysl zjem cala od razu :)

km5s8ribs34fnes6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 marca 2016, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anett96 wrote:
    Beattkie -ja z Bemowa dokładnie jelonki. A Ty? :)

Ursus niedzwiadek. To juz mamy sporą ekipą na spacery w ciepłe dni;-)

Ola_85, Visenna lubią tę wiadomość

• midnight Autorytet

Wysłany: 9 marca 2016, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    też słyszałam o cytrynie,ze daje radę :) choc sama nie próbowałam

Córcia-2012 <3
    J-6/11tc [*] 13.02.15,
    S -18tc [*] 30.09.15,
    F-16tc. [*] 12.05.16
    K-21tc. [*] 02.02.17
  • anett96 Ekspertka

Wysłany: 9 marca 2016, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola_85 wrote:
    ja chodze na inflancka
    Ola_85 może do dr falkowskiej chodzisz? :)

Fertimedica Warszawa
  • anett96 Ekspertka

Wysłany: 9 marca 2016, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MMM2016 wrote:
    anett96 - przypomnij mi skąd jesteś? Ja z Gdańska. Moja gin jest z INVICTA gdańsk.
    pochrzniło misię ze Ty zWawy. a to Ol z Wwy :) fajnie nad morzem duzo jodu...

Fertimedica Warszawa
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 marca 2016, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    elficzka wrote:
    Ja też wiedziałam, że mój to chłopak :) a teraz sama nie wiem.. czuje się gorzej niż w pierwszej ciąży, inaczej. Jakieś krosty na twarzy, włosy wypadają i łamią się, a z synkiem miałam mocne i grube.. Ale jestem też 8 lat starsza o sporl kilo cięższa...

Słyszałam, że jak uroda kobiety pogarsza się w ciąży to będzie dziewczynka, bo podobno zabiera ją mamie;-) hahah oby się sprawdziło, bo chcę mieć córeczkę. A mam problemy z cerą, skórą, łupieżem. Co przed ciążą się nie pojawiało. Ktoś ma jakieś doświadczenie z tym przesądem???

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2016, 21:05

• Blu Autorytet

Wysłany: 9 marca 2016, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Produkcja na całego!

Witam nowe Październikowe Mamuśki!

I gratuluję wizyt, duże dzieciaki juz macie w brzuchach ;)

Bardzo dużo spraw poruszacie, trudno się odnieść do wszystkiego. Co do basenu, mój gin tez zabronił, ale ja miałam tendencje do łapania infekcji w ciąży.

Na usg prenatalne idę tez w skończonym 13 tygodniu, tak mnie zapisała pani, nie miałam nic do gadania ;)

Spodnie ciążowe mam, jeszcze nie chodzę, ale dzisiaj przyszła mi przesyłka z bluzka letnia o taka
    http://allegro.pl/h-m-mama-bluzka-ciazowa-wygodna-bluzeczka-m-i5540987160.html
    Jakby któraś szukała, to polecam :)

A w ogóle mam dzisiaj słaby dzień, trochę mnie brzuch pobolewa, wiec raczej czytam, nie zamulam :)

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • Sunflower Przyjaciółka

Wysłany: 9 marca 2016, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NiecierpliwaKarolina wrote:
    Dziewczyny czy któraś z Was leciała samolotem w ciąży? Jakieś przeciwwskazania? Dolegliwości jakieś miałyście?
    Chyba uda mi się przekonać małżonka na spontaniczny wypad :-)
    Porozmawiaj z lekarzem:) Jak wszystko przebiega prawidłowo, to raczej nie ma przeciwwskazań- choć wielu lekarzy jest jednak przeciwnych. Ja leciałam gdy byłam w ciąży z Ami 2 razy- w 1 trymestrze do Barcelony, a w 2 do Tajlandii. Jest jednak wielu lekarzy, którzy nie polecają latania, ani długiej jazdy samochodem. Przyznam, że powrót z Tajlandii dał mi mocno w kość.
    Za tydzień w czwartek lecimy na tydzień niedaleko i w majówkę mamy zaplanowany lot- ostatni w tym roku. Tak w ogóle to moja aktualna ciąża "poczęła się" w cieplutkim miejscu;)

Byłam dziś z moją cytologią- 2 grupa, jakieś zapalenie się wdało dostałam Fluomizin. Miło było znów zobaczyć doktorka;)

Elficzka tydzień temu w 9 tygodniu mój kropek/kropka też miał/a CRL 22mm:) Anulka wydaje mi się ,że nie masz się o co martwić.

Ola85- mi się wydaje ,że 4latki ucieszą się z każdej zabawki jaką dostaną:)Moja 3,5 letnia córka uwielbia Pony, Elzę i księżniczkę Sophie:)Oprócz tego na szczęście przepada za puzzlami i lubi gdy czyta się jej bajki:)
    Tak w ogóle strasznie wkurzają mnie reklamy zabawek i słodyczy skierowane dla bezbronnych na manipulacje dzieci- wściekam się na to. My dorośli mamy problem aby sobie poradzić z "siłą" reklamy, a co dopiero takie małe dzieciaczki, które bajki i reklamy w tv traktują serio, oj temat rzeka:/

Aby USG genetyczne było miarodajne okruszek musi mieć CRL min 45mm. Ja mam badanie zaplanowane za tydzień w środę to będzie 11tydzień 1 dzień- być może się nie wstrzelę i wtedy powtórka będzie zaraz po powrocie za tydzień w czwartek przed Świętami. I wiecie o lot się nie boję, ale w Wielki Piątek jedziemy do mamy autem z Gdyni do Wrocka- tego się boję o wiele bardziej, tylu godzin w aucie.
    Witam nowe mamusie:)
    MMM- doczytałam - już ma 41mm - jej jakie dobre wieści:))))

(25.01-2016-beta hcg 28, 29.01-2016-beta hcg 402.6 2.02-2016- beta hcg 4519.0 :)5.02-2016- beta cg 14034 :)18.02-2016- beta hcg 44496.0 ????
    29.06.12 mój 1 cud <3
    16.09.2016 mój 2 cud <3
  • Blu Autorytet

Wysłany: 9 marca 2016, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beattkie wrote:
    Słyszałam, że jak uroda kobiety pogarsza się w ciąży to będzie dziewczynka, bo podobno zabiera ją mamie;-) hahah oby się sprawdziło, bo chcę mieć córeczkę. A mam problemy z cerą, skórą, łupieżem. Co przed ciążą się nie pojawiało. Ktoś ma jakieś doświadczenie z tym przesądem???

W ciąży z córką nie miałam żadnych mdłości, nie wymiotowalam. Cera, włosy paznokcie super, mocne, szybko rosły. Przytyłam 13 kg, najpierw odrzuciło mnie od słodkiego, a później nadrabiam, dzień bez prince polo orzechowe go był dniem straconym. Lody zjadlam frytkami ;)

Ciekawe jak przechodziły ciążę mamy chłopców? ;)

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 marca 2016, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blu wrote:
    W ciąży z córką nie miałam żadnych mdłości, nie wymiotowalam. Cera, włosy paznokcie super, mocne, szybko rosły. Przytyłam 13 kg, najpierw odrzuciło mnie od słodkiego, a później nadrabiam, dzień bez prince polo orzechowe go był dniem straconym. Lody zjadlam frytkami ;)

Ciekawe jak przechodziły ciążę mamy chłopców? ;)

A szybciej rosły Ci pośladki czy piersi?;-) podobno to tez wskazówka;-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 marca 2016, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Visenna wrote:

Ja jestem zadowolona, choć byłam dopiero pierwszy raz. Też wisiałam na infolinii chyba z 30 minut, ale nie odpuściłam. Zapisano mnie losowo do dr A. Bry... Opinie ma kiepskie w necie, tzn trochę złych, trochę dobrych. Ale na mnie zrobił bardzo dobre wrażenie i zlecił wszystkie badania I trymestru jakie są w rozporządzeniu w sprawie opieki okołoporodowej i nad ciężarnymi. Na razie na plus. Zobaczymy jak dalej.

Visenna, Moko lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 marca 2016, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madziuszka wcale się nie dziwię, że spanikowałaś. Ja też mam takie „ciągotki”, ale tłumaczę sobie, że muszę wytrzymać do 18 marca, bo i tak moja panika nic nie zmieni. Fajnie, że z dzidzią wszystko ok. :D Madziuszka brzuszek już lekko widać. :)

Co do badań usg i częstotliwości bicia serca zarodka w I trymestrze znalazłam dziś fajny artykuł naukowy:
    http://www.femmed.com.pl/wp-content/uploads/2012/10/ocena_rytmu_serca_zarodka_i_plodu.pdf
    Polecam, nie jest długi.

Co do wagi, to pisałam już chyba, że od 1.02. schudłam 4 kg (przez mdłości i nerwy), a od jakichś 2 tygodni waga stoi w miejscu, więc mam na liczniku -4kg na razie. Co cieszy, bo ja gruba jestem. ;)
    Ja usg prenatalne mam 30.03. w 12t3d (zgodnie z ostatnim usg) lub w 11t6d(zgodnie z terminem ostatniej miesiączki).

Zetzet współczuję wymiotów. Z bliźniakami objawy przeważnie są mocniej odczuwane, bo bHCG jest dużo wyższe. Trzymam kciuki, żeby wymioty szybko minęły. Ja się codziennie modlę, żebym z tych mdłości nie zaczęła wymiotować. Na razie tylko mnie mdli.

Kasiowa powrotu do zdrówka. Mnie gardło bolało miesiąc temu. Brałam tylko prenalen. I jakoś przeszło, ale 2 tygodnie mnie męczyło choróbsko.

Ibiza i jak szarlotka? :)

Jacqueline miło czytać od Ciebie wpisy. Kibicuję Ci kochana. Dobrze, że z nami jesteś.

MMM2016 i EwelinaaKaa też gratuluję wizyt. :)

EwelinaaKa, Sunflower, Jacqueline lubią tę wiadomość

• midnight Autorytet

Wysłany: 9 marca 2016, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunflower, nic nie mów o reklamach...choć moja na razie nie woła tak bardzo...ale już zaczyna coś przebąkiwać i czuje ze niedługo okaże się ze nagle wszystkie zabawki beda jej potrzebne :)

Z córka żarłam słodycze...na potęge, utyłam okropnie, cery nie pamiętam, ale czułam się świetnie :) z włosami i paznokciami to tak różnie było...zależało od trymestru, z ato brzuch był taki bardziej na boki rozlany jak gdyby.

Za to z synkiem, fasolka po bretońsku, bigos (raz na dwa tyg musiał być :) ), ogórasy kiszone słoikami jadłam, ogólnie ciężkie, pomidorowe, kiszonkowe jedzenie :), wyglądałam podobno dobrze, na cerę nie narzekałam, a brzuch był bardziej do góry, bardziej spiczasty

Sunflower lubi tę wiadomość

Córcia-2012 <3
    J-6/11tc [*] 13.02.15,
    S -18tc [*] 30.09.15,
    F-16tc. [*] 12.05.16
    K-21tc. [*] 02.02.17
‹‹ 108 109 110 111 112 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ