X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Kasik2 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2017, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja teściowa nie może pojąć jakim cudem mam mleko skoro odstawiłam nabiał ;-) pewnie myśli że karmię wodą

Jutysia, Anoolka, Chwilka84, Eryka, Pumpkin, Jola1985, Sylwia91, kehlana_miyu lubią tę wiadomość

klz9zbmhugl0l61p.png
  • szynszyl Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2017, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny widzę, że teściowe jak z kawałów :) u mnie na szczęście żadnych komentarzy.

u nas czasami przy karmieniu też walka, niby chce, za chwilę puszcza, ale tak odkryłam, że chyba za często chcę ją karmić, a ona już sobie wydłużyła czas i faktycznie jak jest większy odstęp między karmieniami to je bardzo ładnie :)

byliśmy u fizjoterapeuty, ogólnie jest dobrze, są pozostałości asymetrii fizjologicznej, ale już widać, że z niej wychodzi i jeśli będziemy praktykować prawidłową pielęgnację to nie powinno być problemów. ogólnie super sprawa, Pan nam pokazał jak prawidłowo nosić przewijać, przenosić itp. Zdecydowanie brakuje takiego instruktażu w szpitalu, albo od położnej ;/ Szkoda, że tak późno poszliśmy, ale cieszę się, że nie jest źle :)

kalika, Anoolka lubią tę wiadomość

3jgx3e3kscbj73hd.png
  • diewuszka86 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2017, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    "Wsparcie" rodziny najważniejsze. U mnie na szczęście nie ma takiego problemu. Rodzice jedni i drudzy nas wspierają i nigdy nie usłyszałam słowa krytyki. Także w tej kwestii super.
    My dziś byliśmy na badaniu bilirubiny. Wieczorem wynik a jutro do lekarza. Może uda się zaszczepić. Trzymajcie kciuki.
    Dziewczyny jak rozpoznać pleśniawki w jamie ustnej?Podniebienie jest lekko białe i nie wiem czy takie po prostu jest czy coś się dzieje. Język i usta czyste.

Reni@ lubi tę wiadomość

l54t4dr.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2017, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Plesniawki to raczej takie biale plamki. Moj tez ma jadniejsze podniebienie ale to normalne. Wpisz sobie w google i pooglądaj zdjecia ;)

diewuszka86 lubi tę wiadomość

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015
  • kalika Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2017, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasik2 wrote:
    Kai widzę że masz takie wsparcie w karmieniu jak ja ;-) po południu mleko Ci się kończy :-D mój ulubiony tekst
    Tekst faktycznie pierwszorzedny, choć powiem Wam, że z racji tego iz karmie mlekiem odciagnietym, to widzę że popołudniami faktycznie tego mleka jest ciut mniej ;) Niemniej jednak nijak nie można tego podsumować, stwierdzeniem że mleko się skończyło, bo wieczorem jest go znów wiecej.

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png
    06.2015 - nasz aniołek:*

• kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2017, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczepienie numer dwa zaliczone :) Borys zniósł je godnie, zaplakal doslownie na chwile a byly 3 uklucia. Ma juz 5370g i 56,5cm, tj. W 6,5 tygodnia przytyl 1415g i urosl 4,5cm. Wagowo zsczal sie miescic w siatce centylowej, wzrostem caly czas ponizej 3 centyla, ale jeszcze ma czas nadgonic rowiesnikow :)

Zrobil mu sie jakis babelek i opuchlizna na powiece, mamy skierowanie do okulisty. Idziemy w cawartek.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2017, 13:49

Chwilka84, Reni@, diewuszka86, Eryka, Anoolka, kehlana_miyu lubią tę wiadomość

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • Chwilka84 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2017, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A my szczepienie mamy przełożone bo w posiewie wyszło chyba coś, musimy go powtorzyć, bo zebrać jałowy mocz od 3 miesięcznego dziecka nie jest łatwo;/

Anoolka lubi tę wiadomość

ex2bi09komf7ydjp.png
  • Eryka Ekspertka

Wysłany: 3 stycznia 2017, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też po szczepieniu, niestety Hania ciężko to znosi. Tak bardzo płakała, że aż się zanosiła :( 15 min ją uspokajałam. Potem co jakiś czas popłakiwała. Na szczęście nie było gorączki i nic niepokojącego się nie dzieje.

Waży 5300, obwód główki 38,5. Na długość nie była mierzona. W 6 tyg przytyła niecały kilogram i lekarka mówiła, że jest w dolnej granicy, ale na razie nie ma się co martwić.

zem3df9hdz9h654o.png
  • Ola_Ola Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2017, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Renia to pytanie głównie do Ciebie :)
    Jak zatrzymałaś laktację przechodząc na mm?

f2wl3e5evc7d67pj.png
    ex2bgu1rurd98nmh.png
  • Eryka Ekspertka

Wysłany: 3 stycznia 2017, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie na szczęście komentarzy pod kątem karmienia nie ma. Za to mam już dosyć wysłuchiwania uwag na temat spania. Bardzo pilnuję odpowiednich przerw między drzemkami Hani, tym bardziej, że są krótkie (max 30 min). Jak ją przetrzymam to jest bardzo marudna, płacze przed usypianiem itp. A ciągle słyszę, ze ja tylko ją usypiam, że dziecko nie jest zmęczone, że po co tak często, ze to i tamto. Ostatnio teściowa nawet stwierdziła, że Hania jest już duża i wystarczy jej jedna drzemka. Haha. Nie mam siły już z nimi dyskutować nawet.

zem3df9hdz9h654o.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 stycznia 2017, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola, ja też stopowałam laktację. Herbata z szałwii bardzo pomogła ale długotrwałe to było.
    Poszłam do gina po tabletki - bromergon. Ale uwaga, bardzo często pojawiają się działania niepożądane. Tabsy brałam 2 tyg i w zasadzie już na 2 dzień brania nie musiałam odciągać nic z piersi mimo, że troszkę mleka jeszcze było.

Ola_Ola lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 stycznia 2017, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chwilka84 wrote:
    A my szczepienie mamy przełożone bo w posiewie wyszło chyba coś, musimy go powtorzyć, bo zebrać jałowy mocz od 3 miesięcznego dziecka nie jest łatwo;/
    Miało być cytuj;) Chwilka bardzo łatwo się pobiera mocz od tak małego chłopca. Rozbierasz go, myjesz siusiaka, trzymasz pojemnik jedną ręką a drugą siusiaka i czekasz. Jak zacznie siusiać to pierwszy mocz w pieluchę a reszta do pojemnika i jak najszybciej do lab.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2017, 16:03

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 stycznia 2017, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak by ktos byl zainteresowany i uzywa tak jak my pampersow Dada to sa w biedronce w promocji po 18,99 przy zakupie 2 szt :)

Sylwia91, Chwilka84 lubią tę wiadomość

• Reni@ Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2017, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola_Ola wrote:
    Renia to pytanie głównie do Ciebie :)
    Jak zatrzymałaś laktację przechodząc na mm?

Coraz rzadziej odciagalam pokarm. I tylko tyle żeby pierś nie byla twarda. Mozesz pic szałwie. U mnie nie trwalo to bardzo dlugo. Po okolo tygodniu juz nie odciagalam mimo ze w piersiach cos mleka jeszcze bylo

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2017, 17:48

Ola_Ola lubi tę wiadomość

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2017, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sarcia123 wrote:
    Jak by ktos byl zainteresowany i uzywa tak jak my pampersow Dada to sa w biedronce w promocji po 18,99 przy zakupie 2 szt :)

My ma razie jestesmy na pampers 3. Zastanawiam sie czy przy 4 nie przejdziemy juz na Dade. Powiedz mi Sarcia czy one tez sa takie sztywne jak te mniejsze rozmiary? Bo przy 2 w porownaniu z Pampersami byly bardzo sztywne.

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2017, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kai wrote:
    Dziewczyny, pomocy! Od kilku dni mój synek płacze przy popołudniowych i wieczornych karmieniach i nie chce ssać piersi. To znaczy ssie grzecznie przez kilka minut, a potem ryk. Podniesiony odbija szybko, ale do piersi wrócić nie chce. Chwyta chętnie, ale po kilku sekundach wypusza z rykiem. Przy innych karmieniach (rano, w nocy) zachowuje się normalnie, choć wedle swojego zwyczaju je krótko. Mleko w piersiach mam na pewno, zawsze zostaje choć trochę po karmieniu. Nie wiem, co robić. Martwię się, że on się nie najada, bo przez te kilka minut to samą wodę tylko pije. W nocy wytrzymuje mi do 5 godzin, w dzień domaga się jedzenia co 2-2,5 godziny. No i kupy nie robi już od 24 godzin.
    u nas to samo wieczorami i nawet czesciej chce jeść a po chwili właśnie puszcza pierś i wrzaski..nie mam już pomysłu jak z tym poradzić sobie. Butelkę jak jej dam to ładnie zjada.

qb3cjw4z459az3ou.pngklz99vvjlhtpt58w.pngx7g1xzdvar8apynv.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2017, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasik2 wrote:
    Kai widzę że masz takie wsparcie w karmieniu jak ja ;-) po południu mleko Ci się kończy :-D mój ulubiony tekst
    hahah dołączam się do grona adresatów tego typu uwag! u nas jest jeszcze "Ty chyba masz jakieś skwaszone to mleko że ona się tak drze" i "pewnie Ci nic nie leci" ;)...

Pumpkin, kalika, Chwilka84, NiecierpliwaKarolina, szynszyl lubią tę wiadomość

• Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2017, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z Dady właśnie lubię 3, ale te żółto-pomarańczowe! Bo są jeszcze fioletowe i tak jak Renia mówi są sztywne. Te żółte polecam! Niestety u mnie ciężko je dostać :/

z nowości to dzisiaj byłam z małą u lekarza, bo zbierały jej się łzy w oczkach, aż zaropiały całe, obstawiam zatkane kanaliki. Dzisiaj jest poprawa, masujemy trochę i przecieramy solą fizjologiczną albo ciepłą wodą przegotowaną. Dostała też kropelki ale zastanawiam się czy dawać, skoro już dzisiaj wygląda to dużo lepiej ...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2017, 18:04

• Kai Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2017, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No niestety często ludzie tak podchodzą, że cokolwiek by się z dzieckiem nie działo, winna jest matka. Ja już kiedyś usłyszałam, że to moja wina, że mały szybko łyka mleko. Sylwio, może spróbuj tak jak ja uspokoić i utulic, a gdy już będzie grzecznie leżeć podać delikatnie pierś. Nie zawsze się chwyci, ale często tak.
    Słyszałam, że dzieci powinny jeść, bawic się i spać - w tej kolejnosci. Mój jednak zwykle usypia po jedzeniu, a potem się budzi i bawi. Jak sprobowalam do rozbawić po karmieniu, to mi potem do następnego karmienia oka nie zmruzyl mimo zmęczenia. A jak jest u Was?

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • kalika Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2017, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia91 wrote:
    hahah dołączam się do grona adresatów tego typu uwag! u nas jest jeszcze "Ty chyba masz jakieś skwaszone to mleko że ona się tak drze" i "pewnie Ci nic nie leci" ;)...
    Haha, no jasne! Jak ma być nie skwaszone, skoro w cieple siedzi ;p

Sylwia91 lubi tę wiadomość

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png
    06.2015 - nasz aniołek:*

‹‹ 1118 1119 1120 1121 1122 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ