X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2017, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    diewuszka86 wrote:
    U nas też wieje pierońsko. Aż nieswojo się czuję w domu.
    Dziewczyny zdjęłam opatrunek. Wyglądam jak obraz nędzy i rozpaczy, mam takiego krwiaka na powiece, że hoho, jakby mnie mąż pobił. Cóż.. Dobrze, że dziecko się mnie nie przestraszyło.

Sylwia no to życzę romantycznego wieczoru. Ja z moim okiem i okresem raczej mogę zapomnieć na jakiś czas o romantyzmie :P Nie wspomnieć o siniaku na tyłku.
    Ja jednak mam nadzieje ze nie zabraknie prądu :p ale dzięki :D :*

diewuszka86 lubi tę wiadomość

qb3cjw4z459az3ou.pngklz99vvjlhtpt58w.pngx7g1xzdvar8apynv.png
  • Chwilka84 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2017, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odebrałam wyniki Kuby miał chyba z 6 wskaźników poniżej normy, dostał żelazo wit c i kwas foliowy i za 2 tyg kontrola.
    I jak to jest ze nasze mleko jest najlepsze a jednak wyniki są słabe?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2017, 18:36

ex2bi09komf7ydjp.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2017, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chwilka ciężko stwierdzić że przyczyną jest mleko, moze to kwestia odpowiedniego przyswajania? W każdym razie mam nadzieję że wyniki szybko się unornują :*

Mierzylam Baske i wg mojej miary ma 71cm. Ciekawe jak ją zmierzą na szczepieniu
    Wagowo jestesmy miedzy 50 a 75 centylem a wzrostem wyszliśmy poza siatke. Niezle.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2017, 18:11

• Reni@ Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2017, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chwilka mam nadzieje ze po tym żelazie wyniki będą już w normie. Trudno mi doradzac w kwesti kp bo my jyz dawno na mm.

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015
  • Chwilka84 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2017, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje Wam dziewczyny za wszystkie słowa wsparcia

Sylwia91 lubi tę wiadomość

ex2bi09komf7ydjp.png
  • Eryka Ekspertka

Wysłany: 24 lutego 2017, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chwilka ja też myślę, że przyczyna jest inna niż niewartościowe mleko... Ale teraz najważniejsze, aby Kubusiowi poprawić wyniki. Mam nadzieję, że szybko się z tym uporacie.
    Tak się teraz zastanawiam czy nie sprawdzić jak u Hani kwestia żelaza. Ja miałam lekką anemię w ciąży, ale jak zaczęłam brać żelazo to szybko mi się wyniki unormowały i nikt nie mówił, żeby dziecku suplementować. Niestety Hania była bardzo szybko odpępniona, co zwiększa ryzyko anemii.

Jutro mam krótkie wychodne bez dziecka ;) Idę na zumbę, a mała zostaje z tatą :D

Sylwia91, Reni@ lubią tę wiadomość

zem3df9hdz9h654o.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2017, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eryka, zazdroszczę! Uwielbiam zumbe a nigdy tak naprawdę nie bylam na profesjonalnych zajęciach. Bardzo bym chciała regularnie chodzić na siłownię i saunę :( jak przed ciążą... ale póki co mogę pomarzyć...
    A tak w temacie ćwiczeń... wczoraj i przedwczoraj zrobilam kilka ćwiczeń na brzuch i dzisiaj boli mnie podbrzusze. Myślicie że to od tego? Ps: to nie zakwasy, bardziej ból jak na @

• Eryka Ekspertka

Wysłany: 24 lutego 2017, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po ćwiczeniach na brzuch miałam zakwasy, takiego bólu na miesiączkę nie.

Ja właśnie też zumbę uwielbiam. Kiedyś chodziłam regulranie. Mam nadzieję, że dam radę, bo moja kondycja pozostawia wiele do życzenia ;)

zem3df9hdz9h654o.png
  • marlon Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2017, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś

ja miałam okres 17.01 i od tego dnia cisza. Aż zrobiłam test i nic. Bardzo to dziwne.

a co do podania mm dziecku, ja bym tego kp tak nie gloryfikowała.

tylko w Polsce panuje taki laktoterror.

Reni@, Limerikowo, aneta93 lubią tę wiadomość

atdci09kteyfwsql.png
    4b9ah00cplkhwdqn.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2017, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam już okres 2 razy. Pierwszy 15 stycznia, drugi 13 lutego. Jak na moje cykle to niezwykle krótka przerwa. Zobaczymy kiedy będzie 3

marlon lubi tę wiadomość

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015
  • kalika Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2017, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chwilka, mleko kobiece ma bardzo mało żelaza. To z którego korzysta niemowlę pochodzi z zapasów zgromadzonych podczas ciazy. Jeśli są czynniki ryzyka anemii, bo z różnych powodów podejrzewamy, że dziecko nie zgromadziło odpowiednich zapasow (lekarz powinien wiedzieć na co zwrócić uwagę) to wówczas od urodzenia włącza się niewielka dawkę żelaza, żeby zapobiec rozwojowi anemii. Dobrze, że Kubuś już się leczy. Mam nadzieję, że szybko się chłopak pozbiera.

Chwilka84, Anoolka lubią tę wiadomość

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png
    06.2015 - nasz aniołek:*

• Limerikowo Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2017, 23:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak jak pisałam tak pediatra mi powiedziała w Poz w przychodni na os Batorego gdzie mamy patronaz 2 córek

nie mam pojęcia skad te czarne slady w pamperze, wpierw pediatra - babka kolo 60tki twierdzila ze być może to od wit d , mowie ze ja nie podaje bo ma dziecko w mleku plus docent gastroenterolog powiedziala w grudniu ze te straszne kolki może tez wit d powodować i by wit D nie podawac dopóki kolki nie mina
    wiec by kupic moze vigantoleten i rozpuszczać jej w wodzie bo bioaron jest w oleju zawieszony etc
    bądź co bądź zgłoszony przeze mnie problem nie był podjęty jakos szerzej i Zuza kwalifikowala się do szczepienia na rota wg pediatry, tez bylam zdziwiona , ale już mniej bo jak w szpitalu w POz zglaszalam problemy ze sluzem w kupie 2x podczas 1mca Zuzy to uspokajano mnie raczej na sile, ze się wszystko unormuje..
    dopiero z mc temu unormowalo sie

dziś mala miała ciut podwyszona cieplote ciala ale ok apetyt
    nie ma bezproblemowo, byle do października do roczku :-)

aneta93 lubi tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2017, 00:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a u nas na Pomorzu spadl wieczorem snieg i trochę trzyma na -1, oby znowu nie było gołoledzi...

a tak w ogole w bad posiewu wyszedł mi gronkowiec złocisty srednioliczny wiec wizyta u gina we wt, może się zalapie na antybiotyk..oby nie

ze względu na stan Zuzy przedluzylam swój pobyt w Pl i korzystam z gosciny mej mamy,okropne kolki odpuscily dopiero po 3 mcu

z Lolusia nie było kłopotu, jadla i koncertowala na butle jak smok, poza tym urodzona latem wiec po 2.5mcu wyjechaliśmy z powrotem do Irl
    jednak do początku kwietnia mam macierzyński i planuje wstepnie powrot do pracy na pol etatu i opiekunke dla Loli na pare godzin dziennie
    już moja zastępczyni w pracy z rozmow telefonicznych wiem ze klnie i czeka na mój powrot...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2017, 00:08

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • aneta93 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2017, 00:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane, jak tam wasze atopiki? i inne z problemami skórnymi?
    Wiecie, jestem zapisana na wizytę u derm, pisałam wam kiedyś o tym "niby AZS" . Pediatra od razu mówi o zmianie mleka, tak bez żadnych badań. Ok, kupilam te pepti, ale mały pluł nim i płakał, nic nie pomógł kleik ani nawet UWAGA dosłodzenie cukrem.
    Tak więc dalej podajemy normalne mleczko i plamy suche są jak i były.
    Nurtują mnie:
    1 Plamy nie są czerwone, są ledwo widoczne, ale za to skóra szorstka bardzo. Mały się nie drapie, a czy Wasze się drapią?
    2 Nie ma żadnych pogorszeń , a czy przy ciągłym kontakcie z alergenem(mm), stan skóry nie powinien się pogarszać?
    3 Mamy znów powracającą ciemieniuchę... ŁZS??
    4 Nasza buźka nie ma żadnej krostki, ani plamki skóra jest ładna miękka, co w ogole nie pasuje do AZS jak i chyba do ŁZS
    Nic więcej nie może chyba Go uczulać, zmieniane były płyny do prania. Zmiany nastąpiły na długo przed rozszerzaniem diety i teraz też nie wyglądają inaczej.

Póki co, nawilżamy. Smaruję alantanem plus i latopic-em
    Myję go w mydełku hipoalergicznym, bo cudowne działania krochmalu jakoś do mnie nie przemawiają, bo po kilku kąpielach nie bylo NIC, ani poprawy ani pogorszenia.

PS. używamy wody z własnej studni, nie była badana odkąd pamiętam, nie gotujemy mu do kąpieli, a może powinniśmy spróbować?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2017, 01:03

bl9ci09k5h6xkmfc.png
  • Anieńka Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2017, 07:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U Jasia skora od 23.01 jest w bardzo zlym stanie. Rowniez na buzi, wlasciwie to szczegolnie na buzi. Latam z nim ciagle do lekarzy. Nie wiadomo czy to azs, lzs i czy ma na podlozu alergie. Jest niespokojny, slabo spi w nocy, jak sie zdenerwuje, zgrzeje i po kapieli stan skory jest gorszy. W przychodniach zazwyczaj pytaja ludzie "jaki biedny, na cojest uczulony". Sa dni lepsze i gorsze, z przewaga tych gorszych niestety. Wczoraj bylismy u alergologa na Nieklanskiej w wawie i dostalismy skierowania na testy i morfologie, jakos w przyszlym tyg pojade z nim. Dostalismy tez Nutramingen i zalecenie aby ewentualnie 2x podac i zobaczyc czy bedzie jakis efekt.

U nas skora jest czerwona na ciele i polikach,
    sucha jest na glowie i czole, co wyglada jak ciemieniucha. Z ciemieniucha walczymy od 5tyg zycia, nigdy jej nie zwalczylam, wiec masakra w tej kwestii...

Mleka i jaj nie jem od poczatku stycznia, zero efektu. Pani alergolog utrzymuje bym dalej trzymala diete.

Mam w tej chwili 4kremy robione, 5 zamowiony w aptece ze sterydem aby podleczyc cialo. Mam tez kupione 5 emolientow, ale po nawilzaniu skora sie tez rozognia... i tanno herbal, ktory w sumie chyba jest ok, wysusza skorke. Jesli chodzi o emolienty to polecala dermatolog i alergolog cethapil md, alergolog tez mowila o dexeryl.

Z tego co opisujesz to zupelnie inne problemy mamy, dermatolog miesiac temu stwierdzila lzs, ja sie tefo trzymam, nie ma pekajacych punktow ktore wystepuja w azs. Ale nie wiem tez czy to sie na azs nie zamienia.

Pani doktor zyczyla nam cierpliwosci i wytrwalosci, bo dzieci z tego wyrastaja :( chce juz wiosny!!!
    Ale sie rozpisalam...

bl9czbmhptcbgwug.pngatdci09krpu5v7i5.png
  • Anieńka Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2017, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jesli chodzi o drapanie, to drapal sie na poczatku samym, jak mu troche skore zaleczylismy to przestal, teraz znowu sie drapie: z tylu glowy i na brzuszku. Z tylu glowy to nawet nie widac zeby mial jakies zmiany.

• aneta93 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2017, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anieńka to faktycznie mamy zupełnie inaczej.. U nas na głowie to takie łuski żółtawe.
    Bardzo Ci współczuję, a raczej Jasiowi, kochany na pewno go meczy jak swędzi..i trzymam kciuki żeby w końcu coś pomogło. Może ta kapiel w nadmanganianie potasu? Albo ten krochmal wam pomoże? Co do maści to ja bym smarowała w jednym tylko miejscu i patrzyła na efekty. Mały miał kiedyś zaognienie pod pachami i pod jedna smarowalam alantanem plus i jak zeszlo to i drugą, od tego czasu zaognienie nie powróciło

bl9ci09k5h6xkmfc.png
  • aneta93 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2017, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym że ja nie wiem co u nas w końcu jest to mi to nie pasuje do niczego

bl9ci09k5h6xkmfc.png
  • Anieńka Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2017, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kapiemy co 2gi dzien w krochmalu, zgodnie z zaleceniem dermatologa. Alergolog zalecila dlugo nie moczyc skory. Sama sie kiedys w tym nadmanganie wykapalam i bylam sucha jak pieprz, od tamtej chwili boje sie go kapac w tym.
    Staram sie smarowac jednym kremem i dopiero jak nie ma efektu kilka dni to zmieniam na nastepny, dotychczas w wiekszym stopniu wysuszalam mu ta skore, teraz troche podzialam bardzoej nawilzajaco i zobaczymy. W poniedzialek o 16 bedzie krem z hydrocortyzonem, daje skorze ostatnia szanse jak sie nie wygoi to zadzialamy sterydem. A i pani dr kazala nam myc buzie Physiogel, dzis uzylam pierwszy raz, jakas taka bielsza ta buzia mu sie zrobila, albo juz sobie wymyslam.

Najgorsze w tych problemach skornych jest metoda prob i bledow, bo kazdemu dziecku czego innego brakuje i na kazdego dziala co innego...
    Zgiecia pod kolanami, pod pachami i pod szyja tez niestety mamy brzydkie, zaleczylam troche tym tanno herbal, ale jeszcze czerwone troche jest.

• kehlana_miyu Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2017, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj po raz pierwszy byłam na babskim spotkaniu bez dziecka!!! Od 20 do 1 w nocy, bawiłam się świetnie :) Adaś został z tatusiem. Był to trochę eksperyment z naszej strony, bo mały ostatnio odmówił jedzenia z butelki i domagał się stanowczo oryginalnego opakowania ;) więc byłam pod telefonem i gotowa wrócić w każdej chwili. Ale udało się! Adaś wypił 60 ml mleka, potem protestował na kolejną porcję, mężowi udało się go jakoś spacyfikowac spiewaniem i padli obaj :) Muszę przyznać, że martwilam się bardziej o nerwy męża niż o Adasia, wiedziałam, że mąż się nim fantastycznie zajmie i jakoś kompletnie nie miałam wyrzutów sumienia :D Mam wrażenie, że mężowi też dobrze zrobi jak czasem zostanie sam z małym, lepiej zrozumie jak to jest ;) A mi ten babski wieczór super doladowal baterie!

szynszyl, Reni@, Sylwia91, Chwilka84, Eryka, diewuszka86, Blu, kalika, Kasik2 lubią tę wiadomość

961l9vvj59du8plj.png
    961lk6nlda9uyhvb.png
    5tc [*] 04.2015
    10tc [*] 01.2015
‹‹ 1192 1193 1194 1195 1196 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ