X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • diewuszka86 Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2017, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale tu cisza..
    A ja tylko wpadłam pochwalić się, że pierwsza marcheweczka za nami. Było dużo śmiechu, na początku trochę krzywa mina, ale potem Kubuś miał radochę, a my chyba jeszcze większą. Dostał około 2 łyżeczek, część z tego wylądowała na śliniaczku a część na ubranku, ale z pewnością coś do brzuszka poszło. Jestem dumna :)

Tak w ogóle jak spędzacie najbliższy majowy weekend? My jedziemy na całe 5 dni do małej mieściny do moich dziadków. Podróży już się nie boję bo to tylko 100 km a zaliczyliśmy już 250 do Muszyny, więc teraz to pikuś. Oby tylko pogoda dopisała.

szynszyl, Sylwia91, aneta93 lubią tę wiadomość

l54t4dr.png
  • szynszyl Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2017, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    faktycznie cichutko tutaj.

my dzisiaj jedliśmy awokado ^^ a poza tym Hania pełza jak szalona :)

myślimy na weekend majowy pojechać nad morze, na półwysep. tak na 2 dni :)

dziewczyny czy u Was z przebieraniem też jest taka walka? Hania się obraca co chwilę, ciężko ją utrzymać, już przebieram ją w najdziwniejszych pozycjach :)

3jgx3e3kscbj73hd.png
  • diewuszka86 Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2017, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szynszyl super wyjazd nad morze. U nas to niemożliwe bo jesteśmy z południa Polski więc za daleko. Nad morze wybieramy się dopiero w wakacje.

Co do przebierania to u nas nie ma dużego problemu, gorzej z myciem. Kubuś nauczył się przekręcać z plecków na brzuszek i w wanience też chce to robić. Jak tylko damy go na plecki (no jakoś trzeba umyć brzuszek i inne przednie części ciała ;)) to jest krzyk. Ledwo z mężem dajemy radę go umyć, łazienka po myciu jest zalana a my mokrzy. Aż się boję bo znów mąż jedzie w maju na 2 tygodnie w delegację, więc nie wiem jak sama sobie poradzę. A Kubuś przecież jest coraz cięższy a nie lżejszy. Mam nadzieję, że jak już ten nasz mały szkrab zacznie siedzieć to będzie łatwiej.

l54t4dr.png
  • Chwilka84 Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2017, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas od 4 nocy to jakiś dramat, Kuba budzi się co godzina z krzykiem, nie wiem czy to skok czy co w dzień tez jest jakiś bardziej marudny, a ostatnio się chwaliłam że jest taki grzeczniutki i się przechwaliłam:(

ex2bi09komf7ydjp.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2017, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chwilka u nas było to samo od zeszłego piątku i trwało 5 nocy. Teraz też sie przebudza ale to normalne, dostaje smoczek i śpi dalej. A te kilka nocy był wrzask, nie chciał spać i wgl. Też nie wiem co to było. Kilka razy spał po parę godzin w huśtawce bo nic nie pomagało. Oby u Was tez minęło

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015
  • kalika Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2017, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anienka, kochana gadula :* Ja jestem pod wrażeniem tego, jak pięknie je. U nas jest praktycznie walka o każdą lyzeczke. Niejedek mi się trafił (w sumie po mamie i tacie, także liczyć na co innego byłoby głupota;)).

Chwilka, to przejściowe. Żyj ta myślą :*

U nas problemów z przewijaniem nie ma, ale poza przewijakiem Miki ciągle w ruchu. Położony na plecach zaraz się przewraca na brzuszek, turla, kręci wokół i pelza do tyłu. Zostawić go samego już się nie da bo przemieszcza się po całym pokoju i np. ostatnio zaczął wygrzebywac zawartość swojej torby do wozka, gdy ja dopadł.

Anieńka lubi tę wiadomość

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png
    06.2015 - nasz aniołek:*

• Reni@ Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2017, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kalika Ignaś też uwielbia torbę od wózka :D

Powiedzcie mi z czego piją Wasze Maluszki ? Nie chodzi mi o mleko tylko np wodę? Ja póki co daje z butelki ale chciałabym zacząć uczyc czegoś innego już. Pamiętam że Miki długo z butelki pił i nie chciał żadnych niekapków. Nie wiem czy za późno zaczęłam mu dawać czy taki typ się trafił
    Teraz zastanawiam sie nad Doidy Cup i MUNCHKIN KUBEK NIEKAPEK 360. Doidy jest super ale już np na spacer się nie nadaje

kalika lubi tę wiadomość

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
  • Eryka Ekspertka

Wysłany: 23 kwietnia 2017, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas był ciężki czas. Mąż zaraził Hanię, zaczęło się od kaszlu i kataru, przeszło na oskrzela, a skończyło na lekkim stanie zapalnym ucha. Dostała antybiotyk i sterydy wziewne. Każde podanie antybiotyku to była walka, a przy wziewach był przeraźliwy krzyk. Do tego chyba idą zęby, bo ostatnie dwie noce Hania spała tylko bujana na rękach.
    Przez te n antybiotyk mała miała częściej kupki i zrobiły się odparzenia. Napiszcie Dziewczyny co się u Was najlepiej sprawdziło przy leczeniu tych zmian?

Hania coraz lepiej leży na brzuszku, podnosi się na wyprostowanych rękach, obraca wokół pępka. Kilka razy przekręciła się z pleców na brzuszek, ale mam wrażenie, że nie chce jej się tego robić. Jak jej pomagam to obróci się bez problemu, ale sama nie podejmuje inicjatywy. Do raczkowania i siedzenia u nas jeszcze daleka droga....

zem3df9hdz9h654o.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2017, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie też dawno nie było. Jesteśmy po chrzcinach, były w pierwszy dzień świąt. Wymyśliłam sobie obiad w domu na 20 osób i przed chrzcinami stwierdziłam że już dawno takiego głupiego pomysłu nie miałam, ale na szczęście wszystko się udało :) Niestety gość przyniósł nam choróbsko i się męczymy od kilku dni.
    Hania jeszcze się nie przemieszcza tylko kręci wokół własnej osi, ale to drugie dziecko więc mam więcej cierpliwości ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2017, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni@ wrote:
    kalika Ignaś też uwielbia torbę od wózka :D

Powiedzcie mi z czego piją Wasze Maluszki ? Nie chodzi mi o mleko tylko np wodę? Ja póki co daje z butelki ale chciałabym zacząć uczyc czegoś innego już. Pamiętam że Miki długo z butelki pił i nie chciał żadnych niekapków. Nie wiem czy za późno zaczęłam mu dawać czy taki typ się trafił
    Teraz zastanawiam sie nad Doidy Cup i MUNCHKIN KUBEK NIEKAPEK 360. Doidy jest super ale już np na spacer się nie nadaje
    Ja wodę daje w doidy, butli Hania w ogóle nie zna ;) a na spacerach będę dawac wode w butelce z dziubkiem

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2017, 10:53

Reni@ lubi tę wiadomość

• szynszyl Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2017, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reniu ja mam obydwa kubki :) częściej daje w doidy, bo ten munchkina jest mimo wszystko całkiem spory (mam ten mniejszy z uszkami), ale jest bardzo fajny nic nie cieknie :)

w ogóle zdecydowaliśmy się na praktykowanie blw i ostatnio stwierdziłam, że moje krzesełko do karmienia jest chyba za duże póki co, jakoś Hania się w nim gubi i strasznie się brudzi ;/ myślałam nad kupnem mamas&papas baby snug, ma może któraś z Was?

Chwilko wszystko kiedyś mija, kiedyś synek doceni Twoją ogromną troskę.

Eryka u nas nie było co prawda poważnych odparzeń, ale bepanthen przy pojawiającym się problemie zawsze szybko hamował jego rozwój, a poza tym my bardzo często zmieniamy pieluszki :)

Reni@, Chwilka84 lubią tę wiadomość

3jgx3e3kscbj73hd.png
  • Blu Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2017, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas zaczęło się pelzanie do tyłu :) najśmieszniejsze, że Natala wszystko naśladuje po Leonie i najpierw kładła się na brzuchu i udawała, że nie może podnieść głowy, a teraz już tego pelzania powtórzyć nie umie i się złości :P też wymusza, żeby na nią mówić dzidzia :D

Eryka na mocniejsze odparzenia dobrze działa kąpiel w krochmalu, zasypywanie pupy mąka ziemniaczana, jeśli lubisz sposoby naturalne ;) a jak nie to sudokrem i szybko widać poprawę.

Renia Leon pije (ale bardzo niewiele) z butelki albo z doidy. Niekapki nigdy się u nas nie sprawdzały, tylko bidony z rurką, ale umyć je porządnie to nielada wyczyn...

Chwilka współczuję ciężkich nocy. Wiadomo namęczyć się trzeba, ale kiedyś się mu odmieni. Oby szybko :)

Reni@ lubi tę wiadomość

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • Chwilka84 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2017, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za słowa wsparcia, ale te noce nadal sa ciężkie:(

z tych kubków doidy dzieciaczki sie nie ksztusza?

U nas od dzisiaj jest jedzenie całym sobą, pozwalam mu grzebać w papkach i później jest cały do przebrania i kapania pod kranem:)

Zamawiałyście cos z Aliexpres?zastanawiam sie czy to naprawdę działa?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2017, 21:18

ex2bi09komf7ydjp.png
  • kalika Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2017, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Renia, mój Miki pije z Doidy Cup. Jak go widzi, to się caly trzęsie aż, a jak mu zabiorę to ryk. Zasada jest taka, że nalewam mu z 2 cm wody, on chwyta za uszy a ja za dno i pije. Czasami trochę poleci mu po brodzie, ale radzi sobie świetnie. Póki co wodę daje tylko do posiłków, czyli w domu, ale na spacery Doidy nie nadaje się. Ja będę uczyła albo z 360 st. albo z bidonu z rurka. Niekapka chciałabym uniknąć.

Eryka, nie ma jednego super preparatu, każde dziecko reaguje indywidualnie. Z częściej stosowanych i skutecznych to Bepanthen, Sudocrem, ewentualnie Tormentalum (nie Tormentiol). Ważne, żeby przy każdej zmianie pieluchy dokładnie wymyć pupę, najlepiej zwykła woda, osuszyć i posmarować. Super byłoby jak najwięcej wietrzyć pupę bez pieluszki, a pieluchy zmieniać często.

Reni@ lubi tę wiadomość

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png
    06.2015 - nasz aniołek:*

• Reni@ Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2017, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chwilka84 wrote:
    Dzięki dziewczyny za słowa wsparcia, ale te noce nadal sa ciężkie:(

z tych kubków doidy dzieciaczki sie nie ksztusza?

U nas od dzisiaj jest jedzenie całym sobą, pozwalam mu grzebać w papkach i później jest cały do przebrania i kapania pod kranem:)

Zamawiałyście cos z Aliexpres?zastanawiam sie czy to naprawdę działa?

Ja często zamawiam. Działa, działa :) Czasami przesyłki idą 2 tygodnie, czasami 2 miesiace. Raz po określonym przez sprzedawcę czasie produkt nie dotarł. Założyłam spór i nie minęło 24h a miałam przelew zwrotny i mail z przeprosinami. Przesyłka dotarła tydzień później ale sprzedawca już wcześniej napisał ze jakby przyszła to mam ją sobie zostawić

Chwilka84 lubi tę wiadomość

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
  • Eryka Ekspertka

Wysłany: 23 kwietnia 2017, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stosowanie bephantenu i wietrzenie pupy daje powolne rezultaty i dzisiaj spróbowałam sypać mąką, na noc sudocrem. Mam nadzieję, że szybko się z tym uporamy. W ogóle to te odparzenia mnie zaskoczyły. Hania nigdy nawet zaczerwienionej pupy nie miała. Jednak antybiotyk zrobił swoje.

Szynszyl Hania już sama w krzesełku siedzi? Ja wczoraj miałam moją na kolanach i dostała brokuły i ziemniaka. Zgniatała, rozrzucała, oblizywała. Chyba nic nie zjadła, ale jej się podobało. Z łyżeczki dalej nie chce jeść, wszystko wypluwa. Chyba będzie niejadkiem. Ponoć mąż był bardzo wybredny jak był mały.

kalika lubi tę wiadomość

zem3df9hdz9h654o.png
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2017, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chwilka, może faktycznie kolejny skok? Olek w tym tygodniu trzy razy obudził się wcześniej niż zwykle, co na niego jest bardzo dziwne i jest jakaś taka mega przylepa.
    A może pogoda też tak wpływa na Kubeńka?
    Albo zębiska idą?
    Zawsze po burzy jest słońce i piękna tęcza także jeszcze moment i będziesz się na niwo cieszyć małym aniołkiem ;-)

Chwilka84 lubi tę wiadomość

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • Eryka Ekspertka

Wysłany: 23 kwietnia 2017, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chwilka od kiedy mój mąż odkrył aliexpres cały czas coś zamawia. Zazwyczaj wszystko jest ok. Raz przyszły mu uszkodzone okulary, a raz wadliwy zegarek, ale bez problemu dostał zwrot.

zem3df9hdz9h654o.png
  • Chwilka84 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2017, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niecierpliwa, własie czytaliśmy że w tym okresie moga byc koszmary i to tak wygladało, budził sie z przeraźliwym krzykiem.
    Ale w dzień chichra sie cały czas , krzyczy, nie wiem ja go gardło nie boli.
    Zęby w sumie tez moga byc bo wszystko wsadza do buzi non stop, ale dalismy jednego wieczoru mu przeciwbolowy na noc i to nic nie dało.
    No nic, musze to przetrwać, uciekam spąc, bo kolejny maraton zaczynam:(

ex2bi09komf7ydjp.png
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2017, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szynszyl, z przewijaniem i przebieraniem u nas też ciężko. Przebranie tego malego diabła z piżamy albo ubranie na spacer to lepsze niż 15 minut z Chodakowską! Cały czas się przekręca na brzuch i z powrotem, odpina sobie pampersa, zdejmuje skarpetki... no cuda po prostu!

Renia, Olek pije z normalnego kubeczka. Z butelki nie potrafi, chociaż próbowałam setki razy z różnymi smoczkami (a może nie chce?), a z niekapkiem w ogole nie kuma o co chodzi i co sie z tym robi. Także ma taki swój kubeczek z dwoma uszami, trzyma sobie za nie i ładnie pije. I przy okazji robi bańki :-)

Eryka, u nas na samym początku, po wypróbowaniu kilkunastu sposobów na odparzenia, w końcu w ciągu kilku godzin pomogła Ziajka maść pośladkowa dla dzieci i niemowląt.

Reni@, Eryka lubią tę wiadomość

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
‹‹ 1241 1242 1243 1244 1245 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ