X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Anieńka Autorytet

Wysłany: 7 maja 2017, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    diewuszka86 wrote:
    Mam pytanie do dziewczyn odciągających mleko. Od historii ze słabym przybieraniem Kubusia na wadze, zaczęłam odciągać mleko i co 2 dni mały dostawał butlę. Teraz odciągam trochę rzadziej i zaczął dostawać co 3, 4 dni (wyczytałam, że mleko można przechowywać w lodówce do 5 dni). I dziś dostał takie 4-dniowe, zjadł część i więcej nie chciał. Powąchaliśmy z mężem to mleko a tu zonk, okropny zapach normalnie jak wymiociny (sory za dosłowność). Wyczytałam, źe niektóre kobiety mają w mleku wysoką zawartość lipazy, który to enzym sprawia, że mleko może po kilku dniach być nadtrawione i wydzielać taki specyficzny smrodek. Od razu zaznaczam, że mleko łączę dopiero po schłodzeniu. Dałam mu potem cyca i zjadł normalnie. Czy faktycznie może być tak, że 4 dni dla mojego mleka to za długo?
    Tak mialam tez. Po 4 dniach zrobilam kaszke, dodalam mleko i owoc i sprobowalam zeby sprawdzic czy ma odpowiednia temp i mnie zaskoczylo bo bylo niedobre, powachalam pojemniczek i smierdzial podobnie jak opisujesz, sprobowalam kropelki ktora sie ostala i zostal mi w ustach kwasny posmak. Wywalilam, chociaz sama nie wiedzialam czy moje mleko tak nie smakuje bo probowalam je pierwszy raz :p

Canario lubi tę wiadomość

bl9czbmhptcbgwug.pngatdci09krpu5v7i5.png
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 7 maja 2017, 23:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Diewuszka, ja słyszałam, że dwa d i można trzymać w lodówce. Ale nie odciągam, więc nie mam w tej kwestii doświadczenia.
    Może Kalika coś podpowie ;-)

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 03:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie jak nie urok, to przemarsz wojsk. Leżę na SORze pod kroplowka. Złapał mnie silny ból brzucha i musialam tu przyjechać w nocy. Dostalam pyralgin 1g i mówią mi tu, żeby nie karmić piersią przez dwie doby. Jestem przerazona, bo Mikołaj od czasu powrotu do kp po sondzie nie chce mi tknac butelki. Kaliko, czy tak naprawdę jest po pyralginie?

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • Canario Ekspertka

Wysłany: 8 maja 2017, 05:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    diewuszka86 wrote:
    Mam pytanie do dziewczyn odciągających mleko. Od historii ze słabym przybieraniem Kubusia na wadze, zaczęłam odciągać mleko i co 2 dni mały dostawał butlę. Teraz odciągam trochę rzadziej i zaczął dostawać co 3, 4 dni (wyczytałam, że mleko można przechowywać w lodówce do 5 dni). I dziś dostał takie 4-dniowe, zjadł część i więcej nie chciał. Powąchaliśmy z mężem to mleko a tu zonk, okropny zapach normalnie jak wymiociny (sory za dosłowność). Wyczytałam, źe niektóre kobiety mają w mleku wysoką zawartość lipazy, który to enzym sprawia, że mleko może po kilku dniach być nadtrawione i wydzielać taki specyficzny smrodek. Od razu zaznaczam, że mleko łączę dopiero po schłodzeniu. Dałam mu potem cyca i zjadł normalnie. Czy faktycznie może być tak, że 4 dni dla mojego mleka to za długo?

Sa rożne opinie, ale najczęściej spotkałam sie z opcja 8h temperatura pokojowa i 24h w lodowce, 3-6miesiecy zamrażarka, ja osobiście nie podałam nigdy mleka starszego niż 2 dni , takze nie mam doświadczenia czy takie 4 dniowe jest jeszcze dobre, z reszta za dużo go mam zeby leżało i czekało tak długo

6sutugpj60yxh30c.png
    3i498ribv16bojj6.png
    l22nej28p90klfbr.png
  • diewuszka86 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Canario no ja właśnie nie mam tego mleka nie wiadomo ile. Spróbuję mu podgrzać takie z jednego dnia, jeśli będzie dobre to znaczy, że faktycznie za długo stało. Do tej pory dawałam co 2 dni i było ok.

Kai faktycznie masz ciężki czas. A wiadomo skąd ten ból?

l54t4dr.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem skąd. Wyniki mam dobre. Teraz mi powiedzieli, żeby pierwsze mleko odciągnąć i wylac, a potem już karmić. Zglupialam. Każdy mówi co innego, ja dalej na SORze, a w domu Mikus urządza strajk glodowy.

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • diewuszka86 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A może to stres? Dużo ostatnio przeszłaś.
    Myślę, że Miki zje z butli jak naprawdę zgłodnieje, ale może niech ktoś mu spróbuje to jedno karmienie dać z kieliszka albo z kubeczka?
    Trzymam za Was kciuki.

l54t4dr.png
  • Jola1985 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CHWILKA - tak, u nas się bardzo sprawdza, wszędzie dokładnie odkurza. Nie wiem tylko jak się sprawdza na dywanach, bo ja nie mam w domu ani jednego. Bardzo długo się przed nim broniłam (tak jak i przed suszarką do ubrań ;) ) ale mąż mnie namówił, zakupił, no i nie żałuję w ogóle, naprawdę mi pomaga, ale u mnie jest cały zwierzyniec więc naprawdę często trzeba sprzątać. Mam też odkurzacz bezprzewodowy, dla mnie to wybawienie jeśli chodzi o dom :) bo nienawidzę ciągnąć za sobą przedłużacza albo co chwilę wpinać odkurzacz do kolejnego gniazdka.

Chwilka84 lubi tę wiadomość

ex2bwn15260327bu.png
  • kalika Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kai, z Pyralgina nie ma jednoznacznej odpowiedzi. W Laktacyjnym Leksykon Leków jest zakwalifikowana do kategorii L3, czyli takiej pośredniej, ani całkiem bezpiecznej, ani nie ewidentnie niebezpiecznej dla dziecka. Dla bezpieczeństwa zaleca się jednak faktycznie 48 godzinny odstęp między podaniem leku a kp. Ja osobiście raz też zazylam lek należący do grupy L3 i karmilam normalnie, mając pełna świadomość ewentualnego ryzyka i biorąc to na klate. Nikomu jednak bym tak nie zalecił robić, bo nie moge dać gwarancji, że nie wpłynie to negatywnie na dziecko.

Diewuszka, ja podawałam mleko z lodówki po 5 dniach sporo razy (wg zaleceń można przechowywać 2-5 dni, więc pewnie faktycznie są osoby, których mleko krócej nadaje się do spożycia i takie gdzie po 5 dniach wszystko jest OK). Faktycznie, po tym czasie ma nieco inny zapach, ale Młody nie grymasil i nic mu nie było także uznaje, że bylo dobre;) Niektóre dzieciaki nie tolerują mleka innego niż świeże, inne wypija wszystko, a jeszcze inne wypija z lodówki, a z zamrażarki już nie. Dziecka nie odgadniesz:)

Kai lubi tę wiadomość

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png
    06.2015 - nasz aniołek:*

• Jola1985 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy Wasze pociechy mają stoliki edukacyjne? Polecicie nam coś? :)

ex2bwn15260327bu.png
  • kalika Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy u teściów, ale nawet nie pamiętam jakiej firmy. Osobiście skłaniam się ku temu, że nie jestem fanka tych wszystkich swiecaco-grajacych plastikowych zabawek. Miki wali rękami w to, czasami całkiem chaotycznie, a potem się denerwuje. Jak ktoś przychodzi z taką zabawka, to nie cieszę się szczególnie. Mamy w szafie schowane, nawet nie otwarte ;) Wolę książkę czy coś, co wymaga od dziecka kreatywnościi i nie gra tak głośno, że aż mnie uszy bolą, ale może ja jestem dziwna ;)

NiecierpliwaKarolina, Kai, Anieńka, Jola1985, Chwilka84 lubią tę wiadomość

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png

• Kai Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję, Kaliko. Konsultowalam jeszcze z dwoma lekarzami, twierdzili, że można, tylko pierwsze mleko odciągnąć i wylać. Musialam im uwierzyć, odciagnelam ran, wylalam i około 15 nakarmilam piersią Mikusia (12 godz. po przyjęciu leku). Mikusiowi udało się wcisnac tylko 70 ml mm w ciagu tych 12 godzin.

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • kalika Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kai, bardzo był niespokojny z powodu tego, że nie było jego ukochanego mleczka?

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png

• Jola1985 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KALIKA, dzięki za opinię i nawet się z tym zgadzam - chociaż Olo bardzo lubi właśnie świecąco-grające zabawki. Uwielbia walić w nie rękami, więc nie chcę mu odbierać tej przyjemności, szczególnie, że nie wywołuje to w nim nerwów tylko głośny śmiech i rozładowuje emocje :) Dlatego chcieliśmy mu kupić stolik edukacyjny. Choć Olafowi nie brakuje także książeczek, które wspólnie czytamy i oglądamy oraz zabawek kreatywnych, a także takich, stworzonych własnoręcznie przeze mnie czy męża :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2017, 20:34

kalika lubi tę wiadomość

ex2bwn15260327bu.png
  • marlon Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kai, trzymaj się.
    Byłam w podobnej sytuacji po porodzie.
    Zdecydowalam się wziąć tramal, bo zwijałam się z bólu i to było jednym z kilku powodów, dla których nie zawalczyłam o laktacje.

Do chusty dodaję kod zniżkowy do sklepu Lenny Lamb. Rodzaj produktu : Chusty tkane Rozmiar : Rozmiar 6 (M) Skład tkaniny : Bawełna Splot tkaniny : Skośno-krzyżowy Rodzaj materiału : Tkaniny Gramatura : 220 g/m² Gatunek : Pierwszy gatunek. Nówka sztuka - tylko wyprana.
    Jakbyście miały ochotę to dajcie znać. za 170 zeta + przesyłka, albo możemy się jakoś w Wawce przeciąć :)

atdci09kteyfwsql.png
    4b9ah00cplkhwdqn.png
  • marlon Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jola1985

Ja mam taki stolik z Imaginarium. Bardzo fajny sklep. Jest trochę droższy niż smyk, ale za to jakość tych rzeczy jest dużo lepsza.

Nie wiem czy jest we Wrocławiu, ale można onlinowo :)
    http://www.imaginarium.pl/

Jola1985 lubi tę wiadomość

atdci09kteyfwsql.png
    4b9ah00cplkhwdqn.png
  • kalika Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jola, mój komentarz nie był personalnie skierowany do Ciebie, mam nadzieję, że nie odebrałas go jako krytyki wymierzonej w Twoja osobe. Moim celem było wyrazenie prywatnego zdanie na temat tego rodzaju zabawek. Mojemu dziecku one nie wychodzą na zdrowie, dlatego też nie przepadam za nimi, jednak patrząc na ich popularność, na pewno jest gro dzieci i rodzicow, którym one pasują. Mam nadzieję, że uda Wam się znaleźć coś fajnego, co pozwoli Olafkowi na dobrą zabawę :)

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png

• Kai Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 23:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaliko, darł się okrutnie na sam widok butelki. To była walka. O 15 skapitulowalam, bo balam się, żeby mi się w końcu nie odwodnil. Nie wiem, ile się rozklada ta cholerna pyralgina, ale mam nadzieję, że lwia część wylalam z porannym mlekiem.

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • Jola1985 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2017, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KALIKA - oczywiście, że nie odebrałam Twojego komentarza negatywnie :) Też mam nadzieję, że uda nam się znaleźc coś, co pozwoli Olafkowi się wyszaleć ;)

MARTLON - dziękuję za podpowiedź, zajrzę tam na pewno!

ex2bwn15260327bu.png
  • szynszyl Autorytet

Wysłany: 9 maja 2017, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    byłyśmy dzisiaj na szczepieniu, wracamy i zaczął padać śnieg z deszczem, zwariowana pogoda :D

Hania od kilku dni sama siada ^^

Jola z filmików fajnie wygląda stolik skip hop Activity Center, ale mi się nie podoba wsadzanie niechodzącego/stojącego dziecka w środek, przypomina mi za bardzo chodzik ;/

Kai mam nadzieję, że to już koniec Twoich "przygód" !

Ola_Ola, Eryka, kalika, Reni@, diewuszka86, Jola1985, Blu lubią tę wiadomość

3jgx3e3kscbj73hd.png
‹‹ 1252 1253 1254 1255 1256 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ