Październikowe Mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
anulka1978 wrote:Dziewczyny dzwonilam do diabetologa... musialam... przy okazji chcialam sie umowic od razu bo mam to wymuszone skierowanie wiec czemu nie...
I okazuje sie ze to wyglada tak:
Normy dla ciężarnych stosuje się od 24 tygodnia ciąży w górę
Poniżej - a już zwłaszcza we wczesnej ciąży - obowiązują normy standardowe (jesli wyniki nie sa ok to wskazują na problemy cukrzycowe ale jeszcze sprzed ciąży a nie na tzw. cukrzycę ciążową bo tą mozna rozpoznać do piero po 24 tyg)
Dla kobiet po 24 tyg ciązy pani podala mi takie dane mowiac ze są najbardziej aktualne:
Cukrzycę na podstawie krzywej OGTT rozpoznaje się gdy przynajmniej 1 wynik wynosi:
na czczo ≥92 mg/dl
po 1h ≥180mg/dl
po 2h ≥153mg/dl
I to jest ta krzywa 3-punktowa
Na poczatku ciąży czy nie będąc w ciąży wystarczy 2-punktowa czyli na czczo i po 2 godzinach
A normy są jak u standardowego człowieka czyli wyższe niż te powyżej i takie jak na wydruku laboratooryjnym obok wyniku badania
Na czczo nie powinnam miec wiecej niz 105 a po 2 godz nie moglam przekroczyc 140 i tego mam sie trzymać
Wizyta niepotrzebna, dopiero po 24 tygodniu kolejna krzywa i wtedy juz te inne normy sie stosuje
Jestem spokojna
Takie informacje warto zatrzymać. Mogą się nam wszystkim przydać.
Czyli jednak nie trzeba się martwićLillaMy lubi tę wiadomość
-
anulka1978 wrote:Myslę sobie że wielu stresow oszczedziłoby nam Polskie Towarzystwo Diabetologiczne ktore publikuje normy dla "standardowych" ludzi i kobiet w ciąży dodajac przy tym, że te ciążowe normy dotycza ciężarnych ale dopiero po 24 tyg a wczesniej nalezy sie sugerowac tymi standardowymi normami...
Mały dopisek a ułatwiłby nam zycie...
Po co ten stres i strach o dziecko?
heh...
Wiecie co... musze isc robic gołabki
Zgadzam się.
-
Hej
Z tą różnicą wieku to plusy i minusyja chciałam mniejszą różnicę wieku,ale niestety nie udało sie...ale teraz nie żałuję, nawet się cieszę bo córa jest juz bardzo samodzielna, chodzi po schodach (4piętra), sama do auta wsiada, sama do wanny wchodzi i z niej wychodzi, co przy moich problemowych ciązach jest zbawieniem bo nie muszę dźwigać
No i chodzi do przedszkola to mam chwilę na odpoczynek
Dea , Zetzet cieszę sie ze z maluszkami wszystko ok
Wszystkie jesteście z Wawy? nie ma dziewczyn z Łodzi i okolic?
Beattkie nie wiem jak jest u Ciebie w poradni, bo to zależy jak sie zapisujesz, jak mówisz że genetyczne to tak zapisują,ale czasem lekarz zleca usg częściej np żeby sprawdzic czy wszsytko ok i wtedy jest zwykle, takie usg mają swoje nazwy zależy po co są robione, ja np pod koniec pierwszej ciąży co tydzień miałam dopplera robionego i wtedy sprawdzała tylko przepływy. A co do płci to tak się nie nastawiajtrochę wcześnie, bardziej wiarygodne są połówkowe
chociaż też nie zawsze-to mówię z doświadczenia swojego
Daisy1984 widzę ze jesteśmy w tym samym wieku i na tym samym etapiegratuluję
Anulka1978 wiem że to trudne ale przestań tak sie wszystkim zamartwiać...stres szkodzi dziecku..Ja już się nauczyła, obchodzi mnie tylko od usg do usg zeby wiedzieć czy serduszko bije...na to co będzie zbyt dużego wpływu nie mam jak dbać o siebie i odpoczywać i zdrowo się odżywiać..Nie chc tu nikogo straszyć ale jedną ciążę straciłam w 18 tc a dzień wczesniej na usg wszystko było ok-i chce tylko powiedzieć żebyście cieszyły sie każdym dniem i jak najmniej stresu-to bardzo ważne- a czytajac takie rzeczy nic nie pomożecie a tylko zaszkodzić możnawięc głowa do góry
zmieniamy myślenie na :że wszystko będzie dobrze
A z cukrem jak lekarz będzie miał wątpliwości to zleci ponownie krzywą i wtedy już będziesz miała pewność, ja w pierwszej ciąży miałam 3 razy krzywą
O o luteinie nie wiedziałammuszę zwrócić na to uwagę
bo mi na czczo wyszedł 93
Visenna z TSH z tego co ja wiem dla śmiertelnika do 4,2 jest ok...to dla starajacych sie i ciężarnych max do 2,0 norma, tak mi endo mówiła, podobno w ciąży ma wpływ na poronienie, ja mam 3,6 i biorę już euthyrox 50 i jodid 200....zobaczymy czy spadnie...
Też mam nadwagei mam nadciśnienie, ale staram sie myśleć pozytywnie
po takich przejściach wiem ze zamartwianie nie ma żadnego sensu-uwież starej doswiadczonej ciężarówce
Natalaa jak masz wątpliwości to może gdzieś indziej na usg? może sprzęt słaby albo ultrasonografista ?
Ja chodzę na NFZ mam sprawdzoną lekarke i jej ufam, prowadziła wszystkie ciąże.Bo najlepiej iść do takiego z polecenia bo z nimi różnie bywa...No i nie chwalić się od razu że chodzisz do różnych bo nie lubią tego
CZy któraś z Was ma nadciśnienie ?
MMM u nas było podobniejak zaczeła chodzić w 14 miesiącu , tak wózek zupelni eodpadał a 2 miesiące później to już biegała
tak jej sie spoieszyło do rezygnacji z wózka
MMM2016, Jusstin, Beattkie, Limerikowo, Dea28 lubią tę wiadomość
Córcia-2012
J-6/11tc [*] 13.02.15,
S -18tc [*] 30.09.15,
F-16tc. [*] 12.05.16
K-21tc. [*] 02.02.17
-
LillaMy wrote:MMM jak samopoczucie ?
Dziękuję, trochę lepiej.
Chyba uspokoiła mnie ostatnia wizyta u ginekologa..że mimo tych mdłości - maleństwo ma się dobrze i rośnie
Przyspieszyłam usg genetyczne i to też mnie trochę uspokoiło.
A jak Wy się czujecie?
-
nick nieaktualny
-
Dziewczyny, powiedzcie
czy te badanie genetyczne bede miała już przez brzuszek? czy znowu dopochwowo?
to bedzie 11t+3d...
i jeszcze jedno...siedze pracuje teraz przy komputerze i co jakis czas czuje takie bulgotanie(łaskotanie) w podbrzuszu?
Też tak macie?
7/10/2016 Córeczka
13/09/2018 Dwie kreski !
15/09/2018 Beta 655; 18/09/2018 Beta 2556 !
3/10/2018 Bijace serduszko -
Walleriana z mojego doświadczenia to genetyczne już raczej przez brzuszek
(choc nie wiem jak bedzie u mnie bo gruba jestem ,ale ostatnio tez byłam i było przez brzuch) a z kompem to bulgotanie nie wiem, ale może za długo siedzisz? 4 h powinno się dziennie przed kompem spędzacCórcia-2012
J-6/11tc [*] 13.02.15,
S -18tc [*] 30.09.15,
F-16tc. [*] 12.05.16
K-21tc. [*] 02.02.17
-
midnight wrote:Walleriana z mojego doświadczenia to genetyczne już raczej przez brzuszek
(choc nie wiem jak bedzie u mnie bo gruba jestem ,ale ostatnio tez byłam i było przez brzuch) a z kompem to bulgotanie nie wiem, ale może za długo siedzisz? 4 h powinno się dziennie przed kompem spędzac
OjjojJa siedze po 8-10 godzin
Prowadzę firmę, jestem projektantem wiec nierealne jest 4h w moim przypadku
Pod koniec ciąży dopiero wrzucę na luz
7/10/2016 Córeczka
13/09/2018 Dwie kreski !
midnight wrote:Hej
Z tą różnicą wieku to plusy i minusyja chciałam mniejszą różnicę wieku,ale niestety nie udało sie...ale teraz nie żałuję, nawet się cieszę bo córa jest juz bardzo samodzielna, chodzi po schodach (4piętra), sama do auta wsiada, sama do wanny wchodzi i z niej wychodzi, co przy moich problemowych ciązach jest zbawieniem bo nie muszę dźwigać
No i chodzi do przedszkola to mam chwilę na odpoczynek
MMM u nas było podobniejak zaczeła chodzić w 14 miesiącu , tak wózek zupelni eodpadał a 2 miesiące później to już biegała
tak jej sie spoieszyło do rezygnacji z wózka
Ja to sobie zawsze tłumaczę, że nie ma złej różnicy wieku między pociechami.
Rok po roku - ciężko na początku ale później raz dwa i szkraby razem się bawią
Kilka lat różnicy - też plusy -tak jak mówisz. Starsze już jest w miarę samodzielne i jednak łatwiej ogarnąć drugie maleństwo
Nasz młody idzie latem do przedszkolaWiadomo, początki, choroby....ale wszystko trzeba przeżyć.
Super, że Wasza pociecha też tak szybko zaczęła samodzielnie dreptać bez wózkaJa to miło wspominam, bo skończyło się pakowanie wózka na wszystkie wypady:)
Mam nadzieję, że przy drugim dziecku pojęcie "wózek" skończy się ..przed 2 urodzinamiZobaczymy
Oczywiście nic na siłę. Każde dziecko jest inne.
midnight, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnywalleriana wrote:Dziewczyny, powiedzcie
to bedzie 11t+3d...
i jeszcze jedno...siedze pracuje teraz przy komputerze i co jakis czas czuje takie bulgotanie(łaskotanie) w podbrzuszu?
Też tak macie?
Czytałam, że przez brzuszek, chyba, ze pojawią sie trudnosci w ocenie. Moj stary powiedział, że jak dopochwowo wyjdzie to on rezygnuje, bo nie zniesie widoku jak mnie lekarz bada hahahWasi mezowie maja z tym problem?
Ja mam tak, ale jestem pewna, ze to kiszeczki robią miejsce na brzuszek i sa uciskane
No to usg mamy w tym samy czasie prawie;-) ZdrowkaWiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2016, 10:18
-
walleriana wrote:Ojjoj
Ja siedze po 8-10 godzin
Prowadzę firmę, jestem projektantem wiec nierealne jest 4h w moim przypadku
Pod koniec ciąży dopiero wrzucę na luz
Jak uważasz...ja bym nie ryzykowała...rób chociaż częste przery np na pospacerowanie po pokoju conajmiej co 1h powinnaś na 5 min odejśćja pracowałam po 8h i bardzo tego żałowałam
dzidzi najważniejsze
Limerikowo lubi tę wiadomość
Córcia-2012
J-6/11tc [*] 13.02.15,
S -18tc [*] 30.09.15,
F-16tc. [*] 12.05.16
K-21tc. [*] 02.02.17
-
Stało się, bilety kupione! No trudno, w najgorszym razie stracimy trochę pieniążków, ale czasem w życiu trzeba zaryzykować
Doktorek wczoraj odpisał na sms'a, że nie widzi póki co przeciwskazań, więc poniekąd zachęcił mnie do podjęcia decyzji
Był temat serów pleśniowych - można jej jeść jeśli tylko są z mleka pasteryzowanego, a w praktyce te wszystkie Turki itp. takie właśnie są.
Poza tym, mój gin na pytanie czego mam nie jeść powiedział tak: absolutnie zakazane alkohol, papierosy i narkotyki. Bardzo niewskazane surowe mięso. A wszystko inne, jak będę miała ochotę i zjem odrobinę to żadna tragedia się nie stanie. No więc, do tego się stosuje, wszystko, tylko z umiaremMMM2016, anulka1978, Ibiza, Rutelka lubią tę wiadomość
-
walleriana wrote:Dziewczyny, powiedzcie
to bedzie 11t+3d...
Też tak macie?
Ja miałam i dowcipnie i przez brzuch. Nie byłam puszysta
Moje dziecko ma dzisiaj ADHD, raczkuje, wspina się i puszcza co gorsze także czytam, a z pisaniem ciężko
Jusstin ale zazdroszczę mieszkania nad morzemJusstin lubi tę wiadomość
-
walleriana wrote:Dziewczyny, powiedzcie
to bedzie 11t+3d...
Też tak macie?
W poprzedniej ciąży usg gen. miałam w większości przez brzuch ale na pewno chwilę miałam też dopochwowo. Pamiętam, że długo trwało, ok 45 minut. Lekarka mówiła, że ma swoje punkty do oznaczenia i trudno....
-
kkkaaarrr wrote:Stało się, bilety kupione! No trudno, w najgorszym razie stracimy trochę pieniążków, ale czasem w życiu trzeba zaryzykować
Doktorek wczoraj odpisał na sms'a, że nie widzi póki co przeciwskazań, więc poniekąd zachęcił mnie do podjęcia decyzji
Był temat serów pleśniowych - można jej jeść jeśli tylko są z mleka pasteryzowanego, a w praktyce te wszystkie Turki itp. takie właśnie są.
Poza tym, mój gin na pytanie czego mam nie jeść powiedział tak: absolutnie zakazane alkohol, papierosy i narkotyki. Bardzo niewskazane surowe mięso. A wszystko inne, jak będę miała ochotę i zjem odrobinę to żadna tragedia się nie stanie. No więc, do tego się stosuje, wszystko, tylko z umiarem
Właśnie co do żywienia to mnie majonez zastanawia bo teoretycznie z surowego jajka...a ja luuubie sałatkę warzywna...i święta sie zbiżaja,... jak Wy podchodzicie do majonezu?
Córcia-2012
J-6/11tc [*] 13.02.15,
S -18tc [*] 30.09.15,
F-16tc. [*] 12.05.16
K-21tc. [*] 02.02.17
-
Beattkie wrote:Czytałam, że przez brzuszek, chyba, ze pojawią sie trudnosci w ocenie. Moj stary powiedział, że jak dopochwowo wyjdzie to on rezygnuje, bo nie zniesie widoku jak mnie lekarz bada hahah
Wasi mezowie maja z tym problem?
Ja mam tak, ale jestem pewna, ze to kiszeczki robią miejsce na brzuszek i sa uciskane
No to usg mamy w tym samy czasie prawie;-) Zdrowka
Każdy mąż ma inne podejście.
Mój pytał mnie czy może być ze mną nawet na pierwszym usg, oczywiście dopochwowym:)
Ja nie miałam nic przeciwkop. doktor też się uśmiechnęła
Był też przy porodzie....i to była najlepsza decyzja jaką mogłam podjąć (bo on bardzo chciał a ja miałam opory.....)
To zależy od podejścia dwóch stron. Ważne, zeby nic na siłę.Jusstin, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
Poprostu okazało się za Pani doktor do której się zapisałam nie wykonuje usg genetycznego
No i zapisano mnie do PANA doktora
Ja wiem, że może to dziwne, ale jakoś zawsze chodzę do kobiet i jakoś czuje się bardziej komfortowoA jak idzie się do młodego lekarza to tak dziwnie
Ale podobno świetny lekarz no i ma certyfikat do przeprowdzania takiego badania..
Nie wiedziałam tego..
Myslałam że każdy ginekolog je przeprowadza...
7/10/2016 Córeczka
13/09/2018 Dwie kreski !
midnight wrote:Jak uważasz...ja bym nie ryzykowała...rób chociaż częste przery np na pospacerowanie po pokoju conajmiej co 1h powinnaś na 5 min odejść
ja pracowałam po 8h i bardzo tego żałowałam
dzidzi najważniejsze
Czemu żałowałas?
No ja nie siedze przez 8h godzin non stop
Ale to jest rozbite w przedziale 9.00- 23.00więc przerwy są.
W lutym to ja jak 2h siedziałam przy kompie to był sukces bo bardzo źle sie czułam.
7/10/2016 Córeczka
13/09/2018 Dwie kreski !
walleriana wrote:Poprostu okazało się za Pani doktor do której się zapisałam nie wykonuje usg genetycznego
No i zapisano mnie do PANA doktora
Ja wiem, że może to dziwne, ale jakoś zawsze chodzę do kobiet i jakoś czuje się bardziej komfortowoA jak idzie się do młodego lekarza to tak dziwnie
Ale podobno świetny lekarz no i ma certyfikat do przeprowdzania takiego badania..
Nie wiedziałam tego..
Myslałam że każdy ginekolog je przeprowadza...
Znam doktorka który jest dobry i jest ordynatorem ale usg nie robi, bo nie jest specjalistą od ultrasonografi i woli polecić dobregouczciwy gościu
Córcia-2012
J-6/11tc [*] 13.02.15,
S -18tc [*] 30.09.15,
F-16tc. [*] 12.05.16
K-21tc. [*] 02.02.17