Październikowe Mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
U mnie było to samo z katarkiem do odkurzacza. Na początku wrzask i zanoszenie się. Po kilku dniach się oswoil i tylko lekko poplakiwal. Serce mi się krajalo, ale bylam bezwzględna. Wiedziałam, że nie mogę dopuścić do splywania wydziieliny niżej. W szpitalu mnie tej bezwzglednosci nauczyli, ale to dla jego dobra.
Limerikowo, Sylwia91 lubią tę wiadomość
-
Sto lat dla Andrzeja!
I nam wczoraj stuknął roczek!
W dzień urodzin wyszedł Ani ząb numer 8. Więc mamy już komplet jedynek i dwójek I od dwóch dni karmię piersią tylko rano i na noc. O dziwo bez większych protestów. Ale już wiem, że będę tęsknić za karmieniem. A to nasz mały łobuziak:
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2017, 21:42
NiecierpliwaKarolina, diewuszka86, Kai, Reni@, marlon, Canario, Sylwusia100, szynszyl, Limerikowo, Sylwia91, Blu lubią tę wiadomość
-
Najlepsze życzenia dla Ani! Fajna dziewczyna .
Karola, Ty chyba przezywasz mocno odstawianie od piersi, prawda? Nie dziwię Ci się. Na pocieszenie Ci powiem, że to uczucie przykrości szybko mija. Poza tym będziesz mogła urozmaicić wreszcie swoją dietę, więc korzyści też są. Ja musialam ostawic małego w sposób nagły, niespodziewany, z dnia na dzień. Było mi strasznie przykro. Moja mama mi wtedy powiedziała: daj spokój, czas zadbać wreszcie o siebie. I muszę przyznać, że miała rację...Jutysia, Limerikowo, Sylwia91 lubią tę wiadomość
-
Kai, no przeżywam smutno strasznie. Jakby mi została zabrana cząstka dziecka. No i z karmieniem było mi dużo lepiej poradzić sobie psychicznie z cesarką. Nadal się z tym nie pogodziłam, ale dzięki karmieniu miałam poczucie, że "chociaż tyle".
A diety i tak narazie nie rozszerzę, bo królewicz zostawił sobie karmienie wieczorne i poranne no i mm dla alergików też go uczula, więc postaram się pociągnąć jak najdłużej z tymi cyckami. -
Dzięki dziewczyny
Ania od grudnia idzie do żłobka, więc musimy powoli ograniczać cycka w dzień. Na rano/noc chcę jeszcze pociągnąć kilka miesięcy. Zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce A to że teraz zaczęłyśmy ograniczać to samo wyszło. Po wizycie u dentysty nie mogłam karmić przez jakiś czas, Ania się nie dopominała, więc uznałam że spróbujemy właśnie od teraz. Ale tak jak pisałam, będę tęsknić za karmieniem, dla mnie to jest genialna sprawa -
Karola, o co chodzi z tą cesarka, bo nie bardzo rozumiem? Mm dla alergikow uczula? Współczuję takich alergii. To musi mocno komplikować życie codzienne. Przyznam Wam się, że ja po prostu kocham jeść, oczywiscie nie wszystko, ale to, co mi smakuje. Diety, które musiałam stosować (najpierw cukrzycowa, potem watrobowa, a międzyczasie jeszcze ograniczenie nabiału), dobrze zrobiły mi na figurę, ale bardzo źle wplywaly na moją psychikę. Czulam się pokrzywdzona i caly czas myslalam o tym, co ja sobie zjem, kiedy przestanę stosować dietę.
-
Też kocham jedzenie ale wyższa konieczność, więc się trzeba dostosować.
Myślę, że mnie też to wyjdzie na zdrowie, bo siłą rzeczy, wykluczając mleko i jaja, musiałam odstawić większość słodyczy.
Z cesarką mam problem w głowie, bo bardzo chciałam rodzić naturalnie. A według powszechnej opinii cesarka to nie poród -
Karolina ja miałam tak samo jeśli chodzi o cc. Zwłaszcza że wiele godzin próbowałam naturalnie a i tak zrobili cc. Na początku nie mogłam sobie z tym poradzić, płakałam i twierdziłam, że nie dałam rady. Teraz już jest ok. Wiem, że mój syn 4,7 kg rodząc się sn mógłby ucierpieć, a ja mogłabym mieć dużo problemów. Dobrze się stało. I już nie mówię, że go wyjęli tylko że urodziłam. Ale też walczyłam bardzo o kp, żeby jakoś zrekompensować synkowi cc. Karola mamy piękne i zdrowe dzieci to najważniejsze
-
Ok, już rozumiem. Ja też przez chwilę mialam takie myśli, że jestem matką, a nie przezylam porodu, że nawet nie wiem, co to są bóle porodowe itd. Leżałam przez sześć dni niedaleko sali porodowej, posluchalam trochę tych krzyków i mi problemy przeszły. Wiele kobiet pytalo mnie potem, jak to jest na cc, czy to duży stres i czy duży ból pooperacyjny. Dziewczyny! Jeżeli macie jeszcze jakieś wątpliwości, porzuccie je natychmiast! Każda z nas chciała sn, dla dobra dzieci zgodzilysmy się na cc. Dalysmy się dla nich pokroić!!!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2017, 08:57
diewuszka86 lubi tę wiadomość
-
Sto lat dla Ani i Andrzeja
Do odciagania kataru używam katarka do odkurzacza i ostatnio pierwsze dwa dni spokojnie potem dwa dni wycia i potem znowu spokojnie. Mam fride, ale wydaje mi się, że nie potrafię nią dobrze odciągnąć.
Dziewczyny jak to mówią czas leczy rany więc myślę, że z czasem te myśli o porodach, które poszły nie tak jak się chciało też ulecą. -
U nas od poczatku protesty na katarek i nic gil musi byc wyciagniety.no way
Za to 3 latka sama idzie jak ma katar.woli odkurzacz niz chustke i krzyczy: mam gila! "Odkurzacem" wyciagnij MamoWiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2017, 13:43
-
Ja tez rodzilam naturalnie i chce rodzic teraz tez naturalnie - nie mam traumy wspominam porod dobrze chociaz rodzilam 12h bez znieczulenia, ale powiem Wam ze teksty ze nie urodzilo sie dziecka bo cc, albo ze nie wie co to bole porodowe to mi to sie w glowie nie miesci i w ogole nie powinnyscie sie czuc zle z tym! Miakyscie operacje przeciecie powloki brzusznej, miesni, ooo nie! Wszystko bylo w dobrej wierze dla zycia Waszych maluszkow i Was samych! Urodzilyscie swoje dzieci i nie pozwolcie sobie wmowic inaczej!
Tez kocham jesc, przezylam w 1 ciazy cukrzyce, podczas karmienia niejedzenie jaj i mleka przez 1,5m ktore nic nie dalo, dzieki temu -5kg do wagi sprzed ciazy i teraz od 12tyg znowu cukrzyca... ta cukrzyca to mnie tak przesladuje ze bede sie zastanawiac nad 3 ciaza zeby znowu nie musiec przez to przechodzic!
A swoja droga kiedy dziecko uczy sie smarkac do chusteczki? -
Karolina, jesli bardzo ci zalezy na tym aby mlody zjadal wiecej mleka to moze odciagaj i rob mu kasze na odciagnietym. Ja tak robilam dosc dlugo. Teraz od miesiaca karmie juz tylko rano i na noc i nie odciagam ani nie dopajam mm, ale prawdą jest ze daje mu codziennie cos na krowim mleku.
Jesli chodzi o katar to u mas na szczescie byl tylko jeddn taki tygodniowy jakos w czerwcu i ostatnio dwa jednodniowe. Jek tylko zblizam sie z aspiratorem to drze sie tak, ze sie zadtanawiam kiedy sasiedzi opieke spoleczna na mnie nasla... -
Ja rodziłam naturalnie 2 razy bez nieczulenia. 2 szybkie porody bo od pierwszych bolesnych skurczów ok 4,5 godz do porodu. Po pierwszym porodzie przez 2 tygodnie wyłam z bólu do księżyca. Nie mogłam siedzieć, stać, leżeć, nic w zasadzie robić bo ciągle był przeszywający ból po nacięciu i szyciu. Po drugim porodzie mimo naciecia zeszłam z łóżka po 2 godzinach na porodówce i poszłam pod prysznic. Rano juz siedziałam na łózku po turecku. Niebo a ziemia.
Jeśli chodzi o karmienie pierwszego synka karmiłam tylko 6 tygodni, grugiego około 10 z powodu refluksu. Czy to wytłumaczenie ? Nie . Niby mogłam odciagac dłuzej itp. Czy mam z tego powodu wyrzuty sumienia ? Absolutnie nie. Moje dziecko jest nakarmione,czyste kochane najbardziej jak tylko mogę je kochać i chyba to jest najważniejsze.
Dziewczyny poród cc czy sn to poród. Karmienie kp czy mm to karmienie. Nie zawsze jest tak jakbyśmy chciały ale to nie znaczy że mamy sie z tego powodu katowaćdiewuszka86, Anieńka lubią tę wiadomość