X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Evee Przyjaciółka

Wysłany: 20 marca 2016, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beattkie wrote:
    Dziewczyny czy któraś z Was w pierwszej ciąży lub teraz jest w okolicach 12tc i zauwaza, ze jej brzuch jeszcze sie nie zmienił? Nie rosnie?

U mnie rano jest w sumie plasko jak leżę , jak stoję tak ciut coś wystaje a popołudniem wyglądam jak w 5 miesiącu , tak mi brzuch wyskakuje , nie wiem czy to normalne w 11 tyg .... I cały czas mnie teraz coś tam ciagnie , mam ważenie jak bym tam coś miała jakaś mała piłkę :) jak dotykam brzucha nad spojenie, to czuje tam hmmm jak by coś spuchło :)

sarcia123 lubi tę wiadomość

16.09.15 3 puste jaja plodowe [*] [*] [*]
    Jeszcze bedzie przepięknie ....!
    w57vs65g5x1yfrve.png
  • Blu Autorytet

Wysłany: 20 marca 2016, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beattkie w tamtej ciąży "coś" było widać u mnie po połowie, moja kuzynka jak pojechała do porodu to myśleli ze żartuje, taki miała mały brzuszek :) ciesz się, bo długo będziesz miała lżej. Brzuszek prędzej czy później się pojawi ;)

U mnie teraz w drugiej ciąży troszkę juz widać, ale w ubraniach wszystkich chodzę jeszcze nieciążowych. I waga póki co nadal na minusie.

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2016, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie wygladała tak praca jelit w 10 i 11 tygodniu, teraz od 3-4 jest spokojniej i brzucha nie mam ;-)

Dzięki Blu to mnie pociesza;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2016, 12:04

Blu lubi tę wiadomość

• anulka1978 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2016, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rutelka wrote:
    Jestem już po wizycie. :D
    Wszystko dobrze, a nawet bardzo dobrze.
    Krwiak się wchłania. Z 35mm zrobił się 15mm i jest naprawdę niewielki w porównaniu do pęcherzyka płodowego.

Nasz Cudaczek ma około 45mm, podczas badania podskakiwał jak szalony, ma rączki, nóżki, paluszki, bijące serduszko. Pani doktor pokazała nam nawet wątrobę i jelita. Nie mierzyła przezierności karkowej, bo ciut za wcześnie, ale mówiła, że na tym etapie, gdyby coś było nie tak z grubością tego zgrubienia na karku, to już by było widać. Mówiła, że ciąża piękna, dzidziuś odpowiedni do wieku ciąży (a nawet o 3-4 dni większy). Mój mąż w głos się śmiał, bo dzidziuś był odwrócony do nas buzią i trzymał łapkę tak jakby machał do nas. :D

Totalnie nie mam czasu, zaganiany weekend... ale zajrzalam bo nie dawało mi to spokoju, nie wiedzialam jak u Ciebie po wizycie :)
    Ogromnie się cieszę, że krwiak wreszcie zaczął się wycofywać :) Maluch cudowny!!!! faktycznie buzią odwrócony :) super <3

Miłej niedzieli kochane, jutro as doczytam :)
    teraz lecę do ogródka numer dwa czyli do warzywniaka... musze groszek cukrowy wysiać, juz czas... A potem lecimy z Hania na warsztaty z panem Butenko :)
    wszystko w biegu

Buziaki !!!!!

Rutelka lubi tę wiadomość

f2w33e3k4fqom8sd.png
  • szynszyl Autorytet

Wysłany: 20 marca 2016, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    beattkie ja już troszkę brzuszek widzę, ale jak dla mnie bardziej jest ze względu na mała dysfunkcje układu pokarmowego niż taki brzuszek przez ciążę :)

Wczoraj pochwaliłam się części rodzinki wszyscy ucieszeni :)

Rutelka ja widziałam, na stronach C&A, że mają ciążowe kolekcje pojechałam do galerii, bo jednak na żywo lepiej i mi Pani powiedziała, że oni nie mają działu ciążowego ;/ na szczęście w h&m były :)

Beattkie, Rutelka lubią tę wiadomość

3jgx3e3kscbj73hd.png
  • Visenna Autorytet

Wysłany: 20 marca 2016, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)

Postanowiłam, że przed Świętami powiem w pracy o ciąży. Może nawet jutro, jak będzie okazja. I... zaczęły się moje rozkminy. Dwa tyg. nie widziałam Kropka - czy wszystko ok, czy on tam jeszcze jest... Lepiej się czuję, więcej mam energii, gotuję, sprzątam, no inna osoba... i... postanowiłam to sprawdzić :P Wiedziałam, że ja miesiąca nie wytrzymam.

Dla dziewczyn z Warszawy, które chciałyby robić USG w dziwnym terminie -> http://ginekologwarszawa24.pl. Ja byłam dziś po 10 (można zapisywać się on-line). USG - 150 zł. Pani doktor ma bardzo dobre opinie, ale... trzeba uważać, by z samego USG nie zrobiło się np. USG z konsultacją, bo wtedy cena rośnie. Właśnie takie głównie zarzuty mają pacjentki w stosunku do Pani doktor. My byliśmy z wizyty zadowoleni - sprawnie, konkretnie i szybko.

Partner po raz pierwszy widział Kropka <3 :) Ma całe 3,2 cm, rączki, nóżki. Posłuchaliśmy serduszka (157/min). Wszystko na swoim miejscu <3! Cudownie! Jest piękny :)

A teraz lecę robić przyszłemu łojcu żurek w nagrodę :P Dwa dni temu zrobiłam 2L i tak mu zasmakował, że poprosił o więcej!

Udanej niedzieli! :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2016, 16:18

Blu, Limerikowo, NiecierpliwaKarolina, Jusstin, Ola_Ola, tutti87, andzia821, Zetzet, Ola_85 lubią tę wiadomość

oar8vfxmctme5m5e.png
    PCOS + NT + IO + hiperinsulinemia + hiperprolaktynemia. I poronienie.
  • marti_88 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2016, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    podczytałam trochę wątek marcowych mamuś i powiem Wam, że już nie mogę się doczekać aż my będziemy gadać o problemach po porodzie lub jeszcze na mecie ciąży.

To super jak tam prawie codziennie lub co drugi dzień jakaś dziewczyna opisuje poród itp.

Może nam to zleci :)

Limerikowo lubi tę wiadomość

l22n6iyetayj1i0f.png
    24 cykle starań i sukces :)
  • kami__k Nowa

Wysłany: 20 marca 2016, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie Mamusie!

Pragnę dołączyć :) jeszcze nie zdążyłam przeczytać całego wątku, ale czasu będę miała teraz sporo więc są szanse nadrobić zaległości.
    Termin z @ mam wrześniowy, ale z usg październik..
    Tu więc zostaję!
    Pozdrawiam przyszłe mamy, szczególnie te, które po raz pierwszy noszą pod sercem maleństwo : )

Blu, Visenna, NiecierpliwaKarolina, szynszyl, tutti87, kehlana_miyu, andzia821, Zetzet, Limerikowo, Dea28 lubią tę wiadomość

c55fs65gd315vp82.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2016, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Porod to nie przyjemnosc, ale to co ten porod nam daje to juz tak, jeden znosi lepiej drugi gorzej ale to juz jest w nasza nature wpisane, da sie przezyc chcociaz lekko nie jest i na to sie trzeba szykować, ale jak dziecko masz w rekach to nie pamietasz ze przed chwila chcialas pogryzc lekarza, kopnac polozna i zabic meza :) haha

Visenna, marti_88, Limerikowo lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2016, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Kami;-)

kami__k lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2016, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witamy nowe "ciezarowki" (takie okreslenie na jakims forum wyczytalam) :)

• MMM2016 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2016, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blu wrote:
    Asia ja z tego samego powodu nie robie, boje się ze namiesza. Zdecyduje sie na niego gdy badanie wyjdzie niedobrze.

Nadrabiam
    Zgadzam się z Blu.
    Po ostatnich przejściach z PAPPA - tym razem odpuszczam. Zobaczymy co wyjdzie na usg...Oby wszystko było dobrze.

k84 lubi tę wiadomość

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2016, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w 1 ciazy nie robilam zadnych badan prenatalnych ani genetycznych i w tej ciazy tez nie zamierzam , jedli zadnych wskazan nie bedzie ;)

• anulka1978 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2016, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dea28 wrote:
    Witam się i ja :)

z braku czasu nie wiem kiedy Was nadrobie ale spróbuje :) jestem na 142 stronie :D

Dobrze Cię widzieć, martwiłam się znowu <3

SUNFLOWER co u Ciebie? jak tam wizyta i badania prenatalne? nie wiem czy pisałaś i mi umknęło czy nie pisałaś ;)

RUTELKA zadne tam guru, po prostu wypracowany system ;) jak zrobić żeby się nie narobić :P coś tym stylu ;)

Czy jutro juz poniedziałek? do czwartku coraz bliżej ;)

I oczywiście witam nowe październikowe mamusie ;)

Dea28 lubi tę wiadomość

f2w33e3k4fqom8sd.png
  • szynszyl Autorytet

Wysłany: 20 marca 2016, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Visenna mam dokładnie takie same obawy, powiedziałam mojej rodzince, ale 2 tyg wcześniej widziałam dzieciaczka i rozkmina, że może lepiej nie mówić, bo nie wiem co u niego teraz itp, teściom powiemy w święta a zaraz po nich wizyta u lekarza, ciąża to jednak szkoła cierpliwości :) na szczęście mąż trzyma rękę na pulsie i uspokaja :)

Witam nowe koleżanki :)

Visenna, kami__k, Limerikowo lubią tę wiadomość

3jgx3e3kscbj73hd.png
  • kami__k Nowa

Wysłany: 20 marca 2016, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sarcia123 wrote:
    Ja w 1 ciazy nie robilam zadnych badan prenatalnych ani genetycznych i w tej ciazy tez nie zamierzam , jedli zadnych wskazan nie bedzie ;)

Ja mam podobne podejście, boję się, że wpadnę w błędne koło jeśli z każdej strony będę wietrzyła problemy... Wiem, że to mało popularne podejście... A póki co żadnych wskazań nie ma, dobrze się czuję, wywiad genetyczny rodzinny ujemny :p
    Jakoś tam ... ufam matce naturze i własnemu instynktowi.
    Choć jutro mam wyczekiwaną wizytę :D zobaczymy ile moje ziarenko urosło <3

Limerikowo lubi tę wiadomość

c55fs65gd315vp82.png
  • tutti87 Przyjaciółka

Wysłany: 20 marca 2016, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po dłuższej przerwie w pisaniu witam się i ja :) jakiś taki zabiegany tydzień miałam, podczytywałam Was od czasu do czasu. Cieszę się bardzo z każdej udanej wizyty, dobrej wiadomości i gratuluję osobno każdej z Was. I witam nowe październikowe Mamusie :)

Dla nas też był to ważny tydzień. Wczoraj byliśmy na usg genetycznym, wszystkie parametry wyszły na szczęście w normie. Dzieciak brykał, przeciągał się i machał rączkami i nóżkami :) Słyszeliśmy też przez chwilę serduszko, bije jak należy. Jedynie spodziewałam się, że maleństwo będzie troszkę większe, a miało 52 mm, ale również mieści się to w normie. Zresztą lekarka jak spojrzała, który to tydzień, to powiedziała "no, zobaczymy czy będzie 45 mm, bo to minimalna wielkość do badania". I było :)
    Mąż był pierwszy raz na badaniu ze mną, niestety tak byliśmy ustawieni, że nie widziałam jego miny, ale był bardzo przejęty i chyba pierwszy raz zaczął wierzyć, że ktoś w tym brzuchu faktycznie mieszka :D Ogólnie super wrażenia, lekarka mówiła bardzo dużo i wszystko tłumaczyła, uspokajała, że jest w porządku. Dostaliśmy masę zdjęć, 3D i zwykłe z usg.

Za USG zapłaciłam 250 zł, trwało ok 20 minut. Było wykonywane tylko przez brzuch. Nie planuję robić testu PAPPA, lekarka powiedziała, że czasem kobiety mimo dobrego usg się na nie decydują, ale nie widzi ku temu wskazań.
    Jestem spokojniejsza :)

Visenna, Rutelka, NiecierpliwaKarolina, Blu, MMM2016, natalaa_aa, andzia821, Zetzet, KKasiaKK, Limerikowo, Dea28 lubią tę wiadomość

mhsv3e5errgno08u.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2016, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szynszyl wrote:
    beattkie ja już troszkę brzuszek widzę, ale jak dla mnie bardziej jest ze względu na mała dysfunkcje układu pokarmowego niż taki brzuszek przez ciążę :)

Wczoraj pochwaliłam się części rodzinki wszyscy ucieszeni :)

Rutelka ja widziałam, na stronach C&A, że mają ciążowe kolekcje pojechałam do galerii, bo jednak na żywo lepiej i mi Pani powiedziała, że oni nie mają działu ciążowego ;/ na szczęście w h&m były :)

To zależy, w którym sklepie C&A. Ja robiłam zakupy w Markach i w tym C&A jest mini dział ciążowy. :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2016, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tutti87 wrote:
    Po dłuższej przerwie w pisaniu witam się i ja :) jakiś taki zabiegany tydzień miałam, podczytywałam Was od czasu do czasu. Cieszę się bardzo z każdej udanej wizyty, dobrej wiadomości i gratuluję osobno każdej z Was. I witam nowe październikowe Mamusie :)

Dla nas też był to ważny tydzień. Wczoraj byliśmy na usg genetycznym, wszystkie parametry wyszły na szczęście w normie. Dzieciak brykał, przeciągał się i machał rączkami i nóżkami :) Słyszeliśmy też przez chwilę serduszko, bije jak należy. Jedynie spodziewałam się, że maleństwo będzie troszkę większe, a miało 52 mm, ale również mieści się to w normie. Zresztą lekarka jak spojrzała, który to tydzień, to powiedziała "no, zobaczymy czy będzie 45 mm, bo to minimalna wielkość do badania". I było :)
    Mąż był pierwszy raz na badaniu ze mną, niestety tak byliśmy ustawieni, że nie widziałam jego miny, ale był bardzo przejęty i chyba pierwszy raz zaczął wierzyć, że ktoś w tym brzuchu faktycznie mieszka :D Ogólnie super wrażenia, lekarka mówiła bardzo dużo i wszystko tłumaczyła, uspokajała, że jest w porządku. Dostaliśmy masę zdjęć, 3D i zwykłe z usg.

Za USG zapłaciłam 250 zł, trwało ok 20 minut. Było wykonywane tylko przez brzuch. Nie planuję robić testu PAPPA, lekarka powiedziała, że czasem kobiety mimo dobrego usg się na nie decydują, ale nie widzi ku temu wskazań.
    Jestem spokojniejsza :)

Cieszę się tutti, że genetyczne wyszło super dobrze. :) Ja też tak zrobię, że jeśli usg wyjdzie dobrze, to nie będę PAPPA robić, a jeśli coś będzie na usg nie tak, to dopiero poszerzę diagnostykę. :)
    Idziesz pełną parą w II trymestr, ostatni przystanek (usg genetyczne) za Tobą. :)
    Zazdroszczę, choć ja też mam niedługo, bo 30.03. :D

• tutti87 Przyjaciółka

Wysłany: 20 marca 2016, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rutelka, dzięki za miłe słowa :) faktycznie II trymestr całkiem blisko, a jeszcze niedawno to była taka granica nie do osiągnięcia. Tobie czas do 30 marca szybko zleci, tym bardziej, że po drodze mamy święta :) też tego dnia mam kolejną wizytę u lekarki prowadzącej ciążę, więc będę czekać razem z Tobą :) obiecałam sobie, że po genetycznym koniec z podejściem typu: ciekawe czy dzieciaczek nadal tam jest... I będę się starać teraz myśleć: ciekawe co słychać u naszego maleństwa :) zobaczymy czy się uda ;)

Blu, Visenna, andzia821, Rutelka, Limerikowo lubią tę wiadomość

mhsv3e5errgno08u.png
‹‹ 186 187 188 189 190 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ