X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blu wrote:
    Kkkaaarrr jak fundują teście to nic tylko korzystać :D

Podobny wózek do X landera to jeszcze baby design i jedo fyn. Podobne wagowo, cdnowo i wszyscy raczej chwalą. I nie wiem czy te dwa nie mają lepszej amortyzacji. Faktycznie na jesien/ zimę gondola musi być większa.

Ja ma właśnie lupo comfort. Zostawiłam dla drugiego malca bo to (wg mnie) wózek na zimę, na trudne warunki itp.
    My naszą pierwszą zimę mieliśmy jeszcze dosyć śnieżną:) i tam, gdzie inne wózki zawracały (bo były zaspy) my jechaliśmy swobodnie dalej :)
    Kółka pompowane, stelaż stabilny. Jak tylko młody zrezygnował z wózka (miał 15 m-cy) - chciałam wózek sprzedać bo był jeszcze na gwarancji. Na szczęście mój przezorny mąż zaczął mnie przekonywać, abyśmy ten wózek zostawili bo, poza kiepską, oryginalną folią przeciwdeszczową, wg nas wózek jest bez wad :)
    I bardzo się z tego cieszę bo teraz od nowa robiłabym ranking wózków :)
    A wtedy wybór wózka zajął nam 4 miesiące......

Blu lubi tę wiadomość

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daga88, ja miałam badaną przezierność,wszystkie przepływy, tętno dziecka, obecność kości nosowej, długość kości udowej, kości w rączkach i nóżkach, główkę, itd. Do tego standardowo sprawdzenie łożyska i długości szyjki. Pan profesor po kolei wszystko tłumaczył i na koniec dostalismy płytę.
    Ale nie robiłam tego usg tam gdzie prowadzę ciążę (LuxMed) tylko w takiej innej prywatnej klinice. Połówkowe też będę tam robić. Może warto poszukać lekarza, który się specializuje w tych badaniach i pójść prywatnie?

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • ewuszka Przyjaciółka

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    daga88 wrote:
    Hej :)
    Jeszcze nie wypowiadałam się na forum, ale prowadzę na Belly kalendarz ciąży oraz podczytuję Was (mam termin porodu na 30 października) :) Mam pytanie dotyczące badania USG w 11-14 tygodniu ciąży. Obecnie jestem w 13 tygodniu, wczoraj byłam na badaniu, została sprawdzona przezierność karkowa, obecność kości nosowej, ale to wszystko – według Belly powinny być jeszcze zbadane przepływy w przewodzie żylnym oraz przepływ przez zastawkę trójdzielną. Czy Wy miałyście to badane? Poza tym lekarz nie sprawdzał tętna płodu, stwierdził, że serce bije, i nie wiem czemu, ale wpisał do karty ciąży, że czynność serca wyniosła 125/minutę, chociaż nie widziałam, żeby dokonywał jakichś pomiarów (chyba, że na USG pokazuje się to automatycznie?). Zastanawiam się nad zmianą lekarza, a może przesadzam? Napiszcie proszę, jak u Was wyglądało to badanie na tym etapie ciąży :)

Tętno mierzy się automatycznie, lekarz ma przyłożoną głowicę do brzuszka i na ekranie mu się wyświetla wykres :)

ja też miałam mierzoną przezierność, sprawdzaną kośc nosową i długośc fasolki. Zadnych przepływów nie miałam, lekarz powiedział że na następnym usg sprawdzi dokładnie wszystkie narządy itd.

Ale też na połowkowe pójdę gdzie indziej bo luxmed jest dobry to prowadzenia ciązy, usg mają słabe niestety.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia 2016, 12:26

thgf9n7308r1f84t.png
  • Blu Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daga88 wydaje mi sie ze standardowo powinien sprawdzic przepływ na zastawce trójdzielnej bo to jest jednym z markerów wad chromosomalnych. Podczas badania o ile się nie mylę, było to zaznaczone kolorami czerwonym i niebieskim i lekarka nam mówiła jak to ma wyglądać i ze jest ok.

A jeśli chodzi o tętno, to skoro wpisał w kartę to pewnie badał. Ale rzeczywiście trochę się chyba je przyłożył ten lekarza do badania.

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • Blu Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MMM2016 wrote:
    Ja ma właśnie lupo comfort. Zostawiłam dla drugiego malca bo to (wg mnie) wózek na zimę, na trudne warunki itp.
    My naszą pierwszą zimę mieliśmy jeszcze dosyć śnieżną:) i tam, gdzie inne wózki zawracały (bo były zaspy) my jechaliśmy swobodnie dalej :)
    Kółka pompowane, stelaż stabilny. Jak tylko młody zrezygnował z wózka (miał 15 m-cy) - chciałam wózek sprzedać bo był jeszcze na gwarancji. Na szczęście mój przezorny mąż zaczął mnie przekonywać, abyśmy ten wózek zostawili bo, poza kiepską, oryginalną folią przeciwdeszczową, wg nas wózek jest bez wad :)
    I bardzo się z tego cieszę bo teraz od nowa robiłabym ranking wózków :)
    A wtedy wybór wózka zajął nam 4 miesiące......

Hehe jeszcze powiedz ze granatowy :D nam też się ładnie sprawdza. I rękami i nogami się podpisuje pod zaletami i wadami :) do tej pory folii przeciwdeszczowej nie potrafię zamontować :P

MMM2016 lubi tę wiadomość

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • daga88 Nowa

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję bardzo za odpowiedzi, chyba rzeczywiście poszukam innego lekarza. Odnośnie czynności serca - na ekranie nie pojawił się żaden wykres (wiem o jaki wykres chodzi), po pomiarze nic więcej nie było sprawdzane, dlatego też zastanawiam się nad tym, czy rzeczywiście było mierzone tętno (swoją drogą chyba nieco za niskie). Chodzę do lekarza prywatnie, zapłaciłam za tę wizytę, ale jak widać powinnam oczekiwać więcej :(

• Chwilka84 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daga88, ja bylam u dr.Dudarewicza na tym etapie ciąży i byslismy z mężem zachwyceni,wszystko nam lekarz opisał,pokazał, badał przezierność karkowa,w główce badał komore IV,kostki nosa,czy kosci czaszki sa,liczył paluszki u rączek,badał przepływy serca i czegos jeszcze,pokazywał nam przełyk,żołądek.
    I to co dla mnie bylo nowością to wszytskie wazniejsze pomiary powtarzał po 3 razy, bo uważał ze dziecko może się ruszyć i może być błędnie.
    Lekarz powiedział nam ze za wczesnie aby wykluczyc jakies wady w 100% ale jeśli na tym etapie zbadał i jest ok to jest duże prawdopodobieństwo,że bedzie dobrze.Na to usg wybralismy sie specjalnie do niego,bo wiedziałam,że jest najlepszym fachowcem.A poza tym psychicznie bardzo mnie to usg uspokoiło.
    Pozdrawiam:)

ex2bi09komf7ydjp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    daga88 wrote:
    Hej :)
    Jeszcze nie wypowiadałam się na forum, ale prowadzę na Belly kalendarz ciąży oraz podczytuję Was (mam termin porodu na 30 października) :) Mam pytanie dotyczące badania USG w 11-14 tygodniu ciąży. Obecnie jestem w 13 tygodniu, wczoraj byłam na badaniu, została sprawdzona przezierność karkowa, obecność kości nosowej, ale to wszystko – według Belly powinny być jeszcze zbadane przepływy w przewodzie żylnym oraz przepływ przez zastawkę trójdzielną. Czy Wy miałyście to badane? Poza tym lekarz nie sprawdzał tętna płodu, stwierdził, że serce bije, i nie wiem czemu, ale wpisał do karty ciąży, że czynność serca wyniosła 125/minutę, chociaż nie widziałam, żeby dokonywał jakichś pomiarów (chyba, że na USG pokazuje się to automatycznie?). Zastanawiam się nad zmianą lekarza, a może przesadzam? Napiszcie proszę, jak u Was wyglądało to badanie na tym etapie ciąży :)
    Hej, ja miałam wykonane wszystkie okreslone przez Ciebie badania i do każdego dostałam zdjecie z usg;-)

• kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NiecierpliwaKarolina wrote:
    Oooo ten Jane Muum fajny! Taki funkcjonalny :-)
    Kkkaaarrr, a czemu myślisz, że ta gondola starczy tylko na 3 mce?
    Matrix Light 2 to foteliko-gondola, przez swoją dwufunkcyjność jako gondola jest malutka w środku no i maluch szybko wyrasta, w szczególności jeśli trzeba go ubrać w zimowe ciuszki. Do Jane jest jakaś inna gondola, wtedy można dokupić zwykły fotelik no i robi się zwykły zestaw 3w1, z tym, że ta inna gondola z tego co pamiętam mi się nie podobała, no i jak już 3w1 to jak dla mnie Mutsy wydaje się być zgrabniejsze dla oka i zajmuje mniej miejsca zarówno złożone jak i rozłożone.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia 2016, 13:15

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blu wrote:
    Hehe jeszcze powiedz ze granatowy :D nam też się ładnie sprawdza. I rękami i nogami się podpisuje pod zaletami i wadami :) do tej pory folii przeciwdeszczowej nie potrafię zamontować :P

Mam czerwony :)
    A folia to czarna magia:)

Blu lubi tę wiadomość

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkkaaarrr wrote:
    Matrix Light 2 to foteliko-gondola, przez swoją dwufunkcyjność jako gondola jest malutka w środku no i maluch szybko wyrasta, w szczególności jeśli trzeba go ubrać w zimowe ciuszki. Do Jane jest jakaś inna gondola, wtedy można dokupić zwykły fotelik no i robi się zwykły zestaw 3w1, z tym, że ta inna gondola z tego co pamiętam mi się nie podobała, no i jak już 3w1 to jak dla mnie Mutsy wydaje się być zgrabniejsze dla oka i zajmuje mniej miejsca zarówno złożone jak i rozłożone.
    No to ja właśnie znalazłam taki 3w1. Dlatego się zastanawiałam :-)
    Ja jeszcze w ogóle nie patrzyłam na wózki. Teraz przy okazji Waszej rozmowy zerknełam na kilka i wpada tez w oko Mondo Expander. Ale muszę przysiąść do tego solidnie i poszukać.

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • Madziuszka Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NiecierpliwaKarolina wrote:
    No to ja właśnie znalazłam taki 3w1. Dlatego się zastanawiałam :-)
    Ja jeszcze w ogóle nie patrzyłam na wózki. Teraz przy okazji Waszej rozmowy zerknełam na kilka i wpada tez w oko Mondo Expander. Ale muszę przysiąść do tego solidnie i poszukać.
    Patrzyłam teraz i świetny ten Mondo :) Ja mam na oku trzy wózki Bebetto Holland, Coneco Comodo i Coletto Florino ale są to w miarę nowe modele i nie ma opinii jeszcze :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia 2016, 13:37

rfxg9jcgzb58c8ks.png
    bfarxzdv5fz2jcsj.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My z gondoli jane muum korzystalismy na max te 6mscy nawet plus, Lolusia urodzila sie na pocz czerwca z dl 56cm, pamietam ze luty 2015 jeszcze spokojnie w Irl jezdzilam gondola bo bylo zimno, potem przeprowadzka do spacerowki plus cieply spiworek
    fakt w przypadku duzych chlopcow to 6mcy max jak na ta gondole
    uciag gondoli to10kg

ja jezdzilam na spacery 2x dziennie i po 1h teren asfalt/droga wiejska utwardzana dosc dobrze i po 2 latach to kolka piankowe troche sie zdarly
    na mocno upartego mogly by jeszcze jezdzic i dla bobasa

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia 2016, 14:07

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anoolka wrote:
    To mnie zaskoczyłaś, mój maluch w poprzedniej ciąży miał nt 2,4 i nikt z tego problemu nie robił. Podobno można zacząć się martwić od 3.

No ja nie wiem jaki miala rozmiar crl
    badz co badz 34lata stwierdzila ze cytuje: nie czuje sie na silach wychowywwac chore dziecko

mi gin mowil ze do 2.5 jest granica nt , jak jest 2.7 to mozna wstepnie przewidywac klopoty

moja corka miala 2.3 i zdrowa a cos lekarz mi przebakiwal ze na granicy

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limerikowo wrote:
    My z gondoli jane muum korzystalismy na max te 6mscy nawet plus
    No ale zakladam, ze mialas gondole inna niz foteliko-gondola matrix light 2, ktora w srodku ma dlugosc 64cm, mysle, ze nawet dziewczynka przekracza 60cm powyzej 3 miesiaca :)

Limerikowo lubi tę wiadomość

eVspp2.png
    SBwKp2.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkkaaarrr wrote:
    No ale zakladam, ze mialas gondole inna niz foteliko-gondola matrix light 2, ktora w srodku ma dlugosc 64cm, mysle, ze nawet dziewczynka przekracza 60cm powyzej 3 miesiaca :)
    Ja mam zestaw 4 w 1 z isofixem, gondola ma 2 wysokosci regulowane
    nie mierzylam na dlugosc, teraz bym musiala z szafy i z folii sciagac a duuuzo czasu do pazdz :-)
    badz co badz corka piet nie poobijala
    fakt nie jest jakichs super size gondoli, nam istotny byl fakt by do naszego i b i c auta wózek miescil sie bez kombinacji

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia 2016, 14:21

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limerikowo wrote:
    No ja nie wiem jaki miala rozmiar crl
    badz co badz 34lata stwierdzila ze cytuje: nie czuje sie na silach wychowywwac chore dziecko

mi gin mowil ze do 2.5 jest granica nt , jak jest 2.7 to mozna wstepnie przewidywac klopoty

moja corka miala 2.3 i zdrowa a cos lekarz mi przebakiwal ze na granicy
    Pamiętam że mialam USG robione w 12 tyg czyli płód miał jakieś 5cm, dobrze że wtedy nie wnikałam ;)

• kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaaa, ale ja bym chciała już byc na etapie kupowania mebelków, wózka, ubranek i wszystkich innych bobasowych gadżetów... Myślę, że 'głowa' nie pozwoli nic kupić pzed końcem 26tc, ale 'serducho' chciałoby oddać się już shoppingowi na maxa. Myślę, że zacznę robić listę, szukać sobie rzeczy i zapisaywać, co, gdzie i za ile, a jak minie ten dla mnie feralny 26tc to wtedy po prostu udam się na wielkie zakupy :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia 2016, 14:38

eVspp2.png
    SBwKp2.png
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anoolka wrote:
    Pamiętam że mialam USG robione w 12 tyg czyli płód miał jakieś 5cm, dobrze że wtedy nie wnikałam ;)

Mój lekarz powiedział, ze jako takiej normy nie ma i nawet dzieci z niskim nt, niestety, mogą być chore....
    Trzeba być dobrej myśli :) i wierzyć, ze będzie dobrze ;)

Limerikowo lubi tę wiadomość

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam to samo :-) też już bym chciała poszaleć po sklepach i zacząć się tym cieszyć. Ale boję się jeszcze. Poza tym nie znam płci, więc też nie mogę spersonalizować zakupów.

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
‹‹ 273 274 275 276 277 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ