WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Chwilka84 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2016, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia_08 wrote:
    Jesteśmy po badaniu. Bedzie synek, wszystkie parametry w normie i zgodne z OM. Ale nie uwidoczniono żołądka :( był w 12 tygodniu przecież i w kontrolnych w 16 i 18 tc tez był. Lekarz sprawdzał 2 razy. Kazał powtórzyć badanie w ciagu 7 dni. Mowi ze raczej nie powinnismy sie martwić bo wody płodowe i wszystkie parametry w normie. Możliwe ze był dziś leniwy i akurat podczas badania nie łykał wód płodowych. Ale ja sie martwię.
    Asiu, może poprostu tak sie ułozyl,że akurat nie było widac. Jak na 2 usg było widac to przecież nie możliwe zeby nie było. Wsystko bedzie dobrze.3 maj sie.

ex2bi09komf7ydjp.png
  • Sylwusia100 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2016, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Visenna wrote:
    Jeśli chodzi o łożysko - czy któraś z was, np. na USG pierwszego trymestru miała w opisie, że łożysko jest na tylnej ściance a teraz... się to zmieniło? Nagle mam na przedniej :P Podobno w tym pomiarze jest duża subiektywność i wiele zależy od lekarza. Zdziwiłam się dziś trochę... ale przynajmniej już wiem, dlaczego nie ma jeszcze kopniaków a ruchy, które czuję są raczej delikatne. Niby Klocek a pływa jak mała rybka :P
    Kochana ja tak miałam. W 13 tyg było na tylniej ściance a w 18 tyg było na przedniej.

Mój Aniołek kochany - 04.07.2015
    bfarxzdvpbfijpi5.png
    f2wlpx9ioedyej73.png
  • aneta93 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2016, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwusia100 wrote:
    Kochana ja tak miałam. W 13 tyg było na tylniej ściance a w 18 tyg było na przedniej.
    jaa też tak miałam, wcześniej ściana tylna, a teraz na wypisie ze szpitala że przednia, ale ruchy czuję już od 17 tyg

bl9ci09k5h6xkmfc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2016, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Visenna wrote:
    Gratuluję wszystkich udanych wizyt :) Mam nadzieję, że Wasze wyglądały lepiej niż moja... Dziś miałam połówkowe (tylko z nazwy jak się okazało), ale nie jestem zadowolona. Wizytę miałam na 10.30 a o 10.32 byłam już po badaniu, poza gabinetem (weszłam idealnie, punktualnie). Dobrą minutę lekarka opieprzała mnie, że weszłam, gdy... uwaga... wyczytała moje nazwisko. Samo USG zrobione w kilka sekund, jeździła jak szalona po brzuchu. I tylko rzucała tekstami: "główka ładna, profil w porządku, nerki są itd. Rośnie zdrowy syn". Kilka sekund, dziękuję, żegnam. Zdjęcia jakie dostałam to tez porażka, dziecko wygląda na nich jak pokręcony ufoludek. Czuję niedosyt, więc 03.06 idę w inne miejsce.

Pozostaje ufać, że mimo szybkości to... pomierzyła wszystko dobrze. Klocek kochany jak zawsze większy - 349g, co odpowiada 20+2 a jestem w 19+1 :) Rośnie duży chłopak!

Polubiłam za tego klocka kochanego. :) Mój też klocek większy niż ciąża z ostatniej miesiączki przewiduje. Dziś wg OM mam 19t5d,a według usg 21t1d. :) Mój (pewnie synek) waży ponad 380g. :) Szkoda tylko, że takie podejście. Ja też byłam na NFZ, ale w sumie zajęło to z 20 minut, choć i tak niedosyt czuję i chyba jednak zdecyduję się na usg połówkowe prywatnie za tydzień.

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2016, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia_08 wrote:
    Jesteśmy po badaniu. Bedzie synek, wszystkie parametry w normie i zgodne z OM. Ale nie uwidoczniono żołądka :( był w 12 tygodniu przecież i w kontrolnych w 16 i 18 tc tez był. Lekarz sprawdzał 2 razy. Kazał powtórzyć badanie w ciagu 7 dni. Mowi ze raczej nie powinnismy sie martwić bo wody płodowe i wszystkie parametry w normie. Możliwe ze był dziś leniwy i akurat podczas badania nie łykał wód płodowych. Ale ja sie martwię.

Asia spokojnie poczekaj do kolejnego usg. U mnie na usg I trymestru nie widział przepływów w serduszku, a dziś pięknie wszystko wyszło i przepływy są. Zobaczysz będzie dobrze. Skoro żołądek wcześniej był to będzie nadal. Bądź dobrej myśli. Wspieramy. <3

• Asia_08 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2016, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje Wam :* musi byc dobrze

Visenna lubi tę wiadomość

uwo93e3kacedpezy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2016, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobry wieczór,
    My też dziś byliśmy na USG połówkowym.
    Wszystko w najlepszym porządku. Moje maleństwo odwróciło się plecami i koniec. Lekarz pomierzył wszystko, tylko nie było możliwości zobaczenia buzi :(
    Badanie do powtórki z tego powodu.
    Dodam, że jajeczka oczywiście na wierzchu :D
    Waży 300 g i jest prześliczny

Visenna, Anoolka, Blu, kehlana_miyu, Agata84Ign, szynszyl, Eryka, MMM2016, Limerikowo, Rutelka, Dea28 lubią tę wiadomość

• Kai Autorytet

Wysłany: 24 maja 2016, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pielegniarko, ja też tak ostatnio miałam. Mój synuś zaslanial buzię rączkami i nogami, ale narządów pkciowych nie ukrywał wcale. A dziś mi brzuch nieprzyjemnie trwadnieje... a polowkowe dopiero 9 czerwca. Ile to się człowiek naczeka...

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 25 maja 2016, 00:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Visenna wrote:
    Jeśli chodzi o łożysko - czy któraś z was, np. na USG pierwszego trymestru miała w opisie, że łożysko jest na tylnej ściance a teraz... się to zmieniło? Nagle mam na przedniej :P Podobno w tym pomiarze jest duża subiektywność i wiele zależy od lekarza. Zdziwiłam się dziś trochę... ale przynajmniej już wiem, dlaczego nie ma jeszcze kopniaków a ruchy, które czuję są raczej delikatne. Niby Klocek a pływa jak mała rybka :P

Ja :-)
    Na prenatalnych łożysko na ścianie przedniej. Później na połówkowym u tego samego lekarza na scianie tylnej. I dzisiaj u innego też na tylnej.

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • India9 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2016, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Visenna wrote:
    Gratuluję wszystkich udanych wizyt :) Mam nadzieję, że Wasze wyglądały lepiej niż moja... Dziś miałam połówkowe (tylko z nazwy jak się okazało), ale nie jestem zadowolona. Wizytę miałam na 10.30 a o 10.32 byłam już po badaniu, poza gabinetem (weszłam idealnie, punktualnie). Dobrą minutę lekarka opieprzała mnie, że weszłam, gdy... uwaga... wyczytała moje nazwisko. Samo USG zrobione w kilka sekund, jeździła jak szalona po brzuchu. I tylko rzucała tekstami: "główka ładna, profil w porządku, nerki są itd. Rośnie zdrowy syn". Kilka sekund, dziękuję, żegnam. Zdjęcia jakie dostałam to tez porażka, dziecko wygląda na nich jak pokręcony ufoludek. Czuję niedosyt, więc 03.06 idę w inne miejsce.

Pozostaje ufać, że mimo szybkości to... pomierzyła wszystko dobrze. Klocek kochany jak zawsze większy - 349g, co odpowiada 20+2 a jestem w 19+1 :) Rośnie duży chłopak!
    Visenna, a gdzie robiłas to badanie?
    Moja kolezanka miała połóekowe w luxmedzie i też było ekspreowe.

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • India9 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2016, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Visenna wrote:
    Podobno położenie łożyska może się zmieniać.

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • India9 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2016, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia_08 wrote:
    Asia, super, że synek zdrowy. Żołądkkem się nie martw, skoro był to.nie.wyparował. Życzę, żebyś rozwiała swoje obawy na kolejne wizycie. Na pewno jest ok:-)

Asia_08 lubi tę wiadomość

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • India9 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2016, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pielegniarka_w_mundurze wrote:
    Dobry wieczór,
    My też dziś byliśmy na USG połówkowym.
    Wszystko w najlepszym porządku. Moje maleństwo odwróciło się plecami i koniec. Lekarz pomierzył wszystko, tylko nie było możliwości zobaczenia buzi :(
    Badanie do powtórki z tego powodu.
    Dodam, że jajeczka oczywiście na wierzchu :D
    Waży 300 g i jest prześliczny
    Pokazał jajeczka i.wyszedł z założenia, że buzi już nie musi ;-) dobrze, że zdrowo rośnie :-)

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • Blu Autorytet

Wysłany: 25 maja 2016, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak swoją drogą to trochę dziwne ma podejście lekarz, który twierdzi, że nie widzi żołądka i nie robi wszystkiego, żeby go nie znaleźć :/ Asia nie wiem czy to była prywatna wizyta czy nie, ale chyba się za bardzo ten lekarz nie wykazał :/ a skoro był widoczny na wcześniejszym badaniu, no to musi być dalej, ehh...

Wczoraj mi też włączył się syndrom wicie gniazda :) wyprałam dywan, za co oczywiście dostałam opierz od męża :) powinnam go normalnie oddać do pralni, ale stwierdziłam, że szybciej zrobię to sama :) energia mnie coś rozpiera! Już kombinuje jak zorganizować miejsce, żeby dzieciaki zmieściły się w jednym pokoju i miały swoje kąciki. No i zabieram się za jakieś ciasto, bo jutro Dzień Mamy :)

Rutelka lubi tę wiadomość

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • szynszyl Autorytet

Wysłany: 25 maja 2016, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć :) super się tak czyta o Waszych wizytach i nie mogę się doczekać swojej, żeby zobaczyć tego naszego małego szkraba :) Cieszę się, że ogólnie dobre wieści mimo lekko rozczarowujących wizyt.

Asiu na pewno wszystko jest w porządku a za tydzień dodatkowa okazja do zobaczenia maluszka!

Dzisiaj idę na pierwszą, organizacyjną, wizytę w szkole rodzenia :) jestem ciekawa jak to będzie wyglądało.

blu ja ostatnio też jestem pełna energii, wysprzątałam w domu a wczoraj sadziłam kwiatki z mama :D swoją drogą babcia podpytuje kiedy kolejne zdjęcia :)

3jgx3e3kscbj73hd.png
  • Asia_08 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2016, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blu wrote:
    A tak swoją drogą to trochę dziwne ma podejście lekarz, który twierdzi, że nie widzi żołądka i nie robi wszystkiego, żeby go nie znaleźć :/ Asia nie wiem czy to była prywatna wizyta czy nie, ale chyba się za bardzo ten lekarz nie wykazał :/ a skoro był widoczny na wcześniejszym badaniu, no to musi być dalej, ehh...

Blu, wizyta była w medicover-mam pakiet z pracy. Lekarz sprawdził dwukrotnie ten żołądek, na koniec badania sprawdził ponownie. Fakt, mógł powiedzieć zebym poczekała i weszła np za pół godziny, ale wiecie kolejka ludzi i tam te wizyty są otwierane i zamykane w systemie.. Zlecił powtórne USG- mam dopiero 2 czerwca, ale dziś mam też regularną wizytę u gina więc mam nadzieję, że podejrzymy. Zjem dużo słodkości przed wizytą żeby pobudzić maleństwo.
    Już naczytałam się o artrezji przełyku, żołądka, ale też dużo jest pozytywnie zakończonych historii typu, że na kolejnym USG żołądek był widoczny.

uwo93e3kacedpezy.png
  • Blu Autorytet

Wysłany: 25 maja 2016, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W to, że wszystko jest w porządku to ja nie wątpię. Ale kurcze zawsze sobie myślę, że jakby ten lekarz np u swojej córki, która jest w ciąży nie zobaczył żołądka dziecka to chyba postarał by się bardziej. A jak ktoś obcy przychodzi to już brak im takiego ludzkiego podejścia.

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • kehlana_miyu Autorytet

Wysłany: 25 maja 2016, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, od wczoraj pojawiają mi się takie kłujące bóle w podbrzuszu, pojawiają się i znikają, w różnych miejscach. Nie są strasznie bolesne, ale wcześniej nic takiego nie miałam i trochę się denerwuję. Byłam wczoraj u lekarza, ale nie wnikała za bardzo, kazała tylko brać magnez i nospę. To była wizyta bez USG, tylko w normalnym badaniu stwierdziła, że wszystko dobrze. Nie wiem, czy robić z tego większą aferę czy niektórym z Was też się takie bóle przydarzają i jest to normalne.

961l9vvj59du8plj.png
    961lk6nlda9uyhvb.png
    5tc [*] 04.2015
    10tc [*] 01.2015
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2016, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    walleriana wrote:
    Hej ho! :)
    Ja juz po połówkowym :) Wszystko dobrze, lekarz powiedział że ciąża rozwija się prawidłowo wrecz książkowo i nie ma się do czego przyczepić.
    Nawet przez chwile przełączył na widok 3D ale jeszcze to nie ten etap zeby oglądać w 3D słabo było widać - lepiej bedzie w poźniejszych terminach <3

Mam też zapisane w karcie że.... prawidłowo rozwinięte narządy...ŻEŃSKIE!!
    będzie Gabi <3 <3 <3

Pamiętam że ostatnio mówiliście coś o szyjcie - a więc ma długość u mnie lekko ponad 5 cm i dr powiedział że norma zaczyna się od 2.5 cm wiec odetchnełam z ulgą :)

Co do tycia, ja od początku ciąży przytyłam 5.5kg. Startowałam z wagą 60 kg przy wzroście 166 cm.
    Położna mówi że wszystko jest w normie, mąż mowi ze poszło mi w biust i w pupę ( no i brzuch swoją drogą) ale ogólnie każdy mowi że nie widać u mnie żebym mocno tyła.
    Ja sie trzymam wersji ze do 13 kg to jest norma przy moim BMI i jeżeli mam na coś ochotę to jem. Staram się jeść regularnie ale ewidetnie zwiekszył mi się apetyt. A nie bede sobie odmawiać (i nie mowię tu o jakis jedzeniu pustych kcal..poprostu jem wiecej, np zawsze na sniadanie byly 2 kanapki teraz 4, jak mam ochote na słodkie piekę ciasto albo robie ciastka owsiane)

Miłego dnia Kobietki!! :)
    Ale jestem happy <3 :)
    Gratuluję :):)
    Super, ze wszystko dobrze :) no i dziewczynka ;) Super, super!

walleriana, Rutelka lubią tę wiadomość

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2016, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana. wrote:
    Dzięki dziewczyny :)
    No ja jak na razie dolegliwości mam kosmiczne i początkowe tygodnie przechodzę ciężko, stąd pierwszy trymestr absolutnie odrzuciliśmy. Liczę na to, że w drugim będzie łatwiej.
    Wielkiej imprezy nie będzie, ale chciałabym ją przeżyć, ot. co ;)
    Mam nadzieję, że do terminu ślubu dolegliwości początkowej ciąży miną :):):)
    Za co trzymam kciuki.
    Życzę niezapomnianych chwil w związku ze ślubem:)
    Pozdrawiam

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
‹‹ 356 357 358 359 360 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ