Październikowe Mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
mizzelka wrote:u mnie dokladnie to samo! pomidory, ketchup, ogórek, pomarancze
jeszcze bylam wczoraj u babci i zjadłam 3 miseczki barszczu czerwonego (kwaśny) mniam!
i tak dziwne ze mimo tych dolegliwosci zoladkowych jeszcze mam chec na kwasne ale z Milenką mialam ochote na pierne straaasznie a teraz fe.
Dzisiaj zagryzalam krem kokosowy do ciasta, sałątką z tuńczyka można? można
Nie ogarniam -
Blu wrote:Mam dzisiaj zjazd formy, chyba po wczorajszej wizycie. Najchętniej spala bym przez cały czas, oczy mnie szczypią. Dobra nie smęce
Szacun dla ludzi, którzy mają taką rękę do uprawiania roślin. Wygląda to pięknie, jest zdrowo i napewno wszyscy sąsiedzi zazdroszczą
niestety mnie słuchają się tylko rośliny kaktuso-podobne. Chyba trochę brak mi cierpliwości do takich rzeczy.
Z kulinarnych rzeczy, to jadam zupy. To nowość, bo wcześniej jakoś nieczęsto zdarzało mi się je jeść. Teraz dzień bez zupy jest dniem straconym podobnie z mięsem, natomiast problem mam z nabiałem... nie podchodzi, od razu mnie muli. Takie rafaello jak anulka1978 wrzuciła wcześniej zjadłabym w sekundę, teraz wolę kabanosa.
Aha co do obstawiania płci to mojej siostrze śniło się ze będzie dziewczynka. Ale ja obstawiam chłopca
Ja przed ciążą absolutnie nic z tematu ciast czy słodkosci nie wzięłabym do ust... kiełbasa, kabanos, mięcho z rusztu... oj tak... a teraz odwrotnie
nabiału nie jadłam wcale, nie znoszę go po prostu a teraz? twarog, jogurt naturalny czy twarozki do chleba - super
Powiem Ci że ja w domu to tylko kaktusy, zamie i storczyki bo chyba tylko tego nie mozna zasuszyc za to w ogrodzie jakos daję radę i ogarniam temat to chyba 2 rozne kwestie są... ogrod w pewnym sensie sam o siebie dba, tzn trzeba jakiegos nakladu pracy ale np. podlewanie ja zostawiam naturze... nigdy nie latalam z konewką do warzyw... zdaję się na ich wolę przetrwania
Kwiaty podlewam, wiadomo, w donicy szybciej wysycha ziemiaWiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2016, 17:35
-
LillaMy wrote:Kasia Dużo Zdrówka dla Męża i Mniej nerwów, stresów dla Ciebie
Współczuję nocki, chodź moja też była nie najlepsza ..
Filipkowi przebił się pierwszy ząbek i nocki są okropne budzi się z płaczem aż zanosi się bidulek
No i o 4 rano jechałam ze Szwagrem na pogotowie bo w pracy wbił Mu się gwóźdź do nogi ale nie pojechał z tym, dopiero nad ranem jak przebudził Go tępy ból i nogą nie potrafił poruszać to GO oświeciło
co do ząbkow to kuzynka farmaceutka mowila ze Camila jest super i duzo kobiet zachwala...
ja małej w koncu potem nic nie dawalam zadnych masci ... tylko coś do gryzienia schłodzonego albo cokolwiek aby tam podrapać -
tajemniczazolza wrote:Dziewczyny podłamało mnie troche.
Dzisiaj mierzyłam temperature i miałam wyższa niż normalnie od kilku dni. Dzisiaj też czuję się jakoś normalnie, rano wstałam z jakąś myślą, jakbym w ciąży nie była, tzn tak się zwyczajnie czułam.
olej termometr
a co objawów, ciesz sie! u mnie mdlosci dopiero okolo 7 tyg sie pojawiaja zawsze.. znów obie sis męża nic nie czuły że są w ciąży! jedna sie dopiero w 20 tyg pokapowała jak ruchy czuła (miala bardzo nie regularne @)
ja znow jak cos nie zjem to przytule porcelane, albo mam napady gorąca i slabosci, jakby cukier konkretnie spadł -
Visenna wrote:Dziewczyny, bierzecie Omega-3? Ja od wielu miesięcy brałam, ale teraz co wezmę jakieś opakowanie do ręki to widzę "niezalecane dla kobiet w ciąży". Dziwne bo skoro nawet w preparatach dla kobiet jest DHA (II trymestr szczególnie) to czemu nie? Chodzi o EPA? Internet pełny jest wpisów o cudownych właściwościach dla ciężarnych i ich rosnących dzieciaczków. Zgłupiałam !
kochana ja teraz biorę dopel herz mama to mam na miesiąc dałam za nie jakieś 37 zł tylko że są strasznie duże jest DHA 200mg i EPA 44 mg. a jak te skończe to kupuje prenatal duo tabletki + kapsułki DHA ale to już na miesiąc kosztuje ok 60-70 zł.Visenna lubi tę wiadomość
4 cykl starań
1.12.2014 8tc [*]
-
anulka1978 wrote:Olej z wątroby dorsza - EPA, DHA, wit A i D
witamina A jest zabójcza dla płodu. pytałam się ostatnio lekarza bo też nie wiedziałam co kupić i powiedział wszystkie witaminy dla kobiet w ciąży oprócz tych z witaminą A. otrzegam tylko.Visenna lubi tę wiadomość
4 cykl starań
1.12.2014 8tc [*]
-
anulka1978 wrote:Piękna! mi sie paproć marzy ale moj małż nie lubi i tak walczymy juz ktorys rok o paprotkę
Dzisiaj może trafię ładne hiacynty bo moje juz przekwitły i nie mam efektu wiosny... a jak nie to chociaz bukiet narcyzów sobie kupię...
szaro się zrobiło, paskudnie... az nie chce mi się jechac...
Czekam na małża... poszłabym spać... -
Hejo kochane
piękny dzień dzisiaj był. Posprzatalismy z mężem mieszkanko i wybraliśmy sie na spacerek nad zalewem ... potem knajpka azjatycka i McFlurry z Lionem mniam mniam mnia. Nie wiem co ja bym mogła tylko słodkie jeść. Masarka.Visenna lubi tę wiadomość
-
inaa wrote:Hejo kochane
piękny dzień dzisiaj był. Posprzatalismy z mężem mieszkanko i wybraliśmy sie na spacerek nad zalewem ... potem knajpka azjatycka i McFlurry z Lionem mniam mniam mnia. Nie wiem co ja bym mogła tylko słodkie jeść. Masarka.
a ja nie mam dzisiaj na nic siły źle się czuje nie mam ochoty na nic najchętniej to już bym poszła spać, ale nie da rady bo o 5:00 byłabym już na nogach.4 cykl starań
1.12.2014 8tc [*]
-
Rutelka planujemy ślub na 4 czerwca, mamy salę i didżeja w przyszłym tygodniu wybieramy się do księdza mam nadzieję, że pójdzie dobrze bo tego obawiam się najbardziej. Będzie mała kameralna uroczystość sami najbliżsi i przyjaciele. Jakieś 40 osób około. W sumie i tak chcieliśmy w tym roku tylko we wrześniu no ale teraz troche data się zmieniła a że nie lubimy nic planować to zawsze wszystko na wariata
Visenna mi gin powiedział że spokojnie do końca 1 trymestru mogę brać tylko kwas foliowy a potem najwyżej coś mi fajnego i dobrego dobierze.
Visenna, Kasik2, Rutelka, mizzelka lubią tę wiadomość
-
Kurcze to co nie można brać zestawu witamin prenatalnych? Ja kupiłam pregna plus ... i tam tez sa DHA
Elina- ja też tak mam ale dzisiaj jakoś wyjątkowo. No chyba, że takie cuda robi euthyrox hmmmmmElina lubi tę wiadomość
-
anulka1978 wrote:Oj tam oj tam... to budyn i ciasteczka tylko
W poniedzialek spróbuję zmodyfikowac przepis i zrobic wersje "na szybko" chociaz ta z przepisu jest naprawde prosta i szybka
Zrobię budyn z 2 opakowań, dam ciut mniej mleka niz przewidziano na opakowaniu budyniu... do tego masło, wiorki... Jak bedzie ok - a powinno bo tutaj masa to tez budyn tyle ze wlasnej roboty, plus wlasnie maslo i wiorki - to bede miala patent na ciasto na urlopie... wiorki, budyn i herbatniki wszedzie mozna kupic
Ciasto wstawilam do lodowki zeby herbatniki zmiękły ale juz pol ciasta zjedli herbatniki twarde ale... heh
Wysłałam męża po wiórki do sklepu i ogarnęłyśmy z córcia w pare min ciacho i tez właśnie włożyłam do lodówki...
Troszkę zmodyfikowałam przepis... Zamiast pół szklanki mleka dodałam pół puszki mleka kokosowego, no i trochę mniej masła i cukru.
Nie mam w ciąży kompletnie ochoty na słodkie, właściwie mam ciagle na coś ochotę, ale nie wiem na co....
W poprzedniej ciąży gorzką czekoladę jadłam na zmianę z bardzo pikantnymi daniami....
Natomiast ciagle mam ochotę gotować i spędzam każdą wolną chwile w kuchni...Elina lubi tę wiadomość
-
inaa wrote:Kurcze to co nie można brać zestawu witamin prenatalnych? Ja kupiłam pregna plus ... i tam tez sa DHA
Elina- ja też tak mam ale dzisiaj jakoś wyjątkowo. No chyba, że takie cuda robi euthyrox hmmmmm
ja też biore Dha ponoć udowodniono naukowo że DHA powinno się brać od początku ciąży gdyż ok 5 tyg zaczynają się zaczątki mózgu i DHA ma duże znaczenie.4 cykl starań
1.12.2014 8tc [*]