X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 czerwca 2016, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozmawiałam z gin. Mam skierowanie do kardiologa. Niebawem idę.

India9 lubi tę wiadomość

• Kai Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam nadzieję, pielegniarko, że wszystko będzie ok. Dobrze, że idziesz na wizytę, zawsze lepiej skontrolować (nawet na zapas), niż coś przeoczyć. Poza tym może Ci coś lekarz doradzi i jakoś zniwelujesz te opuchlizny.

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • elficzka Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam kciuki! Będzie dobrze :)

f2w3rjjgdr0iznvo.png
  • Visenna Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blu wrote:
    Visenna, to co sama już przetestowałam na wypadanie włosów to szampon i serum pharmaceris, właśnie przeciwko wypadaniu włosów. Jest super blog anwen.pl i tam laska pisze o sposobach pielęgnacji. Ale mi tam osobiście najbardziej pomogła dieta. Generalnie bardzo dużo zielonych warzyw, orzeszków, gorzkiej czekolady. Poszukaj w necie, bo nie wiem z której strony ściągnęłam listę produktów. Jest też dobry koktajl do picia gelacet, ale to nie w ciąży. Może ktoś ma jeszcze jakieś inne sposoby?
    aneta93 wrote:
    Ja polecam zwykłą wode brzozową z Rossmana, kosztuje kilka złotych a nie przeluszcza włosów i wzmacnia je :)
    aneta93 wrote:
    Ahaa i jeszcze wcierka jantar jest ok:)

Dzięki dziewczyny za rady! Spisałam sobie wszystko i będę testować! :)
    India9 wrote:
    Visenna, jak się mie załapię na żadną szkołę to trudno. W pierwszej ciąży chodziłam do akredytowanej do św. zofii. Teraz chciałabym tam gdzie będę rodziła, czyli na Inflancką lub do Praskiego, ale ciężko mi wybrać. Poza tym dziecko w domu, więc też nie wiem czy będę miała jak z mężem chodzić, a sama nie chcę, bo pewnie wszyscy w parach będą.

Tak w ogóle to najlepiej jakby ktoś wybrał za mnie, dał kartkę z adresem i ppwoedział " tu rodzisz" :D

A to zmienia postać rzeczy :) Ja jestem Świeżak, dlatego czuję potrzebę chodzenia za te zajęcia :)

szynszyl wrote:
    Byłam dzisiaj na zajęciach w szkole rodzenia, najpierw godzinka lekkich ćwiczeń i nauka oddychania przeponowego a potem godzinka zajęć praktyczno-teoretycznych :) Ja jestem bardzo zadowolona i dla mnie czas absolutnie pożytecznie spędzony, Pani położna widać, że naprawdę zna się na rzeczy. Bardzo uczulała dzisiaj na sprawę związaną z pielęgnacją skóry noworodka, żeby stosować jak najmniej kosmetyków, bo niestety od tego biorą się alergie, tak fajnie mądrze mówi :) podała listę co kupić na początek na poród i czas po porodzie i dla maluszka :)

Super! Mam nadzieję, będę miała podobne odczucia po swoich zajęciach :) Powodzenia na kolejnych spotkaniach - bądź pilną uczennicą :D haha

oar8vfxmctme5m5e.png
    PCOS + NT + IO + hiperinsulinemia + hiperprolaktynemia. I poronienie.
  • Visenna Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pielegniarka_w_mundurze wrote:
    Rozmawiałam z gin. Mam skierowanie do kardiologa. Niebawem idę.

Kciuki zaciśnięte! Powodzenia.

Kto ma dziś wizytę, od kogo dziś będą dobre wieści :) ?

oar8vfxmctme5m5e.png
    PCOS + NT + IO + hiperinsulinemia + hiperprolaktynemia. I poronienie.
  • Jutysia Ekspertka

Wysłany: 2 czerwca 2016, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć :) Wczoraj miałam połówkowe - serduszko, żołądek, nerki, pęcherz, kręgosłup prawidłowe, serduszko 140 uderzeń/minutę, dzidzia waży 308 g :) Kamień z serca, że wszystko w porządku! :) Uwielbiam to uczucie jak mogę podejrzeć co mój mały Szkrab w brzuszku wyczynia :D
    Łożysko mam na przedniej ścianie, szyjka po badaniu na fotelu ok (mówił tylko, że wysoko jest umiejscowiona, ale nie wiem czy to dobrze czy źle), ogólnie lekarz miał kiepski dzień i musiałam ciągnąć go za język żeby coś powiedział :/ Zdjęcie dał mi takie, że Dzidziusia średnio widać i stwierdził, że za wcześnie żeby określić płeć :( Niby narządów żeńskich nie widać, ale też nie potwierdza że chłopak... A kolejne usg mam mieć u niego dopiero w 30 tygodniu. Dobrze, że zapisałam się do Luxmedu na 'dodatkowe' połówkowe, więc może tam coś lekarz zobaczy, bo inaczej oszaleję jak do 30 tygodnia nie będę wiedziała kto tam u mnie w brzuszku mieszka!
    Aha, podobno od wczoraj weszła w życie nowa ustawa dotycząca kobiet w ciąży na L4, ale lekarz nie był mi w stanie dokładnie wytłumaczyć co się zmieniło. Podobno mają nas bardziej ścigać i sprawdzać na zwolnieniach :/ Wiecie coś na ten temat?

Miłego dnia! :)

kehlana_miyu, diewuszka86, Blu, MMM2016, Kai, India9, szynszyl, Eryka, Limerikowo, Dea28 lubią tę wiadomość

ijpbdf9h93cgicla.png
  • kehlana_miyu Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jutysia, lubię za dobre wieści co do dziecka. O żadnej nowej ustawie nie słyszałam, muszę poszukać. Co oni znowu kombinują? :(

961l9vvj59du8plj.png
    961lk6nlda9uyhvb.png
    5tc [*] 04.2015
    10tc [*] 01.2015
  • diewuszka86 Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szynszyl wrote:
    Gratuluję kolejnych udanych wizyt i dobrych wieści :)

Dziewczyny mam nadzieję, że żadna z Was nie trafi do szpitala, bo jednak jest to dodatkowy stres, choć czasami niestety konieczny. Mam nadzieję, że lekarze Was dobrze poprowadzą i będzie wszystko dobrze.

Byłam dzisiaj na zajęciach w szkole rodzenia, najpierw godzinka lekkich ćwiczeń i nauka oddychania przeponowego a potem godzinka zajęć praktyczno-teoretycznych :)
    Ja jestem bardzo zadowolona i dla mnie czas absolutnie pożytecznie spędzony, Pani położna widać, że naprawdę zna się na rzeczy. Bardzo uczulała dzisiaj na sprawę związaną z pielęgnacją skóry noworodka, żeby stosować jak najmniej kosmetyków, bo niestety od tego biorą się alergie, tak fajnie mądrze mówi :)
    podała listę co kupić na początek na poród i czas po porodzie i dla maluszka :)

Przeczytałam Twojego posta mężowi, żeby go jakoś zachęcić do tej szkoły rodzenia. Możesz powiedzieć jak to wygląda właśnie jeśli chodzi o panów? Faktycznie mogą z tego dużo wynieść? Ja planuję iść na zajęcia w sierpniu i tak powoli oswajam mojego M z tą myślą.
    A tak swoją drogą jakby się ktoś tu trafił kto zamierza rodzić w szpitalu wielospecjalistycznym w Gliwicach, albo ma jakieś opinie na temat tej placówki, to chętnie poczytam :)
    Miłego dnia dziewczyny.

l54t4dr.png
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jutysia wrote:
    Cześć :) Wczoraj miałam połówkowe - serduszko, żołądek, nerki, pęcherz, kręgosłup prawidłowe, serduszko 140 uderzeń/minutę, dzidzia waży 308 g :) Kamień z serca, że wszystko w porządku! :) Uwielbiam to uczucie jak mogę podejrzeć co mój mały Szkrab w brzuszku wyczynia :D
    Łożysko mam na przedniej ścianie, szyjka po badaniu na fotelu ok (mówił tylko, że wysoko jest umiejscowiona, ale nie wiem czy to dobrze czy źle), ogólnie lekarz miał kiepski dzień i musiałam ciągnąć go za język żeby coś powiedział :/ Zdjęcie dał mi takie, że Dzidziusia średnio widać i stwierdził, że za wcześnie żeby określić płeć :( Niby narządów żeńskich nie widać, ale też nie potwierdza że chłopak... A kolejne usg mam mieć u niego dopiero w 30 tygodniu. Dobrze, że zapisałam się do Luxmedu na 'dodatkowe' połówkowe, więc może tam coś lekarz zobaczy, bo inaczej oszaleję jak do 30 tygodnia nie będę wiedziała kto tam u mnie w brzuszku mieszka!
    Aha, podobno od wczoraj weszła w życie nowa ustawa dotycząca kobiet w ciąży na L4, ale lekarz nie był mi w stanie dokładnie wytłumaczyć co się zmieniło. Podobno mają nas bardziej ścigać i sprawdzać na zwolnieniach :/ Wiecie coś na ten temat?

Gratuluję i cieszę się, ze wszystko z maleństwem dobrze :)
    Mam nadzieję, ze na tej dodatkowej wizycie uda sie podejrzeć płeć ;)

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • Jacqueline Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :)

Ogromnie cieszę się z każdych dobrych wieści od Was i trzymam kciuki :)
    A te które zmagają się z różnymi problemami - jeszcze mocniej ściskam :) :)

Ktoś tu napisał, że sprintem zachodzę w ciążę :P Z ostatnią również sprintem się pożegnałam...

Ale cóż, na kontroli po tej biochemicznej byłam zobaczyć czy dobrze się oczyściło, akurat 14dc był. Wszystko ok, endo nawet ładne 8,4mm a w lewym jajniku pęcherzyk ponad 21mm. Stwierdziliśmy, że pewnie się nie uda, ale aż żal z tego byłoby nie skorzystać...

No i mamy tego efekt :P 3 dni temu widmo cień ledwo dostrzegalny, a wczoraj dostaliśmy super prezent na dzień dziecka - piękna druga jaśniutka różowa kreseczka <3

Ewentualna data porodu niemal identyczna jak w ciąży z córką, bo wtedy cykl zaczął się 4 maja, a teraz 6 maja. Więc może to jakiś znak? :D

Troche ciężko mi w to wszystko uwierzyć, że będzie dobrze, ale staram się pracować nad pozytywnym myśleniem :)

adrenalina, Reni@, India9, Kai, szynszyl, Pumpkin, kehlana_miyu, Ola_Ola, Chwilka84, lu.iza, Kasik2, Eryka, aneta93, kasia_1988, Dea28, Agata84Ign, kkkaaarrr lubią tę wiadomość

12.12.2017 - jestem :D Izabela, 55cm i 4450g :)
    Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g :)
    Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
    Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
    Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
    Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
  • adrenalina Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cudownie jacqaline. Tym razem mysi byc dobrze.

Jacqueline lubi tę wiadomość

• Canario Ekspertka

Wysłany: 2 czerwca 2016, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jacqueline wrote:

Ktoś tu napisał, że sprintem zachodzę w ciążę :P Z ostatnią również sprintem się pożegnałam...

Ale cóż, na kontroli po tej biochemicznej byłam zobaczyć czy dobrze się oczyściło, akurat 14dc był. Wszystko ok, endo nawet ładne 8,4mm a w lewym jajniku pęcherzyk ponad 21mm. Stwierdziliśmy, że pewnie się nie uda, ale aż żal z tego byłoby nie skorzystać...

No i mamy tego efekt :P 3 dni temu widmo cień ledwo dostrzegalny, a wczoraj dostaliśmy super prezent na dzień dziecka - piękna druga jaśniutka różowa kreseczka <3

Ewentualna data porodu niemal identyczna jak w ciąży z córką, bo wtedy cykl zaczął się 4 maja, a teraz 6 maja. Więc może to jakiś znak? :D

Troche ciężko mi w to wszystko uwierzyć, że będzie dobrze, ale staram się pracować nad pozytywnym myśleniem :)

Cudowne wieści! 3mam kciuki żeby finał był tak szczęśliwy jak widok wczorajszych różowych kresek!

Madziuszka, Jacqueline lubią tę wiadomość

6sutugpj60yxh30c.png
    3i498ribv16bojj6.png
    l22nej28p90klfbr.png
  • Canario Ekspertka

Wysłany: 2 czerwca 2016, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Visenna wrote:
    Kciuki zaciśnięte! Powodzenia.

Kto ma dziś wizytę, od kogo dziś będą dobre wieści :) ?

A ja mam dobre wieści, nawet bardzo :)
    Córunia ma sie bardzo dobrze, wszystkie pomiary prawidłowe, pozostaje tylko wyczekać października!
    Coraz mocnej odczuwam ruchy, które za każdym razem malują uśmiech na mej buzi :)
    Pierworodna jest grzeczna, daje pospać, na siku nie wstaje także nie mam co narzekać :)

Reni@, India9, szynszyl, kehlana_miyu, Limerikowo, Dea28 lubią tę wiadomość

6sutugpj60yxh30c.png
    3i498ribv16bojj6.png
    l22nej28p90klfbr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 czerwca 2016, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kardiolog przepisał mi potas na obniżenie tętna. Obrzęki w ciąży są i będą.
    I tyle się dowiedziałam;/ Poza tym powiedział, że mam nerwice ;/
    Nerwicy to dostałam jak od niego wyszłam.

• India9 Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A po czym stwierdził nerwicę???

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • India9 Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jutysia wrote:

Gratulacje :-)
    Oby na kolejnym badaniu lekarz był w stanie określić płeć :-)

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • India9 Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jacqueline wrote:

Cudownie, oby wszystko było dobrze :-)

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • India9 Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Canario wrote:
    A ja mam dobre wieści, nawet bardzo :)
    Córunia ma sie bardzo dobrze, wszystkie pomiary prawidłowe, pozostaje tylko wyczekać października!
    Coraz mocnej odczuwam ruchy, które za każdym razem malują uśmiech na mej buzi :)
    Pierworodna jest grzeczna, daje pospać, na siku nie wstaje także nie mam co narzekać :)
    Super, gratuluję :-)

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pielegniarka_w_mundurze wrote:
    Kardiolog przepisał mi potas na obniżenie tętna. Obrzęki w ciąży są i będą.
    I tyle się dowiedziałam;/ Poza tym powiedział, że mam nerwice ;/
    Nerwicy to dostałam jak od niego wyszłam.
    Grunt to dobre podejście do pacjenta. Ciekawe, co ten "pan doktor" może wiedzieć o nerwach kobiety w ciąży, która ciągle słyszy o najrozmaitszych zagrożeniach i od której oczekuje się, że zrobi WSZYSTKO dla swojego dziecka, bez szemrania i z uśmiechem na ustach. Będzie o nie dbać, ale nigdy się nie będzie o nic martwić, żeby stresem dziecku nie zaszkodzić. Wrrr... Co za typ.

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • szynszyl Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jacqueline cudowne wieści mocno mocno trzymam za Ciebie kciuki, dawaj znać co u Ciebie w kolejnych tygodniach!

diewuszka co do Panów na zajęciach to faktycznie na ćwiczeniach mogą się trochę wynudzić, Pani starał się ich angażować, żeby pilnowali naszej postawy, trzymali brzuszek żeby sprawdzić czy dobrze oddychamy, ale tak ogólnie to raczej takie siedzenie :) były 3 panie bez partnerów i mi było bardzo miło, że mąż był jednak ze mną :) a na tych wykładach to jeżeli mąż chce aktywnie uczestniczyć w pielęgnacji i opiece nad dzieckiem to jednak fajnie, żeby z pierwszej ręki usłyszał i zobaczył co i jak, no i zawsze to to dwie głowy do zapamiętanie informacji a nie jedna :) poza tym chcę rodzic z nim więc tematy porodu powinny być interesujące, żeby wiedział co się będzie działo :)

Gratuluje kolejnych wizyt :D

a co do listy to już biorę zeszyt i przepisuję :)

3jgx3e3kscbj73hd.png
‹‹ 379 380 381 382 383 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ