X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • szynszyl Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lista:
    - bawełniane płatki kosmetyczne (do mycia twarzy, przemywania okolic intymnych)
    - wkładki laktacyjne (nie najtańsze, ponieważ są bardzo niskiej jakości i lubią zostawać na brodawce)
    - podkłady higieniczne 90x60 (do przewijaka przeciąć na pół i położyć)
    - majtki poporodowe miękkie (nie takie zielone sztywne, bo strasznie niewygodnie podobno )
    - podkłady poporodowe na noc (takie duże)

dla dziecka:
    -płyn do kąpieli (nalewać 1/4 tego co pisze producent)
    -emulsja/krem/oliwka do nawilżania (ale używamy tylko jeśli skóra w jakimś miejscu jest sucha i się łuszczy nie smarujemy całego dziecka)
    -krem do pupy z cynkiem (używamy również dopiero przy podrażnieniu, tak myjemy czystą wodą)
    -nożyczki dla niemowląt
    -miękka szczoteczka do włosów (poprawia krążenie mimo, że nie ma co czesać )
    -aspirator do nosa
    -sól fizjologiczna
    -jedna butelka ze smoczkiem (Pani nie polecała drogich, bo nie mają żadnych specjalnych właściwości, włożyć do szafy i użyć w razie konieczności)
    -smoczek uspokajacz NUK (najwcześniej dać dziecku w 3-4 tygodniu jeśli będzie miało bardzo silny odruch ssania i mama nie będzie dawała rady)
    -paczkę małych pampersów do szpitala
    -płyn/proszek do prania odzieży dla niemowląt
    -do szpitala najlepiej body i półśpiochy, bawełniany kocyk, Pani nie poleca rożków
    -octanisept, ale tylko w sytuacji, gdy z pępkiem coś się dzieje, normalnie myjemy czystą wodą!

były pytania o laktator i położna stwierdziła, że na zapas nie ma co jeśli będzie potrzebny to nie problem kupić, a może się okazać, że jest zbędny.

ważna rzecz, wg informacji od położnej w przypadku pielęgnacji dziewczynek w okolicach intymnych odradza się używania nawilżanych chusteczek, należy używać tylko ciepłej wody.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca 2016, 14:29

kehlana_miyu, Ola_Ola, aneta93, Blu, Chwilka84, Evelle, Eryka, Limerikowo, marlon, kasia_1988, Dea28 lubią tę wiadomość

3jgx3e3kscbj73hd.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 czerwca 2016, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jacqueline wrote:

No i mamy tego efekt :P 3 dni temu widmo cień ledwo dostrzegalny, a wczoraj dostaliśmy super prezent na dzień dziecka - piękna druga jaśniutka różowa kreseczka <3
    )

Ale ekstra. Strasznie się cieszę! Trzymam mocno kciuki - dawaj znać!

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 czerwca 2016, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduje połówkowe jako zaliczone. Wszystko na pierwszy rzut oka wygląda ok, papierki z cyferkami będę miała dopiero w przyszłą środę. A póki co dr sprawdziła wszystko i powiedziała, że jest na miejscu. Mała waży całe 495g i jadła swojego kciuka podczas badania :) Pięknota!

kehlana_miyu, diewuszka86, aneta93, Blu, Chwilka84, Moko, Visenna, India9, Limerikowo, szynszyl, Dea28, Agata84Ign, kasia_1988, Eryka lubią tę wiadomość

• kehlana_miyu Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jacqueline wrote:
    Hej dziewczyny :)

Ogromnie cieszę się z każdych dobrych wieści od Was i trzymam kciuki :)
    A te które zmagają się z różnymi problemami - jeszcze mocniej ściskam :) :)

Ktoś tu napisał, że sprintem zachodzę w ciążę :P Z ostatnią również sprintem się pożegnałam...

Ale cóż, na kontroli po tej biochemicznej byłam zobaczyć czy dobrze się oczyściło, akurat 14dc był. Wszystko ok, endo nawet ładne 8,4mm a w lewym jajniku pęcherzyk ponad 21mm. Stwierdziliśmy, że pewnie się nie uda, ale aż żal z tego byłoby nie skorzystać...

No i mamy tego efekt :P 3 dni temu widmo cień ledwo dostrzegalny, a wczoraj dostaliśmy super prezent na dzień dziecka - piękna druga jaśniutka różowa kreseczka <3

Ewentualna data porodu niemal identyczna jak w ciąży z córką, bo wtedy cykl zaczął się 4 maja, a teraz 6 maja. Więc może to jakiś znak? :D

Troche ciężko mi w to wszystko uwierzyć, że będzie dobrze, ale staram się pracować nad pozytywnym myśleniem :)

Jacqueline, gratuluję i trzymam kciuki z całej siły!!!

Jacqueline lubi tę wiadomość

961l9vvj59du8plj.png
    961lk6nlda9uyhvb.png
    5tc [*] 04.2015
    10tc [*] 01.2015
  • kehlana_miyu Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pielegniarka_w_mundurze wrote:
    Kardiolog przepisał mi potas na obniżenie tętna. Obrzęki w ciąży są i będą.
    I tyle się dowiedziałam;/ Poza tym powiedział, że mam nerwice ;/
    Nerwicy to dostałam jak od niego wyszłam.

Pielęgniarko, sama bym dostała nerwicy po takiej wizycie!

961l9vvj59du8plj.png
    961lk6nlda9uyhvb.png
    5tc [*] 04.2015
    10tc [*] 01.2015
  • Sylwusia100 Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy wy na zwolnieniu lekarskim macie zaznaczone ze musicie leżeć? Ja dzisiaj wzięłam pierwsze zwolnienie i właśnie tak mam zaznaczone.

Mój Aniołek kochany - 04.07.2015
    bfarxzdvpbfijpi5.png
    f2wlpx9ioedyej73.png
  • diewuszka86 Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szynszyl wrote:
    Jacqueline cudowne wieści mocno mocno trzymam za Ciebie kciuki, dawaj znać co u Ciebie w kolejnych tygodniach!

diewuszka co do Panów na zajęciach to faktycznie na ćwiczeniach mogą się trochę wynudzić, Pani starał się ich angażować, żeby pilnowali naszej postawy, trzymali brzuszek żeby sprawdzić czy dobrze oddychamy, ale tak ogólnie to raczej takie siedzenie :) były 3 panie bez partnerów i mi było bardzo miło, że mąż był jednak ze mną :) a na tych wykładach to jeżeli mąż chce aktywnie uczestniczyć w pielęgnacji i opiece nad dzieckiem to jednak fajnie, żeby z pierwszej ręki usłyszał i zobaczył co i jak, no i zawsze to to dwie głowy do zapamiętanie informacji a nie jedna :) poza tym chcę rodzic z nim więc tematy porodu powinny być interesujące, żeby wiedział co się będzie działo :)

Gratuluje kolejnych wizyt :D

a co do listy to już biorę zeszyt i przepisuję :)

Kurcze to teraz już mu pierwszego zdania o wynudzeniu nie będę czytała :D No cóż mam nadzieję, że jednak ze mną pójdzie. Będę się pewniej czuła a tak jak piszesz to zawsze 2 osoby do zapamiętania wszystkiego. My raczej nie będziemy mieli porodu rodzinnego (Mój by zszedł chyba), ale zawsze warto nawet nauczyć się nieco o pielęgnacji noworodka.

l54t4dr.png
  • aneta93 Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pielegniarka_w_mundurze wrote:
    Kardiolog przepisał mi potas na obniżenie tętna. Obrzęki w ciąży są i będą.
    I tyle się dowiedziałam;/ Poza tym powiedział, że mam nerwice ;/
    Nerwicy to dostałam jak od niego wyszłam.
    PFFFF HAHAHAHA!
    Witamy w 21 wieku, gdzie wszystko zwala się na nerwy...
    Poza tym nerwica, jak lekarz to nazwał jest już poważnym zaburzeniem psychicznym...
    Moim zdaniem ten lekarz trochę przesadza.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca 2016, 15:54

bl9ci09k5h6xkmfc.png
  • aneta93 Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś byłam na wizycie NFZ.
    Najpierw się przyczepili że za mało jem, ale przecież mam wyniki ok, więc czego za mało jem? chyba nie decyduję za swoją wagę...
    Mówiłam o swoich skurczach, ale z tą "specjalistką" nawet nie mam co gadać. Sprawdziła ręcznie szyjkę. Twarda :) zamknięta :) i długa...? długa? a od kiedy się długość szyjki lub stan czy się skraca sprawdza się palpacyjnie??? przecież szyjka jest w pochwie i macicy.

W poniedziałek połówkowe. Na szczęście.

Reni@, India9, szynszyl, Dea28 lubią tę wiadomość

bl9ci09k5h6xkmfc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 czerwca 2016, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam zwolnienie normalne ze moge chodzic.

• Blu Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Diewuszka86, tak jak napisała szynszyl fajnie jest zaciągnąć faceta chociaż na jedne zajęcia, może się sam zachęci i będzie chciał chodzić. Nie wiem, czy podają wam z wyprzedzeniem kolejne tematy spotkań, bo mój sobie wybierał ze na to pójdzie a na to nie. Dobre i to. Fajnie wspominam szkole rodzenia, teraz już nie chodzę, bo musiałabym małą komuś zostawić na chwilę. Ale super było się spotkać z ciężarówkami, pogadać co słychać itd ;)

Wizyt udanych oczywiście gratuluję. Pielęgniarko szkoda, że taki "specjalista" Ci się przytrafił o.O

Musze Wam powiedzieć, że juz (!) trochę lepiej czuje maleństwo. Szału jeszcze nie ma, ale już rano i wieczorem jakieś znaki daje :) od razu człowiek jest spokojniejszy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca 2016, 16:15

kehlana_miyu, India9, Limerikowo, szynszyl, Dea28, Pumpkin lubią tę wiadomość

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • Blu Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A zapomniałam! Jacqueline zaciskam kciuki z całych sił! <3

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • lu.iza Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje kochane mądre mamusie :) nie chcę się zaczytywać w dr googlu bo pewnie wyjdzie mi jakaś śmiertelna choroba ;p odebrałam właśnie swoje wyniki (morfologia i mocz) mocz ok, wręcz super, ale jeśli chodzi o morfologię mam za wysokie leukocyty (12, norma do 10) i neutrofile (8,23 norma do 7) czy wiecie co to oznacza? pewnie normy jakie mam zapisane nie są dla ciężarnych acz kolkwiek zaznaczali, że jestem w ciazy

qb3cl6d8iexq5cc7.png
    m3sxc6edpjlusky4.png
  • lu.iza Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jacquline, super że się nie poddajesz! naprawdę :) w końcu musi się udać :)

Pielęgniarka, byłam dzisiaj na aqua aerobiku dla kobiet w ciąży i jedna Pani właśnie ma problem z opuchlizną, Pani od zajęć poradziła jej żeby chodziła na masaże żeby pobudzić limfę i jej pomogło, nie chcę nic sugerować, ale może kogoś podpytać i spróbować?

qb3cl6d8iexq5cc7.png
    m3sxc6edpjlusky4.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luizo, podobno kobiety w ciąży mogą mieć wyższe leukocyty. Tymi neutrofilami też bym się nie martwila. Pokaż wyniki lekarzowi przy najbliższej okazji i tyle.

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • Evelle Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam tez l4 ze moge chodzic chociaz w zaleceniach mam wiecej wylegiwania sie, lekarz nie chce mi utrudniac :-)

atdc9vvjtiub4xrf.png
  • kehlana_miyu Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lu.iza wrote:
    Moje kochane mądre mamusie :) nie chcę się zaczytywać w dr googlu bo pewnie wyjdzie mi jakaś śmiertelna choroba ;p odebrałam właśnie swoje wyniki (morfologia i mocz) mocz ok, wręcz super, ale jeśli chodzi o morfologię mam za wysokie leukocyty (12, norma do 10) i neutrofile (8,23 norma do 7) czy wiecie co to oznacza? pewnie normy jakie mam zapisane nie są dla ciężarnych acz kolkwiek zaznaczali, że jestem w ciazy

Lu.iza, ja miałam ostatnio podobne wyniki i moja lekarka stwierdziła, że w ciąży to normalne. Oczywiście zawsze najlepiej omówić wyniki z własnym lekarzem, ale myślę, że nie masz powodów do paniki. U mnie w wynikach morfologii żadne normy nie były dla ciąży, pomimo że zgłaszałam że jestem.

961l9vvj59du8plj.png
    961lk6nlda9uyhvb.png
    5tc [*] 04.2015
    10tc [*] 01.2015
  • kehlana_miyu Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blu wrote:

Musze Wam powiedzieć, że juz (!) trochę lepiej czuje maleństwo. Szału jeszcze nie ma, ale już rano i wieczorem jakieś znaki daje :) od razu człowiek jest spokojniejszy.

Blu, ja też czuję małego coraz wyraźniej i zaczynam zauważać pory dnia, w których jest najbardziej aktywny :) Szczerzę się sama do siebie jak tylko o tym pomyślę :D

Blu, Evelle lubią tę wiadomość

961l9vvj59du8plj.png
    961lk6nlda9uyhvb.png
    5tc [*] 04.2015
    10tc [*] 01.2015
  • Ola_Ola Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny!
    Powiedzcie mi jak to jest z tym ciśnieniem, kiedy zacząć się niepokoić? Dziś miałam 134/84 i pół dnia głowa mnie bolała :/

f2wl3e5evc7d67pj.png
    ex2bgu1rurd98nmh.png
  • India9 Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pumpkin wrote:
    Melduje połówkowe jako zaliczone. Wszystko na pierwszy rzut oka wygląda ok, papierki z cyferkami będę miała dopiero w przyszłą środę. A póki co dr sprawdziła wszystko i powiedziała, że jest na miejscu. Mała waży całe 495g i jadła swojego kciuka podczas badania :) Pięknota!
    Ale już duża niunia :-)

Pumpkin lubi tę wiadomość

ex2b6iyegfxxj3a2.png
‹‹ 380 381 382 383 384 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ