Październikowe Mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Jacqueline wrote:
Powiedzcie mi czy stosując Luteinę dopochwowo faktycznie nie powinno się innych środków dopochwowych brać? Bo tak mi lekarz kiedyś powiedział. To chyba chodzi o wchłanianie, że gorzej Luteina się wchłania wtedy ?
Bo dzisiaj mam nieładne upławy, żółte i nie podoba mi się zapach. Ostatnio miałam tak w tej drugiej straconej ciąży i zażycie dwa dni po 1 globulce Lactovaginalu mega mi pomogło wtedy.
kazała brać luteinę rano i wieczorem , a w południe globulkę, zwracała uwagę, żeby nie brać razem, więc coś musi w tym być -
elficzka wrote:Chwilka, Ty pewnie 50 bierzesz, dlatego dwie?
Ogólnie luteina zmienia.ph w pochwie i może zwiększać ryzyko infekcji.. Ja też miałam i przeszłam na duphaston później.
100 biore, 600 mg dziennie + 3 x 1 duphaston.
My kupujemy wanienkę z ikei ,najtańsza ,za 18 zł, gruby, dobry plastik i paski antyposlizgowe na dnie. Wiaderko to tylko dobre na pocztaku jak taki maluszek jest, jakos nie wyobrażam sobie wygodnego umycia w tym wiaderku,bardziej chyba ono ma funkcje "posiedzenie" dziecka w wodzie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca 2016, 21:38
Limerikowo lubi tę wiadomość
-
No wiadomo Jacquelinie, chcieliscie , mogliscie to zaszliscie
my raczej bylismy po kazdej stracie zdolowani i robil sie wrak czlowieka, tydzien lub 2 na zwolnieniu i nada bylo do roboty/zycia wracac a na ulicy wiadomo kobity z brzuchami i dziecmi...
u mnie maz nie godzil sie na zajscie za zajsciem , bo bal sie porazek wiec szukalismy medycznie przyczyny, u nas ginka z 2 stop specjalizacji doradzala nam z med punktu widzenia dac odpoczac organizmowi by wrocil do rownowagi hormonalnej
zreszta u nas zajscie nie bylo problemem ale rozwiniecie sie ciazy z zarodkiem i serduchem po 4tyg
wszystkie tu na forum zyczymy Wam Powodzenia! tym razem -
aneta93 wrote:Ja dziś na wizycie dostałam pimafucin, bo po luteinie mnie zaczęło swędzieć...
kazała brać luteinę rano i wieczorem , a w południe globulkę, zwracała uwagę, żeby nie brać razem, więc coś musi w tym być
Ja brałam pimafucin i mi bardzo pomógł, ale nie wiem czy jest sens brać, w ciągu dnia, bo ona ma taką konstystencje ,że zaraz się rozpuszcza i wszystko wylatuje jak sie nie leży. On nie jest tani,szkoda,że miałby Ci dlatego nie pomoc. -
Chwilka84 wrote:Ja brałam pimafucin i mi bardzo pomógł, ale nie wiem czy jest sens brać, w ciągu dnia, bo ona ma taką konstystencje ,że zaraz się rozpuszcza i wszystko wylatuje jak sie nie leży. On nie jest tani,szkoda,że miałby Ci dlatego nie pomoc.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca 2016, 21:57
-
Wlasnie ja tez jestem jakos sceptycznie nastawiona do tych wiaderek, ale z drugiej strony to bardziej mu przypomina macice, jest ściśnięte a nie wrzucone w duza przestrzeń do wody, i wydaje mi sie ze takie większe dziecko tez ma mniejsze szanse chlapania niz we wanience... któraś kiz używała i moze sie wypowiedzieć? Nie wiedziałam tez ze trzeba suplementowac witamina d i k
człowiek całe zycie sie uczy!
-
w sezonie jesienno-zimowym jak nie ma słońca,nalezy nawet wieksza dawkę dzieciom dawac wit d.
Szynszyl- ja to się zastanawiam gdzie np nalezy kremowac przy przewijaniu, siusiaka i jąderka tez? czy pod nimi, noi oczywiscie dylemat kiedy i czy sciągac skórke, kolezankami mowiła,ze nalezy tylko w ciepłej wodzie,ale nie wiem czy to powinno sie od pierwszych dni czy pozniej?
Dea w week nie będę miec dostępu do konta więc życze pięknych, niezapomnianych chwil:)I wszystkiego słonecznego na Nowej drodzę życia:)Dea28 lubi tę wiadomość
-
Chwilka ale mi zrobiłaś zagwostke
myśląc o kremach wyobrażałam sobie zawsze dziewczęca muszelke i to smarowanie było oczywiste (w rodzinie same dziewuchy małe) a przesiez sama bede mieć syna! I jak tu smarować? :d
Blu, Chwilka84 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnylu.iza wrote:Wlasnie ja tez jestem jakos sceptycznie nastawiona do tych wiaderek, ale z drugiej strony to bardziej mu przypomina macice, jest ściśnięte a nie wrzucone w duza przestrzeń do wody, i wydaje mi sie ze takie większe dziecko tez ma mniejsze szanse chlapania niz we wanience... któraś kiz używała i moze sie wypowiedzieć? Nie wiedziałam tez ze trzeba suplementowac witamina d i k
człowiek całe zycie sie uczy!
Ja uzywałam, a dziecko sie w nim kapie do momentu kiedy sie miesci;-) to wiaderko dla wczesniakow chodzi o to, ze dziecko odbija sie w nim jak w brzuszku, nie ma mozliwosci, zeby noworodek tam usiadl on kuca na nozkach i dzieki temu gazy mu odchodza prawidlowo i dlatego nie powinny wystepowac kolki i problemy z brzuszkie. To oszczednosc wody no i dziecko sie nie ochladza tak jak w wanience bo jest cale zanuzone w wodzie i tak moze do 20 minut, a kapiel w wanience powinna byc o wiele krotsza. Tak jak pisalas to wiaderko jest po to, zeby dziecko czulo sie jak w brzuszku u mamy;-) no, ale trzeba miec dobre nastawienie do tego i byc cierpliwym i nie wymagac cudow tylko rzeczywistych wartosci. Sa chyba 2 szpitale w polsce, ktore kapia nowordoki wlasnie w tych wiaderkach;-) natomiast ja planuje juz jak dziecko bedzie 3mac glowke wsadzac ze mna albo z tata do wanny;-)Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca 2016, 23:53
-
Chwilka - no ogólnie mam fioła na punkcie mycia rąk przed i po skorzystaniu z toalety, a przy braniu Luteiny to już w ogóle
Ale używanie aplikatora jakoś marnie mi szło
Cóż, doraźnie zastosuję Lactovaginal i mam nadzieję, że będzie szybka poprawa, a tak to jogurciki naturalne więcej w diecie, kefiry no i probiotyki doustne
Słyszałam też, że kobietki dostają uczulenia na Luteinę, ale hmm nie mam jakiegoś typowego swędzenia tylko odrobinę podrażnione okolice intymne z zewnątrz i te upławy, ale liczę, że to tylko jakaś drobna infekcja i będzie szybka poprawa
12.12.2017 - jestemIzabela, 55cm i 4450g
Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g
Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
-
nick nieaktualnyHej dziewczyny m
ja po luteinie tez raz infekcje mialam ale grzybicza, mi dostalam nystatyne, to bralam te 2 tabletki dopochwowo w odstepach 2 godzin od siebie i wszystko bylo ok
Co do wiader do kapania, nie uzywalam, i uzywac nie bede dla mnie to jesg w ogole nie komfortowy pomysl mycia dziecka i nieplttzebny stres, ja mam wanienke profilowana i w tej bede kapac dziecko tak jak moja 1 corcie zadnego problemu z tym nie bylozwlaszcza jak to czyjes 1 dziecko to nie polecam udziwnien w postaci wiader do mycia, w wanience trudno jest wykapac a co dopiero w tym, w normalnej wannie corke kapalam jak miala 1,5 roku i stanolnie siedziala i juz chodzila dawno, wczesniej mala sie bala w duzej wannie kapac.
a juz napewno jestem daleka zeby dziecko kapalo sie w wannie z rodzicem...totalnie dla mnoe beznadziejny pomyslLimerikowo lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJacqueline wrote:Chwilka - a Ty czemu tak dużo Luteiny bierzesz jeśli można wiedzieć? I te infekcje to faktycznie przez Lutkę, w sensie, że wkłada się tam paluchy mimo dokładnego szorowania przed aplikacją ?
Czyli sprawa jasna, Luteinę biorę 2x1, rano przed 6-tą i wieczorem przed 18-tą, więc przed snem wezme sobie Lactovaginal
Jacqueline do aplikowania luteiny dopochwowej uzywa sie aplikatora ktory jest w opakowaniu, a nie palcami -
sarcia - zasadniczo po to jest ten aplikator, ale zdarzało mi się plamić przy jego używaniu i gin powiedział, że nie ma problemu aby "manualnie" to robić, tylko dokładnie myjemy ręce. Skoro inne leki dopochwowe nie mają aplikatorów to właśnie czemu i Lutki by nie można było tak brać.
Ważne, że odkąd przestałam go używać ( w poprzedniej ciąży) - to plamienia po aplikacji nie byłoWiadomość wyedytowana przez autora: 3 czerwca 2016, 07:39
12.12.2017 - jestemIzabela, 55cm i 4450g
Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g
Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
-
Chwilka84 wrote:w sezonie jesienno-zimowym jak nie ma słońca,nalezy nawet wieksza dawkę dzieciom dawac wit d.
Szynszyl- ja to się zastanawiam gdzie np nalezy kremowac przy przewijaniu, siusiaka i jąderka tez? czy pod nimi, noi oczywiscie dylemat kiedy i czy sciągac skórke, kolezankami mowiła,ze nalezy tylko w ciepłej wodzie,ale nie wiem czy to powinno sie od pierwszych dni czy pozniej?
Dea w week nie będę miec dostępu do konta więc życze pięknych, niezapomnianych chwil:)I wszystkiego słonecznego na Nowej drodzę życia:)
Mam dokładnie taki sam problem - nie wiem jak pielęgnuje się chłopaka! U mnie też same dziewczynki. Słyszałam tylko, że nic się nie majstruje, tylko lekko przemywa. Cóż w szpitalu pokazują położne kąpiel to najwyżej szybko się nauczę
Wiaderka do kąpieli nie mam, ale maluszkoj się podobno podoba
I ja również na weekend wyjeżdżam, wiec proszę za dużo nie pisać, bo później was nie dogonię!
Dea na ile dasz rade to wyszalej się i wszystkiego dobrego na nowej drodze życia
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 czerwca 2016, 07:53
Dea28 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDzień dobry,
Za mną kolejna nieprzespana noc.
Koleżanki, w jakiej Wy pozycji śpicie, odpoczywacie?
Wyłącznie na tym nieszczęsnym lewym boku??
Ja już mam odgnieciony. Z obrzydzeniem patrzę na łóżko.
Nie wysypiam się wcale
Wszystko mnie boli.
Męża wygoniłam z sypialni, ale to też nic nie pomaga, mimo że mam łoże dla siebie.