X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Ola_Ola Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluje wizyt dziewczyny, sarcia123 moję dziecię też się mega wierciło na badaniach, i też lekarz nie mógł zbadać dokładnie serducha, ja się przekręcałam z boku na bok chyba ze 100 razy, ale w końcu znalazł to czego szukał :) więc się nie martw na zapas, tylko zapisz się na dodatkową wizytę

adrenalina lubi tę wiadomość

f2wl3e5evc7d67pj.png
    ex2bgu1rurd98nmh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 czerwca 2016, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam:)
    Wczoraj dotarła do mnie moja poduszka. W końcu noc przestaną :):)

Reni@, NiecierpliwaKarolina, Blu, kehlana_miyu, Rutelka lubią tę wiadomość

• diewuszka86 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny fajnie, że na wizytach wszystko w porządku.
    Sarcia nie martw się, na pewno jest wszystko ok, dobrze, że lekarz jest dociekliwy. Na pewno jest w porządku nie ma innej opcji!
    A ja dziewczyny byłam wczoraj na normalnej wizycie (do połówkowych jeszcze 3 tygodnie) i chyba to już 100%, że będzie chłopczyk :) Wyniki ok, mały zdrowiutki, połykał sobie wody płodowe i dotykał się po twarzy :)
    Nie doczekam się końca października noo już bym chciała!!
    Miłego dnia mamusie :)

Reni@, aneta93, Blu, Pumpkin, kehlana_miyu, Limerikowo, szynszyl, Dea28 lubią tę wiadomość

l54t4dr.png
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sarcia123 wrote:
    Hej dziewczyny ja dopiero do domu dotarlam. Ogolem na badaniu wszysyko ok jedyne co na poczagku lekarz wahal sie co do pracy serduszka, dlugo wszysyko badal mierzyl i powiedzial ze na ta chwile jesg prawidlowo  ale ze bedzie to monitorowac i sprawdzac na nastepnej wizycie, za 2 tygodnie mam isc na krzywa cukrowa, zapisal mi dopuszczalne normy cukrow, dostalam zdjecia usg opis, nl i maly wazy 541 gramow. Mam nadzieje ze z tum serduszkiem bedzie wzzysyko w porzadku. No i chlopiec pozostaje chlopcem

Nastepna wizyte mam 11.07

Mam nadzieję, ze na kolejnej wizycie potwierdzi się, ze z serduszkiem jest wszystko ok :)

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sarcia123 wrote:
    Hej dziewczyny ja dopiero do domu dotarlam. Ogolem na badaniu wszysyko ok jedyne co na poczagku lekarz wahal sie co do pracy serduszka, dlugo wszysyko badal mierzyl i powiedzial ze na ta chwile jesg prawidlowo  ale ze bedzie to monitorowac i sprawdzac na nastepnej wizycie, za 2 tygodnie mam isc na krzywa cukrowa, zapisal mi dopuszczalne normy cukrow, dostalam zdjecia usg opis, nl i maly wazy 541 gramow. Mam nadzieje ze z tum serduszkiem bedzie wzzysyko w porzadku. No i chlopiec pozostaje chlopcem

Nastepna wizyte mam 11.07

Mam nadzieję, ze na kolejnej wizycie potwierdzi się, ze z serduszkiem jest wszystko ok :)

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aneta93 wrote:
    heej :) i po połówkowym, zeszły ze mnie nerwy to aż lżejsza jestem :)))

Dzidzia moja jak adrenaliny- 464g <3, więc wychodzi idealnie 21+6 :) serduszko 140bpm <3
    wszystkie przepływy, pępowinka i narządy na miejscu :)
    Lekarz nie mógł mi pokazać twarzyczki, bo Dzidziuś przytulał się do mnie twarzą i nie chciał w ogóle odwrócić, ale widziałam już na ostatniej wizycie więc nie czuje niedosytu :) pomachał mi za to i ladnie pokazał siusiaczka, jak na każdej wizycie, chwali się ile mu urósł :P

Co najlepsze! lekarz uspokoił mnie co do moich twardnień brzucha, wg niego biorą się z niedoboru magnezu(był badany) i przez ułożenie Synka - leży sobie na skos :D poza tym powiedział że szczupłe kobiety czują bardziej twardnienia, bo mięsień macicy jest od razu pod skórą.
    szyjka ok, zamknięta, bez cech skracania, ma ok 4 cm.
    Dziś będę spać spokojnie :)

Gratuluję udanej wizyty i super wieści:)
    Mój lekarz powiedział mi to samo o twardnieniu brzucha więc sie nie martwię.

aneta93 lubi tę wiadomość

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lu.iza wrote:
    Ja tez po wizycie :) malutki jes śliczny i zdrowy :) wazy ok 400 gram, lekarz powiedział ze jak utrzyma takie tempo wzrostu to w 40 tygodniu bedzie miał 3-3.2kg takze powinnam łatwiej urodzić :) i ten moment kiedy na usg poczułam to samo co w brzuchu... bezcenny! Poczułam z nim taka wież i to ze faktycznie tam jest... zapamiętam to do końca zycia :)

Piękne wrażenia:)
    Gratuluję

lu.iza lubi tę wiadomość

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • Chwilka84 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pielęgniarka i jak sie spało??rzeczywiście jest taka duza różnica na plus?

ex2bi09komf7ydjp.png
  • Agata84Ign Debiutantka

Wysłany: 7 czerwca 2016, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witajcie,

również po :) emocji tyle przy tym i Męża wzruszenie - bezcenne :)
    cieszą bardzo wszystkie Wasze wizyty :)

Hania podczas badania w ubiegły czwartek miała 370g - rośnie nam Dziewucha :)

pozdrawiam ciepło :)

Reni@, NiecierpliwaKarolina, Asia_08, Blu, Pumpkin, kehlana_miyu, Limerikowo, Rutelka, Dea28 lubią tę wiadomość

uwo93e3krsoby3mr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 czerwca 2016, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chwilka84 wrote:
    Pielęgniarka i jak sie spało??rzeczywiście jest taka duza różnica na plus?
    OLBRZYMIA!! Tylko się przytuliłam i film mi się urwał :)

Reni@, NiecierpliwaKarolina, Blu, kehlana_miyu, Chwilka84 lubią tę wiadomość

• kasia_1988 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lu.iza, Agata Wam również ogromnie gratuluję.

lu.iza lubi tę wiadomość

8tc
    9tc
    10tc
    17tc
    relgh37106b9h52t.png
    f2wli09kel1p6uqt.png
    1usal6d80v7jp3t1.png
  • Asia_08 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciężaróweczki, gratuluję udanych wizyt, synków i córeczek :)
    .
    Jakiś czas temu jedna z Was poleciła wykonać bezpłatne badanie na konflikt płytkowy (http://www.konfliktplytkowy.ihit.waw.pl/).
    Zrobiłam jakieś 3 tyg temu i dziś otrzymałam wynik - na szczęście u nas nie ma ryzyka wystąpienia tego konfliktu.
    Za to mamy ryzyko konfliktu serologicznego. Teraz są nowe zalecenia o podaniu immunoglobuliny w 28 tygodniu także czekamy na zastrzyk..

MMM2016, kkkaaarrr, Rutelka lubią tę wiadomość

uwo93e3kacedpezy.png
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia_08 wrote:
    .
    Jakiś czas temu jedna z Was poleciła wykonać bezpłatne badanie na konflikt płytkowy (http://www.konfliktplytkowy.ihit.waw.pl/).
    Zrobiłam jakieś 3 tyg temu i dziś otrzymałam wynik - na szczęście u nas nie ma ryzyka wystąpienia tego konfliktu.
    Za to mamy ryzyko konfliktu serologicznego. Teraz są nowe zalecenia o podaniu immunoglobuliny w 28 tygodniu także czekamy na zastrzyk..

OOO!!!
    Dzięki za info. My też jesteśmy zagrozeni konfliktem (ja mam Rh-, maż Rh+)
    Po ostatnim porodzie dostałam immunoglobulinę ale nie wiedziałam o nowych zaleceniach w 28 tygodniu ciąży.
    Też idę na to badanie - właśnie w czwartek (robię je razem z badaniem na poziom witaminy D z bezpłatnego programu dla ciężarnych)
    http://www.edziecko.pl/edziecko/1,152561,20066990,jestes-w-ciazy-zrob-bezplatne-badania-poziomu-witaminy-d.html?bo=1

Musze dopytać o ten zastrzyk

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • Kasik2 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia_08 wrote:
    .
    My też mamy konflikt. Pierwsze słyszę o podaniu w 28 tygodniu. Wiesz coś więcej o tym nowym rozporządzeniu? Ja mam zalecenie podania immunoglobuliny w razie krwawienia oraz po porodzie

klz9zbmhugl0l61p.png
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam dwa razy podaną immunoglobulinę: raz po poronieniu i drugi raz po porodzie. Ciekawi mnie ten temat bo wiadomo, że chciałabym jak najlepiej dla dziecka i siebie.

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • Asia_08 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój gin mnie uświadomił o tych nowych zaleceniach. Niestety taka "przyjemność" nie jest refundowana - dostajesz receptę na immunoglobuline, której koszto to ok 400 zł. Z lekiem idziesz do pielęgniarki na zastrzyk domięśniowy.
    .
    Ale na innym portalu podpowiedziała mi dziewczyna jak uniknąć płacenia za to - jednodniowa hospitalizacja, podczas której podadzą Ci lek. Ona tak miała, dostała od prywatnego gina skierowanie ze wskazaniem podania immunoglobuliny, tyle że przetrzymali ją przez 3 dni (wiadomo, zeby NFZ zapłaciło), zrobili jej przy okazji przeciwciała, morfologię, mocz.
    Przy czym lekarz wystawiający jej skierowanie był zastępcą kierownika kliniki, do której została przyjęta- tak wiec kontakty, kontakty..

Wskazaniem do podania immunoglobuliny w szpitalu są plamienia w ciąży.

Będę chciała porozmawiać o tym sposobie w szpitalu z moim ginem, może się uda.
    Najgorsze jest to, że jak już pojawią się przeciwciała to już nie sensu podawać immunoglobuliny - pozostaje kontrola czy rosną oraz monitorowanie przepływów i odpowiednie zakończenie ciąży-zwykle cesarka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2016, 14:45

Limerikowo lubi tę wiadomość

uwo93e3kacedpezy.png
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola, jak z jabłuszkami i kiwi? :-) pomogło?

Ja melduję, że zsiadłe mleko działa :-P

kehlana_miyu, Pumpkin, Chwilka84, kkkaaarrr, Anoolka, Dea28 lubią tę wiadomość

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • kehlana_miyu Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MMM2016 wrote:
    OOO!!!
    Dzięki za info. My też jesteśmy zagrozeni konfliktem (ja mam Rh-, maż Rh+)
    Po ostatnim porodzie dostałam immunoglobulinę ale nie wiedziałam o nowych zaleceniach w 28 tygodniu ciąży.
    Też idę na to badanie - właśnie w czwartek (robię je razem z badaniem na poziom witaminy D z bezpłatnego programu dla ciężarnych)
    http://www.edziecko.pl/edziecko/1,152561,20066990,jestes-w-ciazy-zrob-bezplatne-badania-poziomu-witaminy-d.html?bo=1

Musze dopytać o ten zastrzyk

Ech, oczywiście ten program badania poziomu witamimy D nie obejmuje mojego miasta :(

A co do nowych zaleceń co do podawania immunoglobiny to muszę pogadać z moją lekarką. Mam oznaczane na bieżąco przeciwciała - na razie żadnych nie stwierdzono - i miałam podaną immunoglobinę po poronieniu, więc liczę, że będzie dobrze, plamień nie mam.

961l9vvj59du8plj.png
    961lk6nlda9uyhvb.png
    5tc [*] 04.2015
    10tc [*] 01.2015
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola_Ola wrote:
    Limerikowo, dziękuję za odpowiedź :)
    A ten przenośny jakiej firmy kupiliście?

Snuza hero, tylko sprawdza sie przy malych dzieciach poki nie kraza mocno po lozeczku i nie przesunie sie

Ola_Ola lubi tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kehlana_miyu wrote:
    Ech, oczywiście ten program badania poziomu witamimy D nie obejmuje mojego miasta :(

Kehlana, mam wrażenie, że naszego miasta nigdzie nie uwzględniają :-/

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
‹‹ 393 394 395 396 397 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ