X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Ola_Ola Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluje wizyt dziewczyny, sarcia123 moję dziecię też się mega wierciło na badaniach, i też lekarz nie mógł zbadać dokładnie serducha, ja się przekręcałam z boku na bok chyba ze 100 razy, ale w końcu znalazł to czego szukał :) więc się nie martw na zapas, tylko zapisz się na dodatkową wizytę

adrenalina lubi tę wiadomość

f2wl3e5evc7d67pj.png
    ex2bgu1rurd98nmh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 czerwca 2016, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam:)
    Wczoraj dotarła do mnie moja poduszka. W końcu noc przestaną :):)

Reni@, NiecierpliwaKarolina, Blu, kehlana_miyu, nick nieaktualny lubią tę wiadomość

• diewuszka86 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny fajnie, że na wizytach wszystko w porządku.
    Sarcia nie martw się, na pewno jest wszystko ok, dobrze, że lekarz jest dociekliwy. Na pewno jest w porządku nie ma innej opcji!
    A ja dziewczyny byłam wczoraj na normalnej wizycie (do połówkowych jeszcze 3 tygodnie) i chyba to już 100%, że będzie chłopczyk :) Wyniki ok, mały zdrowiutki, połykał sobie wody płodowe i dotykał się po twarzy :)
    Nie doczekam się końca października noo już bym chciała!!
    Miłego dnia mamusie :)

Reni@, aneta93, Blu, nick nieaktualny, kehlana_miyu, Limerikowo, szynszyl, Dea28 lubią tę wiadomość

l54t4dr.png
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sarcia123 wrote:
    Hej dziewczyny ja dopiero do domu dotarlam. Ogolem na badaniu wszysyko ok jedyne co na poczagku lekarz wahal sie co do pracy serduszka, dlugo wszysyko badal mierzyl i powiedzial ze na ta chwile jesg prawidlowo  ale ze bedzie to monitorowac i sprawdzac na nastepnej wizycie, za 2 tygodnie mam isc na krzywa cukrowa, zapisal mi dopuszczalne normy cukrow, dostalam zdjecia usg opis, nl i maly wazy 541 gramow. Mam nadzieje ze z tum serduszkiem bedzie wzzysyko w porzadku. No i chlopiec pozostaje chlopcem

Nastepna wizyte mam 11.07

Mam nadzieję, ze na kolejnej wizycie potwierdzi się, ze z serduszkiem jest wszystko ok :)

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sarcia123 wrote:
    Hej dziewczyny ja dopiero do domu dotarlam. Ogolem na badaniu wszysyko ok jedyne co na poczagku lekarz wahal sie co do pracy serduszka, dlugo wszysyko badal mierzyl i powiedzial ze na ta chwile jesg prawidlowo  ale ze bedzie to monitorowac i sprawdzac na nastepnej wizycie, za 2 tygodnie mam isc na krzywa cukrowa, zapisal mi dopuszczalne normy cukrow, dostalam zdjecia usg opis, nl i maly wazy 541 gramow. Mam nadzieje ze z tum serduszkiem bedzie wzzysyko w porzadku. No i chlopiec pozostaje chlopcem

Nastepna wizyte mam 11.07

Mam nadzieję, ze na kolejnej wizycie potwierdzi się, ze z serduszkiem jest wszystko ok :)

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aneta93 wrote:
    heej :) i po połówkowym, zeszły ze mnie nerwy to aż lżejsza jestem :)))

Dzidzia moja jak adrenaliny- 464g <3, więc wychodzi idealnie 21+6 :) serduszko 140bpm <3
    wszystkie przepływy, pępowinka i narządy na miejscu :)
    Lekarz nie mógł mi pokazać twarzyczki, bo Dzidziuś przytulał się do mnie twarzą i nie chciał w ogóle odwrócić, ale widziałam już na ostatniej wizycie więc nie czuje niedosytu :) pomachał mi za to i ladnie pokazał siusiaczka, jak na każdej wizycie, chwali się ile mu urósł :P

Co najlepsze! lekarz uspokoił mnie co do moich twardnień brzucha, wg niego biorą się z niedoboru magnezu(był badany) i przez ułożenie Synka - leży sobie na skos :D poza tym powiedział że szczupłe kobiety czują bardziej twardnienia, bo mięsień macicy jest od razu pod skórą.
    szyjka ok, zamknięta, bez cech skracania, ma ok 4 cm.
    Dziś będę spać spokojnie :)

Gratuluję udanej wizyty i super wieści:)
    Mój lekarz powiedział mi to samo o twardnieniu brzucha więc sie nie martwię.

aneta93 lubi tę wiadomość

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lu.iza wrote:
    Ja tez po wizycie :) malutki jes śliczny i zdrowy :) wazy ok 400 gram, lekarz powiedział ze jak utrzyma takie tempo wzrostu to w 40 tygodniu bedzie miał 3-3.2kg takze powinnam łatwiej urodzić :) i ten moment kiedy na usg poczułam to samo co w brzuchu... bezcenny! Poczułam z nim taka wież i to ze faktycznie tam jest... zapamiętam to do końca zycia :)

Piękne wrażenia:)
    Gratuluję

lu.iza lubi tę wiadomość

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • Chwilka84 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pielęgniarka i jak sie spało??rzeczywiście jest taka duza różnica na plus?

ex2bi09komf7ydjp.png
  • Agata84Ign Debiutantka

Wysłany: 7 czerwca 2016, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witajcie,

również po :) emocji tyle przy tym i Męża wzruszenie - bezcenne :)
    cieszą bardzo wszystkie Wasze wizyty :)

Hania podczas badania w ubiegły czwartek miała 370g - rośnie nam Dziewucha :)

pozdrawiam ciepło :)

Reni@, NiecierpliwaKarolina, Asia_08, Blu, nick nieaktualny, kehlana_miyu, Limerikowo, nick nieaktualny, Dea28 lubią tę wiadomość

uwo93e3krsoby3mr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 czerwca 2016, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chwilka84 wrote:
    Pielęgniarka i jak sie spało??rzeczywiście jest taka duza różnica na plus?
    OLBRZYMIA!! Tylko się przytuliłam i film mi się urwał :)

Reni@, NiecierpliwaKarolina, Blu, kehlana_miyu, Chwilka84 lubią tę wiadomość

• kasia_1988 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lu.iza, Agata Wam również ogromnie gratuluję.

lu.iza lubi tę wiadomość

8tc
    9tc
    10tc
    17tc
    relgh37106b9h52t.png
    f2wli09kel1p6uqt.png
    1usal6d80v7jp3t1.png
  • Asia_08 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciężaróweczki, gratuluję udanych wizyt, synków i córeczek :)
    .
    Jakiś czas temu jedna z Was poleciła wykonać bezpłatne badanie na konflikt płytkowy (http://www.konfliktplytkowy.ihit.waw.pl/).
    Zrobiłam jakieś 3 tyg temu i dziś otrzymałam wynik - na szczęście u nas nie ma ryzyka wystąpienia tego konfliktu.
    Za to mamy ryzyko konfliktu serologicznego. Teraz są nowe zalecenia o podaniu immunoglobuliny w 28 tygodniu także czekamy na zastrzyk..

MMM2016, kkkaaarrr, nick nieaktualny lubią tę wiadomość

uwo93e3kacedpezy.png
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia_08 wrote:
    .
    Jakiś czas temu jedna z Was poleciła wykonać bezpłatne badanie na konflikt płytkowy (http://www.konfliktplytkowy.ihit.waw.pl/).
    Zrobiłam jakieś 3 tyg temu i dziś otrzymałam wynik - na szczęście u nas nie ma ryzyka wystąpienia tego konfliktu.
    Za to mamy ryzyko konfliktu serologicznego. Teraz są nowe zalecenia o podaniu immunoglobuliny w 28 tygodniu także czekamy na zastrzyk..

OOO!!!
    Dzięki za info. My też jesteśmy zagrozeni konfliktem (ja mam Rh-, maż Rh+)
    Po ostatnim porodzie dostałam immunoglobulinę ale nie wiedziałam o nowych zaleceniach w 28 tygodniu ciąży.
    Też idę na to badanie - właśnie w czwartek (robię je razem z badaniem na poziom witaminy D z bezpłatnego programu dla ciężarnych)
    http://www.edziecko.pl/edziecko/1,152561,20066990,jestes-w-ciazy-zrob-bezplatne-badania-poziomu-witaminy-d.html?bo=1

Musze dopytać o ten zastrzyk

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • Kasik2 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia_08 wrote:
    .
    My też mamy konflikt. Pierwsze słyszę o podaniu w 28 tygodniu. Wiesz coś więcej o tym nowym rozporządzeniu? Ja mam zalecenie podania immunoglobuliny w razie krwawienia oraz po porodzie

klz9zbmhugl0l61p.png
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam dwa razy podaną immunoglobulinę: raz po poronieniu i drugi raz po porodzie. Ciekawi mnie ten temat bo wiadomo, że chciałabym jak najlepiej dla dziecka i siebie.

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • Asia_08 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój gin mnie uświadomił o tych nowych zaleceniach. Niestety taka "przyjemność" nie jest refundowana - dostajesz receptę na immunoglobuline, której koszto to ok 400 zł. Z lekiem idziesz do pielęgniarki na zastrzyk domięśniowy.
    .
    Ale na innym portalu podpowiedziała mi dziewczyna jak uniknąć płacenia za to - jednodniowa hospitalizacja, podczas której podadzą Ci lek. Ona tak miała, dostała od prywatnego gina skierowanie ze wskazaniem podania immunoglobuliny, tyle że przetrzymali ją przez 3 dni (wiadomo, zeby NFZ zapłaciło), zrobili jej przy okazji przeciwciała, morfologię, mocz.
    Przy czym lekarz wystawiający jej skierowanie był zastępcą kierownika kliniki, do której została przyjęta- tak wiec kontakty, kontakty..

Wskazaniem do podania immunoglobuliny w szpitalu są plamienia w ciąży.

Będę chciała porozmawiać o tym sposobie w szpitalu z moim ginem, może się uda.
    Najgorsze jest to, że jak już pojawią się przeciwciała to już nie sensu podawać immunoglobuliny - pozostaje kontrola czy rosną oraz monitorowanie przepływów i odpowiednie zakończenie ciąży-zwykle cesarka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2016, 14:45

Limerikowo lubi tę wiadomość

uwo93e3kacedpezy.png
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola, jak z jabłuszkami i kiwi? :-) pomogło?

Ja melduję, że zsiadłe mleko działa :-P

kehlana_miyu, nick nieaktualny, Chwilka84, kkkaaarrr, nick nieaktualny, Dea28 lubią tę wiadomość

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • kehlana_miyu Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MMM2016 wrote:
    OOO!!!
    Dzięki za info. My też jesteśmy zagrozeni konfliktem (ja mam Rh-, maż Rh+)
    Po ostatnim porodzie dostałam immunoglobulinę ale nie wiedziałam o nowych zaleceniach w 28 tygodniu ciąży.
    Też idę na to badanie - właśnie w czwartek (robię je razem z badaniem na poziom witaminy D z bezpłatnego programu dla ciężarnych)
    http://www.edziecko.pl/edziecko/1,152561,20066990,jestes-w-ciazy-zrob-bezplatne-badania-poziomu-witaminy-d.html?bo=1

Musze dopytać o ten zastrzyk

Ech, oczywiście ten program badania poziomu witamimy D nie obejmuje mojego miasta :(

A co do nowych zaleceń co do podawania immunoglobiny to muszę pogadać z moją lekarką. Mam oznaczane na bieżąco przeciwciała - na razie żadnych nie stwierdzono - i miałam podaną immunoglobinę po poronieniu, więc liczę, że będzie dobrze, plamień nie mam.

961l9vvj59du8plj.png
    961lk6nlda9uyhvb.png
    5tc [*] 04.2015
    10tc [*] 01.2015
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola_Ola wrote:
    Limerikowo, dziękuję za odpowiedź :)
    A ten przenośny jakiej firmy kupiliście?

Snuza hero, tylko sprawdza sie przy malych dzieciach poki nie kraza mocno po lozeczku i nie przesunie sie

Ola_Ola lubi tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kehlana_miyu wrote:
    Ech, oczywiście ten program badania poziomu witamimy D nie obejmuje mojego miasta :(

Kehlana, mam wrażenie, że naszego miasta nigdzie nie uwzględniają :-/

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
‹‹ 393 394 395 396 397 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ